Pozdravljen,
velik del boljših naprav ima v praksi napajalnike zgrajene okrog LMx17. Glede tranzientov lahko k LM seriji dodaš večji izhodni kondi kot 10u in dela boljše. Podatki v Superpower niso čisto jasni glede uporabe LM317 in ga preveč obremenijo, zato se na to ne bi zanašal, nisem pa probal... Za 1A pulze bi najbrž precej bolje delal kak drugi IC reg., npr LM108x serija. Sicer pa ima Superpower 10mV špičke od diod pri 300V, kar sam lahko narediš ceneje, tako kot nekatere druge karakteristike, ki pa za pro audio niso tako ključne. Glede regulacije bremena tudi Belleson napiše, da so malo "pretiravali".
V praksi vidim tudi LM78XX serijo v vseh variantah, ki si jih naštel, večinoma gre za malo cenejše naprave. Ja, LT1963 je eden izmed boljših in novejših, pa še nekaj jih je. Najbrž je vseeno bolje pravilno uporabit IC reg., ki zadovoljuje zahteve. Je ceneje, ne kuri toliko toka, greje se manj, ni kompliciran, povečati se da izhodni tok...
Zadnjič sem bral poste nekoga, ki je DC-DC konvertejem dobil 300V iz ~12V, zadeva je izvedljiva. Naredil bo neke kit komplete, zato se mu splača. Pri nas pa poceni dobiš trafo z odcepi, ki jih rabiš, zato tu v pro audio ne vidim potrebe po switcherjih, če gre za kak kos ali testne verzije.
Mostiček iz diod se mi obnese, če je vezje v redu, pa tudi z 1N400x diodami nisem opazil kakih motečih špic, a vseeno uporabljam boljše. Pri S/N se mi ozemljitve kažejo bolj pomembne in večkrat težava, kot psu. Od kondijev se mi za napajalnik dobro obnesejo elektroliti Epcos (bivši Philips), folijski in keramični so pa tudi napredovali. Eden izmed napajalnikov s takšnim materialom in IC. reg. mi po cca 8. letih deluje in meri kot nov, pa je preživel marsikaj
Izračunal sem tudi, da bo nov in dober elektrolit delal 30 let non-stop, morda več kot 50, če v ohišju pazim na temperaturo. Poglej to življenjsko dobo, fascinantno, pa ni najboljši:
http://www.farnell.c...heets/24536.pdfTakšni napajalniki niso tako zahtevni, poglej kako ima John Hardy narejeno s 78xx, njegov Twin Servo velja za zelo dobrega:
http://www.johnhardy...pdf/M1M2M1p.pdfPotrebo po drugačnih napajalnikih vidim v mikrofonih in preampih, če rabiš anodno napetost. Včasih je dovolj že rcrc filter, nekateri zaradi zvoka uporabljajo tudi lc filtre, drugi imajo raje IC. reg. s fetom, zenerce... Za preampe nekateri forsirajo velike lampe usmerjevalke, ker naj bi dale "sag" kot pri kit. ferštih, kar se mi zdi popolnoma odveč.
Sam sem probal razne IC, zener, CCS, IC s fet pass tr., pa tudi samo rc in lc filtre. Zelo se pozna, če je kaj resno narobe, sicer ne slišim večjih razlik, so pa prisotne. Vezje, ki ga trenutno delam je originalno imelo pasivni rc psu z malo C, ter malo C na anodah. Sliši se in ne nujno boljše, če daš dober reg. in bistveno pojačaš glajenje še ob ojač. elementih. Kar se S/N tiče so ozemljevanje in oklopi spet bolj pomembni, pozna se tudi galvanska ločitev in/out.
Pri napajalnikih sem rad praktičen, zadovoljim zahtevam, tudi slišno preizkusim smiselne različne topologije, a niti slučajno ne bi kupil nekih diskretnih regulatorjev.
Kako dobro shemo ti lahko dodam, kaj pa rabiš?