Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Kje/kako se dela mastering ?

78 odgovorov v tej temi

#61 RobotRock

RobotRock

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 212 prispevkov

Objavljeno 11 junij 2011 - 08:12

Učer prvič stestiru izotope ozone!Pa tut zadnjič!!Kej tazga pa še ne in to folk veselo koristi jao jao muhahaha. S ponosom še enkrat povem da ostajam na enem in edinem limiterju in to je uad!.Ves ta nou sranje je treba zazgat!
My Website

DONT EAT THE YELLOW SNOW!

#62 matNroll

matNroll

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 44 prispevkov

Objavljeno 11 junij 2011 - 03:13

Prispevek uredil/a: matNroll, 11 junij 2011 - 03:15 .

#63 Neurowolf

Neurowolf

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 22 prispevkov

Objavljeno 11 junij 2011 - 03:19

Intel™ Quad Q9550 @ 2,8Ghz, 4GB RAM, nio 2|4, Cubase 5, Vista Biznis 64bit

#64 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 11 junij 2011 - 03:44

lol.gif jaz sem tudi razmišljal o podobnih slikah in se na koncu odločil, da tej temi pristaja spodnja, ker bo tukaj počasi več dreka kot meda...

Lep vikend wink.gif

#65 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 11 junij 2011 - 11:36

Če si vsi dobro preberete skoncentrirano vse skupaj, boste lahko videli izkrivljen neuravnovešen balans gluhega telefona in egota.
Sploh preberete kaj drugi napiše!? ne da bi sami sebe videli notri, brez heca!
Tudi morda kakšne zamere od prej raje pospravite (na forumu napisano recimo).
Ubogi Mozart ga je res bebavo fasal.

Čisto tak med brati povedano; ne vem koga na tem forumu bi lahko sploh enačil z (eto recimo) Mozartom ipd., neko kompleksno glasbo... a kdo to počne tukaj?
... kdor pa je pač takšen patron, pa bo čas pokazal, v večini primerov se to itak pokaže ko je že mrtev:)sad.gif

Priporočam vam, če imate radi ta forum, da tudi kaj pametnega napišete (malo vas je, zelo:(), ne pa da samo v preži berete in ko vam ni kaj po volji napadete, tiste ki so pa vsaj nekaj dobrega povedali odženete.

In še to: res povsem nobenega ne mislim konkretno!, ko o tem pišem, kdor se bo videl, se bo žal zaradi lastnega egota.
Nenad Patkovic

#66 matNroll

matNroll

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 44 prispevkov

Objavljeno 12 junij 2011 - 02:30

Malo đouka pa more bit! Meni je Ozone bomba in ga nočem zažgat! \m/

#67 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 13 junij 2011 - 12:49

Še mojih " pametnih 5 centov".

Za "hitre" torej nepomembne exporte,demote in posnetke ki ne rabijo "over the edge glasnosti" uporabim L2 ali pa sony oxford limiter, odvisno od materiala s katerim "napajam" limiter.
L2 je tal allrounder, najbolj se obnese pri "normalnem" gain reduction-u (samo pobiranje špičk).
Sony oxford je bolj "nasty" in malo zahrusta če mu daš kak bass-heavy material pa tisti desni slider malo privzdigneš na nekih 20-40% ...

Za zahtevnejše zadeve oz. exporte, ki kličejo po "komercialni" glasnosti grem pa z outboardom limitirat oz. clippat, kot se temu reče. smile.gif

Ostale limiterje sem probal, pa mi niso ful dišali. Ozone mi je čirulačarula kar se grafičnega vmesnika tiče,UAD-ov limiter sem pa probaval 14 dni, pa ni bil švoh...
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#68 matNroll

matNroll

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 44 prispevkov

Objavljeno 13 junij 2011 - 02:53

...da nebom samo "lurkal beneath the earth" ...

Pri meni je tudi podobno kar se tiče hitrih demotov! L2 ...mogoče še eq pred tem za kake "SRĐIKL CUTZ" ... na hitrco...

...drugač pa moj "tipičn" mastering chain je ponavadi takšen...vse ITB (no mani no fani):

Eq
clipper
comp
saturator(če paše...včasih olepša včasih pogrša)
clipper
Ozone

...ampak seveda ni vedno tako... evilgrin0040.gif

#69 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 14 junij 2011 - 03:46

QUOTE (matNroll @ 13. Jun 2011 15:53:35) <{POST_SNAPBACK}>
...da nebom samo "lurkal beneath the earth" ...

Pri meni je tudi podobno kar se tiče hitrih demotov! L2 ...mogoče še eq pred tem za kake "SRĐIKL CUTZ" ... na hitrco...

...drugač pa moj "tipičn" mastering chain je ponavadi takšen...vse ITB (no mani no fani):

Eq
clipper
comp
saturator(če paše...včasih olepša včasih pogrša)
clipper
Ozone

...ampak seveda ni vedno tako... evilgrin0040.gif

Jebemti... pa sej to ni mastering chain... to je demolition chain! ohmy.gif

jst prakticiram samo compressor (neve 33609-UAD), kakšen cambridge eq za rahle ampak reeees rahle popravke ali pa namesto njega Brainwork-ov m/S eq (zelo doktorski) in pa limiter (zunanji ali ITB, odvisno od potrebe)

S čim pa clippaš interno? ohmy.gif that sounds and probably looks disgusting?!?! (brez zamere) a nebi rajš "clippal" oz. preteral samih izvorov?

stereo track zihr zgleda tkole? smile.gif

Prispevek uredil/a: kochobass, 14 junij 2011 - 03:47 .

Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#70 matNroll

matNroll

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 44 prispevkov

Objavljeno 14 junij 2011 - 05:15

Interni cliper je ql Gclip al paaaaa Tracksov classic clipper! Clipam pa vedno samo 1 procent... kompresiram pa raje postopoma (staged compression) ... da ne zapumpa preveč, ko samo v en compressor nabija z nizkim th. Sej pravim...tak jaz delam... delam pa večina metal in zgleda kot napolitanka - ampak... ni važno da se sliši dobro? Ne vem zakaj bi bil waveform važn... ? Logično, da pri bolj dinamični glasbi zgleda kot "driska" pri manj pa kot "napolitanka"(spet odvisno kak masteriziraš).

Ampak vsak ma seveda svoj način...nismam pa se za faking profesionalca! smile.gif

Kot pa sem že pri prejšnem postu omeno... včasih kaj takega sploh ni potrebno! Je dovol čisto kaki simple chain eq + l2 npr.!

Prispevek uredil/a: matNroll, 14 junij 2011 - 05:17 .

#71 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 15 junij 2011 - 08:28

QUOTE (matNroll @ 14. Jun 2011 18:15:22) <{POST_SNAPBACK}>
Interni cliper je ql Gclip al paaaaa Tracksov classic clipper! Clipam pa vedno samo 1 procent... kompresiram pa raje postopoma (staged compression) ... da ne zapumpa preveč, ko samo v en compressor nabija z nizkim th. Sej pravim...tak jaz delam... delam pa večina metal in zgleda kot napolitanka - ampak... ni važno da se sliši dobro? Ne vem zakaj bi bil waveform važn... ? Logično, da pri bolj dinamični glasbi zgleda kot "driska" pri manj pa kot "napolitanka"(spet odvisno kak masteriziraš).

Ampak vsak ma seveda svoj način...nismam pa se za faking profesionalca! smile.gif

Kot pa sem že pri prejšnem postu omeno... včasih kaj takega sploh ni potrebno! Je dovol čisto kaki simple chain eq + l2 npr.!

Pa sej nisem reku da kar jst delam da je "pravilno" smile.gif
Vsak ima svoj sistem, hvala bogu...

Kje maš kak portfolio al kej za poslušat ... če se ne motim si v nekem bendu k neka lušna deklina poje... sam nisem še uspel poslušat komada. ni cajta :S
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#72 matNroll

matNroll

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 44 prispevkov

Objavljeno 15 junij 2011 - 11:59

No sej nisem napadal, da neboš mislo! Just sayin'! smile.gif

Tisti band z luštno punco sem samo snemal, ne igram tam!
"Portfolio" pa mam v svojem podpisu! ...linka na Facebook... tam je pa player... no sej boš vido! smile.gif

#73 Thag

Thag

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 2 prispevkov

Objavljeno 31 avgust 2013 - 10:13

Pozdravljeni smile.gif

Meni pa je za mastering veliko pomagal tale možiček : Rob Williams, v njegovem videu poda kar nekaj koristnih informacij, ki takemu začetniku, kot sem jaz veliko pomagajo, do veliko boljšega izdelka. Naj poudarim, da pri masteringu bilokatere glasbe, komada... So najbolj pomembni monitorji. Doma imam sicer JBLove 7.1 zvočnike, a se ne morejo primerjati z studijskimi monitorji iz "studia"Yamaha hs8, kateri pripomorejo res za boljši produkt. Vseeno pa nato preverim zvok še na različnih zvočnikih.
Kakorkoli vsem začetnikom priporočam ogled obeh njegovih videov, in pa tudi vpis na njegov brezplačni tečaj, v katerem ti na mail pošilja razne razlage in celo vaje. Kakorkoli kot je povedal tudi Rob večkrat v videu, če se sliši prav, je tako prav, z tem želim povedati, da ne delati napake kot sem jo jaz vsa ta leta in sem reči "štelau" po raznih totourialih, ki sem jih našel na netu, dejansko brez poslušanja. Upam, da se iz napisanega da izluščiti, kar sem želel povedati smile.gif Še link videa:

V videu uporabi Vst- plugine od DUY-ja in sicer DUY Valve (Valve Emulation), 3. DUY Tape (Tape Emulation), pa me zanima, ali kdo pozna alternativo za tole? sicer tape emulator sem našel od Massey-a tape head... ubistvu je to kot nekakšen limiter...

Prispevek uredil/a: Thag, 31 avgust 2013 - 10:14 .

#74 Ploki

Ploki

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 988 prispevkov

Objavljeno 31 avgust 2013 - 10:21

QUOTE (Thag @ 31. Aug 2013 11:13:31) <{POST_SNAPBACK}>
V videu uporabi Vst- plugine od DUY-ja in sicer DUY Valve (Valve Emulation), 3. DUY Tape (Tape Emulation), pa me zanima, ali kdo pozna alternativo za tole? sicer tape emulator sem našel od Massey-a tape head... ubistvu je to kot nekakšen limiter...

Če je "tape emulator" kot nekakšen limiter potem ne bom gledal njegovih videov....

Tape je "saturation" plugin, poveča percepcijo glasnosti zaradi tega ker:
- doda popačenje/distoržn posnetku kar poveča relativno glasnost zaradi povečanja zvočne moči ki nastane zaradi dodajanja frekvenc pri popačenju, sploh višjih frekvenc.
- poreže peake, ampak to je zaradi distoržna oz "soft clipping" ki je del emulacije, zato izpade morda kot limiter.
- ima slab compensation in ne izenači glasnosti neprocesiranega/procesiranega zvoka

Saturation/Tape/Overdrive/Warmifier/Valve Emulator etc plugini so v osnovi overdrive plugini in vsi dinamični (" je kot limiter ") artefakti so stranski produkti popačenja, "overdrajva". Na dejanskem traku je bil to analogni clipping, to da pa poreže "špičke"/peake je pa posledica tega da ojačevalec ni zmožen ojačat več toliko signala kot ti od njega zahtevaš, se pravi stranski produkt, napaka.

Limiter je dinamičen plugin, kjer gre za zmanjševanje levela glede na nastavitve in vhodni signal. Vso popačenje/artefakti so stranski produkti dinamičnega procesiranja, ker zahtevaš od limiterja takšno hitrost da prihaja do artefaktov.

Če hočeš realno alternativo priporočam Voxengo Warmifier, Tube Amp in Varisaturator. Če hočeš isto stvar samo za fensi interfejsom pa z 2x ceno pa Slate TapeFX pa Waves Kramer...

Prispevek uredil/a: Ploki, 31 avgust 2013 - 10:22 .

#75 Thag

Thag

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 2 prispevkov

Objavljeno 31 avgust 2013 - 10:42

Ne, ne, ne, tale massey-ev mi izgleda kot nekakšen limiter. Prilepim sliko spodaj. Nekako, ne vidim nekega efekto kot, da ja kot si reku, mi nekako umetno obarva vse skupaj. Če se pa slučajno odločiš pogledati video lahko pripišeš kaj ja kaj ne smile.gif
Res meni osebno je veliko pomagal do dokaj dobrega (vsaj zame, ostali verjetno vidite 1001 napako v takem produktu, ampak kot je nekdo že napisal.. leta in leta prakse...) Sicer pa jaz ne tape emuletorja ne valve emulatorja nisem uporabil, pa je vseeno bilo vredu smile.gif

http://www.masseyplu...ll.tapehead.jpg

http://www.masseyplu...lugins/tapehead

#76 Ploki

Ploki

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 988 prispevkov

Objavljeno 31 avgust 2013 - 11:59

čemu ti izgleda kot limiter? Drugače sem uporabljal masseyev tapehead kot AudioUnit nekaj časa in je imel enake kontrole, razen BRight/Normal gumba. Je bil samo "normal"

Fajn plugin... Žal ga ni nikoli spravil v 64Bit zato ga ne uporabljam več

#77 SvetaYakovenko777

SvetaYakovenko777

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 1 prispevkov

Objavljeno 05 april 2018 - 02:55

stem mastering
  http://sevenskiesmusic.com/mastering is the best site in its field! Insanely cool sound and cool platform !!!! I recommend )

#78 triaxis

triaxis

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 106 prispevkov

Objavljeno 08 april 2018 - 03:42

V ponudbi imaš veliko limiterjev, ampak vsak zveni malo drugače. Ni pravila, da zmeraj isti limiter sodi v isti žanr glasbe.

Podobno je z clipperji in seveda ne pozabiti na dithering na koncu :)

Standard chain za master: EQ (mid-side), saturation po potrebi, Comp (mide-side), BUS comp , limiter, dither. Seveda, ni standardnih pravil, kajti vsak komad prosi nekaj drugega. Zamisliš si končno podobo komada in potem probavaš, da prideš željenemu cilju.

" I love analog  mastering chain ".

• ixi članom je to všeč

#79 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 10 april 2018 - 06:32

Tako kot si na pisal, mastering je stvar večih komponent, okolja-studia-akustike, zvočnikov, zunanjih naprav, ect, ect ,... pa seveda tudi veliko vpliv ima človek ki to dela.

.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov