BAS v majhnih placih
Objavljeno 17 marec 2008 - 01:02
imam torej en zanimiv problem. Zanjič sem ozvočeval eno jazz skupino (bobni, bas, el. kitara, orglice, vokal) v enem "majhnem" placu (60m^2) in zgodilo se mi je naslednje. Mešalno mizo sem imel zadaj in pač naštimal nivoje tako da je bil sound dober po večini placa.
Potem pa se je nabral folk in se nagužval spredaj pred odrom - 2m pred bas boxi. Zadaj je bil sound super, spredaj čisto pred odrom pa je bilo premalo basa in preveč kitare, zato so mi ljudje, ki so stali spredaj hodili težit zakaj ne dam basista bolj naglas... torej dilema: naj dam basista bolj naglas (da se ga pred odrom sliši zadosti) ali ne? Ker če ga dam in še kitarista bolj potihem, potem pa je od sredine placa naprej sound popolnoma prepravljen z basom in....
svetujte!
hvala, febo
PS: no, mogoče bi pomagalo če bi povedal, kakšno opremo sem mel. Imel sem 2x500W fulrange + 2x 600W bas na vsaki strani, potem je nekej daš še marshall 100W od kitarista in 400W Peavy od basista, ki sta bila kar precej naglas.
Objavljeno 17 marec 2008 - 01:30
Alan Vranič - Mikro
051-386-161
Objavljeno 17 marec 2008 - 09:15
Objavljeno 17 marec 2008 - 05:20
oder je dvignjen cca 50cm od tal in basi so bili na njih, na vsaki strani odra eden, na njih (še pb 1,5m dvignjeni) pa so bili fullrange-i.
še ena na hitr slikca situacije.
kako bi "akustiko porihtal" NLP? Sej jasno, da je treba neki narest, sam kaj in kako
Pripete datoteke
Objavljeno 17 marec 2008 - 06:10
Objavljeno 17 marec 2008 - 06:20
Alan Vranič - Mikro
051-386-161
Objavljeno 17 marec 2008 - 09:10
sepravi base dol z odra.
microsound @ sej sem že povedal... zadaj preveč, spredaj premalo, sklepam, da so valovi nizkih frekvenc pač tako dolgi, da se blizu spredaj še ne slišjo tolk, ker ne dosežejo max. amplitude... zadaj pa se to že zgodi, če ne drugače po odboju. samo KAJ narest ko vem kje je preveč in kje premalo...
NLP @ no na live špilu tega lih ne morm počt, ha?
Objavljeno 17 marec 2008 - 09:38
Objavljeno 17 marec 2008 - 10:20
1.kik
2.overheade (nastav tko da pobirajo cel boben ne sam činele)
3.bas (ni nujno da bi šel ven skozi PA..pač po potrebi)
4.vokale in orglce.
Moraš vedet,da je majhen prostor in če bi vse ozvočil in porival ven skoz ozvočenje..dobiš hitro 'ringlšpil' namesto banda !
Boš moral mal pokompenzirat....
Alan Vranič - Mikro
051-386-161
Objavljeno 17 marec 2008 - 10:35
Aha ok NLP, štekam. Ja, štekam, to bi pomagal, samo takrat nisem meu dost izbire...
Bi blo bolš, če bi base postavu centralno?
B
Objavljeno 17 marec 2008 - 11:02
Enako je pri kontrolnih sobah in finem tjuningu, ko dodaš še sub... nenehno premikanje in merjenje/ poslušanje, pač glede na specifike prostora, zato definitivnega odgovora ni.
Sploh ko še dodaš hudo akustično varijablo - publiko!
Zato pa imamo tu live strokovnjake, ki se čimbolj znajdejo v takih situacijah
Objavljeno 18 marec 2008 - 12:20
Potem pa samo tekmuješ v glasnosti z bobni.
Objavljeno 18 marec 2008 - 02:15
kitarist je pa mel svojga marshalla na solu, to je še dodatne pol metra od odra, tko da to je blo dost visok... no pa sej kitara ni bla niti tok problematična (razen tega, da se je konstantno daju bl na glas )... problematičn je biu bas...
any more ideas? bi blo bolš če bi kako drugač postavu boxa??
tenks,
B
Objavljeno 18 marec 2008 - 02:28
(k je jebeno postavljen) ,potem pa naštelaj fazno da se ti ne tepe, ful range daj na stojala nad base ,poslušaj in premikaj kote ... kaj več je teško napisat k je treba bit tam pa slišat ...
Alan Vranič - Mikro
051-386-161
Objavljeno 19 marec 2008 - 05:59
lp, aleš
AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.
Objavljeno 20 marec 2008 - 12:40
Lahko da se je spredaj bas ojačevalec lepo "odšteval" z tvojim ozvočenjem...
Objavljeno 20 marec 2008 - 01:28
Lahko da se je spredaj bas ojačevalec lepo "odšteval" z tvojim ozvočenjem...
Natančno tako !!
...škoda da šele v 17. postu...
ADRaudio
www.adraudio.com
Objavljeno 20 marec 2008 - 01:30
Objavljeno 20 marec 2008 - 01:52
Objavljeno 01 september 2008 - 12:49
Če obračaš polariteto rešiš problem, če je bila nekje v chainu obrnjena, oziroma se ti situacija izboljša ker je v kontrafazi manj kancelacij na najbolj opazni frekvenci
( še vedno verjetno prilično daleč od optimuma).
Naredi si CD z 60Hz, 80,Hz,100Hz sinus wavi. Spusti skozi ozvočenje pa se sprehodi skozi plac, ti bo hitr jasno, kje so hribčki in dolince.
Pol si pa predstavli kaj se zgodi ko uleti še bass amp.
Pod 100 Hz se dogajajo čudno čudne reči
Objavljeno 23 marec 2009 - 07:06
Sedaj pa drug primer..glede teh delay-ev....pred leti smo igrali v Križankah na main odru (kar dost naglas smo ga žagali- ala Stooges) in je kitaristov feršt bil tako močen da je (verjemite), v kombinaciji s Gibsonom (vse dvojni magneti), delal tak kitarski snop(če lahko temu tako rečem), da je "prehiteval" druge....tako da smo ga mogli obrnit proti nam. Tako smo imeli naš, "garažni" zvok, ki smo ga navajeni iz placa, tonc je pa imel več kontrole nad drugimi stvarmi....pa, sej ni tolko važno da se vidi Fender, Marshall al Messa v prvih vrstah.....Ali pač?
Sorry, malo sem dolg, ampak če komu kaj pomaga....Ali pa če me kdo hoče replicirat, welcome.....Jaz sem vedno za kak dober nasvet, oder je šola, jaz pa sem na popravcu...že doooooolgo......Dino
Dejan Dino Vučković
0 uporabnikov bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov