Piskotki

Skoči na vsebino

Najbolj všečna vsebina

#46009 Bi mi kdo zmixal komad?

Objavil Blaster na dan 08 februar 2019 - 01:12

Jaz pa iščem vodovodarja, ki bi pri meni v kopalnici malo povadil in mi montiral 3 pipe ter WC. Ugotovil sem namreč, da vodovodarji računajo toliko, da si jih lahko privoščijo le tisti z nenormalno visokimi plačami. Mi, ki se ukvarjamo s produkcijo, glasbo, pa žal ne, saj nam ni nihče pripravljen dat 200 EUR za našo uslugo (vodovodarska za par ur dela krepko presega prej omenjeni znesek, z nekaj fizičnega napora, rorcangami in prejo kot osnovnim sredstvom).

Ljudje, kdaj se boste zavedali, da brez nič ni nič, živet pa moramo na koncu vsi?

Lep kulturni praznik želim!

• ixi in jetam članom je to všeč

#45271 Knauf stena

Objavil NLP na dan 28 junij 2016 - 08:00

Eno je ureditev akustike v samem prostoru, drugo pa soundproofing oz. zvocna izolacija med prostori... za slednje je potrebna masa.
Potem je treba videti specificno situacijo in se odlociti kako primerno urediti.
  • NLP in hannah članom je to všeč

#44123 Warm Audio napoveduje novo cenovno ugodno verzijo Classic Pultec EQP-1A

Objavil Psyko na dan 10 januar 2015 - 12:50

Odlično! Še malo pa bo hardware cenejši od pluginov :D

• ixi in Ploki članom je to všeč

#43946 Ura tonskega tehnika, audio engineer-ja pri nas?

Objavil Blaster na dan 13 november 2014 - 08:58

... približno pol manj, kot povprečen keramičar.  :lol2:

• ixi in jantex članom je to všeč

#43939 Studio URGENCA - gradnja

Objavil zmatej na dan 11 november 2014 - 03:16

Počasi se začenja zares. Ometi so narejeni, ta teden pripravljamo za estrihe oziroma plavajoči pod v studiu. Tole je kontrolna soba - slike pa bol za silo iz telefona. Ko bo kaj več za pokazat bomo pa poizkali kak boljši fotič...

Pripete sličice

• IMAG1607.jpg
  • IMAG1611.jpg
  • IMAG1609.jpg
  • IMAG1613.jpg
  • IMAG1614.jpg

• ixi in NLP članom je to všeč

#46166 od glasbe do videja

Objavil boris na dan 28 december 2021 - 02:41

Pozdrav,

pri 17ih letih sem se priključil forumu ko sem že nekaj časa ustvarjal muziko in se razvijal naprej kot producent. Po cca. 10 letih sem opremo prodal se vsemu odpovedal zaradi tega ker je na obali scena zamrla, hvala bogu je bila muzika hobi/druga služba. Ves ta čas me je spremljal avtomobilizem itd. Čez čas sem menjal avto in nehal kadit. Razlog, da nisem kupil cigaret je bil to da sem si kupil prvega goproja. Danes imam 29let let in sem znanje avtomobilizma, muzike vrgu v snemnaje avtomobilov, zvokov, prenosnih snemalnikov mikrofonov za kamere :). Iz studija in najbol sterilnih posnetkov sem prešel na snemanje na terenu in nikoli si nebi mislu da je tako zabavno. Posnetega je ogromno objavljenega malo nič zaradi tega ker si nihče ne želi nakopat težave policije. Nimamo več 18 let, nimamo nekega okolja razen stare ceste in walkietalkie.

No s prijatelji imamo 5 let staro društvo, ki se ukvarja z orgarniziranimi izleti z avti v tujino. Link, ki ga prilagam pa je povezava do YT kanala. Razlog za to, da pišem po vseh teh letih nazaj v ta forum je to ker upam, da so tukaj gor še ljudje ki so bili pred poplavo instagrama, facebooka itd. in berejo/pišejo hece in o muziki in podobno in da je konec loudnesswar-a in kaj je bolje protools ali cubase.

Morda nasvet za mlajše če to berejo ki ni nobena topla voda pri ljudeh ki so precej časa v audio svetu. Najprej začnite delati kar delate v muziki, kasneje ko najdete kaj vam je všeč v muziki tam dokupujte opremo. In preden jo kupite prespite mesec dni če jo res rabite in kaj boste z njo dosegli. Budget ko kupujete pa si omejite v glavi na to kam ciljate na objavo v socjalna omrežja in telefone ali ciljate na predvajanja na profesionalno opremo. 

Lp, Borut ( včasih kot borisbeats )
https://www.youtube....lManiacs/videos

• ixi članom je to všeč

#46025 Stage piano Roland RD 2000

Objavil ixi na dan 02 april 2019 - 07:58

Lahko ga greš sprobat v AudioPro Ljubljana in vidiš če je zate.

Drugače pa je to eden izmed modelov, ki so res omembe vredni.

• Jakanovi članom je to všeč

#45747 Kakšen monitor za 20 m2 domači studio

Objavil jetam na dan 25 oktober 2017 - 04:50

Če imaš monitor, ki ne gre nizko, ne slišiš, kaj se dogaja pri nizkih frekvencah.

Če imaš monitor, ki je linearen do nizkih frekvenc, v dobrem prostoru, boš slišal, kaj se dogaja pri nizkih frekvencah.

Če imaš monitor, ki je linearen do nizkih frekvenc, v prostoru, ki ni linearen pri nizkih frekvencah, boš slišal, kaj se dogaja pri nizkih frekvencah, a ne natančno.

Pomoje je bolje slišati nekaj nenatančno, kot sploh ne slišati.

Poleg tega so večji zvočniki ponavadi bolj usmerjeni oz. držijo usmerjenost do nižjih frekvenc, kar je v neidealnih prostorih večinoma želeno.

Če se ne motim, so našteti zvočniki v približno istem cenovnem rangu, kot KRK-ji. Če jih nisi preizkusil do te mere, da bi vedel, da ti bolj ustrezajo, nisem prepričan, če gre za najbolj smiselen nakup. Verjetno bi bilo bolj smiselno privarčevati za neke resne zvočnike (Genelec, Neumann/KH ...), dolgoročno je tako ponavadi ceneje.

• gomboss članom je to všeč

#45696 Hk Audio Lucas Nano Twin 602/602

Objavil MyDream na dan 13 avgust 2017 - 12:26

Nujno rabim sub, 2x12 sta dovolj za sem in tja ja. Ampak v večini pa premalo, sub 15" pa je redko odprt na 0. Ciljam na 2x10 ali pa 2x12 sub in neke majne satelite zgoraj. Kot pravim ožji izbor FBT CS 1000 ali HK lucas nano twin 602/602. Prednost HK-ja je tu teža in pa dejstvo, da gre en sistem lahko v stereo mode. To pa je dovolj za hotele, restavracije, terase itd.

Fbt je en sistem 33kg, HK pa 16kg. Trenutno pa ima vsak satelit 16kg, ampak je sam po sebi neuporaben. Tudi 2x15" satelita sta premalo, poleg tega so to ene nerodne škatle. Nič ne pridobim
  • MyDream članom je to všeč

#45280 Gradnja studia

Objavil oidua na dan 29 junij 2016 - 02:04

Aha. Kaj pa če tudi levo steno, ki je betonska enako oblečem v tervol in cez knauf? Lp
  • oidua članom je to všeč

#45266 Gradnja studia

Objavil NLP na dan 26 junij 2016 - 11:21

... ne gre ce bi samo na levo stran pozicioniral, logicno, zato sem napisal da nimas neke izbire.
  • NLP članom je to všeč

#45137 Live recording

Objavil jetam na dan 22 marec 2016 - 10:46

Seveda lahko postaviš tudi pri mešalki. Postavitev na odru ima prednost v tem, da mikrofoni niso pred zvočniki in da zajameš celo dvorano. Postavitev po dvorani pa je lahko bližje publiki. Če imaš dovolj kanalov, postavi oboje oz. čim več.

• ixi članom je to všeč

#44694 Tečni ozvočevalci

Objavil jodldajs na dan 06 julij 2015 - 10:48

tako kot je ixi reku, ali pa težiš tolko časa na odru dokler niso stvari urejene. v skrajni sili ne začneš igrat, to je tvoja legitimna pravica. jaz tud nimam rad da mi kdo šari po mikserju, vse se da zmenit. predvsem pa lepa beseeda lepo mesto najde

lp, aleš

• ixi članom je to všeč

#44597 ProTools EDU (11) resale

Objavil ixi na dan 26 maj 2015 - 06:18

če ne drugače preneseš vse ostale stvarin na drug nov ilok in to je to.

• Ploki članom je to všeč

#44478 studio red

Objavil NLP na dan 21 april 2015 - 11:30

... med tem specifičnem izborom je moj glas za Event.

• boris članom je to všeč

#44204 Crocy [www.crocy.si]

Objavil Crocy na dan 04 februar 2015 - 01:05

Mal update-a rabite :)

crocy.jpg

Vsak drugi četrtek v mesecu bo na Progressive.Beats predvajana moj podcast #deeperdivine

Jeseni sem se tudi priključil booking agenciji DJunkee Bookings, decembra pa sem se odpravil na svojo prvo turnejo - po Grčiji.

Pa še kej iz moje produkcije lahko slišite tukaj.

Cheers!

• ixi članom je to všeč

#44031 K-Metering

Objavil ixi na dan 10 december 2014 - 05:12

Glede na današnjo borbo z glasnostjo ,... pač presodi sam, je pa res če pustiš nekaj headrooma za mastering je potem lažje kaj naredit..

Drugače pa komaj čakamo da prične uradno veljati standard, ki bo jasno določal kakana bo jakost.

• dejanilly članom je to všeč

#43967 slab ground imac

Objavil kuhar na dan 20 november 2014 - 06:54

Zivjo.

Bil v tujini, sele zdaj vidu odgovore.

Na nobenem racunalniku se to dogaja.
Samo na temu macu.

Ta majstr ki je opisoval problem, ga je odpravil z novimi ground pointi (dal je tudi navodila, kaj je naredu, ce kje najdem postam link)

Sem pa ziher da je problem v dizajnu, bolj kot pa sama napeljava v hisi.

Malo je verjetno da ima toliko ljudi na internetu z istimi maci iste probleme zgolj zaradi napeljave.

In popanje grounda na bakren koscek se mi ne zdi lih proper way to go... ali pac?

Lp Chef
  • kuhar članom je to všeč

#31646 OSNOVNI AKUSTICNI ELEMENTI

Objavil NLP na dan 15 avgust 2010 - 11:11

Če vas zanimajo nekatere osnove o akustičnih elementih za zvočne studije pa tudi za druga akustično prilagojena poslušalska okolja...
Upam da bo komu pomagalo k razumevanju različnih gradnikov akustičnih prostorov.
Začetek številčenja slikic naj vas ne zmede saj je dokument vzet iz neke celote.

Opisano je:
Absorberji zvoka: Porozni absorberji, Kotni absorberji, Membranski absorberji, Membranski perforirani absorberji, Membranski mikroperforirani absorberji, Helmholtzev resonatorski absorber, Cilindrični in polcilindrični absorberji, Aktivni elektronsko uravnavani absorberji.
Difuzorji zvoka: Geometrične strukturirane površine, Phase grids of Helmholtz resonators, Maximum length (ML) difuzorji, Mikro perforirani difuzorji, Schroederjevi difuzorji.

Pripete datoteke

• NLP članom je to všeč

#24420 Kje/kako se dela mastering ?

Objavil Gregor Zemljic na dan 09 avgust 2009 - 09:29

QUOTE (exorciser @ 4. Aug 2009 14:13:17) <{POST_SNAPBACK}>
Vendar lahko mastering inžinir "popravi" mix, če dela Stem mixing? Vsaj frekvenčno uskladi tracke, popravi EQ in ostalo kar pač sodi zraven?

evo bom pa še jaz vskočil v debato.......ker sem delel kar precej projektov po stemih.....ali bolje rečeno grupah

Bistvena prednost stem mixinga-masteringa je da lahko svoje mikse, ki so bili ponavadi narejeni na ne najboljšem monitoringu in z omejeno opremo in ponavadi tudi znanjem miksanja, "popravljaš" na precej boljšem monitoringu, hkrati pa dobiš neodvisno mnenje/znanje od mastering inžinirja, ki ima ponavadi precej studijske kilometrine in pozna kar nekaj trikov, ki lahko precej izboljšajo zvok komada......

Seveda je nujno da mastering engineer pozna svoje "bokse" in opremo u nulo, in iz izkušenj ve, kako se morajo stvari slišati , da se bodo dobro prenesle na radio, tv, vinil, internet ali cd......

V večini primerov se zgodi , da jaz poslušam miks, ki mi ga stranka pošlje v mastering in napišem neke svoje komentarje o soundu in produkciji......ponavadi se te pripombe upoštevajo in dobim novo verzijo, ki jo zopet poslušam in napišem dodatne komentraje, če je to potrebno......se zgodi da se ta proces ponovi parkrat.....če je to seveda mogoče......ampak glede na to da večina dela ITB je to precej enostavno.....

Če so stereo miksi precej kritični v smislu kvalitete, ali pa se mi zdi da ima komad precej večji potencial v smislu zvoka- včasih predlagam stem mastering, včasih pa stem mixing+mastering, razlika je samo v številu "stemov" in seveda ceni.

Več , ko je kanalov, več časa se porabi in bolj se bo spremenil karakter in kvaliteta miksa (na boljše seveda.. strongbench.gif )

Včasih pa producent hoče doseči nek maksimum in sam predlaga stem mixing+mastering v štartu, kar ponavadi prinese odlične rezultate....

Dostikrat se zgodi , da "dosnamem" še kakšen outboard reverb/delay na vokal ali kakšen zelo pomemben zvok.....s tem lahko še dodatno izboljšam zvočno sliko...

Pri stem mixingu+masteringu seštevam grupe analogno (Apogge DA16X normaliziran na SPL Mixdream), kar doda še dodatno analogno toplino in širino + da lahko na pomembne grupe insertiram analogne equalizerje in kompresorje......in posamezne grupe avtomatiziram, če je to potrebno......in seveda dodam plug-in v kompjutorju, če je to potrebno.....

Pri stem mixingu+masteringu se da radikalno spremeniti "kvaliteto" miksa, produkcija ki zveni povprečno lahko enormno pridobi pri samem procesu, hkrati se pa lahko zgodi, da se "karakter" miksa toliko spremeni da producentu ni všeč.....zato mora biti vedno prisoten pri samem procesu, razen če že dalj časa sodelujeva in mi zaupa, ter pride na samem koncu procesa odobrit in predložit popravke.....

V bistvu je razlika med stereo masteringom, stem masteringom in stem mixingom+masteringom precejšnja......

Pri stereo masteringu je mixer sam naredil končni mix, pri masteringu naredim samo "frekvenčno in dinamično izboljšavo" + kontrolo glasnosti...

Pri stem masteringu je mixer sam naredil končni mix, ga je pa exportiral v 4- do max 8 stereo grupah, tako da lahko mastering engineer naredi fine tuning levelov in eventuelne minimalne popravke na posameznih grupah - in potem dokaj enak mastering kot bi ga sicer delal na stereo posnetku.
Ker imaš možnost popravljati posamezne nivoje , ponavadi to izpade bolje.....in seveda vzame več časa in denarja......

Stem mixing+mastering je pa v bistvu že skoraj mixanje komada, jaz temu pravim postprodukcija miksa.......producent exportira do 24 kanalov, v studiu vsakega dodatno "očistiva" frekvenčno in dinamično,če je to potrebno, dodava dodatne efekte, narediva grupe v mojem ali njegovem DAW-u, jih pošljeva na SPL Mixdream in insertirava analogne procesorje, posnameva zunanje reverbe/efekte, narediva automatizacije kanalov etcetcetc......in končni rezultat je ponavadi radikalno boljši in tudi popolnoma drugačen od original miksa....

To je moj oseben pogled na stem mixing/mastering, verjetno vsak razvije svoj sistem in tehnike.....če je kaj nejasno rade volje odgovorim na dodatno vprašanje........

Gregor Z
  • Gregs91 članom je to všeč