Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Tole bi rekel, če lahko (pressduck)

• Prosimo prijavite se za odgovor
51 odgovorov v tej temi

#1 pressduck

pressduck

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 64 prispevkov

Objavljeno 02 april 2010 - 12:20

Glede na to, da sem "tanou" na tem forumu, bi rad samo na kratko strnil nekaj svojih prvih vtisov.

Tako kot nikoli ne kupim prvega instrumenta, ki je strašno lepo dizajniran in wow prijeten za oko, sem tudi na tem forumu najprej dolgo poslušal in prebiral poste, preden sem se registriral. Čeprav je na forumu več vprašanj kot pa odgovorov nanje, je pretehtalo spoznanje, da jedro tega foruma sestavlja skupina ljudi, ki ve bistveno več od mene in ima odgovore na vprašanja, ki me zanimajo. Recimo, da nekaj vem o glasbi in bistveno manj o glasbeni produkciji. Sem sam svoj instrumentalist & inženir v dobrem in slabem, ki dela v zvočno neobdelani trikotni podstrešni sobi stanovanja, ki mu s povprečno opremo včasih uspe ustvariti, kako naj rečem, "fantasticaly huge aural vibrations". Skratka, z glasbo se ne ukvarjam za denar (ti časi so mimo), ampak zase, iz golega veselja, ustvarjalnega presežka (kolikor ga ob družini pač je) in radovednosti, kaj bo na koncu ratalo iz tega. Kot vsak med vami imam neskončen "wish list" outboard opreme in instrumentov, ampak če bi ga uresničil, bi moral menjati kariero, ne le službe. Zaradi tega tudi ne vlagam ogromno denarja v svoj domači studio, samo v tisto, kar nujno potrebujem. Prav tako ne v precenjene instrumente, ker si z malo lotanja in brskanja po ebayu poceni kitaro modificiram v unikaten in noro zveneč top instrument.
Kar na tem forumu bode v oči pa je ugotovitev, da prevladujejo lastniki SSL, Neve, Lavry, Apogee, UAD, Neumann in ne vem kakšne vse top end opreme. Ne razumite me narobe, to je super, tudi jaz bi imel marsikaj od tega, ampak ko poslušam slovensko glasbeno produkcijo, ki delno nastaja na tej opremi, me pa ima da bi potočil solzo. Seveda so svetle izjeme, produkcijsko doterane in primerljive s čimerkoli, ampak to je druga zgodba. Občutek imam, da vas je tu nekaj, ki očitno zaslužite 15k€ na mesec in polovico tega vložite v vso to hudo opremo. Vsa čast vam, ampak to razmerje med presenetljivo dobro opremljenostjo slovenskih domačih in večjih studiev s kakovostjo slovenske glasbe je pa nekam obratno sorazmerno.
Skratka, ne razumite me narobe, ničesar ne kritiziram kar vprek, sem pač tip ki da več na glasbo kot pa na opremo, s pomočjo katere nastane. Valda, tudi sam imam "higienski minimum" opreme, brez katere ne gre, po drugi strani pa vem, v to sem trdno prepričan, da se da v domačem studiu, morda z izjemo vokalov in bobnov (ne pa nujno) narediti zares dobre posnetke, za katere 99,9% audio projev ne bo nikoli pogruntalo, da je bila stvar posneta pri frendu v kopalnici, z opremo, vredno 3k€, vključno z Macbookom. Kar hočem povedati je, da veliki studii (pro)padajo oziroma se spreminjajo po celem svetu in da je vse več glasbe, ki se rola, posnete v domačih kleteh in tega pogrešam več na tem forumu, kako iz te domače opreme izcediti čimveč in potem v big daddy studiu dosneti bobne in vokale ter zmiksati na SSL konzoli za dostojen cekin. Mix in mastering sta seveda nekaj drugega, vedno pa bo ostal trg za tistega 0,1 odstotka artistov, ki ne morejo delati brez studiev tipa Ocean Way, Abbey Road itd.

OK, kot rečeno, imam najbrž več vprašanj kot odgovorov, kljub temu pa bom seveda s tistim, kar vem, rade volje pomagal, kolikor mi bo dopuščal čas. Kar se opreme tiče, s čimer lahko pomagam, delam na Macu v Logicu 9, z nekaj plugini (Sonalksis, Wave Arts...), Motu Ultralight MkIII, FMR RNP, Esi nEar05 monitorji, 1x Blue Bluebird in 1x SM57, Mogami kablovje, Radial JDI, Motu ZBox DI, Korg TR, Korg PadKontrol, Taylor 110CE, Danelectro DC 59 China made reissue (popolnoma modificirana), Fender Tele iz več originalnih delov, kup stompboxov.... Manjka mi še kak Moogerfooger 105 in 107, nekaj mikrofonov, kak spodoben DAW controler ala Mackie ali Euphonix, pa bom, kar se mene tiče, na konju. Sem opazil kar nekaj postov v zvezi z našteto opremo, res da hudo starih, ampak če bodo vprašanja, bom seveda pomagal.

Upam, da nisem s tem off off topic postom koga zamoril, ni bil namen. Hotel sem samo povedat, kaj pričakujem in kaj že zdaj pogrešam pri tem forumu, kljub temu pa je več plusov kot minusov. Veselim se klepetanja in kdo ve, morda kdaj tudi sodelovanja z vami. Veste bistveno več kot jaz, pa nisem lih med tapočasnimi... slap.gif

Lep dan vsem, Aleš

Kot bi rekel g. Bogart "I think This Is The Beggining Of A Beautiful Friendship"

Prispevek uredil/a: winni, 02 april 2010 - 04:00 .

#2 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 02 april 2010 - 12:32

QUOTE (pressduck @ 2. Apr 2010 13:20:30) <{POST_SNAPBACK}>
Glede na to, da sem "tanou" na tem forumu, bi rad samo na kratko strnil nekaj svojih prvih vtisov.

Tako kot nikoli ne kupim prvega instrumenta, ki je strašno lepo dizajniran in wow prijeten za oko, sem tudi na tem forumu najprej dolgo poslušal in prebiral poste, preden sem se registriral. Čeprav je na forumu več vprašanj kot pa odgovorov nanje, je pretehtalo spoznanje, da jedro tega foruma sestavlja skupina ljudi, ki ve bistveno več od mene in ima odgovore na vprašanja, ki me zanimajo. Recimo, da nekaj vem o glasbi in bistveno manj o glasbeni produkciji. Sem sam svoj instrumentalist & inženir v dobrem in slabem, ki dela v zvočno neobdelani trikotni podstrešni sobi stanovanja, ki mu s povprečno opremo včasih uspe ustvariti, kako naj rečem, "fantasticaly huge aural vibrations". Skratka, z glasbo se ne ukvarjam za denar (ti časi so mimo), ampak zase, iz golega veselja, ustvarjalnega presežka (kolikor ga ob družini pač je) in radovednosti, kaj bo na koncu ratalo iz tega. Kot vsak med vami imam neskončen "wish list" outboard opreme in instrumentov, ampak če bi ga uresničil, bi moral menjati kariero, ne le službe. Zaradi tega tudi ne vlagam ogromno denarja v svoj domači studio, samo v tisto, kar nujno potrebujem. Prav tako ne v precenjene instrumente, ker si z malo lotanja in brskanja po ebayu poceni kitaro modificiram v unikaten in noro zveneč top instrument.
Kar na tem forumu bode v oči pa je ugotovitev, da prevladujejo lastniki SSL, Neve, Lavry, Apogee, UAD, Neumann in ne vem kakšne vse top end opreme. Ne razumite me narobe, to je super, tudi jaz bi imel marsikaj od tega, ampak ko poslušam slovensko glasbeno produkcijo, ki delno nastaja na tej opremi, me pa ima da bi potočil solzo. Seveda so svetle izjeme, produkcijsko doterane in primerljive s čimerkoli, ampak to je druga zgodba. Občutek imam, da vas je tu nekaj, ki očitno zaslužite 15k€ na mesec in polovico tega vložite v vso to hudo opremo. Vsa čast vam, ampak to razmerje med presenetljivo dobro opremljenostjo slovenskih domačih in večjih studiev s kakovostjo slovenske glasbe je pa nekam obratno sorazmerno.
Skratka, ne razumite me narobe, ničesar ne kritiziram kar vprek, sem pač tip ki da več na glasbo kot pa na opremo, s pomočjo katere nastane. Valda, tudi sam imam "higienski minimum" opreme, brez katere ne gre, po drugi strani pa vem, v to sem trdno prepričan, da se da v domačem studiu, morda z izjemo vokalov in bobnov (ne pa nujno) narediti zares dobre posnetke, za katere 99,9% audio projev ne bo nikoli pogruntalo, da je bila stvar posneta pri frendu v kopalnici, z opremo, vredno 3k€, vključno z Macbookom. Kar hočem povedati je, da veliki studii (pro)padajo oziroma se spreminjajo po celem svetu in da je vse več glasbe, ki se rola, posnete v domačih kleteh in tega pogrešam več na tem forumu, kako iz te domače opreme izcediti čimveč in potem v big daddy studiu dosneti bobne in vokale ter zmiksati na SSL konzoli za dostojen cekin. Mix in mastering sta seveda nekaj drugega, vedno pa bo ostal trg za tistega 0,1 odstotka artistov, ki ne morejo delati brez studiev tipa Ocean Way, Abbey Road itd.

OK, kot rečeno, imam najbrž več vprašanj kot odgovorov, kljub temu pa bom seveda s tistim, kar vem, rade volje pomagal, kolikor mi bo dopuščal čas. Kar se opreme tiče, s čimer lahko pomagam, delam na Macu v Logicu 9, z nekaj plugini (Sonalksis, Wave Arts...), Motu Ultralight MkIII, FMR RNP, Esi nEar05 monitorji, 1x Blue Bluebird in 1x SM57, Mogami kablovje, Radial JDI, Motu ZBox DI, Korg TR, Korg PadKontrol, Taylor 110CE, Danelectro DC 59 China made reissue (popolnoma modificirana), Fender Tele iz več originalnih delov, kup stompboxov.... Manjka mi še kak Moogerfooger 105 in 107, nekaj mikrofonov, kak spodoben DAW controler ala Mackie ali Euphonix, pa bom, kar se mene tiče, na konju. Sem opazil kar nekaj postov v zvezi z našteto opremo, res da hudo starih, ampak če bodo vprašanja, bom seveda pomagal.

Upam, da nisem s tem off off topic postom koga zamoril, ni bil namen. Hotel sem samo povedat, kaj pričakujem in kaj že zdaj pogrešam pri tem forumu, kljub temu pa je več plusov kot minusov. Veselim se klepetanja in kdo ve, morda kdaj tudi sodelovanja z vami. Veste bistveno več kot jaz, pa nisem lih med tapočasnimi... slap.gif

Lep dan vsem, Aleš

Kot bi rekel g. Bogart "I think This Is The Beggining Of A Beautiful Friendship"

Lepo napisano... stvari do neke mere držijo... lastniki teh "wow in oh in sploh hude opreme" studijev pa sploh ne delamo pomoje da veliko za to "slovensko sceno" katero poslušaš po radiih in tv-jih ...

Nažalost se ne da priti "h koritu" tako lahko ... ampak delamo na tem wink.gif (česar se sigurno zavedaš in občutiš) ...
Z bendom imamo že neko idejo, kako predstavit poslušalcem kakšno sranje je izdati plato pri nas, jo spraviti na radie in kako ne srat po medijih s pr-jem tipa "nova,story" oz. časopisna hiša burma&njeni partnerji (lendero&co.,raay,steffanio in podobni...) ...

no zašel sem uradno ane? ...

Uživaj pri branju&debatiranju! ...
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#3 pressduck

pressduck

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 64 prispevkov

Objavljeno 02 april 2010 - 01:49

QUOTE (kochobass @ 2. Apr 2010 13:32:24) <{POST_SNAPBACK}>
Lepo napisano... stvari do neke mere držijo... lastniki teh "wow in oh in sploh hude opreme" studijev pa sploh ne delamo pomoje da veliko za to "slovensko sceno" katero poslušaš po radiih in tv-jih ...

Nažalost se ne da priti "h koritu" tako lahko ... ampak delamo na tem wink.gif (česar se sigurno zavedaš in občutiš) ...
Z bendom imamo že neko idejo, kako predstavit poslušalcem kakšno sranje je izdati plato pri nas, jo spraviti na radie in kako ne srat po medijih s pr-jem tipa "nova,story" oz. časopisna hiša burma&njeni partnerji (lendero&co.,raay,steffanio in podobni...) ...

no zašel sem uradno ane? ...

Uživaj pri branju&debatiranju! ...

Se strinjam. Čeprav nisem neposredno povezan s slovensko glasbeno in produkcijsko srenjo pa poznam veliko ljudi iz faha in vem, kakšna je situacija. Časi so taki, tehnologija to omogoča, da bo avtor kmalu ne samo svoj izvajalec in mix & mastering inženir ampak tudi založba, manager in tour operater. Govorim seveda o "našem rangu" in še to tistih, ki so dovolj mladi, kreativni in prodorni za muziko v živo. Ker kaj pa rabiš poleg dobrega, harmoničnega komada z bleščečim vokalom, ki je spodobno posnet in zmiksan? Ne vem, a kdo sploh še danes živi od prodanih plat razen Susan Boyle? Hočem reči, za glasbenike, ki se bodo samoproducirali bo edina opcija za preživetje od glasbe tudi samoprodaja, in kar šteje (in prinaša denar) bodo samo živi nastopi. Pa iTunes. Pa MTV. Sazas? Statistika je sicer kurba, ampak dopušča možnost, da se tu in tam komu vendarle posreči.
Kar pa se medijev tiče, tu pa sem jaz doma. Ne zameri, ampak v Sloveniji so glasbeniki (umetniki) prepuščeni na milost in nemilost poneumljajočih tabloidnih časopisov in TV postaj, glasbeni okus pa diktira nekaj ljudi, ki se enako spozna na izbor za miss Slovenije in avto leta. Zdaj pa bodi dober in si obetaj, da boš glasbeni umetnik. Ja, ziher. Sem bral zadnjič intervju z enim najboljših, najbolj profiliranih in žanrsko izstopajočih, pa tudi uspešnih slovenskih bendov, pa nisem mogel verjet. Fantje imajo pogoje za delo na ravni najbolj zakotnega garažnega benda v kakem ameriškem predmestju, vsi okrog njih pa se širokoustijo in jih hvalijo, kako dobri da so in kaj vse jih čaka. Pravijo si Elvis Jackson. Ne v Sloveniji, prijatelji, ne v Sloveniji. To je za mladega glasbenika najbolj destruktivno okolje na tem planetu. Je pa res, da bo zgleda pri nas obveljal popolnoma zavožen koncept razumevanja, da je TV tista, ki odkriva talente. Halo? TV plača, da lahko dober "talent" nastopa pri njih, odkriva pa jih publika, v živo, in pa (v popolnem svetu) kak skuliran producent, ki jih ozvoči, da ne zvenijo več kot 85% povprečnežev okrog nas. Glasba je super, samo nepravi ljudje se včasih ukvarjajo z njo...
Joj, ne smem več bluzit... smile.gif

LPA

#4 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 02 april 2010 - 03:55

Pressduck, dobrodošel na forumu!
Vsekakor je forum že dalj časa pogrešal koga takšnega (sploh odkar kolumnista Hansa ni več videt), ki zna povedat direktno.

Se povsem strinjam tabo, da trend dobrih izvajalcev (kar pomeni od kvalitetno napisanega komada do založbe) nastaja v domačih kopalnicah. Zdaj ko računalniška komercializacija dosega sam vrh in si vsak, ki kaže delček volje in želje do znanja že lahko privošči kompletno spodobno opremo, je takšnih ustvarjalcev kot gob po dežju. Že večrat sem se odpravil na nekakšen "trip" po myspace-u, s klikanjem po naključnih ustvarjalcih z manj kot 10.000 ogledov, in takoj se da razumet kaj hočem reči.... časi velikih studijev, SSLov in Fat Bustardov so mimo. Raznovrstne komade je mogoče najti kjerkoli, okus ni več ovira.

Skratka, dober začetek za dobro debato tale post... in čim več "bluzenja", temu je tudi namenjen forum in debate!

lp
L

#5 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 057 prispevkov

Objavljeno 02 april 2010 - 05:58

Jaz bi rekel samo dve stvari:
1. Tukaj večina nima SSL-ov, NEVE-ov ipd. Pravzaprav je vse bolj low-end, večina pa seveda sanja o teh zadevah
2. Čas Fat Bustardov ipd. ni mimo pravzaprav je ravno obratno, ker v analognem studiu takšna komponenta skoraj nima pomena (razen morda za sub mix FX returnov wink.gif ).

#6 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 02 april 2010 - 07:19

Dobrodošel!
Ja ampak kot je rekel Jetam, slab vtis si dobil, teh ni v večini na forumu, mislim da na nobenem svetovnem forumu tudi ne:)
(razen enemu mastering, ki je zelo interen... ne vem če sploh še obstaja...)
Vsi sanjamo o nečem več pa če rabimo ali ne:)

Ti kar bluzi, mi pa bomo s teboj.
Nenad Patkovic

#7 pressduck

pressduck

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 64 prispevkov

Objavljeno 02 april 2010 - 07:36

QUOTE (jetam @ 2. Apr 2010 18:58:02) <{POST_SNAPBACK}>
Jaz bi rekel samo dve stvari:
1. Tukaj večina nima SSL-ov, NEVE-ov ipd. Pravzaprav je vse bolj low-end, večina pa seveda sanja o teh zadevah
2. Čas Fat Bustardov ipd. ni mimo pravzaprav je ravno obratno, ker v analognem studiu takšna komponenta skoraj nima pomena (razen morda za sub mix FX returnov wink.gif ).

Saj sem rekel, ne glede na to, koliko jih je, pride ven (pre)malo muzike - pa ni to kritika kogarkoli od sodelujočih na forumu, da ne bo pomote, daleč od tega! Vem da je muzika eno samo odrekanje časa, energije in predvsem denarja, izplen oz. ocena, ali se to izplača, pa nekaj vredna samo če je končni izdelek všeč tebi kot avtorju in to je vse. Tu pa se vsak drugi post začne s "kateri je najboljši kompresor na svetu". Doh!? Ko boš človek posname najboljši komad na svetu (ali ko se vsaj njemu zdi, da je najboljši) te bo najboljši kompresor našel sam od sebe. Hočem reči, premalo je govora o kreativnosti in preveč o tehnologiji. Glej, vsi znamo pisat pa zato nismo pisatelji, a ne, pa če pišemo na 50 let star Olympia pisalni stroj ali pa na Macbook Air. Isto je v muziki. Trdim da lahko na naši low-end opremi z veliko truda in eksperimentiranja (pa sreče) posnamemo hude stvari za malo denarja, in če nas vleče na EMO, Rock Otočec, Soča Riversplash ali pa Lollapaloozo, bomo to našo idejo popeglali tam, kjer imajo ljudi in tehnologijo za to. Veliko berem intervjuje z glasbeniki producenti jada jada ne vem kom in 90% jih ugotavlja isto: veliko večino materiala posnamemo doma (res, da so njihovi domači studii nekaj drugega kot naši), vokale in bobne (ni pa nujno) v kakem high end studiu, kjer se tudi mixa, na tretji lokaciji pa dela mastering. Skratka, ni treba imet doma ne vem kake opreme. Verjemi, tudi meni se kdaj sanja o UAD karticah pa X-racku od SSL, ampak jaz ne živim od muzike, mnogi med vami pa in prav je, da si nabavijo tako opremo. Jaz sem pač v tisti fazi, ko dam raje 1,5K evrov za 2 meseca Srednje Amerike ali pa Jugovzhodne Azije, kot pa za kos opreme, ki je sicer blazno fajn, ampak naredim z njo premalo, da bi se obrnila. Saj pravim, meni je to veselje in nabavim kar zmorem in ocenim, da rabim, vam pa hvala bogu tudi in seveda nočem ga nikomur kvarit. Trdim pa, da imamo ta trenutek v SLO več wannabe jack-of-all-trades tonskih mojstrov kot glasbenikov. Spet, mogoče posplošujem in prisotni so seveda izzvzeti, da ne bo kdo užaljen brez potrebe, ampak odmislite peščico dobrih v vseh žanrih in se zjočite nad to žalostjo od popularne muzike. Spoštujem vsakogar ki dela muziko, kakršnokoli, nimam pa najbolj v čislih ljudi, ki ne premorejo niti toliko samokritičnosti in razuma, da njihovo muziciranje ni nekaj za kar so bili poklicani in v čemer blestijo, ampak samo "radi pojejo". Kot bi rekel nekdo iz Alan Forda: "Dobro pevaš, samo ti glas ne valja". Ampak s tem je pač treba živet. Jaz pa vidim forume kakršen je ta kot priložnost, da se enkrat vendarle nekaj nekje začne spreminjat. To, da debatiramo o tem se mi zdi dober začetek. Pa brez zamere, vsi ste fajn, čeprav se (še) ne poznamo. cool.gif

lpa

OK, vzamem nazaj tisto o večini, da se ne bo vnel kak splošen upor. Mogoče pa samo dobro bluzite in sanjate... Hec. Hvala za razumevanje in podporo.

lpa

#8 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 02 april 2010 - 08:07

Da se še jaz pridružim debati rolleyes.gif
Vsak ki naredi komad ali kaj podobnega je ponosen na svoje delo. Tko da pomoje ga skor ni človeka ki bi nekaj naredil in rekel da ni dobro - pač poskuša srečo s tem kar je naredil. Tolk o samokritičnosti.
Druga komponenta bi lahko bili pa kritični oz. objektivni kritiki (v vseh medijih), ki bi ločili zrnje od plevela. Ampak tega praktično ni nikjer. Vse se podreja denarju. Na netu in v časopisu največje bedarije zasedajo najboljši prostor - ljudje pogledajo in se zgražajo, nekdo pa za te oglede dobi cekine. Na radijih se v večini ne vrti glasba, ki bi se te dotaknila, ampak je predvsem pomembno, da te ne zmoti, da bi zamenjal program. Vsa ta glasba je samo polnilo med reklamami... Da o TVju ne govorimo: Edina glasbena oddaja na obeh velikih TV hišah skupaj je Na Zdravje! In potem se ljudje čudijo izboru na EMI. Pa ne želim reči, da je skladba slaba ali dobra. Vsak ima svoj okus, je pa dejstvo, da je trenutno ta stil glasbe na TVju v boljšem položaju. Verjetno spet keš.

Uf sem zabluzil...

#9 dorko z motorko

dorko z motorko

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 42 prispevkov

Objavljeno 03 april 2010 - 01:09

pressduck je faca... clap.gif
To je vse R´N´R !

#10 embe

embe

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 266 prispevkov

Objavljeno 03 april 2010 - 01:38

Od glasbe sta na TV ostali samo dve skupaj pisani koroni pod črtovjem;
joški!
Mene recimo najbolj skrbi, da tudi kar je pri nas dobrega, je stilsko
bilo drugje že zdavnaj prežvečeno in izpljuneno, roko na srce, popularna glasba ima danes
kratek rok trajanja, kar pa vpletenih ne moti, če so le cekini dobri.
zvok,zvok,zvok...

#11 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 057 prispevkov

Objavljeno 03 april 2010 - 02:48

QUOTE (embe @ 3. Apr 2010 14:38:18) <{POST_SNAPBACK}>
Od glasbe sta na TV ostali samo dve skupaj pisani koroni pod črtovjem;
joški!

lol.gif A si lahko dam to u podpis?

#12 Psyko

Psyko

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 387 prispevkov

Objavljeno 03 april 2010 - 03:46

pressduck ... zelo dobra kritika in zelo na mestu.
Mene preseneča dejstvo, da je v sloveniji vedno več studijev a nivo produkcije ostaja isti oz. se zelo zelo počasi vzpenja.
Včasih sem mislil da je v ljubljani 4 - 5 polprofesionalnih/profesionalnih studijev. Zdaj vidim da jih je zihr 20 smile.gif

Mislim, a je res tolk glasbenikov v sloveniji ? ... al si pač vsak ki ima mal dnarja in veselja kupi robo in pol stiska gumbke na računalniku:P

#13 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 04 april 2010 - 09:12

QUOTE (Psyko @ 3. Apr 2010 16:46:39) <{POST_SNAPBACK}>
pressduck ... zelo dobra kritika in zelo na mestu.
Mene preseneča dejstvo, da je v sloveniji vedno več studijev a nivo produkcije ostaja isti oz. se zelo zelo počasi vzpenja.
Včasih sem mislil da je v ljubljani 4 - 5 polprofesionalnih/profesionalnih studijev. Zdaj vidim da jih je zihr 20 smile.gif

Mislim, a je res tolk glasbenikov v sloveniji ? ... al si pač vsak ki ima mal dnarja in veselja kupi robo in pol stiska gumbke na računalniku:P

Ful je dobr pit pivo&poslušat muziko na barefoote ... Al pa kšn film obrnt ... (a veš kakšni sub-i so nekje v muvijih) tongue.gif ...hahaha
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#14 minimalB

minimalB

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 764 prispevkov
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 04 april 2010 - 10:01

Zelo tezko je pricakovat, da se bodo z glasbo ukvarjali samo "poklicani".

Se s smucanjem ukvarjajo samo "poklicani"? Ne, ampak vsi ki radi smucajo... ravno tako se danes ukvarjajo z glasbo vsi ki radi pojejo ali radi igrajo kak instrument...

Edina razlika je v tem, da nam rekreativnih smucarjev ni treba gledat po tv in poslusat njihovih komentarjev o doseskih (kako niso padli od vrha do dol in je slo kar gladko) na radiu...

Oprema je dostopna in vsak ki je vcasih bil "kitarist" ali "kaviaturist" ali "pevec" je danes "kitarist s studijem", "klaviaturist s studiem" in "pevec s studiem"...

Glasba naj se dela cim vec in vsi naj jo delajo... to je naravna stvar... kaksno urezat in udarit po mizi da malo za ropota...

... mediji so tisti, ki (kot je rekel g. zmatej) bi lahko ločili zrnje od plevela - pa se zal ne trudijo pretirano v tej smeri.

Tako da jaz osebno ne bi obsojal glasbenikov...

Vsi na tem forumu in nasplosno v sloveniji znamo brat in pisat, nekateri med njimi pa tudi uporabjat urejevalnik besedila...
Zadeva je tako dostopna in razsirjena, da smo ljudje ze pogruntali, da "predloga pisma" ne napise dobro pismo kar samo od sebe...

Pri muziki pa se moramo prit do te stopnje... ko bo lahko imel studio doma cisto vsak (kar je prakticno ze realnost) in bo potem nastala vec ali manj dvojna situacija... imeni bomo ljudi, ki bodo imeli studio doma to bo v glavnem to... in imeli bomo ljudi, ki bodo delali umetnost...

Skrajni cas je... da predno bend stopi k nekomu vprasa: "kaj znas" in ne "kaj imas".

Lp,

b.

#15 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 04 april 2010 - 11:50

goodpost.gif

#16 pressduck

pressduck

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 64 prispevkov

Objavljeno 04 april 2010 - 08:55

Ne vem če sem bil dobro razumljen, minimalB. Če vprašaš mene, bi morala bit glasba predmet v šoli celo devetletko, kot pri starih Grkih. Vsi bi bili glasbeno pismeni, nadarjeni pa mogoče kdaj kasneje profesorji, če ne že koncertni pianisti, a ne? Več ljudi kot se z glasbo ukvarja, boljša bo. Enkrat. Kar pravim pa je to, da glede na tehnologijo, ki jo imamo na voljo, se nihče več, ne nihče več, premalo ljudi, se ukvarja z glasbo v smislu, da si na svojem instrumentu razviješ harmonijo in iz tistega ven narediš komad. V elektroniki se to celo mogoče obnese, malo loopov, malo samplov, plugini sem in tja, midi groove bobni, naložiš Stylus RMX malo sem in tja obračaš groove, vmes spremeniš takt v 6/8, na downbeat narediš avdicijo 1500 patchev v zadnjem Absynthu da najdeš tri dobre, obrneš malo gumbe, pritiskaš kvinte, en močan arp, posreči se ti kaka dobra fraza, kr neki bas linija, popeglaš, in voila. Če na koncu zveni dobro je pa res vseeno, kako je človek prišel do dobrega komada, saj zato pa imamo ničle in enke, a ne? Se ne bi mogel bolj strinjat. In nihče obsoja glasbenikov, nasprotno, sam sem glasbenik in si ne ščijem ravno v lastno skledo, čeprav mi je zgolj hobi in ne živim od nje. Saj si povedal bistvo, da praktično že ima vsak svoj domači studio, ampak umetnosti je pa za moj okus bolj malo, sori. Bi je pričakoval več glede na to, da se v glasbo očitno sorazmerno dosti vlaga, samo to. Glasbenikov pa nihče ne obsoja, vsaj jaz ne, in tudi mediji niso vsega krivi, da ne bo pomote. Rolajo kar pač dobijo, dobijo pa tisto, kar Slovenci poslušajo in poslušamo. Nič več in nič manj. Kakšen dokaz več od tega, kar poslušamo, da glasba res ni samo za izbrane, pa še rabiš? Z glasbo naj se ukvarja vsak, v medije, torej na radio in TV, pa RES ne more vsak, sori še enkrat. Čisto drugo, bolj kompleksno vprašanje pa je, kako in zakaj pa se enim kljub temu, da jih ne bi smeli izpustiti iz kopalnic, uspe preriniti v ospredje in ljudi prepričati, da je to, kar delajo, dejansko dobro.
OK, da ne zaidemo. Prepričan sem, da je vsak od nas v nečemu zelo dober, da ne rečem mojster. Eni razturajo instrumente in so virtuozi, drugi obvladajo programiranje patchev in midi groovov, eni znajo začarat skupaj najboljši preamp, eni imajo uho za fantastičen mix, eni pač bluzimo... Vsi se razumemo na vse vsaj malo, eno stvr pa mogoče delamo boljše kot kdo drug ali pa se nam vsaj zdi tako. V bistvu smo vsi skupaj najbrž en zelo anahronističen, nesinhroniziran in razštelan ampak potencialno nevarno dober production team. In če se že vsi skupaj strinjamo, da slo produkcija ni ravno nek presežek, generalno gledano, ima pa potencial, potem bi ta forum moral delati več v smislu skupnega poslušanja in ocenjevanja našega dela, predvsem pa ocen in nasvetov, kako stvari izboljšati. Saj nekaj takih postov je in ljudje si pomagamo med sabo, ampak zakaj pa ne bi postal npr. PA forum nekakšen produkcijski laboratorij za izmenjavo mnenj in pomoč. Skupaj imamo očitno vsaj toliko znanja in tehnologije, da bi v nekih idealnih okoliščinah lahko naredili top album.

Vse to, kar je že na forumu, je super, res, jaz sem navdušen, ker se vsak dan naučim kaj novega in brez vaših prispevkov bi bil forum osiromašen, ker res občudujem vse ljudi, ki se tako ali drugače ukvarjajo z glasbo. Ampak kaj ko bi forum sčasoma, postopno nadgradili z več uploadi posnetega materiala članov in sistematično debatirali več o tem? Meni se zdi, da lahko samo na slišanem naučim, kaj sem naedil narobe in kako je stvar treba porihtat. Kaj pa vam?

Lepe praznike vsem

lpa

Prispevek uredil/a: pressduck, 04 april 2010 - 08:59 .

#17 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 05 april 2010 - 09:15

Hej vsem,

še jaz dodam svoj cent.

Skoraj z vsem zgoraj napisanim se strinam.
Problem oz. prednost masovne produkcije je v tem, da si lahko vsak že kupi računalnik v Šparu, Hoferju za 300€, zvočno karto za 100€ in neke monitorej za 200€ Vse skupaj = 600€, vsak ma net in dostop do torentov, zlovda daol kar mu srce poželi smile.gif
Zna igrati ali pa se gre tko kot jaz "pronađi me" - ton mislim po posluhu smile.gif)) zato jaz to raje prepustim stručkotom.
Odigra komad, ga odpoje, potjuna, ZMIKSA, masterizira za nekim Liniterjem, da v mp3 obliko in pošlje na 100 mail naslovov radijskih postaj.
In kaj je pol,....štala v takem ali drugačnem pomenu besede. Nekateri jih bodo direktno zalučali v koš, drugi jih sploh nebodo povohali, tretji jih celo uvrstili na razne lestvice, čeprav bi bolj sodili na POD LESTVICE,....ampak imamo med takimi tudi svetlejše izjeme, ki so (delno) na nivoju, a se z njimi zgodi ravno nasprotno kot bi se moglo,...tile padejo čez sito v koš !!!

Problem je v glasbenih uredniki, ki ki sodijo po tem, kaj je všeč njim in ne poslušalcem,...potem so pa vmes še kaki spešl dili,.... smile.gif

A pustmo to čigumo, ki je že 100x prečikana,......

Glede na to kok je takšnih in drugačnih studijev je v naši deželici je 100x premalo glasbe,....

Kot sem že enkrat napisal, da je fora v tem ker mi res ves šrot v sloveniji poznamo, a tujega ne,......poslušte si na myspejsu kake tuje garažne bende, boste hitro prišli do soznaja da so tut pri nas kak profesorji garaž za njih smile.gif)

Oprema pa je poglavje zase, opreme je veliko, a če z njo neznaš delat jo raje ne uporabljaj smile.gif)

Bluzim,.....
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#18 pressduck

pressduck

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 64 prispevkov

Objavljeno 05 april 2010 - 10:56

Bravo Ixi, dobro bluziš, vsaj za moj okus yes.gif Glasbeni uredniki, večino njih kar dobro poznam, pašejo v dve kategoriji: 1) popolni mainstream 2) še v torek obujamo spomine. Pri prvih ne obstajaš če nisi vsaj v rangu Robbieja Williamsa, pri drugih pa sploh ne obstajaš, ker se jim je svet preprosto ustavil na dan, ko so pri Telefunkenu al kjerkoli že razvili lampo. In ker celo življenje pripovedujejo zgodbe v stilu "spominjam se, bil je deževen 2. oktober 1968, ko je izšla singlca Led Zeppelinov in na radiu Luxembourg smo v zakajeni sobi poslušali...." veljajo za nedotakljive legende. Tistih vmes, neobremenjenih poznavalcev z razvitim okusom za vse žanre, je bolj malo, so pa. Ampak ker je danes skoraj toliko radijskih postaj kot poslušalcev prevladuje bolj prvi tip, kar pomeni, da se z novimi, svežimi ljudmi nihče ne ukvaja sistematično v smislu tile pa obetajo, dajmo jim pomagat. Včasih je znal Igor Vidmar veliko naredit za slovensko punk/alter/rock sceno. Spomnim se ga, kako je promoviran Siddharto, ko ni še nihče niti slišal za njih, danes pa je to popolni mainstream, ki zveni za moja ušeca kot rock orkestracija filmske glasbe jamesa Hornerja. Ampak uspeli pa so, ne? Mogoče je to moj namig, kje je treba iskati ljudi v Sloveniji, ki se spoznajo na glasbo in lahko pomagajo pri promociji in preboju.

#19 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 05 april 2010 - 11:35

Mah, kaj pa vem... trendi "demokratizacije" ustvarjalnega procesa (skoraj enake produkcijske možnosti za skoraj vse) so dvorezni, a načini umetniške produkcije so se tudi prej spreminjali... najbrž so prvi jamrali orkestri in glasbeni solisti, ko so izumili gramofon in radio - češ, kdo po zdaj nas najemal, če si vsak lahko doma vrti muziko... Danes je pač tako da so na tapeti studii in založbe - češ - kdo pa bo nas potreboval, če si lahko že vsak doma sproducira album in ga tudi poceni izda (btw- to je za neodvisne glasbenike veliko bolj finančno ugodno in smiselno, kot kakšne slabe pogodbe z majhnimi založbami).

Jaz sem optimist - v bistvu slišim veliko dobre slovenske produkcije omenjenih ljudi, ki imajo doma "Neve, SSL, Neumanne, itd." Že samo na forumu najdeš nekaj svetlih primerov - recimo Gregor Zemljič, Zabukowski, pa še veliko drugih, manj znanih, pa nekateri, ki imajo nekaj manj "fancy" HW opreme, a vseeno delajo odlične izdelke, pa naj omenim samo MinimalBja, ali pa nekje vmes - GreasyGranny iz abox studia - poslušaj recimo Ego Malfunction pa reci, kaj manjka v primerjavi s tujo produkcijo, pa še veliko drugih je tu, kaj šele po vsej Sloveniji.

Jaz nasprotno opažam napredek, zdaj imajo že garažni bandi spodobne demote, ki zvenijo bolje, kot so včasih plate slovenskih rokerjev, pop-rock je itak napredoval in je za moj okus v veliki meri primerljiv s tujino. Kaj pa manjka produkcijam DAN D recimo, tudi Siddharte, Lare Baruce, Vlada Kreslina, itd. pa cela četica elektroničarjev z Laibachi, Umekom in drugimi na čelu - pa že prej omenjenim članom Random Logic, ki so povsem enakovredni ali celo presegajo nekatere tuje produkcije.

Mah, jaz ne vidim problema, razen v medijih, ki so pač nori na komercialo, pa še tu se da krmarit - če imaš dober pop/rock komad se boš vrtel vsaj na Valu202 pa RSi in podobnih...

Kje je problem? Gremo v klet, garažo, dnevno sobo, pa muziko delat (in snemat/producirat). smile.gif Res dobre zadeve pridejo na dan. Zakaj bi se sicer neka precej neznana in neodvisna zadeva, kot je bila Olivija toliko vrtela po radiih? Ker je dober pop album, zato... Res jih precej uspeva mutit z bolj glamur in biznis metodami - denar, veze in poznanstva, a to ne pomeni, da res dobre zadeve ne morejo uspeti... Po drugi strani pa marsikdo, ki pokne dva jazz akorda v pop komad in da distorzijo na vokal misli, da je blazno inovativen, hkrati pa ne sliši, da pevec nima nekega posebnega glasu, da je melodija dolgočasna, da komad nima energije in ne šteka da če bass suva ko zmešan in sta vmes dva takta v 7/8 to še ni dovolj za nek presežek.

Prispevek uredil/a: satoration, 05 april 2010 - 11:39 .

#20 BlackOrWhite

BlackOrWhite

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 05 april 2010 - 11:49

To je eden izmed topicov, kjer bomo težko prišli do zaključka smile.gif
ampak paše malo izlit čustva smile.gif

Radijske postaje v teh časih so postale drugačne, sploh pri nekaterih postajah lahko opazimo, da rolajo "po navodilih" tujcev.
Kar pomeni, da si izberejo neko shemo za 14 dni in ti jo tupijo v glavo do onemoglosti.
Sam sem recimo oboževalec skupine Roxette, ampak da mi pa nek 20 let singl vrtijo po 4x na dan...
Od slovenskih izvajalcev očitno obstajata samo Siddharta in Kreslin (jih omenjam s vsem spoštovanjem, seveda), pa mogoče še kak drug, bolj izjemoma.
To poneumljanje poslušalcev sicer verjetno ima kakšne ekonomske argumente, pa vendar.
Da ne govorim o tem, da razni avtorji/producerji (baje) hodijo do določenih urednikov, se dogovorijo za ustrezen delež avtorskih pravic pri komadu, in potem ta komad poslušamo po večkrat na dan.
Očitno je to trend in bo res tako, da bojo radijske postaje same "ustvarjale" popularne komade, ki se bojo potem rolale v njihovem etru.

Tukaj pač ne gre več za umetnost, ampak za ekonomijo.

Meni se slovenska produkcija ne zdi spet tako zanič. Sicer je pa povezano z nekim določenim finančnim krogom, ki se pri nas težko obrne.
Tako da ne bi ravno obsojal. Ne glasbenikov, ne producentov. Mislm, da po večini delamo najbolje kot znamo in najbolje, kot si lahko privoščimo in kot je v danem momentu možno.

#21 Psyko

Psyko

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 387 prispevkov

Objavljeno 05 april 2010 - 03:54

Mislim da tukaj ni komentar letel na tiste, ki svojo "top end" opremo izrabijo do konca in iz nje spravijo konkreten izdelek.
Gre bolj za tiste, "zbiratelje opreme", ki si nabavijo živega boga, a pametnega izdelka o njih ni in ni za slišat. NI dosti takih, ampak par pacientov pa poznam smile.gif

In ja, oprema je vsekakor pomembna. Kot bi primerjal 2 glasbenika ... eden je kvaliteten hobi glasbenik, drug pa je top end muzičar s končanim Berklee-jem.
Mogoče razlika na prvo uho ni tako očitna, ampak ko se poglobiš v zadevo opaziš detajle, ki ga naredijo najboljšega.

Ravno zadnjič se pogovarjava z enim top slo glasbenikom ... in reče: lej ne kompliciraj z mixanjem, glavno je da smo mi dobro odšpilali.
Pa sm mu odvrnil ... lej, tak kot ti skrbiš da bo tvoja glasba najboljše oddigrana, tako jaz skrbim da bo to najboljše možno zmixano in predstavljeno poslušalcem. In to mislim, da je naše poslanstvo:)

In če lahko glasbenik za svoj instrument porabi par tisoč evrov da bo njegova umetnost najboljše zvenela ... potem lahko nardimo to tudi mi. Saj smo tudi mi umetniki svojega poklica:P

#22 beatmakerr

beatmakerr

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 667 prispevkov

Objavljeno 05 april 2010 - 04:39

goodpost.gif

#23 Gregor Zemljic

Gregor Zemljic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 210 prispevkov

Objavljeno 05 april 2010 - 06:58

Ufff.sem ful cajta razmišljal al bi kaj napisal al bi bil tiho.....

To je taka tema , da bo vsak lahko kaj narobe razumal....Slovenija je pa tako majhna da praktično vsi vse poznamo in smo vsi vsem konkurenca, tako da mora vsak vsakega malo "kurcat" kako je kaj naredu, ali pa kaj mu bo vsa ta oprema, sej se itk ne sliš dost dobr to kar dela etc - foušija je vedno bla in vedno bo - in tudi sam nisem bil imun do podobnih izpadov do določenih kolegov - se pa zadnje čase trudim vsako stvar , ki je nad povprečjem in ima "nekaj" več pohvalit in podpret.

Mislim , da je to edini način , da se kvaliteta slovenske glasbe in produkcije vzdigne, da vsi delamo čimbolj kvalitetno in upamo , da bomo počasi spremenili medijski prostor , da bo vrtel tudi bolj zahtevne - ne nujno manj komercialn) zvrsti.

Glavni problem po mojem mnenju je da je "izvajalcem" in "avtorjem" , ki se najbolj vrtijo po komercialnih postajah po Sloveniji - večinoma zvok in kvaliteta produkcije popolnoma nepomembna stvar.(z redkimi, a zelo svetlimi izjemami). Raje si kupijio nove feltne pa gume za svojega BMW-ja ali Audi-ja kot pa da bi financirali nek dober miks, produkcijo ali ali pa vsaj mastering.

Še bolj moderno je pa da si postavijo studijo in si kupijo hud outboard in zvočnike , etc s katerim ponavadi ne znajo delati. Oprema ni nikoli naredila dobrega komada ali pa miksa. Zvok je vedno bil in bo v prstih in glavi.....

Zadnje čase se "glasbena scena" po mojem spreminja na bolje ( predvsem program Val-a 202 in Radio SI podpira "neslišane", Študent slovensko "alter pop" sceno malo preveč ignorira, glede na to da vrti vedno bolj komercialne tuje komade....je pa še zmerom najbolj pomemben radio za moj glasbeni okus) .Dejstvo je da je sedaj precej studijev in producentov , ki izredno dobro delajo z različnimi izvajalci, dejansko pa še vedno težko pridejo v radijski ali TV eter.

Kar se tiče pa "gearslutizma" , je pa to bolezen.....dejansko vse te opreme danes ne rabiš za kvalitetne izdelke - večina nas , ki imamo kolekcijo analogije na račun tega odplačujemo kredite, nimamo penthousa ali hiše z bazenom, vozimo slabši avto ( ali pa nimamo novih felten vsak drugo leto), ne hodimo na drage počitnice, delamo več kot bi bilo potrebno/normalno in moramo včasih v studiu delati stvari, ki jih najraje ne bi - da si lahko privoščimo nov kos opreme.

Jaz še vedno mislim da je vrhunska oprema popolnoma nepomembna in neuporabna, če nimaš dolgoletnega znanja in izkušenj z slabšimi pogoji dela in lahko šele potem ceniš in znaš izkoristiti prednosti ,ki jih nudi. Primer "blaznih" cen analognih synthesizerjev je direktno povezan s tem , da folk misli če si bo kupu pa en vintage synth , ki ga je imal ta pa ta, v tem pa tem komadu - bo lahko naredil enako dober komad in bo imel enako kvaliteten zvok.....obstajajo pa pacienti kot sem sam , ki jih imamo 20 , pa jih niti slučajno ne uporabljamo vsak mesec.....

Enako velja za analog outboard.....če boš vokal posnel z Neumanom, Neve 1073 in ga kompresiral z 1176 bo pa pol vokal zvenel kot mora.... če boš mel pa cheap kitajca, pa behringerja pol pa ne......če je pevec/ka v k...... ne pomaga NIČ....

Da ne zgubljam več časa, grem raje producirat en meni zelo cool in zelo ljub alter pop komad....

LP G

Prispevek uredil/a: Gregor Zemljic, 05 april 2010 - 08:11 .

#24 pressduck

pressduck

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 64 prispevkov

Objavljeno 05 april 2010 - 09:41

GreasyGranny, ne bi užaljen, prosim, ker "/.../ in addition to its standard function as a marketplace, a forum was a gathering place of great social significance, and often the scene of diverse activities, including political discussions and debates, rendezvous, meetings, et cetera. (Wikipedia) Sem mislil, da smo tukaj vsi drugačni in vsi enakopravni, predvsem pa vsi z enakim namenom - da se, vsaj jaz, poskušamo drug od drugega naučit kaj novega, predvsem pa si pomagat. Pa ni čisto tako. Še enkrat, zadnjič: klobuk dol, moje najgloblje spoštovanje vsem tukaj prisotnim in anonimusom, razseljenim po planetu, ki se tako ali drugače poskušajo preživeti z glasbo. Vem kaj to je in kako to gre. Če je imel kdo občutek, če je to letelo name, da kurcem vsepovprek, se seveda opravičujem, ne bom pa se nikoli opravičeval za svoje mnenje in ga še manj spreminjal. Mimogrede, nekje na forumu je moj glas v anketi med tistimi, ki trdijo, da je slovenska produkcija vedno boljša. Če si dobil občutek, da sem te vrgel v koš, se opravičujem, ampak ne tebe GreasyGranny ne kogarkoli drugega ne mečem v koš, tak ali drugačen. Mogoče bi moral reči, da je veliko ljudi v svojih ambicijah že preraslo koncept "home recording studia" in bi od njih, kolikor jim čas dopušča, pričakoval neke vrste mentorstvo na tem mestu. Ker če imaš studio doma, na svojem domu, še to ne pomeni da gre za low budget projekt, kar HRS načeloma je, kajne? Ne vem pa, kaj je narobe s tem, če imam občutek, da je na slovenskih podstrešjih za celo Kalifornijo hude opreme, muzike pa niti za eno spodobno lestvico, ki bi jo človek z veseljem poslušal vsak teden. (Ne vem če je kdo opazil, ampak lestvica na Valu 202 se imenuje lestvica "najbolj prodajanih plošč ta teden", ne letvica, skladb, ki jih rolajo v klubih in so najbolj poslušane.) Zdaj, če si pa ljudje kupujejo ferrarije, pa se ne znajo niti kotalkat, je to njihov problem. Najbrž si jih lahko, jupi, sem vesel zanje, ampak naj se prosim ne vozijo preveč pogumno po avtocestah. Ne samo da ogrožajo tiste, ki vozijo po predpisih, slab gled so za tiste, ki se šele učijo vozit. Se razumemo?

Nekoč Videosex, pa Laibachi, Miladoyka Youneed (se kdo spomni Real life?), Planet groove, Avtomobili, Demolition group, danes pa Katalena, Leeloojamais, Jadranka Juras, Terra Folk, Da Phenomena, Elvis Jackson, Alya, Dan D, Ana Pupedan, Slavko Ivančič, če hočete, Gal Gjurin, HouseMouse, par raperjev in še nekaj drugih + veterani (Magnifico, Kreslin, Lovšin, Buldožerji...), nima niti smisla naštevat, ja, to je dobra slovenska muzika. Saj jo vsi poznamo. Ampak vsi imajo svoj trade mark, svoj zvok in variacije nanj, medtem ko kalamari in drugi nevretenčarji bodo pa zmeraj smrdeli kot sardine, a ne? Tudi moj producentski heroj Žare Pak se kdaj podpiše pod šrot kot je Big Foot Mama. Ampak iz dreka se ne da putra naredit, probat pa ni greh, a ne?. Še nekaj primerov odlične slovenske godbe pa podpovprečno sproduciranih (NE posnetih in zmiksanih) komadov in albumov? Razen nekaj posrečenih izjemnih singlov MI2, Orlek, Nude... Zakaj? Na primer, MI2 bi lahko zveneli kot Smashmounth, Orleki kot Pete Seger, Nude kot Killers, Muse, Franz Ferdinand... Še enkrat. Upam, da razumete, da je, oprema, ki jo ima večina izmed nas doma (z izjemo instrumentov in mogoče mikrofonov pa še kakih vintage analognih kosov opreme) v vseh parametrih in neprimerno, bistveno boljša, kot tista, s kakršno so snemali pred 30 leti, ampak sori, včasih, v glavnem, pa mi še danes Art of Noise ali pa Talking Headz iz leta 1984 zveni boljše kot vsa slovenska elektronska glasba. Njihovi synthi mogoče res komu zvenijo kot Casio, smešno v primerjavi z današnjim zvokom. Več idej, več svežine, več drugačnosti, več drznosti, več eksperimentiranja, več odmika od ustaljenih norm, to so atributi, ki glasbo naredijo brezčasno. Pa vokal, harmonija, seveda. Veste kaj poslušajo top producenti za referenco, ko gredo v štacuno po nove monitorje? Princa iz začetka 90-ih, pa album Petra Gabriela Sledgehammer, Phila Collinsa in, - Oh Yeah - Yello! Ergo: nekaj je narobe in očitno to ni oprema.
In s tem bi zaključil debato tem, kaj kdo ima in česar nima, ker to v prvi vrsti ni bil moj namen, itak je pa povsem irelevantno kdo s čim dela. Šteje samo tisto, kar se sliši, sploh pa kar se mene tiče, moja ugotovitev iz prvega posta je samo moje osebno mnenje, s katerim se ni treba nikomur strinjat, ni pa ga potrebno sesuvat in pospološevat zadeve do neprepoznavnosti. Če se je pa kdo prepoznal kot povprečnež s premalo muzike za predobro opremo, potem pa, jah, jebiga, moje sožalje. Nikogar nisem klical, naj se predstavi. Ful sem ponosen na to, da si nekdo v MB trenutno dela hud studio doma, ne spomnim se imena oz. nicka, sem pa prebiral temo. Res, človeka sploh ne poznam pa držim pesti, da mu rata, ker bo njegova izkušnja zagotovo še koristila komu. Človek sledi svojim sanjam. Ko bi bilo še več takih. Mogoče pa lahko enkrat napiše dober guidebook kako si naredit akustično superioren domači pro studio... In pesti držim za vse vas, kdorkoli že ste, da vam uspe, pa četudi boste sami edini, ki boste zadovoljni svojim izdelkom. Če bi pa še kdo od tu večkrat pridal svoje zrno pameti pa ne more biti nič narobe.

Še vedno verjamem, da se dobro razumemo in da je jasno, kaj sem hotel povedat. Ponavljam, nikogar, ampak res nikogar pa nisem imel namena užalit. Ne vem od kod toliko žolča za prazen nič, sploh pa, če se bomo delili na "MI ki se trudimo in vlagamo", in "VI, ki trabunjate nekaj v tri dni izza svojih Hofer PCjev", potem pa je bolje da plebejci lepo poslušamo, beremo in nič ne razmišljamo. Za to so drugi. Kao.

Da vam ne bi več pameti solil in metal vseh v isti koš pa naj vam jo Janez Križaj. On pa ve o čem govori in ima kaj pokazat. Intervju: Top slovenski producenti

Tole je pa link do foruma oz. spletne strani, za katero sem mislil, da jo pozna več ljudi, pa še nisem zasledil kakih sklicev in referenc nanjo. Ob Harmony Central je zame je to pojem definicije skupnosti uporabnikov, ki prispevajo svoje izkušnje in nasvete. Za začetnike je obvezno čtivo guide za vse ostale pa še testi opreme, novice in pa seveda forum, ki služi svojemu namenu. Upam, da bo komu všeč.

Še enkrat, res se ne mislim nikomur opravičevat za to kar mislim. Sprejemam vsako dobronamerno kritiko, se opravičim če kdaj preveč zabluzim, nakladam in naredim kaj narobe, nihče pa mi ne bo razlagal da nimam pravice do svojega mnenja. Saj se ni treba strinjat z njim, samo ne opletat z nekimi žaljivimi pavšalnimi sodbami o mnenju, katerega bistva očitno nekdo ni razumel, in ga metaforično primerjat z majhnimi lulčki. Ker strup se vselej skriva v majhnih steklenicah, pa če so Kitajske ali pa iz Silicijeve doline. Če je to tako huda reč pač ne bom več javno delil svojih dvomov in dilem, ampak bom samo ponižno spraševal. Naj že nekdo enkrat pove, kateri je najboljši kompresor vseh časov ever, koliko BMWjev je vreden, kdo vse ga ima v Sloveniji in zakaj ne. Mislim, ljudje, dajmo muziko delat!

I rest my case

lpa

#25 Gregor Zemljic

Gregor Zemljic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 210 prispevkov

Objavljeno 05 april 2010 - 09:49

goodpost.gif

LP G

#26 pressduck

pressduck

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 64 prispevkov

Objavljeno 05 april 2010 - 10:13

Hvala Gregor, ponosen nase worthy1.gif Mogoče nisi moj srčni žanr, ampak te grem preposlušat. In ne bom šinfal, obljubim wink.gif

P.S. Aja, pa opravičil bi se vsem profičem, ki sem jih odgnal s svojimi neukimi nebulozami. Če mi jih pomagate poiskat jih na lastne stroške pripeljem nazaj, pa če bo treba prodat mojo 178 evrov vredno kitajsko kopijo Danelectro DC 59.

#27 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 06 april 2010 - 12:45

jaz morem to povedat... že dolgo nisem tako užival v branju "enega posta" na forumih nasploh smile.gif

pressduck you have my respect!

p.s.: bom jutri še jaz kak odstavek dodal... good night

#28 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 06 april 2010 - 09:49

QUOTE (pressduck @ 5. Apr 2010 22:41:20) <{POST_SNAPBACK}>
GreasyGranny, ne bi užaljen, prosim, ker...

Nisem užaljen, daleč od tega.

Sem mislil, da smo tukaj vsi drugačni in vsi enakopravni, predvsem pa vsi z enakim namenom - da se, vsaj jaz, poskušamo drug od drugega naučit kaj novega, predvsem pa si pomagat.

No to si razumel pravilno, v teh okvirih je ta forum lepo deloval. A si vprašal kaj konkretnega? Da bi se sam ali ostali kaj naučili iz tega? Ne, namesto tega beremo, kako smo kao vsi naloadani in kupujemo na tone nepotrebne opreme in da vse skupaj zveni podpovprečno.

... ne bom pa se nikoli opravičeval za svoje mnenje in ga še manj spreminjal.

"Opinions are like assholes, everybody's got one." Itak! Bogvaruj, da bi od tebe zahteval da spreminjaš mnenje. Ampak napisal si pač določene neumnosti!

Mogoče bi moral reči, da je veliko ljudi v svojih ambicijah že preraslo koncept "home recording studia" in bi od njih, kolikor jim čas dopušča, pričakoval neke vrste mentorstvo na tem mestu. Ker če imaš studio doma, na svojem domu, še to ne pomeni da gre za low budget projekt, kar HRS načeloma je, kajne? Ne vem pa, kaj je narobe s tem, če imam občutek, da je na slovenskih podstrešjih za celo Kalifornijo hude opreme, muzike pa niti za eno spodobno lestvico, ki bi jo človek z veseljem poslušal vsak teden. (Ne vem če je kdo opazil, ampak lestvica na Valu 202 se imenuje lestvica "najbolj prodajanih plošč ta teden", ne letvica, skladb, ki jih rolajo v klubih in so najbolj poslušane.)

Ufff... Najprej, kar se mentorstva tiče.. vsi se na tem forumu razdajamo za druge. Če ne bi bil "tanou" bi to vedel, tako pa spet padajo neka "mnenja", ki z realnostjo nimajo blage veze!

Pa kje so ta slovenska podstrešja, kjer se drek dela iz svetovne robe, ki je je kao za celo Kalifornijo?! To pri nas ne obstaja! Nehaj fantazirat! Cela slovenija premore eno resno mešalno mizo (RSL), na trak verjetno (upam!) dela samo še Činč (svaka mu čast!). Edini, ki imajo na kupe resne opreme so kaki štirje resni studiji in miljarda studijev od RTVja. Vse ostalo je ZELO SKROMNO! Vsi kolegi, ki jih poznam imajo samo par resnih kosov opreme, nobenega preseravanja. Kak Fat Bustard tu, kak Spider tam, kak Neumann, Tubetech, lunchbox, neve preamp ipd. Nihče nima doma Neve miz, studerjev, api jeb... sploh pa nihče nima polnih rackov vrhunske opreme! Obstaja par zbirateljev stare opreme, pa še ti imajo večinoma smeti kar se svetovnih standardov tiče. A si ti kdaj videl kak studio v Kaliforniji, ki jo omenjaš? Jaz sem bil trikrat tam in ti garantiram, da če daš vso slovensko opremo na kup, ne boš dosegel tega kar ima povprečen velik studio tam v inventarju! Nimaš šans! Zato nehaj prodajat te bučke!!

Ti kar išči dobro glasbo na lestvicah! Jebiga, časi so pač taki, da se je za dobro glasbo treba potrudit in jo najt, ne bo ti servirana na slovenskem radiju! Če baziraš svoje mnenje o slovenski glasbeni sceni izključno po tem kdo je prodal tisti teden 30 CDjev, pol sploh ne vem zakaj se pogovarjava...

Zdaj, če si pa ljudje kupujejo ferrarije, pa se ne znajo niti kotalkat, je to njihov problem. Najbrž si jih lahko, jupi, sem vesel zanje, ampak naj se prosim ne vozijo preveč pogumno po avtocestah. Ne samo da ogrožajo tiste, ki vozijo po predpisih, slab gled so za tiste, ki se šele učijo vozit. Se razumemo?

Ne razumeva se najbolje.. zelo neposrečena analogija. Tisti ki ne zna vozit ferarija, pa ga vseeno seveda ogroža vse nas. Kako človek božji tebe ogroža nekdo, ki je kupil nekaj česar ne rabi in ne zna uporabljat?!? Samo če mu pade tisti alltube kompresor na tvojo nogo!!

Tudi moj producentski heroj Žare Pak se kdaj podpiše pod šrot kot je Big Foot Mama. Ampak iz dreka se ne da putra naredit, probat pa ni greh, a ne?.

Uffff... Big Foot Mama so šrot?!? Ne seri!

Še enkrat. Upam, da razumete, da je, oprema, ki jo ima večina izmed nas doma (z izjemo instrumentov in mogoče mikrofonov pa še kakih vintage analognih kosov opreme) v vseh parametrih in neprimerno, bistveno boljša, kot tista, s kakršno so snemali pred 30 leti, ampak sori, včasih, v glavnem, pa mi še danes Art of Noise ali pa Talking Headz iz leta 1984 zveni boljše kot vsa slovenska elektronska glasba. Njihovi synthi mogoče res komu zvenijo kot Casio, smešno v primerjavi z današnjim zvokom. Več idej, več svežine, več drugačnosti, več drznosti, več eksperimentiranja, več odmika od ustaljenih norm, to so atributi, ki glasbo naredijo brezčasno. Pa vokal, harmonija, seveda. Veste kaj poslušajo top producenti za referenco, ko gredo v štacuno po nove monitorje? Princa iz začetka 90-ih, pa album Petra Gabriela Sledgehammer, Phila Collinsa in, - Oh Yeah - Yello! Ergo: nekaj je narobe in očitno to ni oprema.

Kakšne neumnosti so pa zdaj spet to?! Oprema izpred 30 let je bila neprimerno boljša kot jo uporabljamo danes! MKAY? Takrat ni bilo prosumer opreme, ampak samo highend!
Studiji so delali ne velikih konzolah in NA TRAK! Ni bilo kitajskih mikrofonov! Prevladovali so tube mikrofoni ala C12, U47, U67. Ni bilo jebe s konverziranjem zvoka v digitalni svet! Proračuni so dovoljevali celo vojsko ljudi, ki so sodelovali na projektu!

Talking Heads so snemali na velikih Neve 8078 konzolah, holy grailu sounda, direkt na trak! Kateri slovenski studio ima to?!?!?! Klamfaš neumnosti!

Pa ne ti men kaj poslušajo hudi producenti, vsak posluša svoje, nehaj nabijat klišeje!

Še vedno verjamem, da se dobro razumemo in da je jasno, kaj sem hotel povedat. Ponavljam, nikogar, ampak res nikogar pa nisem imel namena užalit. Ne vem od kod toliko žolča za prazen nič, sploh pa, če se bomo delili na "MI ki se trudimo in vlagamo", in "VI, ki trabunjate nekaj v tri dni izza svojih Hofer PCjev", potem pa je bolje da plebejci lepo poslušamo, beremo in nič ne razmišljamo. Za to so drugi. Kao.

Moj point je bil, da logika, ki tebe motivira v investicijo v opremo nima zveze z mojo. Ti ustvarjaš sam, bravo! Jaz pa ponujam uslugo ljudem, in mislim da ne more biti nič narobe, da za svoj denar dobijo čimboljšo opremo! Nehaj me obtoževati, da podcenjujem homerecorderje! Povdarjam le da ne moreš vsega metat v isti koš!

Še enkrat, res se ne mislim nikomur opravičevat za to kar mislim. Sprejemam vsako dobronamerno kritiko, se opravičim če kdaj preveč zabluzim, nakladam in naredim kaj narobe, nihče pa mi ne bo razlagal da nimam pravice do svojega mnenja.

Imaš vso pravico do svojega mnenja, jaz bom pa uporabil mojo, da izpostavim določene stvari, ki me motijo v takem načinu razmišljanja. Fair enough?!

Naj že nekdo enkrat pove, kateri je najboljši kompresor vseh časov ever, koliko BMWjev je vreden, kdo vse ga ima v Sloveniji in zakaj ne. Mislim, ljudje, dajmo muziko delat!

WTF?!?

Na koncu bi rad izpostavil, da se popolnoma strinjam z mojstrom Zemljičem, da je huda oprema ničvredna v rokah nekoga, ki nima izkušenj, znanja in talenta. Res je, dober strokovnjak lahko naredi dober izdelek tudi s slabšo opremo. In seveda, vseskupaj je brezveze če potem snemaš nekaj kar sploh ni muzikalno.

Ampak, daj hudo opremo hudemu tipu in snemaj hud talent! No to je pa nenadjebljivo!

#29 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 06 april 2010 - 12:18

GreaseGranny ... +1 RESPECT! ...

HRS v pravem pomenu besede bi rekel da bi moral biti dans kr en spodoben sistem vreden 10k€ in več...
Da lahko manipuliraš z zvokom ni dovolj samo računalnik... na žalost in srečo nekaterih res to ni dovolj...
Laptop+zvočna+preamp+kitara je pa nek osnoven setup za vajo in kompozicijo.

p.s. hvala za pohvalo, se trudim/o! (plata bo zuni ta mesec) tongue.gif
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik

#30 beatmakerr

beatmakerr

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 667 prispevkov

Objavljeno 06 april 2010 - 12:53

GreasyGranny - Bravo majstore !

Filozofiranje Pressducka mi sploh ni všeč, brez zamere !

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov