SAZAS II.
Dva razloga sta, da že drugič predelujem temo, ki se ji reče Sazas.
Prvič: ko se pojavi ta čudežna beseda, je število klikov uporabnikov močno povečano, kar mi kot egotripnem avtorju kolumne močno godi.
Drugič: ker me je pred kratkim obiskal moj prijatelj , avtor, s katerim sva imela debatno seanso okoli te organizacije in vsem, kar se dogaja na glasbeno avtorskem področju. In ker mi je to dovolil (da govorim v njegovim imenu) in ker je podal nekaj krasnih iztočnic in dejstev, ki so vredna, da o njih razmisli tako stanovska avtorska agencija kot avtorji sami.
Avtor z imenom Roman je povedal sledeče:
- Sazas se je preselil iz Tržaške v industrijsko cono Trzin. V ekonomskem pogledu predvidevam, da so ti prostori cenejši, kar pomeni večjo vsoto v skupni blagajni. Zelo moteče pa je bilo takrat in sedaj, da avtorji nimajo rezerviranega parkirnega mesta in morajo za ureditev svojih zadev iskati okoliške pločnike ali parkirišča drugih podjetij. Majhen korak, vendar pomemben za občutek, da smo mi tisti, ki prinašamo plače. Zato: dve prosti parkirni mesti pred vhodom v agencijo za avtorje. Pika.
- Prijaznost zaposlenih je na nivoju. Vredno pohvale.
- Zadnja leta so avtorski honorarji višji. Pohvalno. Vendar še vedno visijo nad njimi sence dvoma. Tudi zaradi sledečega dejstva; poklical sem XL radijsko postajo, da mi posreduje podatke o določeni skladbi oz. o številu predvajanj. Takoj so mi poslali email, na katerem je bilo izpisano število, ki je 70% presegalo št. predvajanj na Sazasovem obračunu. Kdo v sistemu goljufa (ena gospa je rekla, da se playliste potvarjajo) ne vem, vendar bi Sazas MORAL z določenimi prijemi in organiziranostjo ta pojav izkoreniniti. Kajti v času digitalne tehnologije je možno zelo učinkovito spremljati dogajanje na radijskih postajah in razne špekulante z zakonitimi sredstvi pripraviti, da delajo pošteno.
Primer: Sazas bi moral vsak dan snemati eno radijsko postajo. Nato se pregleda playlisto. V primeru neujemanja pa takoj sprožiti kazensko ovadbo, saj gre za kaznivo dejanje. Prepričan sem, da bi pomagalo.
- Točkovanje skladb je krivično, oziroma je marsikatera postavljena v višji ali nižji rang, kot ji pripada. Marsikatero jazz natepavanje prazne slame je točkovno bistveno bolje ocenjeno kot odličen pop rock štikel. In marsikateri na ukradene računalniške programe v sobi narejen komad ima isto prijavljeno kategorijo kot izvedba v živo nekega benda. To ne štima. In da se marsikaj urediti.
- Prijava avtorskega dela: Obrazec je pregleden, vendar sodobni čas kliče po novi alineji na tem papirju. Zunanji glasbeno avtorski sodelavec. Med njih bi štel snemalce, tehnike, back vokaliste, sodelujoče instrumentaliste, ki dajo končno obliko glasbenemu izdelku. Kajti kot avtor glasbe ali besedila težko nekoga pripišem kot avtorja, bi pa z veseljem kakšen procent dal snemalcu, ki je aktiven v snemalnem procesu in s svojim delom in mnenji ter popustom pri obračunu nadgradi avtorsko delo. Ali saksofonistu, ki je odpihal nadstandardni solo, ki je posladek v avtorskem delu, bi tudi pripadel kakšen procent, a ga ne bi rad dal pod aranžerje.
- Obračun in kategorizacija glede na medij;
Drži, da je nacionalka, tako TV kot radijski programi največji neto plačnik avtorskih pravic. Prav gotovo pa je tudi, da vsako slovensko gospodinjstvo plačuje v njihovo malho in seveda tudi priliv financ združenja Sazas. In večina teh družin posluša lokalne radijske postaje. Nesprejemljivo je, da dvakrat zavrten štikel na Valu 202 prinese več, kot 180x zavrten štikel na regionalnem. Pošteno in socialno smotrno bi bilo, da se del avtorskih prihodkov (recimo 15%) porazdeli na izvajanja lokalnih postaj. Kajti lokalci so dobro sito, ki na nek način uravnotežijo program, obenem pa so dobra spodbuda za ustvarjalce, da nadgradijo svojo kvaliteto in tudi veliko kvalitetnih avtorjev je, katerih skladbe se po kriteriju Valovcev ali 1. programa nikoli ne bodo zavrtele, si pa zaslužijo kakšen evro več iz skupne blagajne.
- In za konec apel avtorskemu združenju;
Mnoge stvari ureja zakon in mnoge stvari se da urediti po človeški plati. Če nekdo kot avtor dobi 15 tisoč evrov honorarja, se mu ne bo veliko poznalo, če dobi 700 evrov manj- avtor, ki pa namesto 200 evrov dobi 350, pa se počuti bistveno bolje.
Gospod Zupan in Greblo. Sta najbolj pogosto izrečena priimka v debatah o avtorskih honorarjih. Sam vem, da dostikrat po krivici obsojena. Vajin izjemen opus je vreden nagrade. Vendar kot pravi ljudstvo, kjer je dim je tudi ogenj. In ljudstvo pravi, da se mučka. In avtorji bi želeli boj socialen sistem za tiste, ki so dobri, pa jih nacionalka ne vrti. In od Anje Rupel komadi se zelo veliko vrtijo na Valu 202. pa od Avtomobilov, Omarja in Andraža Hribarja. Samo zaradi kvalitete in priljubljenosti?
Denar je kurba. Zato Sazasovci:
Mogoče si nastavite ogledalo. In vsi tisti radijski uredniki, ki se dogovarjate z izvajalci za povečano število vrtenj.
Človek živi s svojo vestjo. In predvsem avtorji in glasbeni ustvarjalci smo senzibilna bitja. Tisti, ki bi morali svet delat lepši in boljši.
Nikoli ni prepozno!
P.S.: Pa vsi, ki ste avtorji. Komentirajte, povejte dejstva, vsako mnenje je dobrodošlo, vsak predlog lahko pomaga. Pa ne tisto potuljeno izza ovinka. Fer, odkrito, tako, kot mislite. Situacija itak ne bo nikoli idealna, lahko pa je boljša. Bistveno.
Pa ne brez vas.
Vas pozdravlja,
Hans
Kolumna 05: SAZAS II.
Začel
hans
, sep 02 2008 07:30
2 odgovorov v tej temi
Objavljeno 02 september 2008 - 07:30
Objavljeno 02 september 2008 - 07:44
Jst morem tuki kot radijc dodat to, da je pač playlista taka kot je, kar se zavrti na RA postaji taka je pri nas oddana playlista, al se komad zavrti 1s 2 min ali pa cel npr 3:42.
Moram pa dodat še to, da sem bil kot glasbeni urednik letos vsaj 50x kontaktiran, s prošnjo če lahko avtorji dobijo izpis predvajanj komadov na našem radiu. Prav tako smo se pogovarjali z gl. uredniki drugil lokalnih in regionalnih postaj kaj narediti v tem primeru, dati avtorju izpis ali ne ? Prišli smo do zaključka: Če je SAZAS fer se bodo številke ujemale, če ni se ne bodo ! in marsi kdo od avtorjev me je poklical nazaj in rekel da se cifre ne ujemajo. Kako in kaj naprej naj se pa avtorji sami odločijo.
Moram pa dodat še to, da sem bil kot glasbeni urednik letos vsaj 50x kontaktiran, s prošnjo če lahko avtorji dobijo izpis predvajanj komadov na našem radiu. Prav tako smo se pogovarjali z gl. uredniki drugil lokalnih in regionalnih postaj kaj narediti v tem primeru, dati avtorju izpis ali ne ? Prišli smo do zaključka: Če je SAZAS fer se bodo številke ujemale, če ni se ne bodo ! in marsi kdo od avtorjev me je poklical nazaj in rekel da se cifre ne ujemajo. Kako in kaj naprej naj se pa avtorji sami odločijo.
Objavljeno 03 september 2008 - 09:51
ko se gre tukaj ravno debata o sazasu... še en zanimiv članek za branje:
http://blog.myspace....logID=393201195
majke jim!
http://blog.myspace....logID=393201195
majke jim!
0 uporabnikov bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov