Piskotki

Skoči na vsebino



Slika

Brum v monitorjih....


9 odgovorov v tej temi

#1 dejanilly

dejanilly

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 03 januar 2014 - 02:46

Zdravo

Kako naj odstranim brum (brnenje) v monitorjih ? Vso studijsko opremo imam zvezano na eno dozo, kot je priporočeno.
Baje, da se dobijo neki hum remuverji vendar stanejo po 100 USD kar se mi zdi malo veliko glede na to, da moraš vsakega dati pred vsak zvočnik.Imam 4 monitorje tako, da bi blo kar drago pa še za rezultat mi noben ne garantira. ohmy.gif

Se mi zdi, da je glavni povročitelj računalnik. A vrstni red v razdelilcu je pomemben ?
V glavnem kakšne so kaj vaše izkušnje stem ?

Thnx

lp

#2 avbarr

avbarr

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 119 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Trebnje

Objavljeno 03 januar 2014 - 08:24

Ali je na tej dozi še kaj drugega priklopljeno? Je to popolnoma samostojna faza?

Če imaš kak multimeter najprej preveri, ali je ozemljitveni kabel ter nula kratko sklenjena. Če ne veš kaj delaš, poprosi koga drugega, da to preveri namesto tebe, ker lahko povzročiš kratek stik med fazo ter nulo, če ne veš kaj meriš.. V vsakem primeru vse prej odklopi iz omrežja.
Najpogostejši vzrok je to.

Lahko da je tudi v napajalniku računalnika zemlja ter nula kratko sklenjena. Gre za prenosnik ali za stacionarni računalnik?

Kakšno imaš povezavo med računalnikom in monitorji? Je vmes zunanja zvočna kartica, so povezovalni kabli balansirani?
Vrstni red v razdelilcu pa ni pomemben..

QUOTE (dejanilly @ 3. Jan 2014 15:46:29) <{POST_SNAPBACK}>
Zdravo

Kako naj odstranim brum (brnenje) v monitorjih ? Vso studijsko opremo imam zvezano na eno dozo, kot je priporočeno.
Baje, da se dobijo neki hum remuverji vendar stanejo po 100 USD kar se mi zdi malo veliko glede na to, da moraš vsakega dati pred vsak zvočnik.Imam 4 monitorje tako, da bi blo kar drago pa še za rezultat mi noben ne garantira. ohmy.gif

Se mi zdi, da je glavni povročitelj računalnik. A vrstni red v razdelilcu je pomemben ?
V glavnem kakšne so kaj vaše izkušnje stem ?

Thnx

lp



#3 mte

mte

    Povpraševalni PAjevec

  • Uporabnik
  • Pip
  • 36 prispevkov

Objavljeno 04 januar 2014 - 09:28

Poskusi izključevati vse možne dejavnike - začni izklapljati po vrsti vse naprave po hiši (ne pozabi na klimo, hladilnike, zam. skrinje in luči, sploh če imaš regulirane ali cfl!), iz razdelilca pa počasi odstranjuj tudi vse, kar nima veze z audio. Računalnik sam po sebi ne bi smel povzročati problemov, če je ostala inštalacija narejena pravilno.

Javi, če je ob izklopu kakšne naprave situacija spremenjena, pa bomo naprej ugotavljali kakšna bi bila bolj dolgoročna rešitev.

Lahko imaš tudi na sami avdio opremi kje kakšen ground loop - npr. jaz sem ga dobil tako, da sem računalnik preko usbja povezal na klaviaturo (midi), poleg tega pa še na mixer (digitalni avdio, na mixerju se nahaja DAC). Do tu vse ok, ko pa sem na mixer povezal še klaviaturo (avdio), se je pojavil brum. Rešil sem ga tako, da sem na usb kablu (enem izmed obeh, kateremkoli, ne pa na obeh!) prerezal vodnik GND.

lp

#4 ixi

ixi

    PA MAYOR

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 827 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Grosuplje
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 05 januar 2014 - 09:22

Tako kot sta že oba predhodnika povedala, poizkusi tuti prestavit na drugo vtičnico. Včasih kak štromar narobe zveže in imaš obrnjeno zemljo in nulo.
Izogibaj je pocenskih razdelilcev. Lahko da pa ima nek drug uporabnik na tej fazi problem in jih fašeš še ti.

A ti monitorji brnijo tudi ko so priklopljeni na elektriko BREZ audio kabla ?

Če ja je problem s štromom. Če ne ja lahko povezava med zvočno karto in zvočnii - balansirana - ne balansirana.
Lahko je problem računalnik - napajalnik, lahko je grafična kartica....

Pojdi po vrsti.
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#5 DIGI

DIGI

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 115 prispevkov
  • Gender:Male

Objavljeno 05 januar 2014 - 11:01

Kupi si UPS !
Ko bom velik bom imel velika ušesa in bom tonski mojster!

#6 Tuub

Tuub

    Aktiven PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 235 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Ljubljana
  • Interests:Pro audio elektronika in zgodovina.

Objavljeno 05 januar 2014 - 08:30

UPS ful stane, da je približno ok, poleg tega so prednosti bolj na papirju. Pa če ima en ground loop nekje v opremi, ali kak slab kabel/povezavo, mu to ne bo nič pomagalo. Videl sem tudi napravo kar visokega ranga, ki je imela ground loop "tovarniško vgrajen", tako da je pred omrežjem treba izključit druge dejavnike. Nasvet, da gre po vrsti od zvočnikov se mi zdi pravi.
Btw, par metrov nebalansiranega kabla ne bi smelo delat težav. Če jih, ga malo premikaš okrog dokler ne utihne. Včasih se sicer zgodi, da ima kakšna naprava "slabo balansirane" vhode/izhode, pa je problem ko priklopiš nekaj nebalansiranega. Rane ima dobro opisano kako v takih primerih vezat pine na kablu.

#7 saso

saso

    Aktiven PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Zagorje ob Savi

Objavljeno 07 januar 2014 - 04:36

Tudi jaz imam probleme z brumom doma...

Peavey bas ojačevalec mi zelo brumi, ne glede na jakost, ki je na njemu nastavljena... samo ko ga vštekam v elektriko, je prisoten brum.
Podobno je bilo z Krk RP6 monitorji... sedaj imam Adam A7 in je bruma mnogo manj, je pa vseeno rahlo prisoten. Je pa možno, da včasih bolj včasih manj - tako da je res verjentno povezano z ne nekim porabnikom v hiši...

Vseeno je v katero vtičnico v hiši vštekam, vedno je isto...

Bom pa enkrat si vzel čas in vrgel ven varovalke razen ene, pa da vidimo, če je res kakšen porabnik v hiši, ki to povzroča...

#8 avbarr

avbarr

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 119 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Trebnje

Objavljeno 07 januar 2014 - 04:59

QUOTE (saso @ 7. Jan 2014 17:36:05) <{POST_SNAPBACK}>
Tudi jaz imam probleme z brumom doma...

Peavey bas ojačevalec mi zelo brumi, ne glede na jakost, ki je na njemu nastavljena... samo ko ga vštekam v elektriko, je prisoten brum.
Podobno je bilo z Krk RP6 monitorji... sedaj imam Adam A7 in je bruma mnogo manj, je pa vseeno rahlo prisoten. Je pa možno, da včasih bolj včasih manj - tako da je res verjentno povezano z ne nekim porabnikom v hiši...

Vseeno je v katero vtičnico v hiši vštekam, vedno je isto...

Bom pa enkrat si vzel čas in vrgel ven varovalke razen ene, pa da vidimo, če je res kakšen porabnik v hiši, ki to povzroča...


Potem verjetno nimaš pravilno ozemljeno. Verjetno sta nula in ozemljitev povezana. Lahko je pa tudi problem, če imaš 2 različni ozemljitvi..

#9 saso

saso

    Aktiven PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Zagorje ob Savi

Objavljeno 07 januar 2014 - 09:15

Bom preveril, ampak dvomim, glede na to, da imam komaj 2 leti staro napeljavo in da so mi jo delali štromarji, za katere upam trditi, da vedo kaj delajo...
Imam tudi FID stikalo po glavni varovalki, ki mislim da vrže ven, če skleneš nulo in zemljo (ali se morda motim?)

#10 avbarr

avbarr

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 119 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Trebnje

Objavljeno 07 januar 2014 - 09:37

QUOTE (saso @ 7. Jan 2014 22:15:31) <{POST_SNAPBACK}>
Bom preveril, ampak dvomim, glede na to, da imam komaj 2 leti staro napeljavo in da so mi jo delali štromarji, za katere upam trditi, da vedo kaj delajo...
Imam tudi FID stikalo po glavni varovalki, ki mislim da vrže ven, če skleneš nulo in zemljo (ali se morda motim?)


FID stikalo je narejeno tako, da prekine fazni in ničelni vodnik, kadar tok, ki priteka v stikalo, ni enak odtekajočemu toku.
To pomeni, da je nekje prišlo do napake in da je tok, ki je razlika tokov stekel preko ohišja porabnika v zemljo. Po temu sledeč
bi moralo držati, da je ozemljitev ok, ni pa nujno.

Če imaš na ojačevalcu možnost gnd lift, potem vklopi ta gumb. Boš videl, če je kaj razlike (Brum izgine)

Torej, če je napeljava ok, potem je s tvojim ojačevalcem nekaj narobe. Če imaš multimeter,
daj varovalko ven ter preveri v vtičnici kontakte med sabo. Lahko pa že v električni omarici preveriš,
ali sta nula (modra žica) ter ozemljitev (rumeno - zelena) povezana skupaj. Sem skoraj 100 odstotno prepričan,
da sta nula in ozemljitev povezana, sploh če imaš povsod brum (vsa audio oprema), ali pa na ojačevalcu, kamorkoli ga priklopiš.

Lahko je problem tudi v večkratni ozemljitvi, se pravi če imaš več ozemljitev, potem se lahko med temi
ozemljitvami nabira potencial, torej neka napetost, ki povzroča brum. Tudi to je možnost..



Dodaj odgovor



  


0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov