Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Triodni mikrofonski predojačevalec;

65 odgovorov v tej temi

#1 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov
  • Interests:Pro audio elektronika in zgodovina.

Objavljeno 22 januar 2013 - 10:20

Pozdravljeni,

nekaj forumašev je želelo izvedeti kaj več o mikrofonskem predojačevalcu na lampe brez negativne povratne vezave oz. zanke (NFB-negative feedback), dobiti shemo in ga tudi izdelati, so here we go.
Za začetek bom na hitro poskusil razložiti nfb: preprosto rečeno gre za povezavo, ki iz izhoda na vhod pripelje del signala. S tem se izboljša frekvenčni odziv predojačevalca, manj je distorzije in šuma, komponente so lahko slabše, idr. Pri moderni produkciji je problem nfb-ja ta, da je kontrola ojačanja težje izvedljiva, različne topologije vezij imajo pogosto podoben zvok, THD pri nekem nivoju signala skokovito (postane neuporabno) naraste, harmonsko popačenje je manj ugodno, idr. Izpostavil bi predvsem harmonsko popačenje; z nfb so bolj izraženi neparni harmoniki, tudi višji, kar se lahko sliši bolj "tranzistorsko" in manj evfonično. Resda so nekatere izjeme, kar se tiče zvoka, vendar je nekako tako kot sem napisal, predvsem se pozna "koleno" nfb, ko preamp drajvaš. Ker ne bi rad posploševal in sem pri opisovanju zvoka na spolzkem terenu, bom s tem opis nfb-ja zaključil.
Gledano s stališča zgodovine so bili prvi mik. predojačevalci brez nfb, v Ameriki kot serijski izdelki tudi do sredine petdesetih let in kasneje (RCA, Western Electric, Collins..). V Evropi je bil trend bolj v smeri nfb, od dvajsetih let naprej v Telefunken V seriji, kasneje tudi EMI (oba zelo dobra kljub nfb), Disa, WSW in mnogi drugi. Zanimiv se mi zdi podatek, da so Američani šli na izvedbe z nfb nekje do 2.sv.v. in kasneje, toda določene preampe brez nfb (studijske izvedbe) so še naprej izdelovali in vanje vgrajevali absolutno najboljše komponente. Tem modelom ali reprodukcijam v zadnjih letih ugled in cena skokovito naraščata, recimo Western Electrice so že pred desetletjem in še prej za res velike denarje prodajali na Daljni vzhod, RCA-ji so zadnja leta vedno bolj zaželjeni. Kar se tiče evropske proizvodnje je velik del opreme že zdavnaj šel v Ameriko, temu primerne so tudi cene.

V priponki je preizkušena shema tipičnega mikrofonskega predojačevalca brez nfb (avtor je NewYorkDave iz Gdiy), ki je zelo podobna klasičnim ameriškim izvedbam. Izveden je z eno aktivno komponento, dvojno triodo 6SN7, ki se še danes izdeluje.

Tuub!

Pripete sličice

• Simple6SN7Preamp.png
  • g9_sch.gif

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 11:05 .

#2 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 23 januar 2013 - 08:11

Fajn zgleda tole..

katere trafote bi ti priporocil s Cinemag CMMI-10 familije, A, B ali C? Ziher je smiselno nekaj zvoka dobit z zeleza ze na inputu..

Za izhod najbrz Edcor WSM15K-600, ni treba komplicirat. V Rude Tube sem uporabil Carnhill 15K:600, mogoce bi tudi tukaj uporabil to opcijo, ni drag in je ful dosegljiv (pac pride v par dneh).

#3 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 23 januar 2013 - 09:45

Praviš da bi se tega lahko lotil laik (jaz) z osnovnim znanjem lotanja?
Tole se da narediti point-to-point kajne?
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#4 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 23 januar 2013 - 10:12

Definitivno.

Ni tezko. Moj prvi pravi (in uspesni) projekt je bil tudi lampas, tako da ce si previden in ves kaj delas nebi smelo bit nobenega problema. Fajn je ker je tako malo delov in tudi dragi niso, tako da ce recimo ugotovis cez nekaj casa da je pretezko se tudi relativno malo poinvestiras noter. Da se naredit point to point. Jaz bom naredil tako. Edino napajalnik zna bit da bo PCB.

In seveda ruski PIO za C5 smile.gif to mi je fetis ze nekaj casa za lampaske zadeve.. kaksna bo napetost tam pri C5? Najbrz ne vec kot 250V..

QUOTE (kochobass @ 23. Jan 2013 11:45:56) <{POST_SNAPBACK}>
Praviš da bi se tega lahko lotil laik (jaz) z osnovnim znanjem lotanja?
Tole se da narediti point-to-point kajne?

Prispevek uredil/a: baadc0de, 23 januar 2013 - 10:12 .

#5 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 057 prispevkov

Objavljeno 23 januar 2013 - 11:53

QUOTE (baadc0de @ 23. Jan 2013 10:12:22) <{POST_SNAPBACK}>
In seveda ruski PIO za C5 smile.gif to mi je fetis ze nekaj casa za lampaske zadeve.. kaksna bo napetost tam pri C5? Najbrz ne vec kot 250V..

Ko se vezje umiri, je brez signala napetost 300V.

#6 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 23 januar 2013 - 12:51

badcode ... a je kaka varianta da bi jaz vzel iste dele kot ti?

ne vem, a mi lahko posreduješ kak spisek robe in kje to naročiti... k sam bom naročil pomoje da vesoljsko ladjo če se spravim to delat iz nule biggrin.gif
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#7 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 23 januar 2013 - 01:11

Ti bom jaz narocil. Magar tudi skatlo, pa potem poravnava. Ne vem ce imam tvoj email, ce ga imam sem ga zalozil smile.gif tako da mogoce najboljse ce mi ga posljes pa se od tam naprej zmeniva kaj tocno bos rabil.

Ko sem jaz prvic naroceval sem narocil vsaj tretjino narobe, je se zmeraj nekje v neki skatli. Ne samo da je bilo narobe, se neuporabno je bilo za karkoli kasneje, tako da se splaca potrudit pri narocanju..

QUOTE (kochobass @ 23. Jan 2013 14:51:57) <{POST_SNAPBACK}>
badcode ... a je kaka varianta da bi jaz vzel iste dele kot ti?

ne vem, a mi lahko posreduješ kak spisek robe in kje to naročiti... k sam bom naročil pomoje da vesoljsko ladjo če se spravim to delat iz nule biggrin.gif

#8 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 23 januar 2013 - 06:01

QUOTE (baadc0de @ 23. Jan 2013 23:12:22) <{POST_SNAPBACK}>
Definitivno.

Ni tezko. Moj prvi pravi (in uspesni) projekt je bil tudi lampas, tako da ce si previden in ves kaj delas nebi smelo bit nobenega problema. Fajn je ker je tako malo delov in tudi dragi niso, tako da ce recimo ugotovis cez nekaj casa da je pretezko se tudi relativno malo poinvestiras noter. Da se naredit point to point. Jaz bom naredil tako. Edino napajalnik zna bit da bo PCB.

Jaz sem malo skeptičen, ker je samo psu na pcb. Saj veš, preamp že nekako skabliraš, na eno lampo ali dve, a potem je treba pravilno naredit še ozemljitve, pazit na faze trafotov, pravilno obrnit elko kondenzatorje, prav zvezat atenuator in pot, napajalni trafo, vse napajalne veje... Tega ni tako malo, jaz sem pri prvem point to point dobro znal brati sheme in se temeljito pripravil, pa sem vseeno moral kar konkretno razmišljati. Sicer je v prvo delalo, le povezave bi lahko bile mnogo krajše, imel sem tudi malo sreče.
Jaz bi na njegovem mestu temeljito izrisal kam bo kaj šlo in objavil tu, da lahko komentiramo. Stalo ne bi nič, veliko bi se naučil, pa morda na koncu zadevo tudi uspešno izdelal.
CMMI-10B bi bil fajn, ker nese manj signala, podobno kot tipični vintage variante, tudi kable ima. CMMI-10PCA je zelo podoben, a ima pine.
Edcor bi bil kar ok, ja, Carhill morda tudi. Če je kdo na tesnem z denarjem bi za začetek šlo tudi na OEP za in Edcor za out. A če se vhodne nabavi od Cinemaga, bi se splačalo tudi izhodne, ko se že plačuje poštnina. Sigurno imajo kake na železno jedro, ki bi tu bilo najbolj primerno. Varianta je tudi Lundahl, a kolikor vem delajo samo na C jedra, klasike so pa bile pretežno na EI. Sicer pa out trafota ni dobro predrajvati, ker se to sliši obupno. Zato bi bilo fajn vedeti kakšne karakteritike imajo in ne šparati, ker je materiala malo in ti trafoti so ok tudi za kak Redd ipd. Za barvo tu poskrbi dejstvo, da ni nfb, pa potenciometer med triodama; prvo triodo nateraš, potem pa s potenciometrom kontroliraš kaj gre v drugo.
Anodna napetost je ponavadi okrog pol napajalne, tu sem prepričan, da ni 300V. Za začetek ti 250V ruski kondi ne bo eksplodiral, kasneje boš pa tako pomeril kaj dobiš. Kolikor se spominjam sem skoraj celo napajalno napetost na anodni pin dobil, ko sem dal ven lampo. Je pa priporočljivo imeti vezne kondije na vsaj toliko kot je napajalna napetost, raje 30% več. Jaz dajem kar 400 ali 630V.

Lp

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 07:16 .

#9 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov
  • Interests:Studijsko delo na sploh, vsega novega kar bom zvedel bom vesel :)

Objavljeno 24 januar 2013 - 11:34

A bi bil kdo za grupno naročilo? Glede na to, da so poštnine včasih prav bizarne, potem zahtevane količine komponent prevelike za npr. dvokanalno škatlo in tako dalje, bi se nam verjetno splačalo...?

#10 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 24 januar 2013 - 11:39

Jaz lahko organiziram Cinemag, ker bom tam naroceval se za twinservote. Za lampe sem razmisljal da bi poleg 6sn7 probal se ecc33 ker jih lahko dobim poceni.

#11 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 24 januar 2013 - 01:03

Tudi jaz bi se priključil. Za 6SN7 ni potrebna nobena NOS rariteta; delajo jih EH, Tungsol in Sovtek, celo v isti tovarni. Jaz več kot 20-25 eur za lampo ne bi dal, EH kar pohvalijo in ni potrebno, da ima pozlačene pine. 6SN7 in ECC33 izgledata kompatibilni, če jih dobiš poceni se najbrž splača probat glede na to, da tu ni nfb, ki bi "popravljal" karakteristike.
Povedal bi še to, da takšen preamp ni noben destroyer ali kaj takega. Narejen je tako, da ima več barve, s pravimi nastavitvami je lahko tudi clean. Za rezervo imam tudi shemo z drugačnim biasom (menja se 4 upore), a tako kot je mi je všeč in shema je preverjena. Kot izdelan in simuliran preamp.

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 07:19 .

#12 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 24 januar 2013 - 01:10

Komot, ti posljem podatke o accountu na PM, pa se ti zmeni z njimi, jaz bom pa uvozil.

Low noise ECC33 lahko dobim za 15€, zato sprasujem..

QUOTE (Tuub @ 24. Jan 2013 15:03:13) <{POST_SNAPBACK}>
Tudi jaz bi se priključil. Kar nekaj izdelkov nimajo na sajtu, včasih jim ostane kak dober trafo iz OEM serij, kar je ceneje. Enkrat sem dobil mic in delan za sonarje US Navy, izhodna za 38$ in 47$ sta bila za UA, če se ne motim. Včasih malo traja, da povedo kaj imajo. Baadcode, si za to, da jih jaz vprašam za TP in tisto mojo zadevo, ti za Twin Servo in nato naročiš? Lahko tudi ti vprašaš, a meni so OEM ponudili šele po parih nakupih...
Za 6SN7 ni potrebna nobena NOS rariteta; delajo jih EH, Tungsol in Sovtek, morda celo v isti tovarni. Jaz več kot 20-25 eur za lampo ne bi dal, EH kar pohvalijo in ni potrebno, da ima pozlačene pine. 6SN7 in ECC33 izgledata kompatibilni, če jih dobiš poceni se najbrž splača probat glede na to, da tu ni nfb, ki bi "popravljal" karakteristike.
Povedal bi še to, da takšen preamp ni noben destroyer ali kaj takega. Narejen je tako, da ima več barve, s pravimi nastavitvami je lahko tudi clean. Za rezervo imam tudi shemo z drugačnim biasom (menja se 4 upore), a tako kot je mi je všeč in shema je preverjena. Kot izdelan in simuliran preamp.

Prispevek uredil/a: baadc0de, 24 januar 2013 - 01:11 .

#13 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 24 januar 2013 - 01:46

Ok, bom vprašal za TP (triodni pre). CMOB-2H je sicer pravi za Twin Servo, a jih vseeno raje vprašaj, ker boš tako navezal še osebni stik. Manj bo komplikacij, če ti po pogovoru z njimi povem #, potem tu vidimo, če smo za in direktno naročiš.
15 eur je super cena za ECC33, če ne gre za pull-oute. Električno je s 6SN7 blizu, pinout je enak. Raje še ti prečekiraj, da bo to res držalo.

#14 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 24 januar 2013 - 01:52

Kje pa mislita šrot nabavit? (upori, kondenzatorji, podnožje, pot.) Imata v mislih kakšno eksotiko ali neke običajne komponente, ki se jih dobi od farnela/mouserja/neke štacune...?

#15 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 24 januar 2013 - 02:16

Fancy kondenzatorje (recimo output pred trafotom) ponavadi dobim z eBaya. Ce se gre za razne filter sekcije in bi imel neke mallorye ne wima, potem banzai, kamor tudi hodim po tube podnozja, knofe, poceni switche, potenciometre, XLR in IEC konektorje. Upori, kablovje, ostali konektorji (recimo wire2board molexi in to) pa na farnellu, kar je tudi ponavadi najvec linij. Za Banzai je najbrz smiselno da se lahko pridruzite tisti ki boste jemali za ta projekt. Tuub je sicer imel neke slabe izkusnje z njimi, jaz pa samo enkrat ko sem narocil neke JJ lampe ki jih niso imeli na zalogi (EF806S) in sem na koncu skenslal ker par mesecev niso poslali. Ampak razen tega nisem nikoli imel problemov pa narocim ziher vsaj vsak mesec enkrat ze par let.

QUOTE (Ziga @ 24. Jan 2013 15:52:02) <{POST_SNAPBACK}>
Kje pa mislita šrot nabavit? (upori, kondenzatorji, podnožje, pot.) Imata v mislih kakšno eksotiko ali neke običajne komponente, ki se jih dobi od farnela/mouserja/neke štacune...?

Prispevek uredil/a: baadc0de, 24 januar 2013 - 02:19 .

#16 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 24 januar 2013 - 02:24

Jaz se potem kar javim za banzai in za farnella, pa se magari po zs zmeniva dalje.

#17 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 24 januar 2013 - 09:57

Farnell in nekatere druge trgovine imajo specializiran material. Stvar preference.

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 07:21 .

#18 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2013 - 12:13

Ker sem se po eni sami ubogi zjedkani ploščici prav fino navdušil nad domačimi pcbji in ker imam po dolgo časa končno en dan zares prost, sem se malo igral z načrtovanjem pcbja. Ker je tale preamp taka luštna nezahtevna žival, sem se ga lotil in je ratalo nekaj takega:

Pripeta datoteka  TriPre.zip   24,04K   179 Število prenosov

Ni ne lep, ne optimiziran, ampak če ga nisem kaj generalno po**** bi moral funkcionirat tongue.gif

Če kdo najde napako (ali ima kakšen dizajnerki nasvet glede pozicije elementov, ozemljitev itd.) naj lepo prosim pove, da se zrihta. Velikosti komponent so predvidene s pomočjo specifikacij elemetov na farnellu in banzaiu.

#19 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2013 - 01:02

Vzel si malo prostora, zato z layoutom težko slediš shemi. Morda daj signalne povezave nižje k lampi in zgoraj naredi napajanje. Zanj si lahko vzameš daljše trejse, ki jih potem pelješ dol proti anodi. Gladilna kondija C6 in C7 nista direktno zraven anodnih uporov, pa bi to bilo dobro. Za gretje ne rabiš trejsov, ker ga je bolje kar s kabli pripeljat direktno na pine, če ga bo kdo imel na ac. Za ostalo nimam časa čekirat, na prvo žogo izgleda ok, izhod si dobro izpeljal, še posebej drugo katodo. Malo razpelji mase, če drugače ne gre. Všeč mi je, ker očitno veš, da je dobro z layoutom slediti shemi in el. krog narediti kratek. Vprašaj Baadcoda, če ima kak layout za lampe, da si ogledaš kako delajo. Ozemljitve bi jaz pustil približno tako kot si jih naredil, torej s trejsi. Aja, imaš še en 2W upor, ne pozabi na to. Na trejsih za kond. morda naredi kako luknjico več, da ne bo samo za en tip kond.

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 07:24 .

#20 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2013 - 02:59

baadcode ... kochobass@yahoo.com je email.

Če bomo delali grupni nakup je fino da se kar eno mailing listo sestavi oz. da smo skupaj v pogovoru?
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#21 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2013 - 04:41

QUOTE (kochobass @ 25. Jan 2013 16:59:23) <{POST_SNAPBACK}>

Če bomo delali grupni nakup je fino da se kar eno mailing listo sestavi oz. da smo skupaj v pogovoru?

Bom jaz organiziral listo na gmail. Kar posljite mi interesenti PM ali nekaj, pa vas dodam gor in pocasi zacnem spamat.

#22 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 26 januar 2013 - 11:12

Takole, 2. iteracija ploščice:
Pripeta datoteka  TriPre2.zip   24,02K   187 Število prenosov
Change log:

* spremenjena vezava napajanja okrog izhoda za pot. - manj vzporednih vodov, pa še zemlja je umes.

* spremenjena vezava vhoda - priključne sponke so čim bliže lampi, katodno bias vezje narejeno na strani, da ni križanja, pa še ena zemlja se je znašla vmes.

* kondenzatorja C6 in C7 premaknjena bliže anodnim uporom.

* izvoda za kurjavo sta še vedno prisotna, ampak krajša, ostali vodi so čim bolj odmaknjeni. Direktno na pine se vedno da priklopit, ampak se mi zdi da lahko takole z minimalno škode omogočim priklop z žicam, ker jih je v plato lažje zalotat skozi luknjo.

Glede večih lukenj za kondenzatorje - kateri mislite da so nabolj kritični oz. je največja verjetnost da bi kdo hotel eksperimentirat? Ponavadi se da pri radialanem kondenzatorju nogice upognit vodoravno in ga postavit tja, kjer je narisan aksialni, in obratno se da aksialnega postavit pokonci. Par lukenj na tistih kondijih, ki bi najverjetneje bili različni za različne okuse pa vseeno lahko poskusim postavit še kakšno luknjo kje...

PS: Če sem čisto iskren sem se risanja layoutou bal ko cigan žajfe, ko pa dva dopoldneva malo prčkaš pa kar gre, tako da če še kdo cinca - se splača probat, ni tolk smotano kakor zgleda smile.gif

Prispevek uredil/a: Ziga, 26 januar 2013 - 11:26 .

#23 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 26 januar 2013 - 06:06

QUOTE (kochobass @ 26. Jan 2013 04:59:23) <{POST_SNAPBACK}>

Predlagam, da se glede nabave materiala do nakupa piše na forum, ko bo znano in napisano kaj, zakaj in kje se bo kupilo pa se gre na maile. To se mi zdi bolj smiselno zato, ker nam forum omogoča, da mi in še kdo drug direktno vidimo kateri material želimo in zakaj, kje se dobi, koliko stane, da se lahko podaja mnenja. Tako bo tudi precej ceneje. Predvsem pa se lahko še kdo iz tega kaj nauči in znanje ostane na forumu, torej celoten proces od sheme do izdelave.

#24 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 26 januar 2013 - 09:01

QUOTE (Ziga @ 27. Jan 2013 01:12:54) <{POST_SNAPBACK}>
Takole, 2. iteracija ploščice:
Pripeta datoteka  TriPre2.zip   24,02K   187 Število prenosov
Change log:

* spremenjena vezava napajanja okrog izhoda za pot. - manj vzporednih vodov, pa še zemlja je umes.

* spremenjena vezava vhoda - priključne sponke so čim bliže lampi, katodno bias vezje narejeno na strani, da ni križanja, pa še ena zemlja se je znašla vmes.

* kondenzatorja C6 in C7 premaknjena bliže anodnim uporom.

* izvoda za kurjavo sta še vedno prisotna, ampak krajša, ostali vodi so čim bolj odmaknjeni. Direktno na pine se vedno da priklopit, ampak se mi zdi da lahko takole z minimalno škode omogočim priklop z žicam, ker jih je v plato lažje zalotat skozi luknjo.

Glede večih lukenj za kondenzatorje - kateri mislite da so nabolj kritični oz. je največja verjetnost da bi kdo hotel eksperimentirat? Ponavadi se da pri radialanem kondenzatorju nogice upognit vodoravno in ga postavit tja, kjer je narisan aksialni, in obratno se da aksialnega postavit pokonci. Par lukenj na tistih kondijih, ki bi najverjetneje bili različni za različne okuse pa vseeno lahko poskusim postavit še kakšno luknjo kje...

PS: Če sem čisto iskren sem se risanja layoutou bal ko cigan žajfe, ko pa dva dopoldneva malo prčkaš pa kar gre, tako da če še kdo cinca - se splača probat, ni tolk smotano kakor zgleda smile.gif

Lepo si tole izvedel, estetsko slediš signalu smile.gif Kdaj pa si začel delati layoute in na kateri sw?
C3 in C5 sta vezna folijska (polipropilenska, oljna, idr.) kondija, ki se ju bo sigurno menjalo. Nekaterim se je nabralo kar precej takšnega materiala in preizkusijo... C2 in C4 sta katodna elko kondija, ki se tudi lahko menjata. Mnenja o razlikah v slednjih so precej deljena, morda se sliši smile.gif
Ali bi napisal spisek materiala s #, da vidimo kakšne so opcije? Cx je manjši kot na layoutu. C2 je okrogel elektrolit, C4 si pa že prvič označil kot C9, treba je popraviti.
Pcb bo najbrž vseeno treba dobro testirati v različnih ohišjih, podobno kot to delajo proizvajalci. S tem nimam veliko izkušenj, ker raje naredim vsaj delno p2p, ko gre za testno verzijo dodam še eno podnožje, da lahko probam tudi kaj drugega, ko sta že napajanje in kontrole.
Lahko je nevarno, če bi morda delal na pcb kdo, ki zna samo lotati. To se mi zdi pomembno, ker je napajanje le 300V in povezava z 230VAC, kar bi moral priključiti in testirati elektronik!

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 07:29 .

#25 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 27 januar 2013 - 12:00

QUOTE (Tuub @ 26. Jan 2013 23:01:55) <{POST_SNAPBACK}>
Lepo si tole izvedel, estetsko slediš signalu smile.gif Kdaj pa si začel delati layoute in na kateri sw?
Vezici za gretje sta pri ac lahko problem zaradi EMI, zato morata kabla biti zvita direktno do pinov, brez vezic. Jaz na dc gretju delam enako, že ker kabla naredi bolj rigidna. Zaradi inteferenc ju sicer najbrž ni potrebno zvijati kot ac, kaj meniš?
S prav narejenim dc nimam težav, zato je takšen tudi napajalnik, ki je na omenjenem pcb-ju. Na tvojem vezju lahko to prilagodiš kasneje, ali se pač odreže baker vezic in direktno kablira.
C3 in C5 sta vezna folijska (polipropilenska, oljna, idr.) kondija, ki se ju bo sigurno menjalo. Nekaterim se je nabralo kar precej takšnega materiala in preizkusijo... C2 in C4 sta katodna elko kondija, ki se tudi lahko menjata. Mnenja o razlikah v slednjih so precej deljena, morda se sliši smile.gif
Razmisliti je treba še o High Z vhodu, tj. DI-ju. Z 10k:10k mislim, da bi dobili tudi linijski vhod, med sabo bi se lahko preklapljali. Za začetek bi bilo dobro preamp čim bolje izdelati (tudi layout) brez dodatkov in testirati, ker sta vseeno samo dve stopnji brez nfb. Kot na gretje je treba paziti na sekundarje vhodnega trafota. Ker je impedanca visoka, morata njuna kabla biti kratka in dobro zvita, oklop pa se lahko pozna pri frekv. odzivu.
Ali bi napisal spisek materiala s #, da vidimo kakšne so opcije? Cx je manjši kot na layoutu, keramični COG je ok. C2 je okrogel elektrolit, C4 si pa že prvič označil kot C9, treba je popraviti.
Pcb bo najbrž vseeno treba dobro testirati v različnih ohišjih, podobno kot to delajo proizvajalci. S tem nimam veliko izkušenj, ker raje naredim vsaj delno p2p, npr. tudi dodam še eno podnožje, da lahko probam tudi kaj drugega, ko sta že napajanje in kontrole. Tu se mi zdi fajn potenciometer med stopnjama, ker poenostavi vezje in uporabo. Z vhodnim atenuatorjem se lahko signal fino nastavi...

Lahko je nevarno, če bi morda delal na pcb kdo, ki zna samo lotati. To se mi zdi pomembno, ker je napajanje le 300V in povezava z 230VAC, kar bi moral priključiti in testirati elektronik!

Layoute sm začeu delat prejšni teden, z Eaglom. Ker pri modelu lampe nikakor nisem uspel dobit še gretja v shemo, mi tudi na PCB ni pustil privezat ničesar na pina 7 in 8, niti prazne luknje ne. Verjamem, da je za kompleten dizajn od sheme do platke Eagle super zadeva, ampak na cajte zna bit pa PITA, na polno. Zato sem poskusil še ExpressPCB (ki v kompletu prinese zraven še Express SCH), ki je sicer malo manj dovršen ampak zato toli koblj uporabnuku prijazen in se ga je (bilo vsaj meni) lažje naučit. Tako da od zdaj naprej uporabljam Express PCB.

Kar se tiče gretja sem nekako zagovornik DCja, ker danes res ni taka kunšt naredit napajalnika še z enim regulatorjem in dvemi kondenzatorji, pa si lahko prihraniš cel kup živcev smile.gif Zvijanje se mi pa zdi smiselno tudi za DC, ker tako minimiziraš možnost, da se ti preko teh kablov v lampo prikradejo motnje z lufta (GSM in podobno). Če bi bil zares picajzlast bi mogoče naredil še to povezavo z oklopom...? Instinkt mi pravi, da zaradi AC gretja ne bi smelo biti problemov zaradi priključkov, če je le ostalo lepo izvedeno - zaviti kabli in empirično poiskana najboljša fizična pot teh kablov okrog vezja. Glede na to, da je predlagan napajalnik na DC smo itak že na pol poti tja, me pa vseeno zanima, če je dizajn AC proof? Mogoče se najde kdo, ki bo sprobal... smile.gif

Na priloženi platki je dodanih nekaj lukenj za različne vezne kondenzatorje, glede DI vhoda ne vidim razloga za dodajanje lukenj na PCB, poimenovanje je popravljeno in C2 je zdaj lahko radialen ali aksialen, kar se pač dobi v štacuni tongue.gif, za vhodni atenuator bi pa prosil nekoga z več izkušnjami, da predlaga izvedbo happy.gif

Pripeta datoteka  TriPre3.zip   24,39K   181 Število prenosov

Prispevek uredil/a: Ziga, 27 januar 2013 - 12:00 .

#26 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 27 januar 2013 - 05:05

Tudi jaz ne vidim razloga, da gretje ne bi bilo dc. Vezici pri dc nista problem, se strinjam, sta pa pri ac.
Napajalnika nisem probal, a po shemi vidim, da sigurno dela, ker sem sam že delal skoraj identične. Ne vem kaj misliš z ac proof, vse ima regulirano in lepo izvedeno. Pošlji mi tvoj mail, da se malo pogovoriva okrog tega wink.gif

Prispevek uredil/a: Tuub, 06 julij 2013 - 07:32 .

#27 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 29 januar 2013 - 09:18

Hoj,

dobil sem mail od Cinemaga, založeni so dobro in imajo več opcij. Npr. vhodne na pine ali kable, s 50 ohm odcepom za ribbon majke ali brez. Izhodni so tisti o katerih smo govorili, je več modelov in zelo ugodne cene.
Baadcode, klical sem te, da se dogovorimo koliko in kaj. Najbrž si za Twin Servo že izvedel, če še niso odgovorili lahko pospešimo.

#28 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 30 januar 2013 - 07:41

Moja ideja prednje plosce za 4 kanale

Linki: PDF | Front Panel Designer

To je bilo precej prirejeno za moje potrebe, oziroma estetiko. 24-pozicijski switchi za input atten in pot med sekcijama. LED meter za vsak kanal.

knofi: http://www.banzaimus...nob-PKES70.html

LED meter shema: http://www.soundskul...6-schematic.pdf

izgled metra: http://www.soundskul...ages/sts600.jpg

Lp,
B.

QUOTE (Tuub @ 29. Jan 2013 23:18:22) <{POST_SNAPBACK}>
Hoj,

dobil sem mail od Cinemaga, založeni so dobro in imajo več opcij. Npr. vhodne na pine ali kable, s 50 ohm odcepom za ribbon majke ali brez. Izhodni so tisti o katerih smo govorili, je več modelov in zelo ugodne cene.
Baadcode, klical sem te, da se dogovorimo koliko in kaj. Najbrž si za Twin Servo že izvedel, če še niso odgovorili lahko pospešimo.

#29 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 30 januar 2013 - 03:11

A bi lahko prilepil še shemo za vhodni atenuator in pojasnil kaj bi bila tista "Hi LVL" luknja? Bi bil židane volje smile.gif

#30 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 30 januar 2013 - 03:47

Vhodni atenuator bi bil standardni balansirani h-pad 200:200, 0 do 36.5dB atenuacije v 1.5dB skokih, plasiran pred vhodnim trafotom, za fantomom. Nimam sheme, ampak je veliko tega po internetu. Ker se mi ne da lotat skoraj 100 uporov na switch, bo to naredil nekdo drug zame.

HI LVL luknja bi bila izhodni atenuator, samo on / off 10dB ali 5dB drop. Tako da lahko drive-as preamp in ne clipas A/D. Je bil super feature na mojih API-jih, sem se kar navadil to dajat na preampe.

S temi settingi torej kontroliras drive vhodnega trafota in vhodne triode (attenuate), izhodnje stopnje (boost) in izhodnega trafota (hi lvl).

Boljse ime za HI LVL bi bil OUT LVL (HI, LO).

Se kaksno vprasanje z galerije? tongue.gif

Funkcionalno bi bilo smiselno dodat se dB vrednosti zraven pikic, toliko vsaj informativno za vsak drug setting, tako kot je pri Neve.

QUOTE (Ziga @ 30. Jan 2013 17:11:36) <{POST_SNAPBACK}>
A bi lahko prilepil še shemo za vhodni atenuator in pojasnil kaj bi bila tista "Hi LVL" luknja? Bi bil židane volje smile.gif

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov