Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Triodni mikrofonski predojačevalec;

65 odgovorov v tej temi

#31 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov
  • Interests:Studijsko delo na sploh, vsega novega kar bom zvedel bom vesel :)

Objavljeno 30 januar 2013 - 04:30

Uf, to bo potem pri meni vrjetno kar en fiksni (ali mogoče dva) pad na vhodu, ker si morem mislit da tisti nekdo ki bo lotal 100 uporov na switch ne bo tega počel zastonj, niti za male pare tongue.gif Kar se tiče izhodnega pad-a pa tudi super ideja, gre ziher v škatlo. Glede na to, da se bom lotil najprej enokanalne zadeve in jo ob naslendnjem finančnem boost-u dogradil v stereo, bom šel verjetno kar v svoj dizajn za frontplate, tvoja pa zgleda taka, uglajena smile.gif mogoče kar preveč za tako barvit pre wink.gif (jaz navijam za vijoličen in zlat swirl, 60' varjanta biggrin.gif)

#32 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov
  • Interests:Pro audio elektronika in zgodovina.

Objavljeno 30 januar 2013 - 07:43

QUOTE (baadc0de @ 31. Jan 2013 05:47:14) <{POST_SNAPBACK}>
Vhodni atenuator bi bil standardni balansirani h-pad 200:200, 0 do 36.5dB atenuacije v 1.5dB skokih, plasiran pred vhodnim trafotom, za fantomom. Nimam sheme, ampak je veliko tega po internetu. Ker se mi ne da lotat skoraj 100 uporov na switch, bo to naredil nekdo drug zame.

HI LVL luknja bi bila izhodni atenuator, samo on / off 10dB ali 5dB drop. Tako da lahko drive-as preamp in ne clipas A/D. Je bil super feature na mojih API-jih, sem se kar navadil to dajat na preampe.

S temi settingi torej kontroliras drive vhodnega trafota in vhodne triode (attenuate), izhodnje stopnje (boost) in izhodnega trafota (hi lvl).

Boljse ime za HI LVL bi bil OUT LVL (HI, LO).

Se kaksno vprasanje z galerije? tongue.gif

Funkcionalno bi bilo smiselno dodat se dB vrednosti zraven pikic, toliko vsaj informativno za vsak drug setting, tako kot je pri Neve.

Če me spomin ne vara na mic vhod zaradi impedanc ni primerno dajati atenuatorja, ki gre pod ~ -15dB. To sem slišal in bral od ljudi (sam sem želel podobno), ki so profi dizajnerji (Universal Audio..). Baadcode, tisti test o katerem si rekel, da potrjuje tudi manjše atenuacije morda ni bil prav narejen, to se zgodi tudi najboljšim, vsekakor bi vprašanje postnil na Gdiy. Jaz kaj drugega težko rečem, ker gre za kar kompleksen problem. Ne spomnim se primera, da bi profi mic pre imel takšen atenuator pred primarjem, večinoma imajo -20dB. Tu bi ga bilo za "drive" sicer dobro imeti, a kakih velikih razlik z ali brez ne bi pričakoval. Mic trafo ima impedanco večinoma 150 in ne 200 ohm, to je tudi za upoštevat. Mic pad je U.
V praksi se mi zdi -20dB U atenuator od Jensen ok, ker se atenuacijo med stopnjama uravnava s potenciometrom (to je ena izmed glavnih lastnosti tega preampa), lahko tudi z izhodnim atenuatorjem, ki je prav tako potenciometer ali stikalo. Ne vem koliko se splača imeti HI LVL stikalo. V tem primeru imaš at. na vhodu, med stopnjama in na izhodu, kar je veliko atenuatorjev in bi se lahko slišalo. Znano je, da att. pogosto spreminja frekv. odziv.
Baadcode, glava me boli od razmišljanja, ker si mimogrede navrgel kar nekaj snovi :-)

Potenciometer med stopnjama bi bilo tehnično bolj primerno poimenovati atenuacija, ker to pač je. Boost bi bil v primeru, če bi gain šaltali preko nfb, pa še temu se pravilno reče gain. No, stvar okusa, boost bi jaz dal raje na kak destroyer, ne na mic amp.

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 07:46 .

#33 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 30 januar 2013 - 08:27

Če sem jaz prav razumel je poanta tega überkompliciranega vhodnega atenuatorja ravno ta, da pri vseh nastavitvah ohranja približno enako vhodno impedanco, kar potem pomeni enak frekvenčni odziv. Problem se pojavi pri potenciometrih, ker v simetričnem H atenuatorju ne morejo dajati enake vhodne impedance, če pa za vsako stopnjo narediš prektično svoj H pad in jih z enim ogromnim stikalom menjaš med sabo, je teoretično možno narest variabilni atenuator s konstantno impedanco, kar naj bi pomenilo tudi konstanten frekvenčni odziv. Lahko pa da se motim, to je vedno možno...

#34 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 30 januar 2013 - 11:17

Cao,

moje izkusnje z atenuatorji so z drugih 200 ohmskih projektov, recimo EMI REDD in EMI RS124. Tam so imeli pac ta svoj standard.

preracunat za 150 ohmski atenuator ni noben problem, itak se ga zgradi z nule, in trik je definitivno v balansiranem H-padu, da drzi kar se da enako vhodno in izhodno impedanco, torej, tudi primarij "vidi" cel cas isto zadevo.

Zdaj, kar se tice pretiravanja z atenuatorji, to je neke sorte eksperiment zame, po veliko permutacijah REDD preampa, je balansiran 200:200 H-pad najboljsi za slisat. Najmanj problemov z noisom (v praksi) in najvec kontrole do zdaj. Po podobnem kopitu je ime "boost" povsem netehnicno in nima veze z dejansko funkcijo. Lahko bi bilo tudi "Gain I" in "Gain II" pa se mi tako kot je slisi boljse. Lahko bi bilo pa tudi Attenuate in Gain ali pa kaj na to vizo.

Super za cene, kot sva se ze pogovarjala po telefonu, ko pri cinemagu odgovorijo se za ostale moje projekte, bom pri njih speljal narocilo zame in za Tuuba, pa tudi se za koga ce bi se hotel priklopit. Mozni so tudi Neve, API in ostali transformatorji.

QUOTE (Ziga @ 30. Jan 2013 22:27:10) <{POST_SNAPBACK}>
Če sem jaz prav razumel je poanta tega überkompliciranega vhodnega atenuatorja ravno ta, da pri vseh nastavitvah ohranja približno enako vhodno impedanco, kar potem pomeni enak frekvenčni odziv. Problem se pojavi pri potenciometrih, ker v simetričnem H atenuatorju ne morejo dajati enake vhodne impedance, če pa za vsako stopnjo narediš prektično svoj H pad in jih z enim ogromnim stikalom menjaš med sabo, je teoretično možno narest variabilni atenuator s konstantno impedanco, kar naj bi pomenilo tudi konstanten frekvenčni odziv. Lahko pa da se motim, to je vedno možno...

#35 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 31 januar 2013 - 11:02

Ne vem če sem tu napisal to napako, sigurno pa sem komu v mail ali ob srečanju: 15k:600 trafo ima razmerje 5:1 in ne 7:1. 15000/600=25, kar pod korenom znese 5, torej 5:1. Zavedlo me je to, da je Redd imel original razmerje 30k:600 (7:1), zdaj pa večina uporablja 15k:600 (5:1) in zraven nekateri omenjajo 7:1, tudi 10k:600 (4:1) sem videl.
Mi torej rabimo 15k:600 (5:1), lahko tudi 10k:600 (4:1). V mail za Cinemag sem napisal to napako, ravnokar sem jih opozoril, da je 5:1. Ne vem ali so gledali impedance ali razmerja, bom videl ko odgovorijo. Sicer pa lahko naredijo drugačna razmerja.
Opravičujem se za napako.

Kakšna imena uporabljaš je res stvar okusa, hotel sem omenit razliko med šaltanjem gaina preko nfb v vezju z nfb, in nastavljanjem nivoja s potenciometrom med stopnjama v vezju brez nfb.
Koliko so ok omenjeni atenuatorji na vhodu bi bilo najbolje kar izmerit preko odziva. Pa dat poslušat nekomu, ki bi razlike poslušal tekom snemanja vsaj enega albuma. To se mi zdi pravi test, ker doma razlike niso tako slišne, pa vsaj jaz se niti približno ne morem primerjat z nekim toncem, ki s tem dela vsak dan.

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 07:48 .

#36 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 31 januar 2013 - 07:19

Ok, uredil sem napako s Cinemagom.
Še enkrat sem šel pogledat navodila dizajnerja za TP; sprva je bil predlagan 10k:600 (4:1) izhod, kasneje zaradi malo manjše distorzije 15k:600 (5:1). Razlika je zelo majhna, tu zanemarljiva. Prav bi delalo tudi s 7:1, a manj bi bilo gaina in dražji je takšen trafo, ker ga je težje naviti. Kot sem omenil v prejšnjem postu je Redd imel original razmerje 30k:600.
Toliko o tem, kar se mene tiče imamo rešitev. Baadcode, zraven je tudi Žiga, tako da smo trije.

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 07:52 .

#37 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 01 februar 2013 - 12:29

Ok, meni je super, bom zorganiziral ko se zgodijo zadeve se z njihove strani.

Lp,
B.

Prispevek uredil/a: baadc0de, 23 marec 2014 - 01:26 .

#38 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 01 februar 2013 - 11:14

QUOTE (baadc0de @ 1. Feb 2013 14:29:10) <{POST_SNAPBACK}>
Ok, meni je super, bom zorganiziral ko se zgodijo zadeve se z njihove strani.

Lp,
B.

Ok, meni je tudi fajn, glede TP je torej znano kaj rabimo in štima.

Do kje ste prišli s ponudbami zate, se dogovarjate o opcijah, komunikacija poteka zadovoljivo? Sprašujem tu, ker gre za skupno naročilo in morda zanima še koga. Npr. za moj trafo bodo vzeli enega iz njihove ponudbe in samo malo drugače zložili lamele. Jaz sem v mailu vprašal o železju za tvoje Neve in Tele, pravijo, da je načeloma možno. Odkar je stari lastnik umrl opažam, da so precej bolj fleksibilni in tudi odgovorijo hitreje. Jaz sem pisal čez vikend in v pon. dobil odgovor. Predvidevam, da pri naročilu ki si ga omenil meni zna malo trajati, da se uskladite, ker je nevsakdanje in jim bo najbrž izziv. Tako kot jim je bil BV8, ki ga imajo kot CM-2461NiCo. Podatki so impresivni, takšnega FFT še nisem videl. Žal nemški podatki niso tako popolni, da bi primerjal.

LP

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 07:54 .

#39 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 03 februar 2013 - 03:03

Pogovarjamo se o raznih opcijah za V76, pa trenutno zna bit da bom sel vseeno s Sowterjem, ki ima ze vse narejeno. Pri cinemagu nimajo specifikacij in bi vse moral sam ugotovit, kaksna je konstrukcija in tako naprej. Ni ravno lahko delo. Itak gre za pre omejenega razpona, tako da mogoce Sowter konec koncev ni slaba ideja.

Okrog 1081 smo bolj ali manj koncali s pogajanji, cakam samo se na neke fazne plote in f odziv za "hecno povezane" trafote.

Se bolj graficno dovrsen front, ce koga slucajno zanima.

Lp,
B.

QUOTE (Tuub @ 1. Feb 2013 13:14:19) <{POST_SNAPBACK}>
Ok, meni je tudi fajn, glede TP je torej znano kaj rabimo in štima.

Do kje ste prišli s ponudbami zate, se dogovarjate o opcijah, komunikacija poteka zadovoljivo? Sprašujem tu, ker gre za skupno naročilo in morda zanima še koga. Npr. za moj trafo bodo vzeli enega iz njihove ponudbe in samo malo drugače zložili lamele. Jaz sem v mailu vprašal o železju za tvoje Neve in Tele, pravijo, da je načeloma možno v primeru, ko ni zahteve po 100% enakem kot je v originalu. Odkar je stari lastnik umrl opažam, da so precej bolj fleksibilni in tudi odgovorijo hitreje. Jaz sem pisal čez vikend in v pon. dobil odgovor. Predvidevam, da pri naročilu ki si ga omenil meni zna malo trajati, da se uskladite, ker je nevsakdanje in jim bo najbrž izziv. Tako kot jim je bil BV8, ki ga imajo kot CM-2461NiCo. Podatki so impresivni, takšnega FFT še nisem videl. Žal nemški niso tako popolni, da bi primerjal.

LP

#40 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 04 februar 2013 - 11:27

Ali so povedali za kaj gre pri " hecno povezanih" navitjih za Neve? Imam načrt za navijanje in ta trafo je navit tako kot mnogi drugi, recimo Edcor.

Pri tej front plati bi za meter moral narediti buffer in led driver, ter dodati še vsaj eno napajalno vejo. Ne vem kako se obnesejo štirje takšni kanali v eni škatli, nisem probal ali videl. Ali ima Purusha, ki je to delal kako idejo o tem? Zanima me kako se zadeva pravilno reši.

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 07:57 .

#41 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 06 februar 2013 - 11:25

Kako kaže kaj z naročanjem (farnell, banzai)? Je kaj v teku ali se čaka na 15. oz. 18. v mesecu? tongue.gif

#42 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 06 februar 2013 - 12:46

QUOTE (Ziga @ 6. Feb 2013 13:25:06) <{POST_SNAPBACK}>
Kako kaže kaj z naročanjem (farnell, banzai)? Je kaj v teku ali se čaka na 15. oz. 18. v mesecu? tongue.gif

Res je, moja financna desna roka mora pogledat ce po investiciji v nove produkte se kaj ostane za tole. Sporocim v kratkem smile.gif Se vam pa mudi hehe.. ponavadi je ravno obratno

#43 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 06 februar 2013 - 04:54

QUOTE (Ziga @ 7. Feb 2013 01:25:06) <{POST_SNAPBACK}>

Imaš na mailu. Standard; Farnell, nekaj lokalnih in specializirane trgovine.

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 07:59 .

#44 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 06 februar 2013 - 05:08

Potem bom šel pa kar naslednji teden v akcijo, me pa zanima še par konkretnosti:

- Katere elektrolite priporočata(e) za PS filter in katere za bias filter? So panasonic gold zadosti vredu ali bi se kakšna eksotika poznala na zvoku? Žal nisem še toliko projektov sestavil, da bi lahko na uho primerjal različne kondiće...

- Katere kondenzatorje za vezavo med stopnjama in za izhod? Za te vem da so pomembni, ampak me vseeno zanima kaj ste našli dobrega v smislu price/performance.

- Kateri potenciometer? Baje se tudi to lahko še kako pozna na zvoku... (baadc0de, komu daješ nalotat stepped pot? Mogoče bi bila tudi to opcija...)

- še kaj, kar se splača vedet pri nabavljanju, pa ne vem da je temu tako... tongue.gif

#45 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 08 februar 2013 - 12:46

QUOTE (Ziga @ 7. Feb 2013 07:08:29) <{POST_SNAPBACK}>
Potem bom šel pa kar naslednji teden v akcijo, me pa zanima še par konkretnosti:

- Katere elektrolite priporočata(e) za PS filter in katere za bias filter? So panasonic gold zadosti vredu ali bi se kakšna eksotika poznala na zvoku? Žal nisem še toliko projektov sestavil, da bi lahko na uho primerjal različne kondiće...

- Katere kondenzatorje za vezavo med stopnjama in za izhod? Za te vem da so pomembni, ampak me vseeno zanima kaj ste našli dobrega v smislu price/performance.

- Kateri potenciometer? Baje se tudi to lahko še kako pozna na zvoku... (baadc0de, komu daješ nalotat stepped pot? Mogoče bi bila tudi to opcija...)

- še kaj, kar se splača vedet pri nabavljanju, pa ne vem da je temu tako... tongue.gif

Splača se ti pregledati datasheete in videti kateri zdržijo največ ur, če so elektroliti. Pri folijskih se Wima pogosto daje v nove zadeve, za te vintage pa bolj Orange Drop, Solen, ipd. Ni nekih velikih razlik, če gre za dober material. Predvsem je pomembno, da elektroliti zdržijo par desetletij, kar dobri novi bodo.
Potenciometri so lahko CTS, Alpha, Piher ali tudi dražji, odvisno koliko si pripravljen plačati in kaj ti pove datasheet. Vse je dobro opisano, ve se tudi kako dela prevodna plastika v primerjavi z ogljikom.
Napajalni trafo lahko vzameva skupaj (pa Baadcode, če bo to), da ne navijajo dvakrat. Najbrž želiš najprej naredit napajalnik, jaz ga bom. Poslal ti bom mail, da se malo zmeniva o materialu.

Lp, TP.

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 08:11 .

#46 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 15 februar 2013 - 07:15

Ker mi je ratal Eagla še mal poštudirat (in ob tem nikogar ne ubit iz gneva), lahko pošeram še eno izvedbo PCBja, tokrat z "ground plane"-om. Sličica je 300dpi, pri jedkanju se pazi na pravo orientacijo (tekst je pravilno obrnjen na bakru), da bojo pini na lampi pravilno obnjeni. Velikosti elementov so prilagojene na moje trenutno naročilo, rezervnih špur z luknjicami za različne kondenzatorje ipd. kot pri prejšnji izvedbi, pa ni in jih ne bo ker eagla prepričat v kaj takega je violent085.gif

Pripeta datoteka  TriPreEagle3pozitiv.bmp   141,52K   188 Število prenosov

Pripeta datoteka  TriPreEagle3layout.bmp   840,29K   215 Število prenosov

Če bi se kdo rad igral oz. si popravljal layout za potrebe svojih elementov lahko pošljem tudi eaglove datoteke.

edit: Popravljeno par nerodnosti oz. optimizacija na PCBju.

Prispevek uredil/a: Ziga, 16 februar 2013 - 08:49 .

#47 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 02 marec 2013 - 10:12

Tako, ker je nekaj komponent že v platki, cel kup še na poti iz Nemčije in tako naprej, sem se lotil še kozmetike. Prva iteracija izgleda takole, če rečeš prosim lahko pošljem projektne datoteke za Front Design - če bi si kdo rad zadevo modificiral po svoje, kar je privlačna lastnost DIY, če že ne njegovo bistvo wink.gif

FrontPlateTriPre.jpg

#48 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 08 marec 2013 - 01:37

Izgleda fajn, vendar so nekatere povezave zelo blizu in znaš imeti težave. Bova skupaj pogledala kaj storiti, da bo malo bolj optimalno in manj težav na koncu.

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 08:15 .

#49 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 09 marec 2013 - 12:21

QUOTE (Tuub @ 8. Mar 2013 15:37:22) <{POST_SNAPBACK}>
Všeč mi je, da si dal DI na stikalo. Vedno se mi je zdelo nekako nezanesljivo, da bi z vklopom jacka v DI konektor (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jack-plug--socket-switch.jpg) izklopil mic in obratno. Sicer deluje in se pogosto uporablja, a takšno stikalo že na pogled ni videti vredno mic signala, pa še impedanca je visoka, ker je na sekundarju vhodnega trafota... Skratka fajn rešitev.

Ja, točno zaradi tega je na stikalo. Taka rešitev s preklapljanjem z jackom sicer funkcionira, ampak jaz sem po naravi malo perfekcionista in imam rajši bolj "clean" rešitve, sploh če se gre za eno samo stikalo.

Tistih -20dB na izhodu je morda brez veze, ker imaš na vhodu -20dB, da prilagodiš nivo, potem je še pot med stopnjama, ki gre od 0-100%. Kaj vem, probat ni greh. Ok bi bilo za dodatno fino nastavitev nivoja, morda si to želel, čeprav to lahko storiš na konverterju.

-20dB na izhodu bi imel zato, da lahko, če želim, nateram drugo triodo in trafo še za dodatnih 20dB in tako iztisnem še kakšen promil thdja iz našega gizmota, brez da bi me omejeval vhodni nivo v konverter.

Še vedno ne najdem prepričljivega razloga, da bi na preampu imel phase reverse, če ga imaš v daw-u.

ProTools. The almighty PT... ki nima phase reverse knofa na mikserju. Moreš dat en mini plugin na začetek tracka, da lahko obrneš fazo. Bruh.

Aja, a ne bi dal power stikala na desno, da nimaš 230V ravno sredi modulov in morebitnih motenj? Saj boš najbrž psu imel desno in ne na sredini. Zna izgledat lepše, stvar okusa seveda.

Hja, tukaj se stvar malo zaplete, ker so tele lampe tako ogromne in bo šlo (če sploh) s standardno postavitvijo na tla na milimetre. Če bi vezja dal na tla in psu desno od njih, potem bi bil knof na desni, logično. Tako pa, kakor sem gledal, mi bo šlo malo manj za nohte s pozicioniranjem, če PCBje montiram vsakega na svojo stranico, PSU pa na sredino, zato je tudi knof tam. Vsekakor bi blo fino čim prej dobit eno testno kišto in podnožje za v pcb, da preizkusim kako se da zadevo zapakirat in potem glede na to, če bo potrebno, prilagodim layout frontplate-a.

Skratka malo bo še za prekladat, pa bomo že nekaj naumili. Zdej je najtežje čakat Banzai-a, da že enkrat robo zrihtajo. Baadc0de, če te pot zanese tukej naokoli, a imaš ti mogoče kakšen poseben prijem za to druščino da se stvar kam premakne? tongue.gif

#50 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 10 marec 2013 - 12:44

Kaj vem, če boš montiral na stranice imaš lahko težave z drugimi napravami v racku, ker imajo večinoma psu na desni. Ko smo govorili o layoutu sem tudi zaradi tega zagovarjal kratke povezave in kak drug pristop, nisem pa meril kako bo ta layout v škatli. Za 4 ch v eni mi je bilo jasno... Za kondije si vzel nekam veliko prostora, pa konektorjev na pcb-ju po moje ne rabiš. 400V 4u7 Mcap je 20x34, 1u je 13x26, kaki drugi so tudi manjši. Elektroliti se mi zdijo prav tako nekam veliki. Tu je link na tipično podnožje:
http://www.tubes.it/belton_sockets.pdf
Očitno boš moral še enkrat narediti layout za amp, ker so zdaj zelo veliki. Se zgodi. Če boš montiral na stranice se trafo že kako obrne, da ne bo problemov kje drugje, a vseeno se je dobro držati standardov. Saj bo, mehanski del je vedno j..a, pa delal si vse sam. Bom jutri še enkrat pogledal, panike ravno ni, morda Baadcode najde kako boljšo rešitev.

Prispevek uredil/a: Tuub, 10 marec 2013 - 12:49 .

#51 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 10 marec 2013 - 01:12

Kar se tiče layouta so dimenzije kondenzatorjev zagotovo prave, ker imam eno ploščico že narejeno in zalotano tisto, kar je že prišlo iz nemčije. Manjkata samo dva 22uF elektrolita, ki pa sta ravno tako takih dimenzij kot po planu, (mislim da 7.5mm nogice) tako da bo to kar držalo. Kar se tiče montaže na stranico pa ja, bomo videli. Enkrat sem že računal kako pride s podnožjem in 10mm distancerji, pa mislim da pride 86mm, višina 2U je pa 88mm, tako da bi šlo res, res na knap. Zato pa pravim, upam da čimprej pride še tadruga škatljica od Banzaia, da lahko zadevo preverim v praksi, potem bomo pa naprej ukrepali po potrebi.

#52 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 10 marec 2013 - 04:18

En takle 1u Mcap (sicer 630V) imam v enem izmed preampov in sem ravnokar pogledal mere: 16x26mm. V datasheetu od Mundorfa so navedene enake mere, 400V verzija je 12x23mm, 4u7 bi prav tako moral biti manjši: http://www.mundorf.c...ndensatoren.htm
Najbrž oba govoriva o Mcap MKP, ne kateri od drugih Mcap izvedb. Meni se te mere nikakor ne ujemajo, pa vidim da je layout prikazan 1:1, ker sem izmeril podnožje. Preveri, če so kondiji res takšni kot na dataheetu, ker morajo biti, sicer ima Banzai neke fake.

Spomnil sem se, da bi lahko vertikalno montiral na stranico, potem pa preko distančnika še eno plato vertikalno. Kot sendvič. Evo idejo. Če bo v racku in se ne vozilo okrog ni bojazni, da bi lampa padla iz podnožja. Za vertikalno montažo se sicer uporabljajo podnožja z vzmetmi, da je lampa res trdno vpeta. Tako bo treba sem in tja pogledat kako je s tem in občasno naravnat vzmeti v podnožju.

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 08:18 .

#53 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 10 marec 2013 - 10:04

Evo, takole zgleda platka trenutno. Mundorfe sem pomeril in je tamali 1uF 22x13mm, veliki 4.7uF pa 33x19mm.

TriPrePCB.jpg

#54 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 13 marec 2013 - 07:48

Fajn platica, veseli me videti rezultat sodelovanja. Zdaj po plati vidim v čem je težava s kondiji; ob omembi materiala sem imel v mislih p2p kjer +-10mm ni relavantno, ker je layout nekako bolj efektiven, več je maneverskega prostora, ki je bolje izkoriščen. Na pcb se ponavadi da radialne kondije, ki imajo nogice drugače speljane in so ob enaki površini folije manjši. Nekateri imajo tudi kompresirano folijo. Katodni 470u je res ogromen, očitno je to neka druga Elna, ker jih je kar nekaj.

Ne vem, če si razumel kaj sem mislil s "sendvič konstrukcijo". Ena plata gre vertikalno na stranico, druga plata pa je na to plato pritrjena preko distančnika. Takšne konstrukcije sem videl v vojaških napravah, pa tudi pri kakem audiofilu, ki se je znašel v podobni težavi.

Lp

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 08:19 .

#55 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 21 marec 2013 - 10:06

No, da naredim eno malo poročilce o stanju:

S Tuub-om sva se pogovarjala glede napajalnika, ker sem imel dilemico ali dve in se mi zdi fino, da se tole napiše sem, če bo kdo imel podobne težave/vprašanja. Napajalnik, ki ga je Tuub predlagal, je v osnovi reguliran na ~250V, predlagana shema pa je narejena na 300V. Ker je 6SN7 lampa tudi pri 300V še vedno precej zadovoljna, je bolj pametno spremeniti napajalnik na 300V kot pa "stradati" vezje in tako reskirati nekaj več distorzije. Če bi kdo želel, pa si lahko še vedno naredi dodatno vejo napajanja, ki bo na ~150V in tako lampo spusti bližje kolenu za več distorzije.

Glede na to, da TL783 potrebuje nekaj napetosti čez željeno regulirano, sem za orientacijo vzel 315V --> 315V/1.41 = 223V. S kombinacijo regulacijskih uporov 110k in 470E je poračunana regulacija na ~294V, specifikacija za regulator pa pravi, da je izhodni tok za razliko napetosti Uin-Uout < 25V omejen na 700mA (kar je še vedno več kot dovolj, ampak nasploh regulatorji rajši delajo s kakšnim voltom več kot manj, zg. meja razlike med vhodom in izhodom pa je precej više, na 125V), zato predlagam za sekundar napajlnega trafota 230V*1.41= 325V. Pri napajanju 300V je shema označena z 12mA porabe, kar pomeni, da bosta dva kanala na en napajalnik zagotovila dovolj mirovnega toka, da bo regulator stabilen in zadovolen, ne glede na vrednosti uporov v delilniku napetosti za regulacijo.

Kar se tiče močnostnih specifikacij za trafo, je Tuub predlagal nekako takole:

High V: 220V/70mA (oz. 230V/70mA)
Kurjava: 12V/2A (12 zato, ker pride prav pri 12,6V lampah)
Phantom: 40V/50mA

Pjavilo se mi je še eno vprašanje in sicer glede morebitne uporabe enakega principa za priklop kot pri kitarskih lampaših - torej posebno stikalo za gretje in posebej za visoko napetost. Kakor mi je znano tak način vklopa podaljša življenjsko dobo lamp, ker jo obremeni šele takrat, ko je že na delovni temperaturi in je v luft poskakalo že dovolj elektrončkov, da je hudič zadovolen. To je teorija. Glede na to, da v praksi takšno vklapljanje vidim samo pri kitarski robi, na pro-audio zadevah pa ne, se sprašujem zakaj. Je to šparanje ali so lampe v našem primeru v kakšnem drugačnem režimu in zato manj občutljive na "hot-start"?

Verjetno sem namesto pojasnila nekomu, ki bo želel čez čas naredit eno takole živalco, stvar kvečjemu zakompliciral in dal več vprašanj kot odgovorov, ampak zato pa imamo forum, bomo že dotajčili kako in kaj tongue.gif

Prispevek uredil/a: Ziga, 21 marec 2013 - 10:09 .

#56 Pločnik

Pločnik

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 56 prispevkov

Objavljeno 22 marec 2013 - 03:46

V večini kitarskih ferštov so elektronke z napetostjo, kot tudi z disipacijo obremenjene preko 100% nazivnih vrednosti elektronk(tekma z watti, plus lampaška distorzija je pri kitaristih zaželjena). Ker so tako zelo obremenjene jim standby podaljša življensko dobo. Kljub temu se lampe trošijo in pogosto menjajo, medtem ko lampe v hi-fi in pro audio lahko preživijo desetletja.

#57 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 22 marec 2013 - 09:20

signs153.gif

Hvala za pojasnilo! Je lepo slišat, da ne bo treba popravljat layouta za frontplate biggrin.gif

#58 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 23 marec 2013 - 07:37

Pločnik: Kako pa bo lampa ojačevala, če imaš bias na 100 ali več %? Nobene dinamike in zadušen zvok, samo anoda bo pregorela, to je vse kar bo dala od sebe. Ampi klase Marshall iz tovarne pridejo s kitajskimi lampami na ~40% biasa, sicer je pa max cca 70%. Pa še to je preveč, ker nove lampe ne zdržijo. Baje nove JJ kao delajo na 70%, a jih nisem probal, ker ne znajo narediti dobre vhodne pentode. Poglej Philips datasheet za EL34 na strani 6C, boš videl kako sta omejena U in I. To je jasno narisano na grafu.

Žiga: Shema za preamp je samo za orientacijo in ima 245V, če pogledaš shemo na prvi strani. Na lampi, za anodnim uporom je cca 1/2 napajalne. Za a klaso je pri 6SN7 priporočeno 90-250V, max lampe je 450V. A nove toliko najbrž ne nesejo.
Kolikor se spomnim pri našem toku TL783 rabi precej manj V na sebi, zato je brez veze veliko stran metat, ker se samo greje. Se pa to lahko izračuna za vsak primer posebej, ni problema.

12V 2A je pri 6V/4A, kar se mi zdi preveč. 1,5A pri 12V je več kot dovolj, morda bi dal še manj. Phantom zate je cca. 50mA.
Phantom je tako kar ok, ker razlike v ceni skorajda ni, pa mojster lažje izračuna.

Ajd, grem spat in danes-jutri še enkrat pogledam. I can't get no sleep...insomnia

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 08:30 .

#59 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 24 marec 2013 - 04:30

QUOTE (Ziga @ 22. Mar 2013 11:06:00) <{POST_SNAPBACK}>
No, da naredim eno malo poročilce o stanju:

S Tuub-om sva se pogovarjala glede napajalnika, ker sem imel dilemico ali dve in se mi zdi fino, da se tole napiše sem, če bo kdo imel podobne težave/vprašanja. Napajalnik, ki ga je Tuub predlagal, je v osnovi reguliran na ~250V, predlagana shema pa je narejena na 300V. Ker je 6SN7 lampa tudi pri 300V še vedno precej zadovoljna, je bolj pametno spremeniti napajalnik na 300V kot pa "stradati" vezje in tako reskirati nekaj več distorzije. Če bi kdo želel, pa si lahko še vedno naredi dodatno vejo napajanja, ki bo na ~150V in tako lampo spusti bližje kolenu za več distorzije.

Glede na to, da TL783 potrebuje nekaj napetosti čez željeno regulirano, sem za orientacijo vzel 315V --> 315V/1.41 = 223V. S kombinacijo regulacijskih uporov 110k in 470E je poračunana regulacija na ~294V, specifikacija za regulator pa pravi, da je izhodni tok za razliko napetosti Uin-Uout < 25V omejen na 700mA (kar je še vedno več kot dovolj, ampak nasploh regulatorji rajši delajo s kakšnim voltom več kot manj, zg. meja razlike med vhodom in izhodom pa je precej više, na 125V), zato predlagam za sekundar napajlnega trafota 230V*1.41= 325V. Pri napajanju 300V je shema označena z 12mA porabe, kar pomeni, da bosta dva kanala na en napajalnik zagotovila dovolj mirovnega toka, da bo regulator stabilen in zadovolen, ne glede na vrednosti uporov v delilniku napetosti za regulacijo.

Kar se tiče močnostnih specifikacij za trafo, je Tuub predlagal nekako takole:

High V: 220V/70mA (oz. 230V/70mA)
Kurjava: 12V/2A (12 zato, ker pride prav pri 12,6V lampah)
Phantom: 40V/50mA

Pjavilo se mi je še eno vprašanje in sicer glede morebitne uporabe enakega principa za priklop kot pri kitarskih lampaših - torej posebno stikalo za gretje in posebej za visoko napetost. Kakor mi je znano tak način vklopa podaljša življenjsko dobo lamp, ker jo obremeni šele takrat, ko je že na delovni temperaturi in je v luft poskakalo že dovolj elektrončkov, da je hudič zadovolen. To je teorija. Glede na to, da v praksi takšno vklapljanje vidim samo pri kitarski robi, na pro-audio zadevah pa ne, se sprašujem zakaj. Je to šparanje ali so lampe v našem primeru v kakšnem drugačnem režimu in zato manj občutljive na "hot-start"?

Verjetno sem namesto pojasnila nekomu, ki bo želel čez čas naredit eno takole živalco, stvar kvečjemu zakompliciral in dal več vprašanj kot odgovorov, ampak zato pa imamo forum, bomo že dotajčili kako in kaj tongue.gif

Malo sem računal koliko je disipacije na TL783, če bi HV spustil za kakih 110V nižje od priporočenih 300V. Pride pod 2W, kar je lepo znotraj zmogljivosti čipa. Je pa treba upoševati max 125V razlike med in/out regulatorja.

Če povzamem kar sem pisal prej in dodatno naračunal, bi primeren trafo za preamp bil sledeč:
HV: 230V/70mA
Gretje: 8V/1,5A
Phantom: 45V/50mA

Pri HV je 10-20% odstopanja pri končni napetosti praktično zanemarljivo, za phantom je ok 40-55V.

V našem primeru lampe niso ravno našponane, so pa pri nekaterih drugih, npr izhodna na Redd47 je tak primer. Zaenkrat s strani stručkotov še ni bilo rečeno, da bi stnadby knof kakor koli podaljšal življenjsko dobo lampe preampov. Je pa znano, da mora pri V72/76 phantom imeti soft-start, da ne uniči vhodnega trafota, ki ima zelo tanko žico. Po shemi sodeč ima na phantomu soft-start tudi Fearn v VT1/2. Trafo je navaden 1:10 brez milijon ovojev, najbrž tako dela iz navade, sicer je pa soft start "stranski učinek" filtra v napajalniku... Pri kitarskih ampih je standby najbrž zato, da lampe ostanejo na delavni temperaturi, ko se iztika kable ipd. Za soft start tako poskrbi lampa usmerjevalka, ki se ne prižge takoj. Res je, da imajo nekateri novi ampi zdaj gretz, a kolikor vidim na shemah ne večina.

Psu je zgleda ok, nekaj dela bo še z ozemljitvijo, ko pride material. To je šele hec, pin 1 problem pa to smile.gif

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 08:41 .

#60 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 23 december 2013 - 01:00

Kar nekaj časa je to narejeno, 4 kanali v dveh ohišjih. Plata za napajalnik se je izkazala za bolj tko, seveda je delala, a ni fleksibilna, s footprinti za malo drugačen material kot je pri roki, kolikor se spomnim je treba še enkrat narediti nekaj delov. Npr. phantom na plati preko mase ni ločen od ostalega, po nepotrebnem ima množilnik, bilo je tudi nekaj odveč komponent, kak trejs bi lahko postavili drugače, HT psu kondije snap in, itn. Plato ampa je žiga malo predelal, najbrž bi se lahko naredil bolj optimalno, ker se spomnim mal težav z masami, lahko je manjše. Za več koloracije bi se lahko izhodno lampo dalo tudi v manj linearno območje, ker je zdaj clean.
Se mi zdi, da je vse skupaj precej dobro izpadlo; lahko za naredit, poceni in zelo dober zvok. Spet pokazalo, da je za dober in trajen izdelek treba imet izkušnje, sploh za pcb, lahko je tudi malo poenostavljeno. 540eur sta bila dva kanala s hudim ohišjem in ostalim, lahko je več ali manj.
Točno tega še nisem slišal (z drugačnim ot trafotom), bi malo opisal, Žiga? Nekdo ima še drugi par. Je dovolj testirano, na večih sourcih in primerjano, tako da je dober čas za review projekta.
Potem pa naprej, v januarju bova dva kupovala material pri Cinemagu, če bi ga še kdo je seveda welcome. Zase bom vzel dva para za nekaj drugega, nekaj Žiga, če bo še kdo bi lahko dobili kar dober popust, tako kot zadnjič. Za lampe lahko uporabimo kar ta napajalnik ali druge dizajne, ki se jih bo delalo. Tudi preampi ni nujno da so na lampe.
Žiga, boš napisal še kako je zvokovno in ergonomsko? Kaj so pokazale meritve frekv. odziva, thd tukaj nima tolk veze, mogoče še kolk si imel šuma..
Triodni fokus nam ni ušel, detajlov ahm, bas gre slišno zelo nizko (harmoniki najnižjih frekvenc?), mid bass bi moral biti tud pravi, DI po pričakovanjih :-)

Lp

Pripete sličice

• Simple6SN7Preamp.png

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov