Tako kot nikoli ne kupim prvega instrumenta, ki je strašno lepo dizajniran in wow prijeten za oko, sem tudi na tem forumu najprej dolgo poslušal in prebiral poste, preden sem se registriral. Čeprav je na forumu več vprašanj kot pa odgovorov nanje, je pretehtalo spoznanje, da jedro tega foruma sestavlja skupina ljudi, ki ve bistveno več od mene in ima odgovore na vprašanja, ki me zanimajo. Recimo, da nekaj vem o glasbi in bistveno manj o glasbeni produkciji. Sem sam svoj instrumentalist & inženir v dobrem in slabem, ki dela v zvočno neobdelani trikotni podstrešni sobi stanovanja, ki mu s povprečno opremo včasih uspe ustvariti, kako naj rečem, "fantasticaly huge aural vibrations". Skratka, z glasbo se ne ukvarjam za denar (ti časi so mimo), ampak zase, iz golega veselja, ustvarjalnega presežka (kolikor ga ob družini pač je) in radovednosti, kaj bo na koncu ratalo iz tega. Kot vsak med vami imam neskončen "wish list" outboard opreme in instrumentov, ampak če bi ga uresničil, bi moral menjati kariero, ne le službe. Zaradi tega tudi ne vlagam ogromno denarja v svoj domači studio, samo v tisto, kar nujno potrebujem. Prav tako ne v precenjene instrumente, ker si z malo lotanja in brskanja po ebayu poceni kitaro modificiram v unikaten in noro zveneč top instrument.
Kar na tem forumu bode v oči pa je ugotovitev, da prevladujejo lastniki SSL, Neve, Lavry, Apogee, UAD, Neumann in ne vem kakšne vse top end opreme. Ne razumite me narobe, to je super, tudi jaz bi imel marsikaj od tega, ampak ko poslušam slovensko glasbeno produkcijo, ki delno nastaja na tej opremi, me pa ima da bi potočil solzo. Seveda so svetle izjeme, produkcijsko doterane in primerljive s čimerkoli, ampak to je druga zgodba. Občutek imam, da vas je tu nekaj, ki očitno zaslužite 15k€ na mesec in polovico tega vložite v vso to hudo opremo. Vsa čast vam, ampak to razmerje med presenetljivo dobro opremljenostjo slovenskih domačih in večjih studiev s kakovostjo slovenske glasbe je pa nekam obratno sorazmerno.
Skratka, ne razumite me narobe, ničesar ne kritiziram kar vprek, sem pač tip ki da več na glasbo kot pa na opremo, s pomočjo katere nastane. Valda, tudi sam imam "higienski minimum" opreme, brez katere ne gre, po drugi strani pa vem, v to sem trdno prepričan, da se da v domačem studiu, morda z izjemo vokalov in bobnov (ne pa nujno) narediti zares dobre posnetke, za katere 99,9% audio projev ne bo nikoli pogruntalo, da je bila stvar posneta pri frendu v kopalnici, z opremo, vredno 3k€, vključno z Macbookom. Kar hočem povedati je, da veliki studii (pro)padajo oziroma se spreminjajo po celem svetu in da je vse več glasbe, ki se rola, posnete v domačih kleteh in tega pogrešam več na tem forumu, kako iz te domače opreme izcediti čimveč in potem v big daddy studiu dosneti bobne in vokale ter zmiksati na SSL konzoli za dostojen cekin. Mix in mastering sta seveda nekaj drugega, vedno pa bo ostal trg za tistega 0,1 odstotka artistov, ki ne morejo delati brez studiev tipa Ocean Way, Abbey Road itd.
OK, kot rečeno, imam najbrž več vprašanj kot odgovorov, kljub temu pa bom seveda s tistim, kar vem, rade volje pomagal, kolikor mi bo dopuščal čas. Kar se opreme tiče, s čimer lahko pomagam, delam na Macu v Logicu 9, z nekaj plugini (Sonalksis, Wave Arts...), Motu Ultralight MkIII, FMR RNP, Esi nEar05 monitorji, 1x Blue Bluebird in 1x SM57, Mogami kablovje, Radial JDI, Motu ZBox DI, Korg TR, Korg PadKontrol, Taylor 110CE, Danelectro DC 59 China made reissue (popolnoma modificirana), Fender Tele iz več originalnih delov, kup stompboxov.... Manjka mi še kak Moogerfooger 105 in 107, nekaj mikrofonov, kak spodoben DAW controler ala Mackie ali Euphonix, pa bom, kar se mene tiče, na konju. Sem opazil kar nekaj postov v zvezi z našteto opremo, res da hudo starih, ampak če bodo vprašanja, bom seveda pomagal.
Upam, da nisem s tem off off topic postom koga zamoril, ni bil namen. Hotel sem samo povedat, kaj pričakujem in kaj že zdaj pogrešam pri tem forumu, kljub temu pa je več plusov kot minusov. Veselim se klepetanja in kdo ve, morda kdaj tudi sodelovanja z vami. Veste bistveno več kot jaz, pa nisem lih med tapočasnimi...
Lep dan vsem, Aleš
Kot bi rekel g. Bogart "I think This Is The Beggining Of A Beautiful Friendship"
Prispevek uredil/a: winni, 02 april 2010 - 04:00 .