Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Kolumna 5: Bend - Kitaristi in ostali strunarji

21 odgovorov v tej temi

#1 hans

hans

PA bloger

• Uporabnik
  • Pip
  • 41 prispevkov

Objavljeno 24 april 2006 - 05:52

Kolumna 5: Bend - Kitaristi in ostali strunarji

Naj se vrnem nazaj in se lotim osnovne celice glasbe. To je glasbenik. To je tisti soustvarjalni človek v bendu, ki ti v dobrem in slabem stoji ob strani in ti pomaga do neslutenih dosežkov. In prvi v vrsti so »strunarji« . Posebna kasta jasnovidcev, ki točno vedo kaj in kdaj narediti, da bo komad špilal po nebeško.
Najprej o basistih. O tistih s štirimi strunami opremljenimi godcih za katere večina poslušalstva sploh ne ve,kaj počnejo na odru. Ponavadi stojijo ob strani, se jih slabo sliši in so nevpadljivi.Vendar pa tisti, ki delamo glasbo vemo, da je ta ugotovitev daleč od resnice. Iz lastnih izkušenj lahko rečem, da so to ponavadi najbolj skulirani in prijetni ljudje v bendu , obenem pa pokrivajo v glasbi ogromno ritmičnega in melodičnega prostora. Kako pomemben je bas ugotoviš šele takrat, ko ga ni. V zadnjem času sicer komplicirajo in si dodajajo peto in šesto struno ter s tem izgubljajo prvinkost in udarnost. Moje mnenje je, da ena oktava oziroma ena struna popolnoma zadostuje za reševanje v vseh rockovskih melodij, vendar so mnenja različna in ker so basisti v glavnem »fejst« fantje, bom tukaj njihovo zgodbo končal.
Tisto eno struno, ki jo priporočam basistom, pa bi gladko strgal večini tistim, ki se imajo za kitariste. Prav gotovo najbolj: samovšečni, neoriginalni, nastopaški, nesamozavestni, zabiti, neprudoktivni in še marsikaj drugega osebki. Naj utemeljim. V rokah imajo božje glasbilo, ki ga ponižujejo na vse možne načine. Zgodba bi bila verjetno predolga, zato samo nekaj dejstev. Vsi kitaristi govorijo,da bi bili radi originalni. Če to projiciramo skozi zvok, lahko ugotovimo, da večina kitaristov kljub fantastični ponudbi instrumentov, ojačevalcev, in efektov zveni porazno enako. Enako velja za melodični del. Naj me zadene meteorit, če lažem, ko trdim, da po treh odigranih tonih sola točno vem, kaj bo 17, 46 in 68-ti ton. Skratka predvidljivo za kozlat. In zakaj. Zaradi lestvic, ki jih skinejo kitaristi in ugotovijo, da lahko z malo truda imponirajo 14-letnicam na koncertih, ki si pulijo lase in spuščajo debele solze, ko njihov idol »mojstrsko« obdeluje njihova čustva.
Silno redki osebki pa si upajo iz kitare narediti nekaj več.
Jaz jim pravim melodični kitaristi. Upajo se zaigrat melodijo komada, čeprav reskirajo fouš ton. Upajo se razmišljati. Upajo čustvovati s komadom. In upajo si to odigrati na kakršnokoli kitaro in ojačevalec, saj vedo, da je zvok v njihovih glavah in prstih.
V katero strunarsko vrsto se boš vtaknil po temle branju? Med tiste- drekače, ki bodo rekli: kaj pa te ve. "Jaz čm igrat ku Stiv Way." – In boš utrujal do konca svojih dni.

Ponujam ti modra navodila: idea.gif

arrow.gif količina tonov ne odloča o kvaliteti glasbe. Hitreje in več tonov, ki jih boš zaigral na sekundo, bo zlahka prekosil drugi naspidirani hitrostni kitariski rekorder.
arrow.gif Mogoče ne veš, kaj je melodija. Poskusi z: Kuža pazi, Marko skače (nižji rang), Kaj ti je deklica , Slovenskega naroda sin ( srednji zahtevnostni rang), Orion, Poletna noč ( višji zahtevnostni rang)
arrow.gif Rotim te in prosim, uporabljaj inteligenco in srce. Le tako boš lahko nekaj pustil za seboj.
arrow.gif Kitara je kraljica. Bodi je vdan služabnik.
arrow.gif Basisti. Ostanite kul. Jaz vas imam rad (nisem basisit). Vi kitaristi se učite od njih.
arrow.gif Če vas je karkoli prizadelo v tem dopisu, potem ste in ostajate tisti neinteligentni, zabiti…

Naj živi muzika slovenska
Hans

#2 ml-matevz

ml-matevz

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 65 prispevkov

Objavljeno 24 april 2006 - 07:25

Pač, kitara je glasbeno totalno nepregleden inštrument, ki preživlja krizo identitete nekje med spremljajočim brenkalom za romantično brundanje ob obali (še najbolj smotrn način uporabe) in hyper wiper super trooper stradivari-wana-be inštrumentom novega časa (kar pač ni ;). Posledica je ta, da imamo cel kup kitaristov, ki berejo tablature in razmišljajo o prečkah, rifih in trikih, namesto da bi poslušali glasbo in razmišljali o tonih, harmoniji in kontrapunktu. Klasična kitara je nekako še dojemljiva za harmonije, medtem ko je za folk in električno kitaro marsikdaj še kaka terca preveč...

Rešitev: Obvezno igraj tudi klavir! =)
Ahhh, tudi entropija ni več to kar je nekoč bila ...

#3 Tasko

Tasko

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 294 prispevkov
  • Interests:Music, Science

Objavljeno 01 januar 2007 - 05:24

torej na kratko vecina kitaristov nima filinga, ki je pa tud po mojem mnenju najbolj odločilen ali celo edini parameter za dobrega kitarista...dober kitarist (glasbenik), njegovo igranjem, se me more dotakniti. In res(!) je, ni vazno kako hitro ali koliko tonov zaigra...!!

LP
I'm in loved with music...

#4 kosta77

kosta77

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 278 prispevkov

Objavljeno 07 februar 2007 - 07:55

Naredmo spisek res fejst slo kitaristov tule, vsak loh enga:

moj glas gre (drumroll)

Dejan Lapanja (tisti ki ga poznate veste kje in kako igra, ostali brz po debele bukve)

#5 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 27 december 2007 - 10:03

Peter dekleva... igram z njim,in mi je res v čast igrat z njim... filing več kot enkraten,sound u nulo (pa nima veze na kaj igra) ... brez besed skratka...
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#6 kosta77

kosta77

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 278 prispevkov

Objavljeno 27 december 2007 - 10:54

Ja, tud Dekleva je d'best.

k
www.klemenkotar.com
www.nulakelvina.com

#7 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 27 december 2007 - 11:33

Coto - Zdenko Cotič
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#8 kosta77

kosta77

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 278 prispevkov

Objavljeno 27 december 2007 - 07:39

QUOTE (microsound)
Coto - Zdenko Cotič

ah jebemti, tud on je zakon (ne vem kako sm ga loh pozabu).

A je kdo vidu ker amp uporablja, gor piše sam Z.

k
www.klemenkotar.com
www.nulakelvina.com

#9 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov

Objavljeno 27 december 2007 - 09:25

nazadnje nism mel časa tega gledat ... sm bolj đovanija gledu ko je mahu ...
Gabr bo vedu (s900)

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#10 Gaber

Gaber

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 130 prispevkov
  • Interests:ena bjonda iz budve....

Objavljeno 28 december 2007 - 08:46

http://www.drzamps.com/kt45.html
mislim da je ta model

#11 SkyMan666

SkyMan666

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 220 prispevkov

Objavljeno 28 december 2007 - 01:01

Ah da, ni ga čez 5150 II in pa Krankenstein.... :twisted: 8)

=:: SkyMan <--> Samo Mrak ::=

#12 kosta77

kosta77

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 278 prispevkov

Objavljeno 28 december 2007 - 10:06

QUOTE (microsound)
nazadnje nism mel časa tega gledat ... sm bolj đovanija gledu ko je mahu ...
Gabr bo vedu (s900)

Ma sej mi je sam g. Coto povedal kaj je, sam sem pozabil (alkohol pa to),

definitivno sem pa jes Z amp šele prejšnjo nedeljo videl, prej je imel nekaj drugega.

... pa Đovanija za predsednika Slovenije al pa EU!!! Tip je zakon (sem imel in imam priložnost igrat z njim in je res zelo zelo hud)

k
www.klemenkotar.com
www.nulakelvina.com

#13 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov

Objavljeno 28 december 2007 - 10:42

....ps đovani = Jan ... mahu pa je k sm mu pusto kitare v inearu (še od prejšnega benda) .... šit hepns 8) ... aja glede kitaristov ... Roki je tudi car ,pa da ne pozabimo Bušija ... pa še jih je dost dobrih ...tko da teško se je odločit ... navsezadnje tudi Jan je vrhunski kitarist .... bolj me skrbi za basiste v sloveniji ....

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#14 kosta77

kosta77

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 278 prispevkov

Objavljeno 28 december 2007 - 11:14

QUOTE (microsound)
....ps đovani = Jan ...

ah, opa .. ehem... no, njegov basist je res Đovani.

lpk
www.klemenkotar.com
www.nulakelvina.com

#15 SaXsIm

SaXsIm

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 50 prispevkov

Objavljeno 29 december 2007 - 03:32

basisti itak. Hotko, Hace, Sekulovič...

#16 kosta77

kosta77

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 278 prispevkov

Objavljeno 29 december 2007 - 07:26

QUOTE (SaXsIm)
basisti itak. Hotko, Hace, Sekulovič...

pa Dagi, Jošt, Kampl ...
www.klemenkotar.com
www.nulakelvina.com

#17 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 29 december 2007 - 08:40

Tud na tem forumu se najdejo odlični kitaristi in basisti kolkr je meni znano idea.gif

#18 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 29 december 2007 - 11:35

hvala, hvala laugh.gif
Nenad Patkovic

#19 Gaucho

Gaucho

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 3 prispevkov

Objavljeno 31 maj 2008 - 11:23

Ker sem kitarist,sem je seveda spotaknil ob tole temo...Ja, Hans, se strinjam. Do neke mere seveda. No, takole pa sam vidim zadevo. Sicer sem mlad, ampak sem okusil precej let klasike in zdaj še več let "moderne" kitare. Skratka, ko govorimo o teh famoznih filingaših. Močno dvomim, da se je koga kdo dotaknil z igranjem kitare in da ni imel tehnike, ampak le tono filinga. 5 let nazaj (cirka) sem tud sam mislil, da si boga za muda prjel, če maš filing in da tisti k so tehničarji, ne vejo kaj zamujajo:) Zdaj, ko znam bolje igrat svoj inštrument in bolje štekam njegovo vlogo, mislim malo drugače. Mi se vsi lahko obregamo ob razne Steve Vai-je, Satrianije, Al di Meole itd...fantje so blazni tehničarji. Ampak verjemte, da hkrati tudi blazni filingaši. Naj samo navedem meni super kitarista nove dobe-John Mayer. Tip igra blues,pop al karkoli že igra. Ko zategne ton, me stisne v želodcu, ko pelje harmonijo, se mi vrti...vse zaradi filinga, ampak to mu omogoča tudi tehnika. Seveda obstaja na tone tistih ki pač šprintajo gore dole pa nič ne povejo. Hočem reči, da se ne tako "bat" tehnike. Po mojem mnenju je zelo zelo dobrodošla. Olajša vse skupaj. Seveda pa ni garancija za tisti presežek. Brez nje ne gre...Ponavadi poslušam od tistih,ki manj obvladajo svoj inštrument, da je ipak najbl važn filing...Je res, samo to ne pomeni,da ga oni imajo, ker zavijajo z očmi med igranjem in delajo jebene grimase, češ, lej me, kako patim, a pol ure menjajo C in G bare prijem...
Skratka, dvomim, da sem kej novga povedal:)

lp

#20 JOSIP2

JOSIP2

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 58 prispevkov
  • Interests:Muzika

Objavljeno 28 november 2008 - 12:06

Filling ?
Poslušejte skladbo : Epilogue for Lisa - živa verzija ( You tube ) . No to, je filling ?

#21 Vsestransky

Vsestransky

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 96 prispevkov

Objavljeno 10 januar 2009 - 11:03

QUOTE (kosta77 @ 27. Dec 2007 21:39:41) <{POST_SNAPBACK}>
ah jebemti, tud on je zakon (ne vem kako sm ga loh pozabu).

A je kdo vidu ker amp uporablja, gor piše sam Z.

k

tip ma feršt Dr. Z. Odlična zadeva. V Milanu je predstavništvo za Evropo (440 hz.it), kjer majo dost solidne cene..

#22 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov

Objavljeno 10 januar 2009 - 11:45

res je Zdenko ima Z-ja...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov