Kolumna 12 - Stari instrumenti
Zadnje čase je veliko govora o starih Gibsonih, Fenderjih ipd… in lampaših. Če ne bi na vsako stvar gledal iz svojega zornega kota, bi bil verjetno tudi sam ujetnik novodobne fame in lova na stare instrumente.
Pred leti sm hotu kupt dobr ojačevalec in ker sem imel pod prstom nekaj več denarja kot običajno, sem želel imet v hlevu zverinico, ki bi dala od sebe kaj bolj žlahtnega. Poklical sem znanega ljubljanskega dilerja, ki mi je rade volje pokazal zašmirane maršale in fenderje. Bolj ko me je prepričeval, da bom za 250 jurjev dubu zlato škatlo, bolj je nekaj v meni govorilo, da nisem na pravem mestu. Nekako sem se izvil iz njegovega hakla in reku, da ga bom poklicu. Ker sem drugače zelo tehničen tip, se mi je po glavi vrtelo naslednje besedilo: kako je 30 let stara lesena škatla, ki se je mrcvarila na vse možne načine, bolj trdna in kvalitetna kot nova.
Kako je lahko en zvočnik po 30 letih (papirnati del itak) boljši kot nov. lahko so potenciometri itd po 30 letih boljši…
Kupu sm nov fender. Deluje zelo dobro, prišparal sem 70 jurjev, imam garancijo, račun, ki sem ga uporabil pri davčni napovedi.
Pri instrumentih je situacija podobna. Le da vem da kvaliteten akustičen instrument z leti in ob pravilni uporabi lahko pridobiva. Žal je večina teh fendrc in gibsonk fasala torturo padcev nastavljanja soncu, vlagi, polivanju s pivo ipd.
In te stvari učinkujejo na instrument podobno kot če nažigaš avto v drugi, mu poredko menjaš filtre in ga pereš enkrat na leto. V tem letu sem vidu vsaj 5 takih inštrumentov in njihovi lastniki so se pridušali da so posebna edišn da so presrečni, da so dali za njo 450 jurjev in še lalalala…
In ker imam v zbirki nekaj vrhunskih starih in novih instrumentov lahko rečem, da vseh 5 ni blo vrednih nič več kot Ibanez by Tayvan za 65 jurjev. Skrakta, s tem dopisom cena starih instrumentov verjetno ne bo bistveno padla, lahko pa da bo koga prepričal, da ne meče denarja za nekaj, kar je trenutno moda. »Muzičarji« so itak pleme posebne vrste. Če bi en zafrustrirani amerikanc zaigral na sirkovo krtačo bi ga kmalu posnemal ves vzhod. Tako pač je in le ti se lahko odločiš zase. Moje skromno mnenje pa je tako kot sem ga že izrazil v prejšnjih kolumnah. Sound ne dajejo instrumenti ampak edino le ti. Ne pomaga ti star gibson ne stu efektou, ampak sam tvoje srce in uporaba sivih celic.
P.S.: Po letu 80 so postali moderni tranzistorji in yamahe in ibanezi in korgi itd. stare rhodese, fenderje, gibsone pa si kupil na boljšjaku za sitne pare. Ista glasbena rulja zdaj zaradi fensya nabavla starine. In ostaja prazna in njihova muzka .
Pravi muzičar bo zaigral tut na mengeško melodijo.
Adijo,
Hans
Kolumna 12 - Stari instrumenti
Začel
hans
, jun 19 2006 05:58
3 odgovorov v tej temi
Objavljeno 27 januar 2009 - 01:29
jaz se pa čist nebi strinjal !
večinoma ja - je res kar si reku, mogoče pa vse le nebi metal v isti koš !
Ne morem govorit za kitariste npr., sam sem bobnar, tukaj je pa scena čist drugačna - če je boben ohranjen in veliko igran in še taprav les in star, potem mu noben nov niti blizu ne pride!
Sigurno pa je tu govora o res popolnoma akustičnem inštrumentu, najvrjetno je pri kolkr mal elektroniki duha pa res kakor si napisal !
lp, Aleš
večinoma ja - je res kar si reku, mogoče pa vse le nebi metal v isti koš !
Ne morem govorit za kitariste npr., sam sem bobnar, tukaj je pa scena čist drugačna - če je boben ohranjen in veliko igran in še taprav les in star, potem mu noben nov niti blizu ne pride!
Sigurno pa je tu govora o res popolnoma akustičnem inštrumentu, najvrjetno je pri kolkr mal elektroniki duha pa res kakor si napisal !
lp, Aleš
''the great gretsch sound''
AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.
AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.
Dodaj odgovor
0 uporabnikov bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov