Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Live ozvočevanje bobnov

• Prosimo prijavite se za odgovor
41 odgovorov v tej temi

#1 _ID_

_ID_

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 101 prispevkov

Objavljeno 03 marec 2010 - 08:12

Večna dilema in večne polemike, kako zadovoljivo ozvočiti bobne na live koncertu. Slišal sem že marsikaj od dobrega do slabega, do katastrofalnega. Torej, kako kvalitetno ozvočiti bobne. Glede mikrofonov vem, da ima vsak svoje mnenje in obstajajo mikrofoni, katere vsi radi postavite na oder. Zanima me, kako je s kompresiranjem basa in snara (kakšne izhodiščne nastavitve uporabljate), kako je z gejtanjem padov in morebiti tudi činel. Za overheade uporabiti XY ali AB način? Glede mikrofonov uporabiti tiste, ki se pritrdijo direktno na obroč (pri teh vem da je problem snare zaradi rimshota) ali na stojala?

#2 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 057 prispevkov

Objavljeno 03 marec 2010 - 10:21

Za OH rabim skoraj vedno AB, sem uspešno uporabil tudi ORTF/NOS, XY pa se mi zdi najslabša izbira, če je le mogoče uporebi stojala, procesiranje pa je zelo odvisno od zvrsti in bobnov samih, pa tudi od tega, kaj je v racku wink.gif .

#3 _ID_

_ID_

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 101 prispevkov

Objavljeno 03 marec 2010 - 11:02

Ja, se strinjam, da je v veliki meri odvisno od tega kaj je v racku smile.gif. Recimo, da se stvar dokupi po potrebi wink.gif. Kaj je smiselno procesirati in kako? Uporaba stojal seveda ima svoje prednosti in tudi slabosti (okrog večjega kompleta jih je dokaj težko postaviti)

#4 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 04 marec 2010 - 09:28

Za popularno glasbo pomoje gate na vse tome, gate + kompresor na snare pa kompresor na kick. To je minimum. EQ po potrbi in ušesu...

Pa na tome če se le da mikrofone na clip, da ni gužve s stojali pa še pozicija mikrofona na boben je bol fiksna.

#5 Sclabo

Sclabo

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 285 prispevkov

Objavljeno 04 marec 2010 - 10:16

Hm, ja..kot je bilo že rečeno...zelo varira glede na stil glasbe verjetno, čeprav enih par nenapisanih pravil je verjetno treba upoštevat. Kicka brez dobre kompresije ni smile.gif Isto velja za snare in tudi tome. Za izhodiščne nastavitve...hm, če začneš na kicku s kompresijo recimo v razmerju 4:1, verjetno ne boš kaj dosti sfalil, dvigneš mu par decibelov gaina, pol pa obračaš attack in release dokler fajn ne prbije. Seveda je dosti odvisno tud od samega mikrofona, koliko maš bleeda od ostalih bobnov - temu primerno potem tudi upravljaš z gate-om. Eq je čist stvar same karakteristike bobna, mikrofona, prostora, občutka in okusa... Jaz osebno ponavadi mal porežem tam okoli 600 hz, če je preveč škatlast sound, nardim kakšno visoko špičko, da mal prileze iz mixa, dodaš malo nekje med 40-60 hz, de ko je fajn naglas, de ti na novo razporedi čreva.. smile.gif
Snare-u porežem kar se mi zdi, da preveč napihuje, mogoče na nekih 1khz malčk dodam da se mal izostri..čist odvisno. Res najbolj zavisi na sami karakteristiki bobna in mikrofonov. Sam z live ozočevanjem nimam nekih blaznihi izkušenj, ti pa govorim o načinu mojega miksa v studiu. Delam pa kot roady za en precej dober slovenski pop band, ki ima svojga tonca (ki je v tem biznisu že kakih 40 let), pa včasih mal poškilim v njegove nastavitve. Je pa k sreči dečko tak, da če ga kaj vprašaš ti bo vse lepo in razumljivo razložil - tako da boš razumel.
Sicer pa saj ni skrivnost..to je Anton Centa (Akustika Centa)...med drugim ozvočuje tudi Slaka in Kingstone...če ga imaš kje priliko srečat, ti svetujem da ga kar pocukaš in kaj vprašaš, ker ima res ogrooooomno izkušenj in znanja.

In ja...mikrofoni, ki se pritrdijo na bobne so dosti bolj praktični. S stojali se hitr loh zagužvaš, pa še stabilnost zna bit problem.

Lih tople vode nism odkril zdej :-)

edit: sm pozabu oment, da se je v live treba verjetno izogibat pretiranemu dodajanju frekvenc, ker hito pride do mikrofonije.

Prispevek uredil/a: Sclabo, 04 marec 2010 - 11:31 .

#6 avbarr

avbarr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 119 prispevkov

Objavljeno 04 marec 2010 - 07:28

Pozdravljeni!

Vsak ima svojo in malo drugačno tehniko ozvočenja bobnov..

Meni osebno od mikrofonov so zakon naslednji:

Kick- Shure Beta 52
Snare- Shure SM 57 (brez transformatorja)
HH- Beyerdynamic opus 53
Tomi- Beyerdynamic opus 87/88
OH- Beyerdynamic mce 930 (zlo blizu so tudi mce 530)

Zelo pomembno je kako postaviš mikrofone za OH. Meni osebno najbolj ''dela'', ce postavim OH mikrofona enako oddaljena (okoli tri bobnarske palčke) in obrnjena proti centru snare-a. Tako pride mikrofon nad ride-om malo nižje, kar je odlično, ker ga le tako lahko dobiš ''ven'' iz miksa. Bobni tako zvenijo zelo ''uravnovešeno'' pa še težav s fazam nimaš. Overheade uporabljam za ozvočit cel set bobnou in ne samo činel..

Kar se tiče miksa.. Kick kompresiram in občasno tudi gate-am (odvisno kako so bobni uglašeni, če so zelo dobro, gate ponavadi ni potreben). Osebno mi je kick ušeč, če je naraven z dobrim šusom. Malo boostam od 1-3 kHz, dvisno od bobna, če preveč doni, porežem okoli 400 Hz. Če pa hočem malo bolj pop kick, ne rock, pa še boostam okoli 80Hz. Kick, kjer se ne sliši udarca, ampak se samo čuti, mi ni ušeč. Vendar je u slo taka praksa zelo pogosta..
Snare se ponavadi samo kompresira, brez kakršnih koli gate-ou ipd.. Tomi se gate-ajo brez kompresije, pa še to je potrebno samo za floor tom, če so dobro uglašen. Drugače še pa imaš dovolj kompresorjev, in ti je škoda, ker jih ne uporabljaš, lahko pa tudi malenkostno kompresiraš tome, venar ne več kot razmerje 2:1. tongue.gif

Ko imam sound kanalou približno poštelan, potegnem fade-arje na nulo in začnem najprej z overheadi. To mi je osnova, da že tukaj bobni zvenijo, ostalo dodajam po potrebi. Ta tehnika sem mi vedno zelo dobro obnese (nasvet starega mačka.. smile.gif )!!

Me pa zanima, kakšne oz katere efekte (reverb) vi uporabljate na bobnih??

Kaj in če sploh kaj dajate na snare, tome, hh, oh??

Toliko o mojem razmišljanju.. tongue.gif

#7 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 05 marec 2010 - 09:47

jst prklopm BandMixPro program na mac-u ... in sam zmiksa bend ... smile.gif

hahahaha =)

kick - b52 ali d112
snare sm57 (če bi lahko bi imel sm7b,ampak ga noben ozvočvalc nima)
če je možno dam še snare spodaj (za mrežico,ker drugače je snare rahlo brezvezen) smile.gif
hi hat, če je bobnar glasen na njemu,ga sploh ne rabiš, ker tolk šprica naokol.
tom 1-16 (kateri koli boljši clipon mic,opusi so ql ja)
oh če bi lahko bi mel c414, sam ker tega ni, se zadovoljim z low cost no name palčkami. smile.gif na koncu maš itak vse činele v vokalnih mikrofonih (hec) smile.gif
tudi jaz imam overheade za sound celega bobna,ampak,sej to je point overheadov,ja?

kompresirat kick,mogoče mal snare-a,tome... gate-at vse razen snare-a ...

če bi imel lahko bi mel za vsak kanal 5 band parametric eq z možnostjo nastavljanja q-ja za vsak band... ampak ker tega ni,se moraš včasih zadovoljiti že z behringer mešalko =)

skratka,najrajši bi imel v live kar cubase-a,uad 2 quad,dobre monitorje,pa bi biu sound čist hud =)

pobožne želje
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#8 Plueg

Plueg

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 118 prispevkov

Objavljeno 05 marec 2010 - 08:02

QUOTE (kochobass @ 5. Mar 2010 09:47:50) <{POST_SNAPBACK}>
skratka,najrajši bi imel v live kar cubase-a,uad 2 quad,dobre monitorje,pa bi biu sound čist hud =)

pobožne želje

Skratka, DiGiCo SD8 ali pa se bolj masten SD7, and off you go! wink.gif

@_id_

Izbira mic-ov je vedno odvisna od same zasedbe, prostora in seveda razpolozljive opreme, vecina vas je pa itak ze napisala standardne workhorse, ki jih vidimo vsepovsod, pa nebi po nepotrebnem ponavljal.

Bolj pomembna sta meni osebno seveda EQ in dinamika, kjer pri prvem vedno rajsi odvzemam frekvence, ki jih je prevec, kot pa dodajam tiste ki jih ni. Kompresorček na kicku in snare-u vedno, tudi na tomih (zmernih 1-2db GR), ce jih je v racku dovolj, vedno pa gate-am samo kick, tomi naj so organski in naj pojejo...itak smo jih najprej uglasili in spedenali z EQ-ji.

HH-ja ne ozvocim nikoli (razen ce gre za kreativno uporabo delayev in reverba npr. pri dub-u), OH-ji ga s pametno postavitvijo itak lovijo + zadosti vsega ostalega ter lepo zaokrožijo bobne v celoto...
Mogoče še pan-i: nekje 80%L in 80%R za OH, prav tako je podoben pan pri tomih, le bolj proti sredini (tom1 60%R, tom2 center in floor 60%L). Seveda to ni univerzalna formula, odvisno od benda, stila, backline-a...

Aja, pa se "optimalen" rack, v katerem vedno rad vidim master EQ, vsaj 8 ch comp/gate/lim, po moznosti dbx-a, behringer odpade, ker je bolj random, kot pa zanesljiv smile.gif kak dober FX unit je pa ze itak luksuz smile.gif

off topic
Drugace pa kar se tice slovenske live produkcije (predvsem klubske), imas itak vec sans, da delas na podpovprecni opremi, iz katere moras v koncni fazi naredit nadpovprecen sound.
Spet tukaj - anything goes, le pazi da se folk prevec ne obraca k mikseti... wink.gif

i

Prispevek uredil/a: Plueg, 05 marec 2010 - 08:09 .

You're as good as your last project.
http://www.gbtm.si

#9 alesko

alesko

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 145 prispevkov

Objavljeno 05 marec 2010 - 09:24

Najraje za dober sound uporabljam dobrega bobnarja, ki zna UDARIT (pa to ne pomeni vedno samo na glas) in pa dober komplet UGLAŠENIH bobnov z dobrimi činelami. Če imaš to, lahko outboard vržeš stran, na mizi dvigneš reglerje in uživaš. Če tega ni, imaš lahko goro mikrofonov, 32 insertov po kanalu in 3 črnce, ki ti v real time načinu vrtijo parametre, pa še vedno ne bo žmohta.
Moj nasvet za dobro zveneč boben? Nabavi si ključek za uglaševanje in začni trenirat. Ne moreš verjet, koliko ti to lahko reši kožo na špilu... smile.gif

#10 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 057 prispevkov

Objavljeno 06 marec 2010 - 11:08

QUOTE (alesko @ 5. Mar 2010 21:24:15) <{POST_SNAPBACK}>
Najraje za dober sound uporabljam dobrega bobnarja, ki zna UDARIT (pa to ne pomeni vedno samo na glas) in pa dober komplet UGLAŠENIH bobnov z dobrimi činelami. Če imaš to, lahko outboard vržeš stran, na mizi dvigneš reglerje in uživaš. Če tega ni, imaš lahko goro mikrofonov, 32 insertov po kanalu in 3 črnce, ki ti v real time načinu vrtijo parametre, pa še vedno ne bo žmohta.
Moj nasvet za dobro zveneč boben? Nabavi si ključek za uglaševanje in začni trenirat. Ne moreš verjet, koliko ti to lahko reši kožo na špilu... smile.gif

+1

#11 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 06 marec 2010 - 12:01

+1 ...

dober bobnar,dobet basist,dober kitarist,dober pevec... pa tonc lahko pivo pije za šankom wink.gif ...

sem delu npr. rambo amadeusa,jao ... vse u nulo popedenano,na digicu sem ga delu tko da sem mel prednost še mjčkn bol pošraufat sound... in vse je delalo u nulo tongue.gif
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#12 avbarr

avbarr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 119 prispevkov

Objavljeno 06 marec 2010 - 03:08

QUOTE (kochobass @ 6. Mar 2010 12:01:15) <{POST_SNAPBACK}>
+1 ...

dober bobnar,dobet basist,dober kitarist,dober pevec... pa tonc lahko pivo pije za šankom wink.gif ...

sem delu npr. rambo amadeusa,jao ... vse u nulo popedenano,na digicu sem ga delu tko da sem mel prednost še mjčkn bol pošraufat sound... in vse je delalo u nulo tongue.gif

+1...

Jz grem tud rad na pivo.. tongue.gif

#13 Gaber

Gaber

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 130 prispevkov
  • Interests:ena bjonda iz budve....

Objavljeno 06 marec 2010 - 03:45

QUOTE (avbarr @ 6. Mar 2010 16:08:25) <{POST_SNAPBACK}>
+1...

Jz grem tud rad na pivo.. tongue.gif

itak ce ti sound ni ok....kompeziras s pivom smile.gif.... kaksen krat pa je potrebna tudi kaka sljiva.... smile.gif
www.myspace.com/rbagmusic

160....320....640...1280.....2560....5120.....10240.....+6db

#14 Plueg

Plueg

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 118 prispevkov

Objavljeno 06 marec 2010 - 05:12

QUOTE (alesko @ 5. Mar 2010 21:24:15) <{POST_SNAPBACK}>
Najraje za dober sound uporabljam dobrega bobnarja...

No, to se mi zdi samoumevno smile.gif

Je pa res, da v live situacijah naletish na svashta in takrat ti je dober rack več kot live saver. Studijska sala "You can't polish shit" v live situaciji ne velja (za)dosti. Tonec je tisti ki mora v trenutku naredit karseda iz dane situacije in danega casa, vse ostalo je nepomembno.

i

#15 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 06 marec 2010 - 07:29

Sam ko prebiram tele poste dobim občutek, da so vsi tonci idealni, edin problem je, da skor noben bend ne zna špilat biggrin.gif

Nikad kraja priče ...

#16 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 07 marec 2010 - 10:49

....vsak band ima svoje prednosti in slabosti, vsak tonc ima svoje prednosti in slabosti...če se to pozitivno prekrije, če tonc začuti vibe banda
in se počuti kot član le tega, je to skoraj zmaga,saj so na konc vsi zadovoljni, bandi izbirajte si tonce, ki vas bo z užitkom zmixal ne pa tonce ,za katere ste slišali da so nardili enmu bandu hud sound, ker ni nujno, da bo vam tudi !!!!!!
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#17 alesko

alesko

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 145 prispevkov

Objavljeno 08 marec 2010 - 07:42

Lej, saj ste ziher vsi delal kak festival, kjer je bilo na istem setu bobnov 5 različnih bobnarjev, pa si imel iste nastavitve, iste mikrofone, iste dinamične procesorje... in je prišel gor neizkušen bobnar in si se matral, švical, zvil zapestje od silnega šraufanja...pa nekak ni bilo efekta... na isti setup pride bobnar, ki ima kilometre in znanje, pa je verjetno tisto, kar ste naredili bilo večinoma to, da ste moral zmanjšat gain, ker je udarjel kot norc, ostalo pa je vse kar samo nekako sedlo... o tem govorim. Se strinjam, da ti lahko rack olajša življenje. Ampak vem pa tudi, da so koncerti, kjer sem slišal najboljši sound in kjer so delali tonci, ki jih najbolj cenim, delani tudi brez enega samega gate-a in kompresorja na bobnu. To se mi je zgodilo na koncertu od Dan D, pa na špilu od Gibonnija, ko je Zubak kar populil vse inserte ven... Zvok pa tak, da glava peče. Sem šel majstre vprašat, če kaj gate-ajo tome in kick, pa se je Zubak obrnil k meni, in reče: "Šta ti treba, dečko udara ko majmun..." smile.gif
Matej, ni res, ful je dobrih bandov... več kot dobrih toncev... Kar poglej vas pa mene... smile.gif

#18 jodldajs

jodldajs

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 637 prispevkov
  • Interests:bobni, audio produkcija (akustika)

Objavljeno 08 marec 2010 - 09:14

če je dober bobnar z dobrimi bobni, potem ne rabiš nič drugega

v užitek mi je bilo delat z juretom rozmanom, pri njemu ne rabiš nobenih procesorjev, zvok fantastičen

Lp, Aleš
''the great gretsch sound''

AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.

#19 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 08 marec 2010 - 09:23

QUOTE (jodldajs @ 8. Mar 2010 21:14:29) <{POST_SNAPBACK}>

v užitek mi je bilo delat z juretom rozmanom, pri njemu ne rabiš nobenih procesorjev, zvok fantastičen

Lp, Aleš

jup ... za nas je neki snemu timpane na jesenicah v godbenem domu... tudi precej solidno ja smile.gif

pa enkrat so me zahaklal mal pijanga na brucovanju na gospodarcu,če bi delu kingstone brez tonske... tm pa ene 5 jurju ljudi... pa kurc,pa sm šel tonsko nardit na sluške (line check) pa je pokal k svinja nakonc smile.gif

lucky fingers i guess smile.gif

Prispevek uredil/a: kochobass, 08 marec 2010 - 09:24 .

Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#20 embe

embe

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 266 prispevkov

Objavljeno 08 marec 2010 - 11:24

In, kako se snema tipane?
In koliko njih??
zvok,zvok,zvok...

#21 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 09 marec 2010 - 07:36

mi smo za nek določen komad rabili 2, in sicer enega uglašenega na H in enega na E ... iz e-ja je šel namreč refren.

Nevem zakaj vsi pravijo tipani če so timpani? http://en.wikipedia.org/wiki/Timpani

mal je offtopic... ampak snemal smo z audiotechicam. nekakšen A-B ...

http://groupadam.com/alfablog/ poglej komad novi svet.
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#22 Gaber

Gaber

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 130 prispevkov
  • Interests:ena bjonda iz budve....

Objavljeno 09 marec 2010 - 08:56

QUOTE (jodldajs @ 8. Mar 2010 22:14:29) <{POST_SNAPBACK}>

Lp, Aleš

...s tem glih se ne strinjam....
...moje mnenje je da compresorje in gate...rabis pri dobrem bobnarju prej kot pri slabem....ker pri slabem bobnarju ti compresiranje ne bo pomagalo...oz ti bo prej skodovalo...in isto z gatom....

...
pri bobnarju ki ima dober sound pa enakomerno dinamko....pa compi pridejo prav za dosest dolocen sound ne pa zmanjsanje dinamike.... vsaj tako jaz razmisljam.....

jaz compresiram cisto vse!

.. vsak ima pa svoj nacin dela...kar pomeni...nema veze kaj uporabljas ...vazno je da zvleces maksimum..saj za to si placan....ne glede na kvaliteto bobnarja, ozvocevalec mora naredit dober sound!
www.myspace.com/rbagmusic

160....320....640...1280.....2560....5120.....10240.....+6db

#23 embe

embe

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 266 prispevkov

Objavljeno 09 marec 2010 - 10:49

Timpani, tiskarski škrat je bio.
Pavke so drgač, po "naše".
zvok,zvok,zvok...

#24 SoundMan

SoundMan

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 76 prispevkov
  • Interests:Live sound

Objavljeno 09 marec 2010 - 12:28

Hja...

Če ma kdo cajt, gremo na eno dooolgo pijačo pa "ruknemo" debato okol "drum sound"-a...

Moj pristop je tak:

1. Kaka muzika: -> taki in tolko mikrofonov (za eno muziko je OH majka, za drugo ga skoraj nič ne odpreš...)
-> Dinamični procesorji so pri eni zvrsti NUJA, pri eni pa TABU!!!
-> FX procesorji takisto

2. Način dela: natančno ali hitro
-> Fixna produkcija, en band za več špilov po vrsti
-> ali koncert ene ali dveh zasedb
-> ali pa "multišpil" kjer je tonska skor odveč...

3. EQ je pri bobnu odlično orodje, ker (večinoma) boben ne spreminja višine tona med igranjem...
-> zato lahko v živo "mesariš" z EQjem dosti bolj kot v studiu. (npr. 9 do 12db cut je v live čist normalna stvar, pa ozki Qji tud...)

4. Če je "multišpil" populiš (ali bypass-aš) vse inserte pa našraufaš osnovo v nekaj sekundah, pol pa šele dinamika, fx... če je cajt...

5. ko pa maš cajt (fix produkcija) pa nardiš "diplomo" iz bobna, pa ti ni nikol žal...

OK, več v živo, če se komu da poslušat.

Gaber (štajerski)
Ojoj, pa to nimate pravega riderja...

#25 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 09 marec 2010 - 01:33

QUOTE (SoundMan @ 9. Mar 2010 12:28:19) <{POST_SNAPBACK}>
Hja...

Če ma kdo cajt, gremo na eno dooolgo pijačo pa "ruknemo" debato okol "drum sound"-a...

Moj pristop je tak:

1. Kaka muzika: -> taki in tolko mikrofonov (za eno muziko je OH majka, za drugo ga skoraj nič ne odpreš...)
-> Dinamični procesorji so pri eni zvrsti NUJA, pri eni pa TABU!!!
-> FX procesorji takisto

2. Način dela: natančno ali hitro
-> Fixna produkcija, en band za več špilov po vrsti
-> ali koncert ene ali dveh zasedb
-> ali pa "multišpil" kjer je tonska skor odveč...

3. EQ je pri bobnu odlično orodje, ker (večinoma) boben ne spreminja višine tona med igranjem...
-> zato lahko v živo "mesariš" z EQjem dosti bolj kot v studiu. (npr. 9 do 12db cut je v live čist normalna stvar, pa ozki Qji tud...)

4. Če je "multišpil" populiš (ali bypass-aš) vse inserte pa našraufaš osnovo v nekaj sekundah, pol pa šele dinamika, fx... če je cajt...

5. ko pa maš cajt (fix produkcija) pa nardiš "diplomo" iz bobna, pa ti ni nikol žal...

OK, več v živo, če se komu da poslušat.

Gaber (štajerski)

Bravo... tako delam jaz... preceniš situacijo,uporabiš določeno "tehniko" oz. postopek. Mesarjenje eq-jev in gainev v live situacijah je nuja... Sam zelo rad užigam v rdeča polja v live situacijah, še posebej pri bobnih smile.gif (midas v rdečem zveni lepooooo) biggrin.gif
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#26 Plueg

Plueg

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 118 prispevkov

Objavljeno 09 marec 2010 - 02:53

QUOTE (kochobass @ 9. Mar 2010 13:33:08) <{POST_SNAPBACK}>
Sam zelo rad užigam v rdeča polja v live situacijah, še posebej pri bobnih smile.gif (midas v rdečem zveni lepooooo) biggrin.gif

Hmm, nisem se probal, me pa zanima kako se slisi... pa verjetno tudi ne vsaki Midas, ali? Nas Allen&Heat mi tega nebi nikoli odpustil wavecry.gif smile.gif

i

#27 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 09 marec 2010 - 03:08

QUOTE (Plueg @ 9. Mar 2010 14:53:12) <{POST_SNAPBACK}>
Hmm, nisem se probal, me pa zanima kako se slisi... pa verjetno tudi ne vsaki Midas, ali? Nas Allen&Heat mi tega nebi nikoli odpustil wavecry.gif smile.gif

i

Heh... sem tudi a&h velikokrat v rdečo teru tongue.gif ... 32ch varianto... tudi digico tongue.gif lol
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#28 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov

Objavljeno 09 marec 2010 - 07:38

...v rdečo midasa??? hmmmm .... vsaka čast...potem je pa res bil hud sound !!!!!!

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#29 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 057 prispevkov

Objavljeno 09 marec 2010 - 08:43

QUOTE (kochobass @ 9. Mar 2010 15:08:10) <{POST_SNAPBACK}>
Heh... sem tudi a&h velikokrat v rdečo teru tongue.gif ... 32ch varianto... tudi digico tongue.gif lol

DIGICO v "rdečo"???
Upam da samo na tonski.

#30 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov

Objavljeno 09 marec 2010 - 09:06

pr men bi šu sam 2x v rdečo.....prvič bi bil opozorjen, drugič bi odfrčal z FOH-a

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov