Piskotki

Skoči na vsebino



Slika

Vprasaj


  • Zaklenjena tema Tema je zaklenjena
28 odgovorov v tej temi

#1 ThaGoBBa

ThaGoBBa

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 83 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Piran

Objavljeno 09 oktober 2008 - 10:09

Ok imam mogoce eno neumno uprasanje...
zanima me ali lahko jaz na svoj hisni racunalnik nalozim maca?
fulll sem neki iskau okoli pa nisem kaj dosti najdu ce je to mozno....
zacel sem si ga downloadat... ne znam pa se odlocit da bi ga res namestil?

opazu sem da mac ima svoje "skatle"
tko da ne vem ce je kaj drugacen hardware in ce ima mac kake posebne zahtevnosti ki jih tam ne pise?

#2 Katoda

Katoda

    Audioholik

  • Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 898 prispevkov

Objavljeno 09 oktober 2008 - 10:47

Mac OS X je spisan načeloma samo za mekintoš hardware tako da boš bolj z muko poganjal leoparda na PC mašinah....ampak zmeraj je upanje


klik & klik & klik

#3 gigahertz

gigahertz

    Aktiven PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 255 prispevkov
  • Location:Ljubljana

Objavljeno 09 oktober 2008 - 10:55

Lahko!!
..Enostavno primeš i-mac-a in ga naložiš na svoj PC ob pisalni mizi "simple as that" no.gif

Dejte prvo pogooglat kaj je mac in kaj pc in kaj je OS in kaj PC pa potem pišite!!!
Moderatorju predlagam da se odpre posebna rubrika "za telebane" in naj se tam postajo taka vprašanja.
Resno..sej štekam da nekdo pač ne pozna osnov in rade volje mu pomagam samo ne tuuuuu...mislim pa da sem taki posti ne spadajo.


LP.GiGaHeRtZ
Dont ask what your PC can do for you!!....Ask what you can do for your PC?

#4 ThaGoBBa

ThaGoBBa

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 83 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Piran

Objavljeno 09 oktober 2008 - 10:56

opazam da ni lih najbolj pametno to nardit...
tko da...
sem pa hotu to naredit ker sem slisau da tej programi za audio in to bolse delujejo na macu

#5 Zergi

Zergi

    dubwise!

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 455 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:LJ

Objavljeno 09 oktober 2008 - 12:11

...kar je pa v precejšnji meri pogojeno s hardware-om.

#6 ThaGoBBa

ThaGoBBa

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 83 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Piran

Objavljeno 09 oktober 2008 - 12:22

hehe sory ki nisem vedu ddd;)
sem se hotu pozanimat preden kaj zajebem wink.gif
kaj pol i mac lahko dam gor?
kaksna pa je razlika med i macom in tem leopard ki jz si tega dol ulecm biggrin.gif

#7 Zergi

Zergi

    dubwise!

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 455 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:LJ

Objavljeno 09 oktober 2008 - 12:35

joj joj joj joj joooj!!!!! evilgrin0040.gif

MAC je serija računalnikov od podjetja APPLE!

LEOPARD pa je operacijski sistem napisan za MAC-e.

kej bolj jasno????

#8 Blaster

Blaster

    PA PRO USER

  • Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1 279 prispevkov

Objavljeno 09 oktober 2008 - 12:40

Niti leoparda ne rabš, če nisi glih profi, lohk kr kakšno hišno mačko daš not v računalnik, pa bo Nuendo mjaukou k pr norcih. Če bo tigrasta, bo mogoče celo WaveLab laufal.

Za kakšno večjo "mačko" na dveh nogah pa bolš da uporabš Pro Tools, če ni blondinka lahko celo Logic Pro. smile.gif

LP
www.mmedia.si

#9 ThaGoBBa

ThaGoBBa

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 83 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Piran

Objavljeno 09 oktober 2008 - 01:37

kok ste use zakomplicirali hehehe wink.gif
jaz sem samo prasau ki nisem vedu ...
res ne ...
aaaaaa nisem vedu te razlike wink.gif
sej meni so xp-ji cist qwl
sam se m pac cu in sem prasau.... heheh

#10 gigahertz

gigahertz

    Aktiven PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 255 prispevkov
  • Location:Ljubljana

Objavljeno 09 oktober 2008 - 02:49

QUOTE (ThaGoBBa @ 9. Oct 2008 14:37:16) <{POST_SNAPBACK}>
kok ste use zakomplicirali hehehe wink.gif


Smo ane?..Oprosti! bow.gif
Dont ask what your PC can do for you!!....Ask what you can do for your PC?

#11 Avian

Avian

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 54 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Vrhnika, Slovenia

Objavljeno 09 oktober 2008 - 03:05

QUOTE (ThaGoBBa @ 9. Oct 2008 14:37:16) <{POST_SNAPBACK}>
kok ste use zakomplicirali hehehe wink.gif
jaz sem samo prasau ki nisem vedu ...
res ne ...
aaaaaa nisem vedu te razlike wink.gif
sej meni so xp-ji cist qwl
sam se m pac cu in sem prasau.... heheh



sej naceloma ce bos na svojega PCa nalozil samo programe za musko in pustil zadevo pri meru (NOBENIH IGRC IN PODOBNEGA!!!) bo zadeva tudi cist ok delala

ceprov hmm so pa vseen veliki + imeti MACa biggrin.gif

lp Avi

p.s. @gigahertz lepa slikca biggrin.gif
"Sound is fifty percent of the motion picture experience" - George Lucas

#12 Katoda

Katoda

    Audioholik

  • Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 898 prispevkov

Objavljeno 09 oktober 2008 - 03:05

očitno nekateri zaston postamo linke thumbsdown.gif

fante pozab na OS X očitno ti predstavlja težavo samo doumeti razliko kaj šele uporabljati ta stroj

#13 ThaGoBBa

ThaGoBBa

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 83 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Piran

Objavljeno 09 oktober 2008 - 05:20

saj sem razumeu wink.gif
samo tako wink.gif
mac in to razumeu use hvala ...
ne saj za druge stvari imam ta racunalnik
un je u sobi samo za produkcijo in snemanje ....
in tko tudi ostaja ...
samo me je zanimalo ce je to mozno....
vidim da je....
alora mam racunalnik 250hdd
2g rama
procesor dual core 1.8ghz mi se zdi
zdaj preden zacnem downloadat i- maca se splaca sploh?
mislim un racunalnik je res saamo za record in produccijo ....
tko da pol pravite da se splaca???
ce ga sam za to uporabljam

#14 Katoda

Katoda

    Audioholik

  • Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 898 prispevkov

Objavljeno 09 oktober 2008 - 05:46

kaj?

#15 Avian

Avian

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 54 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Vrhnika, Slovenia

Objavljeno 09 oktober 2008 - 05:46

QUOTE (ThaGoBBa @ 9. Oct 2008 18:20:42) <{POST_SNAPBACK}>
saj sem razumeu wink.gif
samo tako wink.gif
mac in to razumeu use hvala ...
ne saj za druge stvari imam ta racunalnik
un je u sobi samo za produkcijo in snemanje ....
in tko tudi ostaja ...
samo me je zanimalo ce je to mozno....
vidim da je....
alora mam racunalnik 250hdd
2g rama
procesor dual core 1.8ghz mi se zdi
zdaj preden zacnem downloadat i- maca se splaca sploh?
mislim un racunalnik je res saamo za record in produccijo ....
tko da pol pravite da se splaca???
ce ga sam za to uporabljam



Fant pa dej si prosim PROSIM najprej malo pogelj Apple stran da ti ne bo nerodno v druzbi.

Kajti to kar bi ti dol potegnu je Mac OS X in to je operacijski sistem.

To kar pa ti govoris da bi dol potegnu iMaca pa je tako kot da bi jest reku hja zdele bom pa na maca dol potegnu HPja ali pa AlienWare-a,.. jasno to je STROJNA oprema

kar se pa tice uporabnosti laufanja na tvoji masini pa fant moj poskusi pa javi, ceprav dual core 1.8 se mi zdi rahlo svoh.

moj nasvet pa nasparaj raje za pravega pa ne bos imel nobenih problemov z instalacijo operacijskega sistema

lp Avi
"Sound is fifty percent of the motion picture experience" - George Lucas

#16 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

    Luka Goljevšček 'winni'

  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 776 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Nova Gorica

Objavljeno 09 oktober 2008 - 05:49

Dokler ne rabi Albetrona je že vredu omg.gif

#17 Blaster

Blaster

    PA PRO USER

  • Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1 279 prispevkov

Objavljeno 09 oktober 2008 - 05:59

QUOTE (ThaGoBBa @ 9. Oct 2008 18:20:42) <{POST_SNAPBACK}>
mislim un racunalnik je res saamo za record in produccijo ....
tko da pol pravite da se splaca???
ce ga sam za to uporabljam


Sam za rekorde postavlat je, ja... Zdaj bodo mnde odprl tud olimpijsko disciplino. violent085.gif
www.mmedia.si

#18 ThaGoBBa

ThaGoBBa

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 83 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Piran

Objavljeno 09 oktober 2008 - 06:53

noben me resno ne jemle...sad.gif
se raj ne bom vec oglasau sad.gif nene

#19 Katoda

Katoda

    Audioholik

  • Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 898 prispevkov

Objavljeno 09 oktober 2008 - 06:57

nuff sad


mod tole lahk kr na lock postavš

#20 gigahertz

gigahertz

    Aktiven PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 255 prispevkov
  • Location:Ljubljana

Objavljeno 09 oktober 2008 - 07:24

QUOTE (ThaGoBBa @ 9. Oct 2008 19:53:07) <{POST_SNAPBACK}>
noben me resno ne jemle...sad.gif
se raj ne bom vec oglasau sad.gif nene


Vedno si dobrodošel na forumu...le osvoji neke osnove predvsem audia...kot vidim pa tudi računalništva.
...veliko in hitro se lahko naučiš na youtubu kjer si poglej razne video tutorijale o os-ih,audiu,sofverju...itd.
Do takrat pa prosim ne probavaj inštalirat i-maca na pc...ker se zna pošteno iskrit!! whistling.gif

LP.GiGaHeRtZ
Dont ask what your PC can do for you!!....Ask what you can do for your PC?

#21 Katoda

Katoda

    Audioholik

  • Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 898 prispevkov

Objavljeno 09 oktober 2008 - 07:54

QUOTE (winni @ 9. Oct 2008 18:49:47) <{POST_SNAPBACK}>
Dokler ne rabi Albetrona je že vredu omg.gif



bwahahhaa winni skor sm se uscau looool

#22 NLP

NLP

    arhitekt spektralnih platform prostora in časa

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 981 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Drugje
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 09 oktober 2008 - 10:24

... dobri ste ni kaj! jumping0046.gif
Nenad Patkovic

#23 mte

mte

    Povpraševalni PAjevec

  • Uporabnik
  • Pip
  • 35 prispevkov

Objavljeno 10 oktober 2008 - 07:19

Pomoje ni napačno najprej malo sprobat Leoparda na navadnem pc-ju, če ti le hardware to dopusti (google!) in imaš živce in voljo ter željo po igračkanju preden vzpostaviš vsaj pogojno delujoč sistem. Tako sem jaz začel in 2 meseca kasneje nabavil macbooka, katerega sedaj ne zamenjam (no ja, razen kakšnega novejšega maca, pa še tega po dobrih dveh letih ne tako nujno rabim).

Se je pa treba zavedati, da gre za shackano verzijo operacijskega sistema (uradne na navadnem pcju ne moreš direkt laufati), kar lahko bistveno zmanjša stabilnost, hitrost ipd., tako da seveda za resno uporabo to ni. Mislim, da ni treba poudarjati, da ne počni tega na pcju, katerega vsakodnevno rabiš za delo. Kot rečeno, imeti moraš voljo do reševanja problemov, kar pomeni precej brskanja in ne spraševati za vsako malenkost na forumu. Ne vem zakaj, ampak imam občutek, da ti te volje nimaš ravno veliko, če si ne razčistiš osnovnih pojmov preden greš spraševati kakšna razlika je med macom in leopardom...


lp

#24 ThaGoBBa

ThaGoBBa

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 83 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Piran

Objavljeno 10 oktober 2008 - 10:27

nisem lih nek racunalnicar ampak na racunalnike se spoznam
glede na to da rihtam use domace in se prihatloim jih rihtam itd...
nekaj se spoznam na hardware in nekaj na software....
znam veliko vec kot vecina ljudi na racunalnikih (sosed je biu racunalnicar)
in uglavnem
ni problem da ne znam
imam en problemcek da anglescina ni lih moje podrocje...
gledau sem na aplovi strani in gledau sem na drugih straneh za maca...
in pousod sem zaslediu samo mac masine... ne pa da lahko da na pc maca.... zato sem uprasau ce mate vi kaj pojma .....
dobro ne bom vec sprasevau takih uprasanj oprostite

#25 Zergi

Zergi

    dubwise!

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 455 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:LJ

Objavljeno 10 oktober 2008 - 10:39

lej, sm ti par postov višje lepo razložu:

MAC je serija računalnikov od podjetja APPLE!

LEOPARD pa je operacijski sistem napisan za MAC-e.


trikrat preberi ta dva stavka. če ti po tem razumevanje še vedno dela težave pol pa res ne vem...

#26 NLP

NLP

    arhitekt spektralnih platform prostora in časa

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 981 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Drugje
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 10 oktober 2008 - 10:56

... upam, da ne bo kerega onega računalnika, ki skrbiš zanj na lepem razneslo smile.gif

Podjetje Apple se je pred par leti odločilo, da gre na Intelovo platformo (enako kot PCji), saj jim IBM očitno ni dajal takšnih procesorjev kot so hoteli (pa še kaj drugega).
Applovi računalniki, ki se jim reče tudi Maci, iMaci... si želijo OS X operacijskega sistema (OS X se nadalje deli na različne novejše verzije: npr. Leopard in ostale zverine...).
Imajo svojo izbrano HW opremo, ki je v bistvu enaka kot za PCje, pač so si jo izbrali kateri izdelki so po njihovem mnenju najboljši za njih in spisali stabilne driverje...
V PCju pa najdeš kup! še drugih proizvajalcev za katere posledično driverji niso tako dobro ažurirani ali na sploh v osnovi napisani, pa tudi windowsi se razlikujejo od OSXa...

Torej teoretično je mogoče na PCju zalaufat OSX (pa marsikateremu entuzijastu po svetu tudi), moraš pa vedet kako in kaj!
Ni nuklearna znanost ampak menim, da je neumnost.
Kupi si raje Maca z dual boot sistemom pa boš imel in OSX in Windowse, a ne?! Cene Appleov/ Macov se še nikoli niso tako smejale:)

Upam da zdaj razumeš zakaj ne moreš naložit Maca na PCja???!!! ... razen da fizično naložiš "kišto na kišto", kot so ti že povedali.

In na koncu najbolj osnovno vprašanje; kaj boš delal zvočno produkcijo ali "šraufal" PCje v Mace???!!!
Namreč zvočna produkcija je osnovni smisel tega foruma!


Sicer pa "what the hell" ali imaš še kakšno zabavno vprašanje, vidim da si na štose jumping0046.gif
Nenad Patkovic

#27 Blaster

Blaster

    PA PRO USER

  • Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1 279 prispevkov

Objavljeno 10 oktober 2008 - 11:29

Da pristavim še svoj lonček, MAC in PC se v osnovi razlikujeta le v osnovni plošči. Apple poganja EFI, PCje BIOS. In zato tudi ne moreš "kar tako" instalirati OSX na PCja (če ga seveda ne skrekaš in s tem emuliraš EFI). Obratno pa je mogoče, saj za Windowse praktično NE RABIŠ biosa in se ga komot instalira na EFI sisteme.

To je glavna razlika obeh sistemov, poleg seveda high end komponent, ki jih vgrajujejo v MAC-e.

BTW... Jaz na Mac Pro-ju v 90% laufam Windows Vista x64 in sistem dela FENOMENALNO, veliko bolje kot na prejšnjem Q6600 PC-ju (boljša podpora native DAW sistemom, če nisi na Logic Pro-ju). Na MacBook Pro-ju pa mi laufa izrecno Mac OS X 10.5.5.

Zdaj pa si preberi to temo še parkrat, da boš razumel zakaj se gre. biggrin.gif

LP
www.mmedia.si

#28 NLP

NLP

    arhitekt spektralnih platform prostora in časa

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 981 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Drugje
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 10 oktober 2008 - 12:21

... kot zanimivost: UEFI
UEFI google search
Upam, da ne bo še večje zmede:)
Nenad Patkovic

#29 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

    Luka Goljevšček 'winni'

  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 776 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Nova Gorica

Objavljeno 10 oktober 2008 - 03:40

Eh sej je enostavno ashamed0002.gif

Apple firma izdeluje računalnike:
- MacBook, MacBook Pro in MacBook Air so prenosni računalniki
- iMac je namizni računalnik za navadne uporabnike, kjer imaš vse strojne komponente dane kar v monitor - tržna moda
- Mac Mini je majhen računalniček, bolj za začetnike (recimo otroci,....)
- Mac Pro je še najbolj podoben navadni računalniški kišti in to tudi je, le da je ponavadi precej močnejši in so komponente že vnaprej izbrane

Potem pa imaš še operacijske sisteme kot so Windows od Microsofta (windows xp, windows vista, windows 98), Linux od tistga k če thumbsdown.gif (suse, ubuntu) in MacOSX od Appla (tiger, leopard). Kot je rekel Blaster je MacOSX precej bolj zatežen operacijski sistem, ki zahteva točno določene strojne dele in so zato težave. poskusi, meni je uspelo sam je dobro prej dobro prebrat kako in kaj

lp




1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov