nekaj forumašev je želelo izvedeti kaj več o mikrofonskem predojačevalcu na lampe brez negativne povratne vezave oz. zanke (NFB-negative feedback), dobiti shemo in ga tudi izdelati, so here we go.
Za začetek bom na hitro poskusil razložiti nfb: preprosto rečeno gre za povezavo, ki iz izhoda na vhod pripelje del signala. S tem se izboljša frekvenčni odziv predojačevalca, manj je distorzije in šuma, komponente so lahko slabše, idr. Pri moderni produkciji je problem nfb-ja ta, da je kontrola ojačanja težje izvedljiva, različne topologije vezij imajo pogosto podoben zvok, THD pri nekem nivoju signala skokovito (postane neuporabno) naraste, harmonsko popačenje je manj ugodno, idr. Izpostavil bi predvsem harmonsko popačenje; z nfb so bolj izraženi neparni harmoniki, tudi višji, kar se lahko sliši bolj "tranzistorsko" in manj evfonično. Resda so nekatere izjeme, kar se tiče zvoka, vendar je nekako tako kot sem napisal, predvsem se pozna "koleno" nfb, ko preamp drajvaš. Ker ne bi rad posploševal in sem pri opisovanju zvoka na spolzkem terenu, bom s tem opis nfb-ja zaključil.
Gledano s stališča zgodovine so bili prvi mik. predojačevalci brez nfb, v Ameriki kot serijski izdelki tudi do sredine petdesetih let in kasneje (RCA, Western Electric, Collins..). V Evropi je bil trend bolj v smeri nfb, od dvajsetih let naprej v Telefunken V seriji, kasneje tudi EMI (oba zelo dobra kljub nfb), Disa, WSW in mnogi drugi. Zanimiv se mi zdi podatek, da so Američani šli na izvedbe z nfb nekje do 2.sv.v. in kasneje, toda določene preampe brez nfb (studijske izvedbe) so še naprej izdelovali in vanje vgrajevali absolutno najboljše komponente. Tem modelom ali reprodukcijam v zadnjih letih ugled in cena skokovito naraščata, recimo Western Electrice so že pred desetletjem in še prej za res velike denarje prodajali na Daljni vzhod, RCA-ji so zadnja leta vedno bolj zaželjeni. Kar se tiče evropske proizvodnje je velik del opreme že zdavnaj šel v Ameriko, temu primerne so tudi cene.
V priponki je preizkušena shema tipičnega mikrofonskega predojačevalca brez nfb (avtor je NewYorkDave iz Gdiy), ki je zelo podobna klasičnim ameriškim izvedbam. Izveden je z eno aktivno komponento, dvojno triodo 6SN7, ki se še danes izdeluje.
Tuub!
Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 11:05 .