Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Kolumna 1: Nastanek glasbe

2 odgovorov v tej temi

#1 hans

hans

PA bloger

• Uporabnik
  • Pip
  • 41 prispevkov

Objavljeno 27 marec 2006 - 06:15

Da bom lažje razčlenjeval in razlagal prihodnje kolumne se bom v prvi vprašal kaj glasba sploh je in čemu služi. Izhajamo iz teorije velikega poka in nastanka vesolja. Po tej logiki je zvok nastal dosti prej kot naša ljuba zemlja in mi glasbeniki. V stran pa ne bomo dali tudi teorije o stvarniku, ki je ustvaril nebo in zemljo. In tudi on je dal živim bitjem čutila da proizvedejo in slišijo zvok. Izbiro teorije prepuščam vam. Jaz pa se bom vrnil v čas, ko je človek še živel v jami. Brez Hi-fi-ja ali telefona bi bilo življenje dolgočasno, saj niso rabili hoditi v službo, vozit otroke k raznim dejavnostim, ipd. Vse kar so rabili je hrana, ki so jo nabrali v svoji okolici. Seveda so nekaj časa porabili z dejavnostmi povezanimi z ohranitvijo vrste in tu se poraja vprašanje: »Kaj so počeli v prostem času?« Ob globokem premisleku se mi je utrnilo da so po vsej verjetnosti žurali, toda kako. Edini logični odgovor je igra z zvokom in muziciranje. In zvoka so se naučili na različne načine. Če so ujeli veliko žival, ki je pomenila obilje so bili enostavno veseli in čisto popovsko ritmični. Če pa je žival ujela lovca je le ta ko ga je razcefrala spuščal bolj bluesovske glasove. In ko so fantje hoteli zahaklat žensko so od sebe spuščali rokovske rife in ko so jih osvojili so postali zvoki baladni. Skratka te izkušnje so jih vodile ko so ob močnih nalivih čepeli v luknji, da so si zapolnili dan. Bistvo pa je, da so muzicirali vsi in nikomur ni padlo na misel, da je glasba znanje namenjeno izbrancem.
Razvoj človeka pa je prinesel odklone, ki jih bistvo glasbe ne razume. Glasba je postala posel, umetnost, izraz ipd. Pojavili so se ljudje, ki znajo pisati glasbo, tekste in ki drugim dopovedujejo, da ne znajo peti ipd. Univerzalno čustvo si nekateri skušajo prilastiti in dopovedati nam neukim naj damo prste proč od tega studenca.
Le ti so po mojem mišljenju največji glasbeni uničevalci. Zato dragi moji glasbeniki in vsi, ki soustvarjate glasbo. Naštel vam bom nekaj bistvenih iztočnic, ki so mi pomagale da še danes po 25-tih letih uživam in z veseljem muziciram. Vtaknite si jih v svoj sivocelični hardware.

Modra navodila: :wink:

arrow.gif Slovenske scene ali glasbe ni, je samo glasba.
arrow.gif Nikoli ne ocenjuj dela drugih glasbenikov, jih ne omalovažuj, ampak išči svoje kreativne rešitve.
arrow.gif Zaupaj sebi in svojim sposobnostim, saj si edinstven in najboljši.
arrow.gif Ustvarjaj, ustvarjaj in ne izgubljaj energije za jamranje in kritiziranje.
arrow.gif Ne razmišljaj o veliki hiši in poršeju. Bodi srečen v šotoru, z kolesom in staro kitaro.
arrow.gif Ideje ne poraja trava, alkohol ipd. Ideje so v tebi in okolju. Če jih boš iskal, te bodo obiskale.
arrow.gif Sounda ne dajo aparature, sound si ti.
arrow.gif Bodi iskren, bodi to kar si, ko boš v penziji boš račune itak pokladal samo samemu sebi.
arrow.gif Glasba te nahrani, napije in postelje mehko posteljo.
arrow.gif Ne obupaj, poišči svoj kotiček.

Naj živi SLO glasba in mi z njo.
Hans

#2 Bo

Bo

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 18 prispevkov

Objavljeno 27 marec 2006 - 11:21

Naj živi SLO glasba in mi z njo.

Samo glasba... smile.gif

#3 Gaber