Pozdravljeni!
Minilo je kar nekaj let od kar sem na zadnje bil na forumu Lepo je biti nazaj. (nekateri od rednih forumašov se boste spomnili, da sem gradil studio v novogradnji nakar sem se s partnerko ločil - posledično vse skup padlo v vodo,... - sem poskušal najti mojo staro temo ampak jo je zgleda čas pojedu )
Da ne dolgovezim; Pričel sem izdelovati DIY slušalke za hobi, za zabavo, za se kaj novega naučit. Nabavil sem AKG K712 driverje, jih montiral v preprosto leseno struženo ohišje ter naletel na problem izjemnega pomanjkanja bass frekvenc. Torej moja domneva, da je večina zvoka v slušalkah skritega v kakovostnem zvočniku, je padla. Na polni črti!
AKG-jeve slušalke K 712 so po meritvah head fi-ja precej basovske, sodeč po frekvenčni krivulju. Ko pa montiram driver v moje zaprto ohišje (kar naj bi še malček ojačalo nizke-ne pa najnižje frekvence) naletim na zvok, ki pod 400-500Hz nima skoraj nič.
Skratka, očitno je finta v ohišju No sej, to sem vedel, ampak da bo tako dramatično pa vendale nisem pričakoval. Sedaj se obračam na vas, forumaše!
Ali ima kdo med vami kakšno izkušnjo z akustiko slušalk? Recimo kako vpliva odprto ohišje na frekvenčni odziv, pa recimo material, pa način vpetja zvočnika, pena pred zvočnikom, zadaj,... KARKOLI, mi pride zelo prav! Brskam po internetu na temo headphones acoustics ampak ne najdem čisto nič uporabnega. Razni nasveti iz DIY loudspeaker pa ne pridejo v poštev, ker slušalka je drugače narejen zvočnik in se posluša na maksimalno nekaj cm od bobniča,...
Skratka debata na temo akustike slušalk je odpra. Držim pesti na vaš odziv!
Hvala!
RG