Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Kolumna 8 : Tonski mojstri in glasbeni uredniki

17 odgovorov v tej temi

#1 hans

hans

PA bloger

• Uporabnik
  • Pip
  • 41 prispevkov

Objavljeno 22 maj 2006 - 05:55

Od kje izraz tonski mojster mi ni čisto jasno.Predvsem mi ni jasno to, da s tem nazivom kličemo vsazga, ki vrti ali premika gumbe na aparaturah.Glede na to da poznam mojstre v drugih branžah, predvsem pa njihovo znanje in pot, ki so jo morali prehoditi, da so to postali se mi upira da bi nekomu kar tako rekel mojster.Še tolk težje bi to reku mulcem, ki u nekaj tečajnih urah pridobijo "diplomo" in že so ustoličeni in pripravljeni na velike dosežke.Kar naenkrat so krasni sogovorci predvsem pa kritiki produkcije pr Neishi in Siddharti (Razbornik itak ne zna).Norah Jones in Sting sta kul, Magnifico ma švoh plug-ine, Tabu pa kitare itd. itd.V zadnjem času sem spoznal kar nekaj takih briljantnih osebkov, ki so prepričani da bi morali sesti v stol Trevorja Horna.Pa jim ga nihče ne ponudi in zato so nevrotični in živčni in komentirajo in pasirajo našo in mtv sceno.Ker vidm da vas kar nekaj bluzi tudi po tem forumu vam za adijo napišem par stavkov.Ne iz hudobije, ampak da boste enkrat zmožni nardit dobro in veliko stvar.Najprej odmisl da si dobr tonski mojster.Stalno pa misli na to da boš dober postal.Muzičarji takoj začutmo, če se nekdo na drugi strani trudi.Če se boš trudu z najbol izgubljeno ovčico, ki komaj obvlada dva akorda in fuša, potem boš enkrat zrastu in odprta ti bodo vrata za velika dela.
Najpomembnejše pri toncu je da v najkrajšem možnem času ugotovi utrip tistega, ki proizvaja zvok.Da zna ujeti njegov značaj in iz njega izvleči najboljše.In na koncu: ali boš fensy loj in se družu z lokalnimi pop-idoli ali pa boš zajadral v vode oceana in bil raziskovalec do konca svojih dni.Obe poti sta pravi, le da ena ne prinaša denarja.
Tonci.Bodte fejst fantje.Ne dregajte in ne glejte pod prste drugim.Uporabite domišlija in uživajte.Pa boste enkrat naredili plato o kateri se bo govorilo.
Radijski uredniki?
Definicija: tisti vsemogočniki, ki mislijo da vedo vse o muziki in smo jim glasbeniki priskledniki, zaradi katerih morajo radijske postaje plačevat avtorske pravice.Drži?
Jaz bom napisal svojo plat:
arrow.gif ali poznate kakšen radio, ki ne predvaja glasbe ali pa bi lahko funkcioniral brez nje?
arrow.gif ali veste, da je glasba nastala prej kot radio?
arrow.gif ali veste, da je uporaba glasbenega dela dokazano najcenejša minuta radijskega programa.
arrow.gif ali veste da 97% anketirancev na prvo mesto razlogov zakaj poslušajo radio postavi glasbo.
Glasbeni urednik.Če si tudi ti eden tistih, ki misliš da nam itak sam reklamo delate in da naj bomo srečni k nas vrtite, potem ti sporočam: lepi te...gleda!
V lanskem letu sem za štiri komade posnete v x studiu spiču 700 jurjev.Vsazga posebej sem lepo zavil in z lepim dopisom poslal na 26 (šestindvajset) radijskih postaj.Pripisal sem tudi naslov in telefonsko številko.Kljub temu, da si upam trdit da sta bila vsaj dva komada zelo dobra, da sem v njih vložu vsa svoja čustva, prihranke in energijo sem od 104 poslanih kuvert na slovenske radijske postaje dobil 1 (en) SMS, ki mi ga je poslal g.Jure Longyka, se v njem zahvalil za cd in napisal da bo prisluhnil.
To vam pišem vsem, ki upate da boste enkrat uspeli v muziki.Vam radijcem, da veste da ste navadni gnuji in vam proizvajalcem da tem gnojem ne pomente nič razen če imate joške.
Kajti: dober radijski urednik bi moral raziskovat teren, iskat umetnike med nažigalci in jih lepo zavite v celofan predstavljat publiki.In ker vem, da boste užaljeni, ko cerkvene mone vam povem še to.Vi ste tisti, ki poučujete ljudi.S svojim glasbenim izborom se lahko delate bebce iz sebe ali iz njih.Škarje in platno so v vaših rokah.
Pa še vprašanje radijskim postajam: koliko originalnih zgoščenk, ki ste jih kupili je v vaši fonoteki, izraženo v % :?:
a)-več kot 0.2%
cool.gif-več kot 0,42%
c)-več kot 0,46%
P.S. če se komu da naj vsebino današnje kolumne pomejla na radijske postaje. 8)
Ajd bok

#2 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 22 maj 2006 - 07:13

UUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!

Hans, zdaj si pa pravim navrtu se eno analno luknjo! To mi deli!! Ma ti oprostim da si se s "tonskimi mojstri" tudi mene lotu, ampak tole glede radia in urednikov je pa ko ata na mamo! laugh.gif laugh.gif

GG

P.S.
700 flik za 4 komade? Au.. to pa ni blo pocen. Hans, ce mas dober demo, ti jaz naslednjega posnamem zastonj!

#3 BlackOrWhite

BlackOrWhite

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 22 maj 2006 - 09:51

QUOTE (hans)
Vam radijcem, da veste da ste navadni gnuji in vam proizvajalcem da tem gnojem ne pomente nič razen če imate joške.
Ajd bok

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Žal res. sad.gif

HaHa, pa tud toncem si dobro podkuril... biggrin.gif
Upam, da bojo lepo sprejeli (dobro namerno) kritiko.
lp

#4 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1 280 prispevkov

Objavljeno 22 maj 2006 - 02:21

Jst se še na noben projekt nisem samostojno podpisal kot "tonski mojster", ampak vedno kot "tonski tehnik". smile.gif

So pa seveda tudi "oni drugi". laugh.gif

LP

#5 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 23 maj 2006 - 07:06

Se strinjam, da "tonski mojster" ni najbolj primeren izraz, AMPAK je izraz ki pomeni kar pomeni in JE v rabi. Jaz nimam nobenega problema podpisat se tonski mojster, ker je to pac moja funkcija pri projektih. Velikokrat sem tudi producent. Ta izraz tudi ni posrecen, sej glasbena produkcija nima (skoraj!) nikakrsne zveze z organizacijo in financiranjem projekta, kar producenti ponavadi pocnejo.

Ampak, ti izrazi se v tej branzi uporabljajo in toliko samozavesti pa ze premorem, da se podpisem pod to kar sem pocel s funkcijo ki mi pripada. Vse ostalo je lazna skromnost.

GG

#6 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 03 september 2006 - 11:48

Rad bi samo dodal, da šteje kvaliteta...

Na radijskih postajah se trenutno odvija prav lov na kakšne bolj kvalitetne slovenske produkcije zaradi kvot...

Takoj ko se kaj malo bolj kvalitetnega/posebnega pojavi, ogromno radijskih postaj zagrabi... Marzla vada npr. ali pa Da phenomena...

Ne mislim kritizirat vašega/našega dela, ampak robantit in vztrajat pri svojem je nesmiselno, če ne vzbudijo ta negativna čustva vsaj mal samorefleksije...

A so bili ti 4 komadi res primerni za radio?

Si poslal pravim radijskim postajam? (se malo ločijo glede na to, kakšno glasbo vrtijo...)

itd...

(my flame suit is on... you can start now... :? :shock: )

#7 jonnathan

jonnathan

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 79 prispevkov

Objavljeno 26 februar 2008 - 04:18

najprej en lep pozdrav! sem ćisto nov na forumu...

se strinjam da je tonski mojster mal previsok izraz za nadobudne mulote ki vrtijo knofe in dregajo faderje! se kar nasmehnem če mi kdo to reče ker je buča. mojster bom ko bom siv in bradat in obvladu več al manj vse.
skromnost je kul.

res je tud da te diploma še ne naredi mojstra, ti pa da neko osnovno znanje za naprej

glede radijskih urednikov pa takole...na slabših komercialkah dostikrat sploh ne obstajajo ampak vrtijo glasbo razni dj Zokiji ki so hkrati tudi voditelji/moderatorji...in so omejeni na 20 komadov...so mi že ponudili tudi tak job *tonca* ki dejansko sam rola musko iz računala - in jo dejansko tudi sam izbira :shock: . ne hvala.
na kakšnem RTVju se pa bolj potrudijo, je pa res odvisno ker program poslušaš in ker urednik je trunutno na paleti

drugače pa super kolumne ;-)

#8 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 26 februar 2008 - 11:25

Dobrodošel na forumu jonnathan!
Nenad Patkovic

#9 BlackOrWhite

BlackOrWhite

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 27 februar 2008 - 02:16

Čist OT, ampak kje za vraga je SoulFood?? Nekaj časa je bil zelo aktiven, zdaj pa že nekaj časa nobenega posta.

#10 Aleš Dravinec

Aleš Dravinec

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 128 prispevkov
  • Interests:pro audio

Objavljeno 27 februar 2008 - 06:55

Hans, odločil sem se da ujamem ta citat, če se slučajno premisliš in ga popraviš. To, kar si napisal, je po mojem neprecenljiv ekstrakt dejstev. Vse je natančno tako, kot praviš.

Upam, da bodo v bodoče to še mnogi prebrali.

S to kolumno je tudi Ixijev PlanetAudio ZELO pridobil na kredibilnosti.

Vsa čast !!

S spoštovanjem,

Aleš Dravinec
QUOTE (hans)

Od kje izraz tonski mojster mi ni čisto jasno.Predvsem mi ni jasno to, da s tem nazivom kličemo vsazga, ki vrti ali premika gumbe na aparaturah.Glede na to da poznam mojstre v drugih branžah, predvsem pa njihovo znanje in pot, ki so jo morali prehoditi, da so to postali se mi upira da bi nekomu kar tako rekel mojster.Še tolk težje bi to reku mulcem, ki u nekaj tečajnih urah pridobijo "diplomo" in že so ustoličeni in pripravljeni na velike dosežke.Kar naenkrat so krasni sogovorci predvsem pa kritiki produkcije pr Neishi in Siddharti (Razbornik itak ne zna).Norah Jones in Sting sta kul, Magnifico ma švoh plug-ine, Tabu pa kitare itd. itd.V zadnjem času sem spoznal kar nekaj takih briljantnih osebkov, ki so prepričani da bi morali sesti v stol Trevorja Horna.Pa jim ga nihče ne ponudi in zato so nevrotični in živčni in komentirajo in pasirajo našo in mtv sceno.Ker vidm da vas kar nekaj bluzi tudi po tem forumu vam za adijo napišem par stavkov.Ne iz hudobije, ampak da boste enkrat zmožni nardit dobro in veliko stvar.Najprej odmisl da si dobr tonski mojster.Stalno pa misli na to da boš dober postal.Muzičarji takoj začutmo, če se nekdo na drugi strani trudi.Če se boš trudu z najbol izgubljeno ovčico, ki komaj obvlada dva akorda in fuša, potem boš enkrat zrastu in odprta ti bodo vrata za velika dela.
Najpomembnejše pri toncu je da v najkrajšem možnem času ugotovi utrip tistega, ki proizvaja zvok.Da zna ujeti njegov značaj in iz njega izvleči najboljše.In na koncu: ali boš fensy loj in se družu z lokalnimi pop-idoli ali pa boš zajadral v vode oceana in bil raziskovalec do konca svojih dni.Obe poti sta pravi, le da ena ne prinaša denarja.
Tonci.Bodte fejst fantje.Ne dregajte in ne glejte pod prste drugim.Uporabite domišlija in uživajte.Pa boste enkrat naredili plato o kateri se bo govorilo.
Radijski uredniki?
Definicija: tisti vsemogočniki, ki mislijo da vedo vse o muziki in smo jim glasbeniki priskledniki, zaradi katerih morajo radijske postaje plačevat avtorske pravice.Drži?
Jaz bom napisal svojo plat:
arrow.gif ali poznate kakšen radio, ki ne predvaja glasbe ali pa bi lahko funkcioniral brez nje?
arrow.gif ali veste, da je glasba nastala prej kot radio?
arrow.gif ali veste, da je uporaba glasbenega dela dokazano najcenejša minuta radijskega programa.
arrow.gif ali veste da 97% anketirancev na prvo mesto razlogov zakaj poslušajo radio postavi glasbo.
Glasbeni urednik.Če si tudi ti eden tistih, ki misliš da nam itak sam reklamo delate in da naj bomo srečni k nas vrtite, potem ti sporočam: lepi te...gleda!
V lanskem letu sem za štiri komade posnete v x studiu spiču 700 jurjev.Vsazga posebej sem lepo zavil in z lepim dopisom poslal na 26 (šestindvajset) radijskih postaj.Pripisal sem tudi naslov in telefonsko številko.Kljub temu, da si upam trdit da sta bila vsaj dva komada zelo dobra, da sem v njih vložu vsa svoja čustva, prihranke in energijo sem od 104 poslanih kuvert na slovenske radijske postaje dobil 1 (en) SMS, ki mi ga je poslal g.Jure Longyka, se v njem zahvalil za cd in napisal da bo prisluhnil.
To vam pišem vsem, ki upate da boste enkrat uspeli v muziki.Vam radijcem, da veste da ste navadni gnuji in vam proizvajalcem da tem gnojem ne pomente nič razen če imate joške.
Kajti: dober radijski urednik bi moral raziskovat teren, iskat umetnike med nažigalci in jih lepo zavite v celofan predstavljat publiki.In ker vem, da boste užaljeni, ko cerkvene mone vam povem še to.Vi ste tisti, ki poučujete ljudi.S svojim glasbenim izborom se lahko delate bebce iz sebe ali iz njih.Škarje in platno so v vaših rokah.
Pa še vprašanje radijskim postajam: koliko originalnih zgoščenk, ki ste jih kupili je v vaši fonoteki, izraženo v % :?:
a)-več kot 0.2%
cool.gif-več kot 0,42%
c)-več kot 0,46%
P.S. če se komu da naj vsebino današnje kolumne pomejla na radijske postaje. 8)
Ajd bok

Aleš Dravinec
ADRaudio
www.adraudio.com

#11 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 27 februar 2008 - 10:04

QUOTE (BlackOrWhite)
Čist OT, ampak kje za vraga je SoulFood?? Nekaj časa je bil zelo aktiven, zdaj pa že nekaj časa nobenega posta.

Včeraj sem bil z njim na pijači... zaplaval je v druge multimedijske vode, vstran od tehnikov, mojstrov, urednikov,...

Lepo je napisal Hans, sicer klišejsko, ampak resnico.
Tako je povsod, ne samo v Sloveniji, mi smo samo uporabili copy/ paste metodo; od programskih shem, do franšiznih oddaj, glasba je v glavnem povsod enaka pa če si v Slo. ali Nemčiji,... dobrodošli v dobi, kjer program krojijo oglaševalci, namreč stvar je mnogo zapletenejša kot spregledani domači umetniki na drugi strani pa preferirani štancarji.
Ogroženo je svobodno novinarstvo... to je mnogo huje!
Naročniki špilajo, uredniki pa plešejo.
Zato ne bodite otročji.
Preveč je glasbenikov, preveč je nekvalitetnih radijskih postaj, slabe so plače, komu se da odgovarjat na vsaj 10 in včasih mnogo več prejetih demotov na mesec (ne govorim da je to prav!).
Nenehno ista glasba, isti komadi, en velik deja vu vsak dan.
Kaj pa poslušate takšne radijske postaje?
Zaradi vas/ nas sploh obstajajo in ene prav bogato živijo, lastniki "plavajo na jahtah"...
Njihova slaba točka je preprosta: povsem so odvisni od ratingov in s tem vrednostjo na trgu.
Preprostost kapitalizma - ponudba/ povpraševanje.
Ignorirajte jih, sčasoma se bodo izluščile kvalitetnejše postaje, medijski prostor bo zadihal s čisto drugo svežino, vsi nadarjeni umetniki bodo pokazali luč upanja človeštvu... a je utopično kajne?

Sprijaznite se da povsod na tej ljubi Zemlji živi 95% (da ne bom prekritičen:)) takšnih, ki to podpirajo (eni bi jim rekli id**ti) in 5% tistih, ki jim to ni povšeči ("intelektualci").
Ovčice ljube poslušne...
Če večina predstavlja "normalo", kdo potem ni? :smt116

Tonski mojstri ali tehniki (baš je vseeno, važno da pozna svoj poklic, če ga...) in kakršnikoli pač "uredniki" so samo en majhen nevažen člen v prehranjevalni verigi, žal.
Modra ali rdeča tabletka?
Nenad Patkovic

#12 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 27 februar 2008 - 10:17

QUOTE (NLP)
Modra ali rdeča tabletka?

Sam da je kontracepcijska! smile.gif

#13 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 27 februar 2008 - 10:19

laugh.gif :smt023
ampak bistvo je enako; tudi s kontracepcijsko je manj skrbi.
Nenad Patkovic

#14 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 27 februar 2008 - 01:53

Zato pa svaka čast tistim redkim izjemam, ki se borijo za drugačno medijsko podobo... Kar se mene tiče je na nacionalki VAL202 še zmeraj program, kjer lahko slišiš še kaj drugega kot 20 enih in istih komadov in kjer očitno glasbene opreme sestavljajo s premislekom - o dinamiki, raznolikosti, kompatibilnosti med komadi, prehodi, času dneva, itd.

Sicer pa vsaka čast Radiu Študent v LJ, kjer lahko slišiš vse kar je sicer pregnano iz radijskih programov širnega FM komercialnega vesoljstva in pa radiu MARŠ v Mariboru, ki se nenehno bojuje za svoje mesto na medijskem zemljevidu in sploh fizični obstoj; a vseeno uspe včasih bolj, včasih manj popestriti glasbeno in siceršnjo ponudbo.

Žal pa ni treba biti nek silen raziskovalec, da ugotoviš kaj statistično največji % ljudi želi poslušati - in to ni raznolikost, temveč 20 enih in istih hitov - zakaj pa so sicer Radio City in podobni glavni cari na radijskem zemljevidu? Ker jim je sveto sicer (v medijih) negativno pravilo KISS (keep it simple, stupid)
Zagovarjanje tega načela sem slišal iz ust nekaterih znanih urednikov komercialnih postaj...

Tonski mojstri pa - mislim, da si tak naziv zasluži nekdo, ki je končal univerzitetni program tonske tehnike, kot jih poznajo ponekod v tujini in ki so neprimerljivo bolj zahtevni od instant tečajev in kurzov.
Ali pa nekdo, ki lahko lastoročno kvalitetno izpelje še tako zahtevne audio projekte - recimo prenose opere, velikih koncertov, ozvočevanje kakšnih rokerjev s simfoničnim orkestrom, hkratno snemanje ter hkraten direkten prenos na radio, TV; nekdo, ki sliši da si je kitarist med enim in drugim koncertom zamenjal strune, itd. wink.gif
Nekdo, ki konstanto izgotovi kvaliteten audio izdelek, ne pa da ima ali srečne trenutke ali flope.
Ja, tonskih mojstrov je malo, heheh.
Ostali smo lahko srečni, če se podpišemo, kot audio mixer, ozvočevalec, itd.

#15 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 27 februar 2008 - 04:47

#16 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 27 februar 2008 - 05:19

Ne glej subjektivnih/ prirejenih statistik oz. želj posameznih radijev.
S tem se ukvarjam... Vsaka radijska postaja ima svojo statistiko.
Uradna je le od Medijane, pa še tista je bolj tak, neuradna pa je najboljša od Med*****la, ampak je interna in ni za javnost.
Nenad Patkovic

#17 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 27 februar 2008 - 05:47

QUOTE (winny32)

Mah, te meritve so tako-tako ja - Mediana tudi ni nek de facto standard in absolutno iskren faktor. Naročnik je le naročnik, hehe. Pač izbereš vzorec malo prirejeno, pa so že ugodne številke tu...

Pa Maribor je res ena velika kmetija:

Največja komercialka kao nenormalno prehiteva vse ostale radijske postaje, če jim gre seveda verjeti, na drugem mestu pa je ultra nekvalitetni turbo-folk radio Brezje...

#18 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 27 februar 2008 - 06:06

Prišepnem vam lahko, da niti nacionalka npr. 202 ni tako visoko kot bi naj bil po raziskavah... in priznam, da mi je njihov program tudi še nekako najbolj pri srcu od vseh ostalih (pa RŠ in MARŠ).
Statistika pa je tako poglavje zase, saj veste tisto; laž, še večja laž, največja laž, statistika.

Pop in turbofolk, izbira tistih 95% normalnih povprečnih ljudi je** nas intelektualce laugh.gif

Umetniki, kvaliteni izvajalci vseh vetrov nehajte jokat in se borite, iz zgodovine je razvidno, da čeprav ta mali procentek ljudi, na koncu vpliva na nadaljni razvoj prihodnosti.
Vi ste tisti, ki naj kažejo na pereče probleme družbe, trende, možne kompromise... ampak to je večna borba. Ne bodo zmagale tiste ovčke, ker ste vi pastirji laugh.gif (resno mislim, samo smešno se sliši).

Pa pustite uboge tonce (tehnike ali mojstre) in urednike brez očitnega izhoda ter volje na miru. Vi tudi izobražujte folk! Ampak morate biti dovolj kreativni, iznajdljivi in izvirni... pa ste res?
Nenad Patkovic

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov