Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Akustika slušalk - potrebujem mnenja, nasvete, predloge, ideje

akustika slušalke DIY

3 odgovorov v tej temi

#1 Rok Gulic

Rok Gulic

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 111 prispevkov

Objavljeno 05 oktober 2015 - 03:29

Pozdravljeni!

Minilo je kar nekaj let od kar sem na zadnje bil na forumu :) Lepo je biti nazaj. (nekateri od rednih forumašov se boste spomnili, da sem gradil studio v novogradnji nakar sem se s partnerko ločil - posledično vse skup padlo v vodo,... - sem poskušal najti mojo staro temo ampak jo je zgleda čas pojedu :))

Da ne dolgovezim; Pričel sem izdelovati DIY slušalke za hobi, za zabavo, za se kaj novega naučit. Nabavil sem AKG K712 driverje, jih montiral v preprosto leseno struženo ohišje ter naletel na problem izjemnega pomanjkanja bass frekvenc. Torej moja domneva, da je večina zvoka v slušalkah skritega v kakovostnem zvočniku, je padla. Na polni črti! 

AKG-jeve slušalke K 712 so po meritvah head fi-ja precej basovske, sodeč po frekvenčni krivulju. Ko pa montiram driver v moje zaprto ohišje (kar naj bi še malček ojačalo nizke-ne pa najnižje frekvence) naletim na zvok, ki pod 400-500Hz nima skoraj nič.

Skratka, očitno je finta v ohišju :) No sej, to sem vedel, ampak da bo tako dramatično pa vendale nisem pričakoval. Sedaj se obračam na vas, forumaše!

Ali ima kdo med vami kakšno izkušnjo z akustiko slušalk? Recimo kako vpliva odprto ohišje na frekvenčni odziv, pa recimo material, pa način vpetja zvočnika, pena pred zvočnikom, zadaj,... KARKOLI, mi pride zelo prav! Brskam po internetu na temo headphones acoustics ampak ne najdem čisto nič uporabnega. Razni nasveti iz DIY loudspeaker pa ne pridejo v poštev, ker slušalka je drugače narejen zvočnik in se posluša na maksimalno nekaj cm od bobniča,...

Skratka debata na temo akustike slušalk je odpra. Držim pesti na vaš odziv!

Hvala!

RG

#2 avbarr

avbarr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 119 prispevkov

Objavljeno 09 oktober 2015 - 10:47

Lahko da je čist preveč zaprto, in se membrana ne more premikati zaradi podtlaka...

#3 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 10 oktober 2015 - 06:40

Verjetno se ti to dogaja iz razloga, da je driver od K712 dizajniran za odprt sistem slušalk, in verjetno tako kot Rok razmišlja.

Poizkusi naredit ekspiriment da navrtaš luknjice na "školjki"

.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#4 Rok Gulic

Rok Gulic

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 111 prispevkov

Objavljeno 10 oktober 2015 - 04:31

Zdravo!

Hvala za ideje in komentarje!

Sem naredil odprto ohišje kar je imelo takoj boljši rezultat. Dodano pa sem potem naredil še nekaj akr se "ne sme" in sicer odstranil zaščito za prah na ventilacijskih luknjah na zvočniku. Dobil sem full lep bass, morda nekoliko premehak ter pa neželjen stranki učinek distorzije ko slušalke dam bolj na glas - cca 80dB SPL-ja na treshold referenco.

Tako, da sedaj išečm nek sweet spot med odprtostjo ohišja in "luknjico" v dust protection foljo. Namen je dobit dobro slušalko primerno za mix. Vem vem, hude polemike.... 

Aktivirala se je debata na http://www.head-fi.o...s#post_11974184

Raziskujem kako globoko v šačlko postaviti zvočnik, pa pod kakšnim kotom naj bo pa seveda odvisnost od tesnenja padsov itd,... 

Skratka, rad bi prišel do nekih "pravil" akustike slušalk.

Ideje, mnenja dobrodošla!

Dodaj odgovor

Prav tako označen z eno ali več od teh ključnih besed: akustika, slušalke, DIY

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov