Tudi jaz se najprej globoko opravičujem, ker nisem nosil majice PlanetAudio. :oops:
Moje mnenje... Focali so me prepričali le in samo v studiu Sonus v Šempetru. Pri meni v studiu ne delajo niti približno tako dobro, pri IXIju so vseeno boljši. Vendar sem še vedno mnenja, da gre za zelo dobre HI-FI zvočnike, če bi hotel kaj zmiksat na njih bi prej diplomiral. Ne izključujem možnosti, da so kakšni B&W 602 celo boljši od Focalov.
Torej se osebno lahko osredotočim le na BM15A in S3A. Hmm... Pri IXIju imajo BM15A res katastrofalno srednjetonsko-visokotonsko področje. Pri meni v studiu delajo na pravi poziciji čisto drugače kot pri IXIju, z veliko lepšo "sredino in višino" ter z bass range-om, ki ga "čutiš".
Če pogledamo S3A... Ko že misliš, da so po karakterju zelo podobni Yamahi NS-10M (vsaj prvi in-your-face sound daje ta občutek), čez čas ugotoviš, da je to čisto druga zadeva. Stereo imageing je FENOMENALEN, vsak instrument ima natančno določeno pozicijo v miksu, natančno določen PROSTOR v miksu, lahko rečem, da glasbo slišiš "globinsko". Na S3A slišiš stvari, ki jih na drugih zvočnikih ne opaziš. Moti me edino to, ker nimajo tiste prave "globine" kot BM15A. Po moje, če bi dodal S3A en subwoofer... hehe...
Če poslušaš BM15A poslušaš stereo sistem, dva zvočnika iz katerih prihaja zvok. Če poslušaš S3A, poslušaš glasbeno "kuliso" in ne veš od kod prihaja ves ta zvok. Posnetek enostavno zaživi pred tabo.
Še nekaj sem opazil... mikse, za katere VEM da sem jih zaje..al (miksane na Yamaha NS-10M - midlasti zvočniki - posnetki imajo premalo mid-rangea), sem poslušal na S3A in BM15A. In moram rečt, da so se na S3A veliko bolje slišali, kot v resnici so (zaradi bolj povdarjenih midlov), na BM15A pa so prava katastrofa, saj so v nižini in višini prebogati, sredine pa ni nobene. Tukaj dajem plus BM15A.
Kaj je potem boljše?
Sicer je pa vse skupaj tudi stvar okusa. Mercedes, BMW ali Audi? Genelec, Dynaudio ali Adam?
Nekdo bi rekel: Na kar se navadiš, na tisto delaš in to je to... To deloma drži, vendar globalno gledano je definitivno S3A daleč pred vsemi. Na BM15A nikoli ne veš, kdaj je dovolj vokala, kdaj je preveč efekta, ... Po drugi strani mi je pa pri BM15A všeč to, da ful hitro reagirajo na EQ, veliko prej kot S3A. Tako recimo presvetel posnetek na S3A zveni spodobno, na BM15A je živa katastrofa.
Kar koli izmed teh dveh monitorjev izbereš, ne fališ. Če izbereš BM15A in S3A... toliko bolje.
Če koga zanimajo cene, čist za primerjavo: (pri Audio Pro d.o.o.): ADAM S3A =3.360,00 € (par), DYNAUDIO BM15A =2.340,00 € (par)
Mogoče pa bi bila zame idealna izbira ADAM S4A? :roll:
LP