Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Vprašanje za vse vas...

• Prosimo prijavite se za odgovor
4 odgovorov v tej temi

#1 blend

blend

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 8 prispevkov

Objavljeno 26 april 2009 - 09:23

Sampli - ja ali ne?
Je samplanje kakšnega komada za vas kraja intelektualne lastnine, kraja nekega dela ipd.?

Sam sem sicer v rapu, produciranje je ena izmed stvari, ki so povezane z rapom in me zanimajo (v bližnji prihodnosti mogoče kakšen studio, če bo čas in denar), toda k tej temi, ki jo pišem, me je pritegnil naslednji komad. Represent.
Posnet davnega leta 1994, se je ta komad znašel na kultnem albumu "Illmatic", ki je mladega Nasa ponesel v višave in rap kritiki se še dandanes strinjajo, da je to po vsej možnosti najboljši rap album vseh časov. Pustimo zaenkrat to, ker niti ni tako pomembno, saj je govora o samplih. Redki so poslušali bolj podrobno ta sample, mene pa je dobesedno hipnotiziral.
Po malo klikanja sem naletel na to: DJ Premier (najbolj spoštovan in znan hip-hop producent vseh časov) je sample našel v komadu iz leta 1920, avtorja Lee Erwin z naslovom Thief Of Baghdad.
DJ Premier, zelo znan po njegovem neumornem iskanju samplov, je dosegel svojo slavo ravno z samplanjom.

Moje vprašanje: Sampli - ja ali ne?

#2 graylow

graylow

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 250 prispevkov
  • Interests:elektronska (minimalistična) glasba

Objavljeno 26 april 2009 - 09:51

Js pravim ne, kr bremzajo glasbeni napredek...drugo je če posamplaš kej svojega iz ritem mašin, mikrofona, sintha...
Tuje sample ki jih lahko dobiš prek neta ter rezanje samplov iz avtorskih komadov zamenjaj z LASTNO KREATIVNOSTJO!!!!
Sam sem pristaš zvočnega dizajniranja, ker je edini način zame da naredim kej svežga.
Zadnič sm gledu na youtube tipa kjer iz koščka posnetka svojega glasu dela svašta...prečekiri!

http://www.youtube.c...re=channel_page
Music is what feelings sound like

#3 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 26 april 2009 - 10:30

... moby je za svoj album play ogromno uporabljal sample iz ene fejst stare plošče, ki so mu jo podarili, vam je všeč kaj je nastalo?
... meni je cool.gif
odvisno kako in kaj, ni pravil.

lahko za foro posemplaš zvoke (svojega) človeškega telesa jih konvuliraš, efektiraš, delaš akrobacije (dandanes je to čist simpl) in narediš komad iz tega.
Prdec zna biti dober bas beat biggrin.gif ... al pa tudi marsikaj drugega... riganje je lahko svojevrsten inštrument in vse ostalo kar znamo proizvest... temu bi rekel kreativno samplanje.
Nenad Patkovic

#4 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 881 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 26 april 2009 - 12:52

Kreativa naj ne pozna meja book.gif
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#5 Domestic

Domestic

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 92 prispevkov

Objavljeno 26 april 2009 - 03:17

tudi Fat Boy Slim a.k.a. Norman Cook sempla stare plošče, ki jih nato nekako skup spaca v komade.

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov