Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Triodni mikrofonski predojačevalec;

65 odgovorov v tej temi

#61 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov
  • Interests:Studijsko delo na sploh, vsega novega kar bom zvedel bom vesel :)

Objavljeno 23 december 2013 - 10:26

No, stvar je taka, stoji pa takule:

Kar se tiče gradnje, je tale zadeva relativno hvaležna stranka. Najprej mi je zastavila par klasičnih problemov z brumom iz napajalnika, napajalnega trafota itd. Rezultat je bil ta, da sem napajalni trafo montiral na zunanjo stran ohišja, kar sem potem opazil, da ni nobena redkost med klasičnimi dizajni na lampe. Upoštevat je treba osnovne principe za gradno (npr. kratki in oklopljeni kabli za povezave z visoko imedanco, malo treba trafote sukat preden luknje zvrtaš, da vidiš kako najmanj pobira motenj, itd.), pa se na koncu dokoplješ do preampa, ki na full-gain šumi manj, kot komercialno dostopni solid-state preampi nižjega/srednjega razreda (pri roki imam Focusrite Platinum Octopre, ki naj ne bi bil slab, ampak zdaj vidim da mogoče... tongue.gif). Ampak na koncu mislim, da razen teh nekaj porodnih krčev zadeva ni bila problematična za narest in je bila hkrati super za odkrivanje tople vode - tehnik gradnje lampaških preampov, ki so stare kot lampe same, ampak jih moreš seveda osvojit skozi izkušnjo smile.gif

Potem pa zvok...

S tem predojačevalcem sem na novo odkril par svojih mikrofonov, ker se mi tudi sanjalo ni, da imajo lahko toliko detajlov in globine. Zares blesti na vokalu, akustični kitari, godalih, skratka vsemu, kar nagrajuje z vsakim procentom točnosti več. Ko sem snemal vokale se mi je zdelo, da bi res lahko slišal rast vokalistove brke biggrin.gif Akustična kitara ima zelo lepo ohranjene transiente, hkrati pa še vedno dobim vse resonance in alikvote instrumenta za poln zvok. Takisto z godali. Na bobnih ga žal še nisem preizkusil, sklepam pa, da bi se dobro obnesel za kakšno bolj mellow varianto, za trše zadeve pa bi šel iskat nekaj v stilu SSLa/APIja, nekaj kar proizvede več lihih harmonikov za tisti klasičen "snap!".

Potem pa še DI vhod. Mogoče na začetku mišljen kot neka klasična pritiklina, ki pač more bit tam, pa tudi če je sama sebi namen. No, izkazalo se je, da je vse prej kot to. Ker je vezan direktno v lampo, ima zelo podobno impedanco kot vhodi neštetih klasičnih lampaških ojačevalcev. Ker je ta precej višja od praktično česar koli razen aktivnih DIjev na osnovi FETa, omogoča zares optimalen zajem kompletnega spektra instrumenta. Ko sem prvič snemal akustično kitaro na DI nisem mogel verjet, da lahko iz enega usranega Ibaneza za par 100€ dobiš tak zvok in to brez mikrofona! Izkušnja, ki me je ravno tako nasmejala, je bila tudi direkto primerjanje na bas kitari tega DIja, Radialovega pasivca in instrument inputa nekega DIY Neve klona, z original trafoti, skratka orenk zadeve. No, ta hudič gre NIZKO! Oba prej našteta vhoda sta super in dajeta odlične in uporabe rezultate, ampak tale lampaš gre enostavno še pol oktave nižje in res se mi je kar smejalo, ko ti tisti čisti subi okoli 25-30Hz na petstrunskem basu lepo zatresejo vamp biggrin.gif

In še slikce:

Prispevek uredil/a: Ziga, 23 december 2013 - 10:27 .

#62 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov
  • Interests:Pro audio elektronika in zgodovina.

Objavljeno 26 december 2013 - 06:50

Pri mehanski izvedbi sta bila problem precej plitvo ohišje za dva kanala, ter predvsem napajalni trafo na sredini ohišja. Če je notri ti res optimalno seva v vezje in povezave, zato si tako kot mnogi drugi prišel do ugotovitve, da mora bit montiran na zunanji strani. Marsikdo ima tudi na takšen način težave zaradi žic primarja, ki gredo od zadnje plate po sredini ohišja na sprednjo, ter nazaj. Večinoma bi kable moral zviti in oklopiti, ker precej sevajo. Pogosto vidim, da niti oklopljena žica ni dovolj, zato se dajo v cevi, kar je težko varno pritrditi. Drug načini so rele, bolj klasično ležeči toroid ali EI napajalni trafo na skrajni desni strani, pa kot pišeš trafo zunaj in upaš, da ne bo treba ravno cevi za oklop. D.W.Fearn, Chiswick Reach in podobne malo bolj butične firme imajo za dva kanala kar nekakšen "U profil" znotraj ohišja. Spodaj je vezje, zgoraj trafoti in lampe, ob straneh povezave, okrog vsega "glavno ohišje". To zavzame manj prostora, je v skladu s CE (tako kot imaš zdaj montiran trafo (in še kaj) ne bi šlo skozi, če ni zalit), neslišne motnje do precej visokih gainov (rešljivo tudi drugače), vendar je zaradi kompleksnosti mehanske izdelave cena skoraj x2 v primerjavi z 1ch... Predlagam ti, da izvode PT ojačaš z bužirkami ali kako drugače urediš, če so robovi kamor gre na psu ostri.
Pcb se je izkazal kot ok rešitev in je prihranil kar nekaj časa glede na št. ch., bi pa najbrž bil problem z masami in še čim, če je bolj kompleksno in ima več stopenj. Malo se igram z V72 in si pcb ne predstavljam drugače kot za material, lampe pa na L profil in kablirane na pcb. Sem vseeno tolk nevrotičen, da mora biti hierarhija vezja približno takšna kot na shemi, nič križanja, kar gre le na ožičenje. Za maso imam debelo žico, ki kot "bus" pod vezjem teče od vhoda na izhod, kjer se združi z masama HT in gretja.
Ja, tale naš TP na shemi izgleda bolj ubog, vendar se lahko kosa s skoraj čimer koli. Na mojem s 6CG7 (=6SN7) in čisto malo drugačnim biasom se je pokazalo, da se zelo pozna kakšne trafote daš notri, bolj kot z nfb, ostalega materiala nisem toliko menjal, da bi lahko zanesljivo rekel ali je razlika res slišna. Po omembi kako nizko gre tvoj sem še enkrat pogledal datasheet izhodnega tr., fasciniralo me je dejstvo, da ima pri 10Hz -0.01dB odstopanja glede na 1kHz, pri 20kHz +0,05dB, -3dB je šele pri 65kHz, nekje do tam bi moral nesti glede na vrednosti veznih kondijev. Zdaj mi je jasno, zakaj mi direktor Cinemaga večkrat omeni, da pri dizajnih tr. posluša in meri predvsem dogajanje v basu. Če je osnovni ton pri 10Hz skoraj brez odstopanja, se oktavo nižje od drugih najbrž sliši zaradi 2. harmonika pri 20Hz, 3. pri 30Hz, itn. Vhodni tr. sicer malo "omeji" z -0,25dB pri 20Hz, kar je zanemarljivo, -3dB ima šele pri 115kHz, torej zelo dobro. Fazni zamiki so za 1:10 vhodne še vedno impresivni, enako za izhodne, ker imajo višja razmerja vedno malo slabše specifikacije.

Torej hvala NewYorkDave-u za shemo, tudi tebi Žiga, ker sva delila poštnino za material in med sabo delila izkušnje, poglede, itn, enako Baadcodu za sodelovanje. Ta tvoj opis mi pride še kako prav, bi ti dal še kaj na test...

Prispevek uredil/a: Tuub, 05 januar 2014 - 08:36 .

#63 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 05 januar 2014 - 08:52

Da ne smetim posta zgoraj; v januarju bova vsaj dva kupovala trafote od Cinemaga, če kdo od njih kaj rabi bomo veseli da se pridruži in delimo poštnino.
Npr. za API imajo original jedro, navitje in vse to, vendar nudijo tudi 50Ni:50Fe, ali Ni jedro za to. Za Twin Servo tudi, pa Quad Eight, Langevin, UA, RCA, idr. Skratka za vse se najde, velik del izdelkov nimajo na sajtu, po njihovih patentih dela tudi Jensen, kar nekaj pove o kvaliteti... Cene so ob deljenju poštnine zelo nizke, po vsej verjetnosti se bi lahko dogovoril za kakšen custom kos, če ni nekih velikih odstopanj.

#64 mihec

mihec

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 16 prispevkov

Objavljeno 31 december 2020 - 03:07

Najprej hvala za goro koristnih informacij.  :worthy1:   Prosil bi, če bi se dalo še enkrat dobit TriPre3.zipTriPreEagle3pozitiv.bmpTriPreEagle3layout.bmp linki ne delajo. 

Razmišljam, da bi se tudi sam lotil izdelave tegale preampa, zlasti me zanima DI, mic vhoda pa bi bila še dodaten +. Na netu sem slišal kako hudo se sliši REDDI, ki verjetno deluje podobno kot tale zadeva. https://ibb.co/W6hb3Xg

Ste mnenja, da je tole projekt za nekoga, ki ima samo osnovno znanje strojniške elektrotehnike (10let nazaj). Verjetno bo velik zalogaj naročiti prave komponente in vse prav zvezat, a nekje je treba začet  :blush:

Še kdo od vas naroča te malo bolj eksotične komponente? 

Hvala in lp, Miha

Prispevek uredil/a: mihec, 31 december 2020 - 03:13 .

#65 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 01 september 2023 - 02:32

Najprej hvala za goro koristnih informacij.  :worthy1:   Prosil bi, če bi se dalo še enkrat dobit TriPre3.zipTriPreEagle3pozitiv.bmpTriPreEagle3layout.bmp linki ne delajo. 

Razmišljam, da bi se tudi sam lotil izdelave tegale preampa, zlasti me zanima DI, mic vhoda pa bi bila še dodaten +. Na netu sem slišal kako hudo se sliši REDDI, ki verjetno deluje podobno kot tale zadeva. https://ibb.co/W6hb3Xg

Ste mnenja, da je tole projekt za nekoga, ki ima samo osnovno znanje strojniške elektrotehnike (10let nazaj). Verjetno bo velik zalogaj naročiti prave komponente in vse prav zvezat, a nekje je treba začet  :blush:

Še kdo od vas naroča te malo bolj eksotične komponente? 

Hvala in lp, Miha

Post bo star dve leti ampak vseeno; pripravljen je en drug projekt, tokrat na pcb-ju, z zelo dobro dokumentacijo in preprosto razlago delovanja, spisek materiala je zraven, transformatorjev ni potrebno več naročati iz Amerike ker se dobijo v EU, itn. Skratka, sestavit tako zadevo je bistveno lažje kot "6SN7 preamp" izped 10 let, zvok boljši, gaina bistveno več, vse je boljše. Gre za preamp s 76dB gaina, DI vhodom in seveda dobrim zvokom kar sem preveril s prototipom. Sestavljata  ga dve enaki stopnji (mu follower) na enem pcb-ju, med seboj ločeni stopnji se brez da bi žagal pcb lahko uporabita tudi kot npr. 2ch summing amp, 2ch DI, 2ch gain make-up amp za pasivne eq-je kot so Pultec, Redd, Helios, verjetno še kaj. Napajalnik je že na pcb-ju kar zelo olajša mehansko izdelavo, izhodno stopnjo se komot veže kot SRPP ki je bolj koloriran od Mu Followerja.

Vezje je še najbolj podobno klasičnim Ameriškim dizajnom, mislim da je dotična "mu follower" topologija bila prvič opisana nekje v 50. letih, opcijski srpp za izhodno stopnjo pa se itak stalno uporablja za pro audio in hi-fi.

Osnovno znanje elektrotehnike je dovolj, itak sem imel v mislih projekt kjer tisti ki se s tem ukvarjamo dlje časa pomagamo pri "varnosti" kot je vezava mas in omrežne napetosti, damo kakšno fajn komponento ali več teh zastonj, naredimo meritve in še kaj. Tako kot pri prejšnjem projektu ko smo skupaj naročili transformatorje, omenjen support je bil, malo smo klepetali, se videli. 

Ixi za to ve, ostali člani od prej bodo tudi obveščeni. Ne glede na interes bom v nekaj dneh objavil dokumentacijo v nov thread ker itak ni big deal, zelo simpl za razumevanje, fajn je tudi videti napredek v ~20. letih odkar je bil prejšnji projekt "6SN7" dizajniran.

In tubes we trust :)

#66 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 20 september 2023 - 07:33

Zdravo,

Odgovarjam malo pozno :)

DIY elektroniko... Sem pa pred časom...navijati trafote. Tale preamp me še vedno zanima, ker rabim nekaj za DI in micpreamp. 2 kanala če bo zadeva dokaj ugodna še toliko lepše. Tako da se veselim ko bo objavljeno.

Lp, Miha

Zdravo,

na ZS žal ne morem odgovoriti ali ga odpreti, verjetno komp rabi update? Zato sem izbrisal dele kjer je kar koli bolj osebnega, ter si dovolil napisati sem. Upam da je tako ok, komot takoj izbrišem če pošlješ ZS...

Veseli me da si poleg dveh ali treh drugih interesentih javil tudi ti, ker je znanje strojništva pri teh zadevah zaželjeno. Pri večini projektov gre ravno za mehanski del kakih 70% časa če ele. dizajna ne delaš sam. Izjema sta 500 serija (dokaj neprimerno za lampe), če je rack že narejen in se ne dela tube mixerja tudi 51x (podobno kot za sint module). Nujno pa je npr. natančno vrtanje z M3,5,7 idr. svedri v pleh ter aluminij, merjenje s kljunastim merilom, zaželjeno znanje kakšnega CAD programa, ali vsaj 2D vektorskega npr. od proizvajalcev rackov (zelo simpl so) če se ohišje gravira. Ostalo je kot zlaganje Lego kock ter nekaj spajkanja.

Navijanje trafotov za ta projekt zahteva leta izkušenj in kar nekaj teoretičnega znanja, ker je za dobro kvaliteto trafotov potrebno delati razne finte s simetrijo, včasih navijati zelo tanko žico za kar navadni navijalci niso dovolj, najti tanke lamele... Ne reče se zastonj da trafo "makes or brakes the project".

Preamp seveda ima pravi DI vhod, lahko se preklaplja na rele, ali direktno s stikalom ter primernim(a) konektorjema. Kot sem omenil se iz enega pcb-ja lahko izdela preamp, 2ch DI na lampe in marsikaj drugega, kar bo tudi detajlno opisano.

Projekt je zelo ugoden in relativno preprost ne glede na to da gre za lampe. Med izbiranjem je bilo poleg zvoka, dovolj (intuitivnih) kontrol kot sta vhodna filtra vodilo tudi nizka cena in preprosta izdelava.

Ob branju literature in primerjanjem z drugimi sem ugotovil da Manley za pro audio zadeve uporablja podobno klaso vezij, reče se jim "compound amplifier". Skratka, "6SN7 preamp" je bil dober projekt ampak ta ima še boljši, uporabnejši zvok, zelo veliko gaina, pri spreminjanju gaina se ne spreminja zvok kar je včasih nezaželjeno. Ves material se dobi v EU, za primerjavo lahko preizkusimo tudi moje vintage in nove high end trafote.

Projekt imam že spisan za sem, dodatke kot so manuali za druge naprave ki se jih lahko naredi s tem pcb-jem (opto kompresor, DI, itn) bom dodal kasneje da ne bo zmede. Toliko o tem, najkasneje po vikendu bo gor, tega ni veliko samo za preamp in lahko začnemo naročati material, spisek zanj je tudi narejen.

Veselim se sodelovanja,

lp od Mihe

Prispevek uredil/a: Tuub, 22 september 2023 - 04:37 .

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov