DIY Neumann U47
Objavljeno 05 december 2011 - 02:21
Vrsta, vrsta.. zgleda da ne pred novim letom sori
Objavljeno 05 december 2011 - 05:40
Lampa je par triodno vezanih 408A pentod. Ta zamenjava za VF14 je bila v razvoju dve leti. Kapsula je Beesneez K7:
http://beesneezmicro...om.au/parts.htm
Njihova najdrazja in najboljsa kapsula, mesanica M7 in K47 karakteristik bojda.
Objavljeno 11 december 2011 - 11:30
Ni se cisto estetsko dokoncan (mogoce bi investiral v znacko in v PSU je treba se kaksen vijak dat not, ampak dela, ima super zvok in jaz sem srecen.
Lepa, čestitam!
Ohišje zgleda da je od Skylar-ja.? Kaj pa pcb (če ni p2p) in trafo, je to od IOaudio? Delu je na EF95, po fotkah sodeč dveh paralelno, a nisem prepričan da sta na plati zgoraj dve, fotke ne pokaže, sta pa dve lampi in podnožji..
A si imel pri EF95 kej težav s šumom, mikrofonijo ipd. ? Kaj pa povezava med kapsulo in lampama, si imel težave zaradi visoke impedance al je pcb to "sam zrihtu"?
Se strinjam da sta paralelno vezani EF95 zelo blizu oz enaki VF14, ohišje ki ga imaš je tud v nulo dodelano...s tem te najbrž več ne boli glava ob misli kje dobit $$$$&$$$$$$ za original U47 in njegovo vzdrževanje z VF14. Najbrž te bo po slišanem kdo nafehtu še za enga, tako da lahko še kako drugo kapsulo in trafo probaš da dosežeš audio nirvano če je s tem majkom še nisi. A bi reku da si jo, vsaj kar se U47 tiče
Lp
Objavljeno 11 december 2011 - 12:29
hvala za cestitke. Skylar in IOaudio res je. Pri EF95 je skoraj vsak se do zdaj imel probleme z mikrofonijo in sumom, par-dnevni "burn-in" pomaga bistveno, potem je mogoce se malo noisy ampak kakor sem se pogovarjal original ni nic kaj boljsi (ceprav kovinske lampe, vsaj dobre, slovijo po dobrih karakteristikah). Visoka impedanca je zahtevala malo premikanja zic. Neverjetno kako par milimetrov vpliva na sum in oscilacije. Ne da so bile glasne - samo motece. Splaca se imet trde zice da jih lahko "oblikujes" s klescami. Itak imas s tem probleme v glavnem samo tam kjer gre do giga uporov potem je pa ze bolj kul.
Komur sem do zdaj dal testirat je bil zelo navdusen, naredil sem en double blind test in v ponedeljek bo se eden. Neumanna zaenkrat se nihce ni zgresil, cisto po forumskem "wisdomu". Je topel, prezenten, poln in "ze narejen". Na zacetku je bil kar sok slisat vokal brez vseh SSSSjev in Pjev in podobnih neumnosti.
Trafo bi mogoce probal drug in tokrat bi sel v p2p, vezje pa bi pustil isto ampak na drug nacin je tako kot pravis, zame in za ljudi s katerimi delam je zadosti dobro. Mogoce je original se za kaksen promil boljsi ampak mikrofon je za dobro glavo boljsi od vsega ostalega kar smo imeli za probat, je pa res da se ni bilo prilike probat s kaksnimi zelo dragimi novimi mikrofoni ali s kaksnim starim gefell, kar bi me tudi zanimalo.
V prihodnosti bom se delal U67, U47fet in C12/ELA-M250 tako da bo kar nekaj vintage opcij na voljo. Saj ne vem ce je potrebno ampak fino je delat te igracke
Ohišje zgleda da je od Skylar-ja.? Kaj pa pcb (če ni p2p) in trafo, je to od IOaudio? Delu je na EF95, po fotkah sodeč dveh paralelno, a nisem prepričan da sta na plati zgoraj dve, fotke ne pokaže, sta pa dve lampi in podnožji..
A si imel pri EF95 kej težav s šumom, mikrofonijo ipd. ? Kaj pa povezava med kapsulo in lampama, si imel težave zaradi visoke impedance al je pcb to "sam zrihtu"?
Se strinjam da sta paralelno vezani EF95 zelo blizu oz enaki VF14, ohišje ki ga imaš je tud v nulo dodelano...s tem te najbrž več ne boli glava ob misli kje dobit $$$$&$$$$$$ za original U47 in njegovo vzdrževanje z VF14. Najbrž te bo po slišanem kdo nafehtu še za enga, tako da lahko še kako drugo kapsulo in trafo probaš da dosežeš audio nirvano če je s tem majkom še nisi. A bi reku da si jo, vsaj kar se U47 tiče
Lp
Objavljeno 12 december 2011 - 09:09
hvala za cestitke. Skylar in IOaudio res je. Pri EF95 je skoraj vsak se do zdaj imel probleme z mikrofonijo in sumom, par-dnevni "burn-in" pomaga bistveno, potem je mogoce se malo noisy ampak kakor sem se pogovarjal original ni nic kaj boljsi (ceprav kovinske lampe, vsaj dobre, slovijo po dobrih karakteristikah). Visoka impedanca je zahtevala malo premikanja zic. Neverjetno kako par milimetrov vpliva na sum in oscilacije. Ne da so bile glasne - samo motece. Splaca se imet trde zice da jih lahko "oblikujes" s klescami. Itak imas s tem probleme v glavnem samo tam kjer gre do giga uporov potem je pa ze bolj kul.
Komur sem do zdaj dal testirat je bil zelo navdusen, naredil sem en double blind test in v ponedeljek bo se eden. Neumanna zaenkrat se nihce ni zgresil, cisto po forumskem "wisdomu". Je topel, prezenten, poln in "ze narejen". Na zacetku je bil kar sok slisat vokal brez vseh SSSSjev in Pjev in podobnih neumnosti.
Trafo bi mogoce probal drug in tokrat bi sel v p2p, vezje pa bi pustil isto ampak na drug nacin je tako kot pravis, zame in za ljudi s katerimi delam je zadosti dobro. Mogoce je original se za kaksen promil boljsi ampak mikrofon je za dobro glavo boljsi od vsega ostalega kar smo imeli za probat, je pa res da se ni bilo prilike probat s kaksnimi zelo dragimi novimi mikrofoni ali s kaksnim starim gefell, kar bi me tudi zanimalo.
V prihodnosti bom se delal U67, U47fet in C12/ELA-M250 tako da bo kar nekaj vintage opcij na voljo. Saj ne vem ce je potrebno ampak fino je delat te igracke
Oj, čestitke še enkrat, ful sem vesel, da si naredil in objavil DOBER diy mic.
Tudi pri meni je bil tisti visoko imp. del izjemno občutljiv. Opazil sem, da na to vpliva že celo to kakšen izolator ima vodnik!!, kako ga prilotaš, da prej očistiš površino kamor lotaš, predvsem pa jo očistiš po lotanju. Saj veš, talilo nekoliko šprica okrog..
Glede burn-in obstaja način, ki se imenuje heater cycling. Na kratko povedano katodo segrevaš izmenično, nekaj časa z nižjo, potem višjo napetostjo itn. Pprednost te tehnike je ta, da občasno "zbudiš" tudi lampo, ki je npr. 24 urno ali več dnevno ogrevanje ne bi. Nekje imam točne podatke o tem in ti jih lahko posredujem če želiš.
To s trdo žico ali izolacijo je bila že v preteklosti uporabljana fora, če pogledaš original U47, ELA M251..so vsi imeli povezave najbolj direkt možne in nič ni stran viselo. To je uporabno tudi pri sekundarjih mic trafotov v preampih; jaz jih najraje kupim kar na pine če se dobijo in primeren kabel peljem po najkrajši možni poti v preamp. Je pa treba pazit na kapacitivnost kabla, ker zadeva vpliva na visoke frekv. Mora biti kolikor se da kratek.
O zvoku težko karkoli rečem razen tega, da je glede na videno/informacije v ligi U47. Morda bi bil z drugim trafotom in kapsulo še bližji, a kot si rekel boš probal še kaj. Vem kje se dobita ti dve komponenti, ki sta popolnoma identični originalu, a kak predlog bi dal drugič, če seveda želiš. Vezje je pa kot si ugotovil doterano, tako da res ni kaj za spreminjat, če želiš U47ish zvok. Sicer so pa tudi med originali precejšnje razlike, tako da si pri tem kar imaš najbrž res ni treba spraševati če bi x sprememba, razen trafota in kapsule bila bližja željenemu.
A je tega(C12, M251) treba? Očitno je Sploh pri teh dveh majkih obstajajo precej poceni "bližnjice", če želiš zelo dober majk in ti ni toliko važno, da je popolnoma identičen originalu. O tem se že pisal tu, dalo bi se naredit plan, ki bi bil brez večjih težav za marsikoga izvedljiv. A o tem drugič, jutri jobam in moram spat.
Lp
P.S.: A je bil torej tudi trafo od IOaudio, ne le ostalo? Ali lahko napišeš kaj več o tem, če veš, npr. iz česa je jedro, oz če je uporabil tista NOS, ki jih je pred časom kolikor se spominjam imel, ali nova? Me samo zanima, o njegovih sposobnostih naredit pravi trafo res ne dvomim.
Objavljeno 12 december 2011 - 11:29
Za ciklanje heaterja poznam foro, samo je ni bilo treba ponucat, kar sem vesel ker bi si drugace moral modificirat malo napajalnik da bi mi to omogocal ali pa imet nekje nek trafo ki ni kam vgrajen kjer se ga rabi.
Za originalnost me do neke mere skrbi, do neke pa ne. Jaz v bistvu za razliko mnogih (vecine?) nisem avdio inzinir, ne miksam in ne snemam ampak samo se izdelujem opremo. Ta nabor dobre analogne opreme je kot banka ki se lahko premakne v nek studio, ga oplemeniti za nekaj casa in potem gre naprej ce je tako naneslo. To povem zato, ker bi rad predstavil vizijo, da delam opremo ki bo drugim ljudem pasala v studiju, ne meni kot inzinirju+lastniku studija+producentu+tonskemu mojstru+ne vem kaj se vse je danes vlozeno v eno osebo. Tukaj je zmeraj tudi ideja da bo "nalozba" v nek studio prinesla vec in boljse stranke, tako da so zveneca imena in stevilke modelov, izvedene precej originalno zazeljena stvar. Zato "pravi" ELA M in ne Peluso / Avantone ...
Trafo je od IOaudio, kakor vem je nekaj casa uporabljal NOS laminate, sedaj jih ima se nekaj za mikrofone ki jih sam izdela, obicajnikom (tudi meni) pa da take, ki jih je on preveril da so identicni po zvoku (torej, vse izdelane trafote preposlusa z neko "zlato" referenco z NOS laminatov).
Tudi pri meni je bil tisti visoko imp. del izjemno občutljiv. Opazil sem, da na to vpliva že celo to kakšen izolator ima vodnik!!, kako ga prilotaš, da prej očistiš površino kamor lotaš, predvsem pa jo očistiš po lotanju. Saj veš, talilo nekoliko šprica okrog..
Glede burn-in obstaja način, ki se imenuje heater cycling. Na kratko povedano katodo segrevaš izmenično, nekaj časa z nižjo, potem višjo napetostjo itn. Pprednost te tehnike je ta, da občasno "zbudiš" tudi lampo, ki je npr. 24 urno ali več dnevno ogrevanje ne bi. Nekje imam točne podatke o tem in ti jih lahko posredujem če želiš.
To s trdo žico ali izolacijo je bila že v preteklosti uporabljana fora, če pogledaš original U47, ELA M251..so vsi imeli povezave najbolj direkt možne in nič ni stran viselo. To je uporabno tudi pri sekundarjih mic trafotov v preampih; jaz jih najraje kupim kar na pine če se dobijo in primeren kabel peljem po najkrajši možni poti v preamp. Je pa treba pazit na kapacitivnost kabla, ker zadeva vpliva na visoke frekv. Mora biti kolikor se da kratek.
O zvoku težko karkoli rečem razen tega, da je glede na videno/informacije v ligi U47. Morda bi bil z drugim trafotom in kapsulo še bližji, a kot si rekel boš probal še kaj. Vem kje se dobita ti dve komponenti, ki sta popolnoma identični originalu, a kak predlog bi dal drugič, če seveda želiš. Vezje je pa kot si ugotovil doterano, tako da res ni kaj za spreminjat, če želiš U47ish zvok. Sicer so pa tudi med originali precejšnje razlike, tako da si pri tem kar imaš najbrž res ni treba spraševati če bi x sprememba, razen trafota in kapsule bila bližja željenemu.
A je tega(C12, M251) treba? Očitno je Sploh pri teh dveh majkih obstajajo precej poceni "bližnjice", če želiš zelo dober majk in ti ni toliko važno, da je popolnoma identičen originalu. O tem se že pisal tu, dalo bi se naredit plan, ki bi bil brez večjih težav za marsikoga izvedljiv. A o tem drugič, jutri jobam in moram spat.
Lp
P.S.: A je bil torej tudi trafo od IOaudio, ne le ostalo? Ali lahko napišeš kaj več o tem, če veš, npr. iz česa je jedro, oz če je uporabil tista NOS, ki jih je pred časom kolikor se spominjam imel, ali nova? Me samo zanima, o njegovih sposobnostih naredit pravi trafo res ne dvomim.
Objavljeno 18 december 2011 - 07:51
http://www.tab-funke...k.com/id76.html Resno kopijo ohišja (kot za tvoj U47) za ta majk se pa tudi da kupit.
Tvoja vizija izdelave takšne opreme se mi zdi zanimiva. Sicer ne vem koliko ljudi pri nas želi in zmore dati kakega jurja ali več za kos.. zanima me kakšne so tvoje izkušnje s tem, vidim da naročaš po dva in več kosov.
V tujini pa ne opazim recesije pri določenih kopijah/NOS napravah in modifikacijah, povpraševanje celo presega ponudbo, nekaterih naprav za katere so sheme znane in obstajajo trafoti pa niti nihče ne izdeluje. Pri SS se mi pa slika zdi ravno obratna (kot da se folk boji več kot 48V), konkurenca vedno večja in cene padajo.
Omenil si, da želiš probat vezavo na ožičenje. To ti toplo priporočam že zato, ker je včasih ožičenje edina ali najlažja pot. Predvsem pa nisi vezan na vnaprej določene komponente, kar zadevo lahko izjemno poceni, izboljša, pa še naučiš se veliko več. Npr vem za primer, ko imata prodajalec pcb-jev in firma ki izdeluje trafote deal, da je pcb narejen za njihov trafo, čeprav bi bil bolj primeren trafo druge firme... Pa ne gre le za to, s časom vidiš da so deli vezja kjer zadeve lahko poenostaviš ali poceniš brez vpliva na zvok, lahko narediš svoje modifikacije (atenuatorjev, vol.), ali pa sam dizajniraš nekaj kar je enako dobro kot znane naprave, le drugačno.
V priponki je en tak primer; LR8 HV variabilni regulator s pass tranzistorjem. Takšen čip uporabljam za večino visoko napetostnih napajanj, le vezje je malo drugačno. Dela mi ful dobro, ne rabiš ogromnih kondijev, pa seveda ni drago. Druga verzija ima pa zenerce in mosfet, morda je še boljša. Če te zanima lahko poiščem shemo. Imam tudi svojo izhodno stopnjo za Redd47, z ECC99. Malo mehkeje se sliši..
Lp
Objavljeno 19 december 2011 - 08:27
Imam oliverjeve izhodne trafote in 5-star GE lampe ki so bile preverjene v (originalnem) mikrofonu za najnizji sum izmed nekaj ducatov, tako da se res veselim projekta ker sem tokrat mogoce malo vec vlozil v setup in planiranje kot ponavadi. Ceprav se nisem 100% okrog vezja - ELA M ali C12, mislim da bom poskusil oba in se odlocil po shootoutih kaj bi bilo boljse za mojo kolekcijo.
V bistvu moja vizija vkljucuje partnerje, niti ne kupcev.. Ideja je da nek akusticno urejen studio z dobrimi povezavami v svet avdio biznisa in rednimi strankami dela revenue sharing z mano ki prinesem opremo v enacbo tega zakaj je studio dober in smiselen za najet. Kupce za opremo v bistvu "uporabim" (in povprasevanja v sloveniji ni tako malo, okrog cen bi se pa dalo debatirat ker ljudje ne razumejo razliko med "sam sem si zgradil ferarija" in "sam sem si zgradil katrco" in "tebi sem zgradil ferarija") samo za nekaj profita, da potem lazje financiram ostanek opreme. Jaz sem samo v dele zmetal ze vec deset jurjev in bom ziher se, recimo naslednji projekt je osem kanalov teh bestij..
Moj par pultec-ov recimo je narejen na ozicenje in najbrz bo tudi se kaj.. Se zavedam superiornosti tega in mogoce celo preferiram za preprostejse projekte. Ustavil bi se recimo pri takih zadevah kot so fairchild ali ba6a, tam mislim da bi raje sel z dokazanim PCBjem, cisto zato da si ne kodram zivcev. Stereo LA2A recimo razmisljam o remake-u v ozicenje ker imam toliko mod-ov gor (variabilen feedback, izbiranje med tremi T4b celicami na kanal, highpass filter za sidechain). Bomo videli.
Dizajniram svojih vezij ne (razen ce stejemo kaj simpl kot je recimo kaksen voltage doubler, dodaten LC filter..) ker sem vseeno po zupi priplavajoc kvazi stromar, torej, kar znam sem se nuacil skozi izdelavo svojih zadev v zadnjih nekaj letih. Uporabim pa kontakte takrat kadar rabim kaj, na zacetku sem jih spraseval simpl zadeve kot recimo kako priklopit LEDice na AC izvor brez da migetajo, danes je ze kaj bolj "involved" Dizajniram pa svoje "projekte" kot je recimo zgornji neve, kjer zberem dober PCB, kaksne dodatne featurje, naredim dizajn za skatlo in si najdem vse obskurne dele za to da zadeva rata. Saj se ne slisi dosti razlike od obicajnega DIY ampak v praksi se izkaze da ko orjes ledino in delas nekaj unikatnega to predstavlja edinstvene ovire in zamude na vseh koncih, tako da je kar nekaj razlike.
Definitivno me zanima zener/mosfet HV, takega bi rabil marsikje, saj ves, stiska s prostorom in kondici so vcasih res dragi
Objavljeno 20 december 2011 - 06:57
Povej kaj ponavadi rabiš (U in I) in za kaj, glede na to se potem najde rešitev. Za začetek bi rekel da npr. oljni kondiji v napajalniku ne naredijo nič drugega kot to da ga podražijo, pa še kaj bi se našlo. Kot sem rekel je prednost reg. z mosfetom ta, da rabiš manjše upore in kondije, na splošno manj materiala, dobiš pa veliko prednosti. Je pa seveda vse odvisno od aplikacije in vezja s katerim primerjaš. Imam npr. še enega fajn na TIP50, kjer je v bazi kondi katerega kapacitivnost se multiplicira z ojačanjem tr. Torej xuF X beta tr. ti da kapacitivnost, kar pomeni, da rabiš zelo majhne gladilne kondije. V preampu seveda, amp je druga stvar...
Neve mi je zanimiv, a si razmišljal da bi na vhod dodal par pozicij att. za line in? Sem pogledu na sajt od Vintageking za podoben preamp/eq, še vedno piše da AMS/Neve dobi malo drugače/bolje navite trafote kot mi smrtniki, haha. So resno testiral in je isto ..... samo drugo pakovanje.
Prispevek uredil/a: Tuub, 20 december 2011 - 07:34 .
Objavljeno 20 december 2011 - 08:36
Za Neve pa tiste prazne luknje zraven midlov so seveda "high q" spodnje pa phantom power, input pad, line input (se pravi input B z dodatnim line pad-om), faza.
Trafoti pa v resnici ne bodo Carnhill ampak Ed Anderson vhodni, na prvih 4 Ed Anderson izhodni na zadnjih 4 pa Lynx izhodni.
Se tale je zanimiv projekt.. vsi so narejeni za eurorack (eurocard) velikosti 200mm x 400mm.
API 312 mic input, line input starih miz v katerih je bil 312, tape simulator (za katerega lahko ze vprasate marsikoga pri nas kako dobro dela) in filtri. Cel chain gre torej preko mic preampa v line input v tape simulator. Sam simulator je misljen da bo upgrejdan z diskretnimi opampi in transformatorji na vhodu in izhodu.. vhod in izhod vsake komponente se pojavi na patchbayu normaliziran v naslednjo komponento, zadnja pa v A/D. Tak lustknan front end
Povej kaj ponavadi rabiš (U in I) in za kaj, glede na to se potem najde rešitev. Za začetek bi rekel da npr. oljni kondiji v napajalniku ne naredijo nič drugega kot to da ga podražijo, pa še kaj bi se našlo. Kot sem rekel je prednost reg. z mosfetom ta, da rabiš manjše upore in kondije, na splošno manj materiala, dobiš pa veliko prednosti. Je pa seveda vse odvisno od aplikacije in vezja s katerim primerjaš. Imam npr. še enega fajn na TIP50, kjer je v bazi kondi katerega kapacitivnost se multiplicira z ojačanjem tr. Torej xuF X beta tr. ti da kapacitivnost, kar pomeni, da rabiš zelo majhne gladilne kondije. V preampu seveda, amp je druga stvar...
Neve mi je zanimiv, a si razmišljal da bi na vhod dodal par pozicij att. za line in? Sem pogledu na sajt od Vintageking za podoben preamp/eq, še vedno piše da AMS/Neve dobi malo drugače/bolje navite trafote kot mi smrtniki, haha. So resno testiral in je isto ..... samo drugo pakovanje.
Objavljeno 22 december 2011 - 08:14
Za Neve pa tiste prazne luknje zraven midlov so seveda "high q" spodnje pa phantom power, input pad, line input (se pravi input B z dodatnim line pad-om), faza.
Trafoti pa v resnici ne bodo Carnhill ampak Ed Anderson vhodni, na prvih 4 Ed Anderson izhodni na zadnjih 4 pa Lynx izhodni.
Nisem vedel da Ed Anderson zdaj dela tudi Neve izhodne trafote z zračno režo (gapped).. A se ti splača naročat dvoje izhodne iz dveh koncev? Za Lynx sem sicer našel neke meritve, kjer tip omenja, da imajo ti trafoti precej velika jedra v primerjavi z originali, kar seveda spremeni zvok. Če delaš toliko kanalov kot jih, z omenjenimi trafoti, si najbrž želiš slišati kakšne bodo razlike med njimi. Osebno sem pri tem malo skeptičen glede financ; kot si rekel bi marsikdo rad imel kako custom zadevo, malokomu je pa jasno koliko dela je že z manjšimi modifikacijami. Če bi bil to moj projekt, bi dal notri Carnhill oz najcenejše ekvivalente kot so Ed Anderson ipd. Torej vse trafote iz ene trgovine, zaradi cenejših poštnin. Oglej si desno stikalo:
http://www.commutato...atori/en_4V.htm
Palazzo mi je pred nekaj leti poslal set samplov stikal, večinoma 2-3 polna s 6-12 pozicij. Desni z linka zgoraj se je izkazal kot zelo dober; 3 poli/12 pozicij (lahko se dogovoriš za druge konfiguracije), zalit v prozorno plastiko, št. pozicij lahko naštimaš s štiftom, profi "feel"...skratka "Elma" za kakih 10e. Vsa stikala so se v teh letih izkazala za zelo kvalitetne, še posebej 4V serija, ki je res skoraj enaka Elmi. Tu gre za velike prihranke, ne na račun kvalitete, če delaš toliko kanalov kot jih ti.
p2p pa za začetek morda uporabi za modifikacije, npr. na verobordu ali tag bordu, če želiš modifikacije in že imaš pcb. Jaz npr Pulteca ne bi še enkrat delal p2p samo zato, da je zgrajen kot original. Razlike v zvoku med dobrim pcb-jem in p2p itak ni, si pa lahko s p2p poenostaviš kak preamp za katerega ni pcb-ja, ali pa na tak način narediš svoj psu,če je tisti na pcb brez veze. Btw, začel sem lotat različne napajalnike za R47, to sem omenil na Drip forumu. Vključil bom usmernik na lampo in OA2 stabilizator, en preprost reg. na SS in CRC filter, brez komplikacij. Res me zanima, če OA2 dodajo kaj drugega kot višjo ceno, večjo prostornino in komplikacije. Razliko med CRC in SS reg. se res sliši v tem vezju, rad bi pa razčistil kaj pomenita lampaški usmernik in stabilizator.
Napajalnik za U67 mi je vzel kar nekaj časa, predvsem sem čekiral kaj ima Oliver Achut za povedat o tem. Našel sem en post v katerem gre v detajle, a so trditve nekam kontradiktorne. Prebral sem nekajkrat, pa mi še vedno ni jasno, če je bil dizajn samo en (z različnimi primarji), nekaj govori o tranzistorskem filtru, ki bi lahko bil množilnik kapacitivnosti o katerem sem par postov nazaj pisal, čeprav sem našel eno in isto shemo s polvalnim! usmernikom inCRCRC filtrom za anodo, ter gretzom in zenerco za gretje. Tr. ni nikjer! Torej izjemno simpl psu, ni mi jasno kje je tu problem. Mogoče v tem, da ga ni, to se pogosto zgodi Thread je tu, shema v priponki:
http://recforums.pro...sg/10975/0/0/0/
To je pisal leta 2004, zdaj so stvari najbrž bolj jasne, se bi pa vseeno bilo treba s psu-jem potrudit, ker vpliva na zvok.
A misliš res naredit ta majk ali je samo ideja? Vezje je kar komplicirano da ga stlačiš v ror, pa kapsulo šaltaš na majku, ohišje je zelo komplicirano za naredit brez pcb zaradi motenj...skratka to ni tako preprost projekt kot C12, U47 ipd. kjer imaš pcb-je, ohišja, kite.. Dober približek je možno naredit tudi iz kitajca.
Vidim, da se dela bolj neke približke s K67 kapsulo. No, napiši kaj točno bi rad, s katerim ohišjem in kapsulo, koliko ti je važna identičnost idr. kar je pomembno. Za nek približek imam eno drugo shemo z LR8 za anodo, za gretje je pa dovolj dodelano vezje z LM317. V shemo majka se nisem imel cajta poglabljat, a tako na uč bi omenjeni psu moral "delat", če original ni ok. A še nisem slišal da Neumann ne bi znal naredit napajalnika.
Lp
P.S.
Tukaj imaš pa preprost psu za preampe, gre do 100mA in z razmerjem R101/102 nastavljaš napetost, dodaš lahko še termistor in podobne zadeve. Tistega z mosfetom je pa treba izračunat glede na zahteve.
Prispevek uredil/a: Tuub, 22 december 2011 - 08:14 .
Objavljeno 24 december 2011 - 11:05
Za gretje je dovolj LM317 z omenjeno finto.
Za zaščito pred velikim tokom pri vklopu se lahko na obe veji doda NTC termistor, zraven pa seveda varovalke, morda še rele napajan z gretjem, tako da če ne bi bilo gretja se cel psu izklopi...
Takšen psu bi z malo brskanja po datasheetu za LR8 imel nižji šum od majka, zasedel malo prostora in bil zanesljiv ter varen.
Našel sem par zanimivih postov o reg. vs non reg. psu-jih za majke. Stručkoti se strinjajo, da reg. malo spremeni zvok, so pa vsi psu-ji (kar sem našel ponudb), ki jih danes kupiš reg. za anodo in gretje. Neumann v novih majkih uporablja SMPS-je (switcherje). Dodal bom kak link za omenjene debate, mi pa slika razdrtega U67 ne izgine izpred oči ko pomislim, da bi to delal p2p. Ful je natlačeno, moral bi res dobro razmislit in najbrž delat popravke.
Fajn praznujte!
Hmm, ne da mi miru. Primerjal sem datasheeta za LR8 in TL783. Slednji ima parametre boljše, predvsem so pa opisani. Max I je do 700mA, min pa 15ma, tako da ga je treba dodatno obremenit za manjša bremena. Ima boljšo reg., PSRR, šum je podan, itd:
http://www.datasheet...ments/tl783.pdf
Preprost je tudi Maida regulator na LM317 in IRF840. Mislim, da so nekje objavljene meritve.
Za napajalnike je potrebno poznati zahteve glede U in I. Nekaj predlogov sem podal...za konkretno aplikacijo bi bilo treba sheme izračunat. Takšne kot so, bi bile bolj primerne za preampe, LR8 mi ob pomanjkanju podatkov ne diši več, sicer je pa še veliko drugih. Zanimiva je npr. za preamp od D.W.Fearn-a, VT1/2. Imam shemo, če koga zanima kako je izvedeno.
Prispevek uredil/a: Tuub, 25 december 2011 - 10:33 .
Objavljeno 26 december 2011 - 12:52
Upam da bo kaj konstruktivnega iz tega nastalo, recimo da se fizično skupaj usedeta in kašno rečeta ob kakšnem piru ipd.
Prečitajta previdneje ("med vrsticami") lušten Blasterov thread:
http://www.planetaud...?showtopic=5043
in "zaključita" kar hočeta:) ... real life ni B or W kot na PS-ju in je zelo relativen...
Objavljeno 26 december 2011 - 09:55
NLP:
Don't worry.. meni so prvi Tuub-ovi replyi izpadli tako kot da sem sel nazaj v osnovno solo ampak ce poznas kaksnega IRL stromarja (strojnika, finomehanika, .. inzinirja pac) se skuliras in mislim da res noce nic napacnega. Jaz priznam da imam o stromariji ravno toliko pojma, da lahko kaj sestavim sam, vecinoma pa pustim drugim, da to (design) naredijo zame. Ponavadi ti isti ljudje imajo kaksne bende ali kaj podobnega in so preleni ali pa nimajo denarja da bi si sami kaj sestavili, tako da preko "blagovnih menjav" zadeva cisto lepo funkcionira. Okrog crno-belega.. moj mikrofon smo imeli ze na ful testih in sposojenega marsikje. Na nekih vokalih je bil boljsi kot VMX na nekih vokalih ga je solid state mikrofon za 400eur prehitel, tako da tukaj ni problemov s percepcijo ko deluje pa deluje dobro. Bi pa povdaril da je ful pomemben preamp. U47 brez dobrega preampa, recimo Neve, niti ni finte.
Tuub:
Tale finta da se releji ugasnejo na heater so kul.. TL783 je tudi meni vsec. Kar se tice U67, res je, natlacen je ampak ce so lahko oni lahko tudi jaz. Ne da imam neomejeno casa ampak ce je stvar debuggiranja mislim da bom prisel do konca.
Upam da bo kaj konstruktivnega iz tega nastalo, recimo da se fizično skupaj usedeta in kašno rečeta ob kakšnem piru ipd.
Prečitajta previdneje ("med vrsticami") lušten Blasterov thread:
http://www.planetaud...?showtopic=5043
in "zaključita" kar hočeta:) ... real life ni B or W kot na PS-ju in je zelo relativen...
Objavljeno 26 december 2011 - 12:47
Mislim, da so takšni posti popolnoma ok, išče se pač neka rešitev in v okviru tega se pojavljajo predlogi, sheme, misli, idr. Včasih se tudi brcne v temo, npr. ko sem predlagal LR8, ki bi znal biti bolj del problema kot rešitve. S takšnimi posti se tudi jaz učim, najbrž celo več kot ostali. Sicer se pa niti slučajno nimam za kakega sveznalca, ali celo guruja Imam nekaj formalne izobrazbe na področju elektronike, sem pa tja tudi kaj sestavim, popravim, predelam, pomalo dizajniram.
Takih je veliko, je pa res, da me zanima področje lampaških naprav kjer večina štromarjev "zmrzne". Trenutno imam službo in kar nekaj dodatnih obveznosti, tako da je diy na "stranskem tiru". Sem pa vesel, če mi je dano biti pri projektih kot so v tem threadu, morda se kdaj tudi srečamo, kako rečemo, preizkusimo izdelke.
BaadcOde:
Ja, TL783 je kar orenk reg., zelo primeren za pro audio. Edini "problem" je ta, da brez cca 3mA bremena ne dela, tako da bi ga najbrž z uporom moral dodatno obremeniti. Ko sem pred leti delal svojega, sem ga na predlog kolega obremenil z uporom in ledico, tako da sem ga lahko preizkusil brez preampa. Imel sem še nekaj dodatnih težav z njim, tako da sem na koncu naredil reg. z zenerco in par fintami, a danes vem, da je bila pri TL783 problem le implementacija oz neznanje.
V kakšno ohišje pa misliš dati U67, si že kaj razmišljal o tem? Jaz ne najdem nobene ponudbe kot so za U47, C12 idr., tako da me res zanima kakšno rešitev imaš v mislih. Ne dvomim, da boš uspel zadeve uspešno naredit, le želel sem omenit, da je to že področje finomehanike in elektronike Predvsem je gužva tam kjer se šalta kapsulo, kolikor sem videl je pcb. S p2p in nekaj razmisleka bi se kot praviš to dalo narediti. Sigurno je dober motiv za takšen diy projekt ta, da se ga redko kdo loti, nudi nekaj tehničnih zanimivosti, npr zelo dodelano kapsulo in njeno šaltanje. Sicer pa izkušnje z diy majkom imaš, tako da si najbrž bolje kot jaz predstavljaš kam kaj dati...
Ko sem že pri tem bom omenil kako sem se enkrat zeznu pri izdelavi preampa na lampe; sestavil sem psu in vezje, vse povezal da je bilo oh in sploh, čisto zadovoljen. Nakar se spomnim, da seveda rabim vhodni trafo, prostora pa ni več bilo, ker ga nisem predvidel, pa še škatla ni bila globoka, ker sem želel nekaj kompaktnega Da sem zadevo dokončal sem moral premakniti psu trafo, izhodnega, amp in psu. Skratka en kup dela, ker sem pozabil predvideti "malenkost" kot je vhodni trafo. No, odvečne luknje na dnu škatle so bile vsaj za ventilacijo dobre
Lp
Objavljeno 01 januar 2012 - 07:42
BeesNeez prodaja podobna ohišja kot so za U99 in Mahalio:
http://www.beesneezm...r...Cat&catId=4
Preveril sem dimenzije U67 in mislim, da bi v 60x145mm ohišje brez problema spravil elektoniko. Mrežica, ki pride zgoraj sicer ni enaka, najbrž pa dovolj podobna, da bi bil frekv. odziv dovolj podoben originalu, če ne insistiraš na 100% kopiji. Najbrž so prava kapsula, enaka elektronika in trafo z NFB navitjem bolj pomembni, lahko se pa tudi odstrani kak sloj mrežice, jo zamenja. Nekje imam meritve odziva originalne mrežice...
No, ohišje se očitno le najde, elektronika je izvedljiva četudi je ne razumeš v nulo, material se dobi, psu pa imam v mislih in ga lahko narišem, če bo potrebno.
Baadcode, meni je tole bila dobra lekcija o majkih, če se spraviš v izdelavo bi z veseljem sodeloval. Izkušnje imam z Apex460 v ELA M250 in eno drugo predelavo, ter parimi popravili majkov...
Kar se tiče testov napajalnikov za preampe sem pa pri koncu, le GZ43 bom zgleda moral kupit/sposodit, ker nikakor ne dobim pravilnih napetosti iz obstoječe (precej rabljena). Merilne in slušne rezultate lahko objavim tu, če je interes (precej je za pisat).
Lp
P.S.: Shema U47 z napajalnikom in U67 brez.
Prispevek uredil/a: Tuub, 01 januar 2012 - 07:50 .
Objavljeno 02 januar 2012 - 10:30
srecno novo leto
Jaz bi seveda rad naredil U67 z LPF preko transformatorja, seveda in mi je fora najt tapravi headbasket kot tudi NOS kapsulo. Mogoce je to cisto prevec "natancno" brez razloga ampak to je mic ki je za moje pojme thebest za snemanje instrumentov in vcasih vokalov, tako da ce imam lahko kopijo za dober denar bi se res potrudil.
Tuub, za sodelovanje se da zmenit, seveda, vec oci vec vidi vec glav vec ve. Jaz se bom najprej malo potrudil okrog ohisja. Bom nabavil originalni Neumann U87 headbasket, znasel nekje kaksno K67 kapsulo magar kitajsko in lahko zacneva s tam.. EF86 imam ogromno variant, E80F, EF86, EF806S razlicnih proizvajalcev, rusov, cehov, nemcev in mislim da celo USA ekvivalent. Transformator je kar drag, glede na to da bi rad imel par teh mikrofonov, bo mogoce bolj ekonomicno ce zaenkrat zacnem na enem in potem naredim se enega in pozrem razliko v prisparanih postninah, ampak tako si vsaj lahko privoscim vec delov naenkrat.
Za PSU bi potem ponucala kar tvoj dizajn, ohisje je ze rezervirano zanj, s konektorji in vse..
Ti bi delal tudi kaksnega zase predvidevam?
BeesNeez prodaja podobna ohišja kot so za U99 in Mahalio:
http://www.beesneezm...r...Cat&catId=4
Preveril sem dimenzije U67 in mislim, da bi v 60x145mm ohišje brez problema spravil elektoniko. Mrežica, ki pride zgoraj sicer ni enaka, najbrž pa dovolj podobna, da bi bil frekv. odziv dovolj podoben originalu, če ne insistiraš na 100% kopiji. Najbrž so prava kapsula, enaka elektronika in trafo z NFB navitjem bolj pomembni, lahko se pa tudi odstrani kak sloj mrežice, jo zamenja. Nekje imam meritve odziva originalne mrežice...
No, ohišje se očitno le najde, elektronika je izvedljiva četudi je ne razumeš v nulo, material se dobi, psu pa imam v mislih in ga lahko narišem, če bo potrebno.
Baadcode, meni je tole bila dobra lekcija o majkih, če se spraviš v izdelavo bi z veseljem sodeloval. Izkušnje imam z Apex460 v ELA M250 in eno drugo predelavo, ter parimi popravili majkov...
Kar se tiče testov napajalnikov za preampe sem pa pri koncu, le GZ43 bom zgleda moral kupit/sposodit, ker nikakor ne dobim pravilnih napetosti iz obstoječe (precej rabljena). Merilne in slušne rezultate lahko objavim tu, če je interes (precej je za pisat).
Lp
P.S.: Shema U47 z napajalnikom in U67 brez.
Objavljeno 04 januar 2012 - 07:32
srecno novo leto
Jaz bi seveda rad naredil U67 z LPF preko transformatorja, seveda in mi je fora najt tapravi headbasket kot tudi NOS kapsulo. Mogoce je to cisto prevec "natancno" brez razloga ampak to je mic ki je za moje pojme thebest za snemanje instrumentov in vcasih vokalov, tako da ce imam lahko kopijo za dober denar bi se res potrudil.
Tuub, za sodelovanje se da zmenit, seveda, vec oci vec vidi vec glav vec ve. Jaz se bom najprej malo potrudil okrog ohisja. Bom nabavil originalni Neumann U87 headbasket, znasel nekje kaksno K67 kapsulo magar kitajsko in lahko zacneva s tam.. EF86 imam ogromno variant, E80F, EF86, EF806S razlicnih proizvajalcev, rusov, cehov, nemcev in mislim da celo USA ekvivalent. Transformator je kar drag, glede na to da bi rad imel par teh mikrofonov, bo mogoce bolj ekonomicno ce zaenkrat zacnem na enem in potem naredim se enega in pozrem razliko v prisparanih postninah, ampak tako si vsaj lahko privoscim vec delov naenkrat.
Za PSU bi potem ponucala kar tvoj dizajn, ohisje je ze rezervirano zanj, s konektorji in vse..
Ti bi delal tudi kaksnega zase predvidevam?
Enako želim tebi in ostalim na forumu, srečno novo leto!
S tabo se strinjam, za pravo kopijo je nujno naredit povratno vezavo preko navitja na sekundarju. Če se izrazim malo bolj natančno tu ne gre za tipični LPF, ampak za "emphasis" (ne vem kako se temu reče slovensko). Kapsula ima vgrajen akustični preemphasis (HF boost), vezje pa elektronski deemphasis preko NFB trafota (LPF). Poleg frekv. kompenzacije za kapsulo so s tem dobili boljši dinamični razpon, manj distorzije in šuma, pa še kaj.
Original mrežico bi bilo seveda fajn imet, bo pa težavno to spravit na primerno ohišje. Tule imaš par dobrih fotk, kolikor sem do sedaj videl pri durgih majkih je dno mrežice (kjer se pritrdi na ohišje) izvedeno popolnoma drugače:
http://www.coutant.org/u67/index.html
Morda imaš ti kako drugo idejo glede ohišja in mrežice, meni ni jasno kako bi original mrežico, ki jo je dobro imeti, spravil na drugo ohišje. No, napiši kaj o tem, jaz sem gledal tudi en tube mic od MXL (podoben U67, imaš konektorje, ne vem če je ohišje solidno), ki ima podobno mrežico, pa omenjen kit od BeesNeez, kjer je že vse rešeno. Morda bi se lahko z modelom dogovoril, da pove kaj več o tem (mislim, da je on meril odziv original mrežice, a žal nisem dal pod bookmarks) in naredi modifikacijo, če je to potrebno. No, to je predlog, najbrž imaš tudi ti kakega za celovito rešitev.
Za začetek, da zadeva dela ok bi res lahko uporabil kako kitajsko kapsulo, a za kaj bolj resnega je prava K67 po mojem mnenju nujna. A lahko počaka, za začetek bo kitajska ok in morda celo zelo dobra. Btw, ogledal sem si nekaj shem kitajskih majkov s K67 in čisto vsi imajo linearno vezje in trafo brez odcepa za NFB. Ni čudno, da so harš in ne vem kaj vse je še narobe. Morda njihove kapsule niso slabe, čeprav berem, da zaenkrat še ne znajo pravilno napeti membran.
E80F je verzija EF86 namenjena za merilne inštrumente, navadno izjemno dobra lampa. Le malo visoka višja je.
Za PSU lahko uporabiva moj dizajn, a če greš tako daleč, da kupiš original mrežico, bi morda bilo smiselno uporabiti kar original PSU, ker zadeva najbrž vpliva na zvok. Še nisem našel nikogar, ki bi se pritoževal nad njim. Je pa res, da so vsi "aftermarket" U67 PSU-ji reg. A kopije nimajo enakega vezja..kaj vem, moral se boš odločit. Original je preprostejši, reg. je pa dobra lekcija in lahko kasneje uporabiš podobno shemo za preampe, kompresorje, itd.
Nisem prepričan, da se bom tudi jaz spravil delat ta majk, po ELI bi raje najprej U47. A pravi razlog je predvsem ta, da sem nakopičil trafote in veliko ostalega materiala za 3-4 dobre lampaške preampe. To kopičenje materiala je že kar nekam obsesivno, predvsem je pa v njem precej denarja, tako da moram to čim prej uporabiti. Dobil sem tudi neko luštno staro ohišje, podobno rackom za vintage kompresorje. Zamenjal bi sprednjo plato in notri dal dva različna preampa. En dober kandidat je Western Electric 141-A. Malo znan, a zelo cenjen. Poglej ceno za par, to je bolano:
http://myvintageaudi...;products_id=15
O tem preampu sem slišal same dobre stvari, a je treba narediti nekaj predelav. Ima kar nekaj prednosti pred drugimi, npr. visok gain za lampaša (cca 60dB), pot med stopnjama (tako rabi samo -20dB pad), ter nima izhodnega trafota (se ga pa lahko tudi doda). Brez out trafota je bas bolj tight, a zvok še vedno ostane velik, globok, pač lampaški.
Drugi preamp bi bil klasika, cca 40dB gaina, zelo kratka pot signala, prav tako pot med stopnjama, ter in/out trafota.
Plan je, da bi preampa naredil in ju dal na eBay kjer takšne zadeve dosegajo ok cene, ali pa ponudil kakemu znancu. Čas sicer ni primeren za prodajo tovrstnih zadev, a glede na famo okrog 141-A bi sigurno dobil za material in pošteno ceno za delo. Če temu ne bi bilo tako pa lahko mašino obdržim, jo testiram, modificiram in prodam, ko bodo boljši cajti. Važno mi je, da se material porabi. Za denar mi ni toliko, imam službo... Če imaš predlog za kak drug preamp kar na plan z njim. Le Redd47 me ne zanima več, malo bolj pa moja podobna shema z EF86 in ECC99.
Motiv za sodelovanje pri tvojem projektu je pa sodelovanje ter to, da se čim več naučim o tem naprednem vezju. Prepričan sem, da se tak projekt lahko popolnoma uspešno izpelje ob zadostnem trudu. Zvok bi bil zelo blizu originalu.
Lp
Dodaj odgovor
0 uporabnikov bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov