Piskotki

Skoči na vsebino



Slika

Končna glasnost


21 odgovorov v tej temi

#1 SaccoDiTempo

SaccoDiTempo

    Povpraševalni PAjevec

  • Uporabnik
  • Pip
  • 19 prispevkov

Objavljeno 24 avgust 2008 - 12:08

Zdravo!

Tole je moj prvi post, zdi se mi da je mastering prava kategorija, mogoče pa bi moral zadevo rešiti že v mixanju - ne vem, ker ne razumem. Torej: Amatersko nasnemavam na svojem PCju. Ko snemam tracke, pazim, da mi signal ne zleze "na rdečo", nato pa tracke zmiksam, tako da dobim pravo razmerje med njimi - glasnost nastavim čim više, ampak toliko, da se tudi najglasnejši track ne zažge. Stvar je dobra, ampak precej tiha. Kaj mi je storiti? Če bi bil glasnejši pri snemanju, bi hreščalo, isto pri miksu in isto na master out... Komad recimo probam eksportat in ga poslušat v winampu ali pa mediamonkeyu in vidim, da "črtice" ne pridejo niti do polovice. In to na vrhuncu.

Očitno ne razumem nekega izhodiščnega koncepta "glasnosti". Prosim, če je kdo tako prijazen, naj mi razloži. Kolikor se da po domače. Ker če ne, bom skuril zvočnike in sluh (poslušam svoj komad in mam zvočnike skor do konca, potem mi pa kakšen drug komad udari v glavo).

Hvala. Bodite prizanesljivi.

#2 microsound

microsound

    OBRAČALEC GUMBOV

  • Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Ljubljana
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 24 avgust 2008 - 12:32

opiš prosim recording chain in kter host uporabljaš...
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...


Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#3 SaccoDiTempo

SaccoDiTempo

    Povpraševalni PAjevec

  • Uporabnik
  • Pip
  • 19 prispevkov

Objavljeno 24 avgust 2008 - 08:05

QUOTE (microsound @ 24. Aug 2008 13:32:57) <{POST_SNAPBACK}>
opiš prosim recording chain in kter host uporabljaš...


Bom povedal vse kar vem.
Imam PC in eno poceni Lambda zvočno kartico. Snemam v Cakewalk Sonarju. Tu posnamem bas, kitare, imam en midi controler (2oktavi), s katerim ponavadi posnamem bobne in kakšen sint (Native Instruments - Battery, Electric piano, B4...). Pri snemanju nastavim input na kartici dovolj nizko, da mi signal ne skače na rdečo. Pri software synthih pa v samem synthu nastavim glasnost. Tako imam vse posneto, odprem "console view" in nastavim glasnosti za vsak track, da so v razmerju, ki ga hočem. Po potrebi dodajam compressor, eq, reverb ipd.
Komad se zdaj sliši kot je treba (no, kolikor sem pač uspešen pri miksanju), vendar je vse skupaj precej potiho - output na kartici ali pa volume na zvočnikih moram imeti kake 2x, 3x višje kot ponavadi, ko poslušam muziko ali gledam filme. Seveda ostane isto, če komad exportiram v wav - predvajam ga v kateremkoli playerju in tisti meter (ne vem kako se reče tem črticam) je zelo nizko, komad je enostavno dvakrat tišji od vsega ostalega kar imam na kompu.

Poskusil sem wav odpreti v HarBal-u, kjer sem glasnost lahko nekoliko zvišal, vendar ne dosti, ker spet začne šumeti. Pri snemanju torej ne gre glasneje, pri miksanju tudi ne,... kaj torej? Ali sem kaj spregledal? Zakaj komada ne morem enostavno zvišat, tako kot zvišam volume na zvočnikih?

Hvala za razumevanje. Čeprav sem že dolg, bi rad objasnil svojo situacijo - snemati sem začel pred par leti na kompu od kolega, ki je imel cakewalk in navadno integrirano zvočno. Potem sem si zrihtal svoj komp in snemal vedno več, vendar je vse kar znam le to, kar sem nonstop počel - rec, cut, move, insert effect, 3dB louder/quieter... in to je več ali manj to. Ne vem kaj vse se še uporablja, ne vem kako se stvarem reče, predvsem pa mi nikoli ni šla preveč dobro fizika. Trudim se kaj prebrati o opremi, miksanju, masteringu...vedar je ponavadi napisano tako, da ne razumem, če je pa "beginers" je pa napisano za otroke (zvok gre iz kitare v kartico, iz zvočnikov pa ven pride - hvala, to že vem). Rabim neke osnove, vendar ne tistih, ki jih že imam:)

#4 jetam

jetam

    PA PRO USER

  • Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 055 prispevkov
  • Gender:Male

Objavljeno 24 avgust 2008 - 08:18

Upam da sem prav razumel, kaj je problem...

Glasnost je res delno stvar miksa, velik pomen pa ima vsekakor tudi mastering.
Glede na to, da praviš, da to počneš amatersko, sklepam da nimaš dovolj izkušenj, da bi se kar lotil masteringa, zato predlagam da najprej probaš pri miksu uporabljat kompresorje na posameznih stezah, lahko se tudi poigraš s kakšnimi "harmonic exciter-ji" in na masterju uporabiš multiband compressor (to bi sicer spadalo že pod mastering). Če je kje potrebno lahko uporabiš tudi kak limiter, a če je le mogoče se uporabi tega izogni. Vedi, da vsak compressor ali limiter na račun glasnosti uniči del dinamike, a danes pač glasnost prednjači pred dinamiko. Ne bi bilo slabo, če kakšen posnetek objaviš, da bomo lažje ugotovili, kaj "manjka".
Upam, da sem kaj pomagal.

Poglej si še to: http://en.wikipedia....ki/Loudness_war

#5 minimalB

minimalB

    Audioholik

  • Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 763 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Ljubljana
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 24 avgust 2008 - 08:27

Mix je vedno precej tisji, ce ga primerjas z ostalimi "masteriziranimi" komadi. In tako je tudi prav.

Za zacetek bi ti priporocil tole mini brosurco:
http://www.tcelectro...t_mastering.pdf

Drugace pa v glavem je tvoj problem CREST factor - razmerje med najvisjo in povprecno vrednostjo amplitud.

Po domace povedano - tvoja povprecna glasnost je nizka, kar pomeni da ima komad veliko dinamike.

Tvoj konkreten primer bi resil kak limiter na master izhodu ali kak loudness maximizer.

Lp,

b.

#6 SaccoDiTempo

SaccoDiTempo

    Povpraševalni PAjevec

  • Uporabnik
  • Pip
  • 19 prispevkov

Objavljeno 24 avgust 2008 - 09:24

Uf, hvala za res koristne napotke in linke:) Sta mi dala nekaj izhodišč za razmislek in nekaj prav konkretnih idej kaj početi.

Objavljam mp3, zelo bom vesel komentarjev, dejansko se prvič posvečam tem stvarem... ponavadi je bil zame komad "končan" pri snemanju. In je vedno nekaj manjkalo - pa še kako! Zdaj sem se pa prav dal na to, da si vzamem malo več časa, vklopim ušesa... zato mi vaši nasveti zelo prav pridejo:) No ja, vsak začetek je težak, tole je pravzaprav moj prvi miks v življenju. In že slišim stvari, ki jih moram popravit....

Če ima kdo voljo, lahko pogleda še na www.myspace.com/saccoditempo in pokomentira kakšen komad. Ampak s tistimi se res še nisem ukvarjal, so posneti in nič več kot to (nekateri še to slabo). Zdaj se že veselim njih obdelave jumping0046.gif

Pripete datoteke



#7 jetam

jetam

    PA PRO USER

  • Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 055 prispevkov
  • Gender:Male

Objavljeno 25 avgust 2008 - 09:09

Meni ne uspe downloadat...

#8 ixi

ixi

    PA MAYOR

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 827 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Grosuplje
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 25 avgust 2008 - 10:15

Men zlovda komad oz. priponko mi pa vseeno javi napako.
Song je dolg 3:49 minut ???
Je clip komada al naj bi bil cel komad ??
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#9 saso

saso

    Aktiven PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Zagorje ob Savi

Objavljeno 25 avgust 2008 - 11:26

hm. meni zdl-ja 97%, potem se pa ustavi. (enako 3:49s)

#10 SaccoDiTempo

SaccoDiTempo

    Povpraševalni PAjevec

  • Uporabnik
  • Pip
  • 19 prispevkov

Objavljeno 25 avgust 2008 - 12:37

Res čudno. Zdej sm ga probu še sam downloadat, in mi gre normalno. To je cel komad, seveda mp3. Dolg je 3:49. Kaj predlagate?

#11 microsound

microsound

    OBRAČALEC GUMBOV

  • Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Ljubljana
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 25 avgust 2008 - 12:55

nit men ne gre ..nalowda mi 6.3 mega od 8 ...potlej pa prekine ....
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...


Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#12 SaccoDiTempo

SaccoDiTempo

    Povpraševalni PAjevec

  • Uporabnik
  • Pip
  • 19 prispevkov

Objavljeno 25 avgust 2008 - 01:16

Okej, komad sem uploadal na myspace in mislim, da bi ga moglo it od tam tudi downloadat. Torej prva poslušica TUKAJ.

#13 saso

saso

    Aktiven PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Zagorje ob Savi

Objavljeno 25 avgust 2008 - 01:18

za samo glasnost lahko uporabiš kakšen Waves Ultramaximizer L2... ali pa seveda kakšen free limiter. To bo popravilo problem glasnosti. Samega mixa pa še nisem poslušal, ker sem trenutno v službi na laptopu. Bom sprobal potem, ko pridem domov..

#14 saso

saso

    Aktiven PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Zagorje ob Savi

Objavljeno 25 avgust 2008 - 01:28

aja še to... ko zvišaš glasnost začne šumeti ali distorzirati (hreščati)? (napisal si namreč šumeti)
Sonarja sicer ne uporabljam, vendar kolikor vidim imaš mastering tools efekte že vgrajene (vsaj Sonar 7) jih ima. Sprobaj kakšen Peak/Limiter ali pa Multiband compressor in spusti čez celoten mix. Najprej lahko narediš en wave z mixom, potem pa tega odpreš in nad njim narediš še "mastering".

#15 SaccoDiTempo

SaccoDiTempo

    Povpraševalni PAjevec

  • Uporabnik
  • Pip
  • 19 prispevkov

Objavljeno 25 avgust 2008 - 01:57

QUOTE (saso @ 25. Aug 2008 14:28:59) <{POST_SNAPBACK}>
aja še to... ko zvišaš glasnost začne šumeti ali distorzirati (hreščati)? (napisal si namreč šumeti)
Sonarja sicer ne uporabljam, vendar kolikor vidim imaš mastering tools efekte že vgrajene (vsaj Sonar 7) jih ima. Sprobaj kakšen Peak/Limiter ali pa Multiband compressor in spusti čez celoten mix. Najprej lahko narediš en wave z mixom, potem pa tega odpreš in nad njim narediš še "mastering".


Če prav razumem je problem v tem, da so glasni deli komada (kjer je več vsega) preglasni, tihi pa pretihi. Bom poskusil z raznimi predlogi, ki sem jih tu dobil že precej, pa mogoče še kakšen envelope... ja, napisal sem "šumi", pravzaprav distorzira. Pač se "skuri" - saj si predstavljaš: zvišaš nivoje da bi se stvar bolj razločno slišala, potem pa pride bolj glasen del komada in gre vse čez (a je to clipping?). No, kot pravim - bom malo sprobaval in se igral...

Jaz imam Sonar 6 in ima vse te efekte not, nekaj sem še dodal... ampak mislim, da se jih kar na master out ne da aplicirat, zato sem ravno včeraj zvečer razmišljal, da bi za mastering enostavno izvozil celotni mix in potem odprl nov project, uvozil wave in eksperimentiral.

Hvala.

#16 jodldajs

jodldajs

    Audioholik

  • Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 637 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Velenje
  • Interests:bobni, audio produkcija (akustika)

Objavljeno 01 september 2008 - 07:46

kot vidim je bila tu napaka že v izvoru snemanja! Najvrjetno nisi imel sploh sočnih signalov ko si snemal, predvsem tišji deli ! pri takih projektih in snemanjih moreš vedet že v naprej kaj bi rad in kako posnel, malo je treba imeti producentske žilice, gre se za koncept, če boš snemal zelo dinamično, moraš vnaprej vedeti, da prek nekih meja ne bo šlo, seveda če boš nabil potem vol, bo šel še šum gor, še posebej če si imel na inputu pod -24 dB!

če se greš rokerje in metalce, potem žgeš in uporabljaš pad -10/20 dB da ti v micu ne distorzira!

Jaz nekako zmeraj poskušam pri glasnih projektih dobit peek inštrumenta pri nekako -6dB, kar mi daje dovolj headrooma da se potem sumasumarum približam 0dB, brez velikih popravkov, raje nižam kot višam levele!

lp, Aleš
''the great gretsch sound''

AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.

#17 blaž

blaž

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 03 september 2008 - 09:47

Meni je pa uspelo downloadat cel komad.
Kolikor vidim, je problem že v izvoru se pravi, tiho posnet komad.
Jst bi ga bustal za recimo 3 db, pa bi znalo biti popolnoma dovolj.
Lahko probam se malo igrat, pa priložim datoteko, pa boš slišal, če je to to, kar si si želel.

#18 blaž

blaž

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 109 prispevkov

Objavljeno 03 september 2008 - 10:04

Hm sem se malo igral, pa vidim, da ko bustam volume se pri srednjih isto zgodi, se pravi gre v clipping. Očitno so bili v osnovi srednji preglasno posneti in je samo v temu problem. Ok, moje skromno znanje.

#19 ixi

ixi

    PA MAYOR

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 827 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Grosuplje
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 03 september 2008 - 10:16

Zato pa so multiband compressorji in limiterji smile.gif
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#20 saso

saso

    Aktiven PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Zagorje ob Savi

Objavljeno 03 september 2008 - 12:29

Pa saj če uporabiš neki mastering limiter, ne more nič iti v clipping, ker kompresira zvok, ki hoče iti v clip... (razen če res pretiravaš smile.gif)

#21 ixi

ixi

    PA MAYOR

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 827 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Grosuplje
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 03 september 2008 - 01:07

Limiterji ponavadi mimajo skale v + temveč le do 0dB FS.

l2.JPG
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#22 SaccoDiTempo

SaccoDiTempo

    Povpraševalni PAjevec

  • Uporabnik
  • Pip
  • 19 prispevkov

Objavljeno 08 september 2008 - 01:27

Hvala za trud. Ja, očitno nisem bil dovolj pozoren pri snemanju... se mi zdi, da sem že pri nastavljanju inputa precej nažigal po kitari- preventivno, da mi glasnejši deli komada kao ne bojo clipal. Potem pa med snemanjem najbrž kar malo pozabim na vse skupaj, ponavljam in nasnemavam... in najbrž na koncu zadeve igram že precej tišje.

Potem sem sicer posamezne tracke še nekaj popravljal (process -> gain -> +3dB...) - najbrž to mislite z "boostanjem"? No ja, itak to ni to ne... nima pravega puncha. Ah, saj imam na zalogi že kar obsežno zbirko takih "ki jih bom še enkrat posnel, ko bo cajt..."

No, saj je zanimiva šola... morm kej zajebat, da vem za naprej:)
Hvala


Aja, če se komu da kej igrat s tem (Blaž), naj kar prpopa. Kul!



Dodaj odgovor



  


1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov