Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Multiband Kompresija na masterju (digital)

43 odgovorov v tej temi

#31 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 12 marec 2007 - 04:52

QUOTE (NLP)

Mislim da sem ravno tega videl v Metroju. Prikljucenega so imeli za izdelavo masterja.
Sem pa takrat prvic videl multiband kompresor v uporabi. Se popolnoma strinjam, da se mult b. komp. redko uporabljajo.
Miha

#32 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 12 marec 2007 - 07:58

Kolikor vem obstaja kar nekaj tehnik "chainanja" različnih kompresorjev katerim dodeljujejo specifična frekvenčna območja in "sidechainanja" določenih frekvenčnih območij... v glavnem tudi to je neka postopna ali hkratna multiband kompresija z enim ali večimi različnimi kompresorji.

Res pa je da se to bolj uporablja v profi miksanju in redkeje v masteringu.

Bolj ko se poglabljaš v mastering vidiš koliko je zapleten in ko se poglobiš še bolj se vprašaš zakaj se že pri osnovnem miksu ne potrudiš bolj oz. dovolj.

Seveda je za to potrebna boljša in zelo dražja oprema, kar jih pa kar nekaj studijev presenetljivo celo ima - še več kot jo je potrebno, pa čeprav niso specializirani za mastering.
V teh studijih pa žal ne dobiš zlatih parov ušes in izkušenj, ker so te (mislim tiste high end) mastering tehnike še kar velik tabu.
A z dobo interneta se bo to sčasoma spremenilo... se že spreminja, pa še oprema je iz dneva v dan cenejša.
Tukaj so še mastering zvočniki, katere že počasi dohitevajo tisti ta boljši studijski.
Pa še akustika prirejena masteringu, tudi te tehnike akustičnih tretmanov in filozofija akustike same je že skoraj tako daleč, da bo to vse en prostor.
Še par deset let pa bo laugh.gif

#33 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 12 marec 2007 - 08:48

QUOTE (NLP)
Seveda je za to potrebna boljša in zelo dražja oprema, kar jih pa kar nekaj studijev presenetljivo celo ima - še več kot jo je potrebno, pa čeprav niso specializirani za mastering.

Kateri studiji pri nas pa imajo tako opremo :?:

#34 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 12 marec 2007 - 09:37

Se opravičujem, ampak nisem omenjal pri nas ampak na splošno - po razvitem svetu pač. mi žal ne spadamo v razviti svet :roll:

ima pa kakšen slo studio tudi morda kakšen kos, morda dva opreme primerno za takšne situacije ja (studeri, razni manleyi, kakšna DIY oprema ki če je pravilno narejena seveda boljša tudi od slednjega, vsekakor boš pa weissa težko našel).
morda kakšen metro studio, jork,...ampak ne bi se orientiral na naše "revčke", ki glede na opremo delajo lepe produkte (mislim zvočno biggrin.gif ).

#35 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 12 marec 2007 - 11:01

Pri nas ima kar nekaj studiev zelo dobro opremo. Ne vem če so ravno revčki. Metro, Jork, itd. so enako dobro opremljeni kot veliki ali vsaj srednje veliki studii po svetu... Pa RTV studii tudi niso ravno skromno opremljeni...
Kolikor vem pa sta samo dva res specializirana za mastering - ta novi Fabrika13 (ki je morda celo opremljena boljše od recimo tega vrhunskega mastering studia: http://www.exchangem...uk/default.html ) pa g. Martin Žvelc (če se ne motim ima on tudi Weissa - sicer pa so Algorithmix EQ plug-ini baje zelo blizu ali celo boljši od Weissovih algoritmov...)
Sicer pa je arhitektura in logika recording studia povsem drugačna od mastering studia. Zato najbrž ni lahko delat mastering v snemalnih studiih... Rabiš inspirativen prostor za poslušanje, kratke poti med izbrano opremo, ki je povezana v mastering chain in ne gužvo stotine outboardov, med katerimi je mogoče pet primernih za mastering; pa velika miza, ki ti je samo v napoto, pa ponavadi nimajo tako ultra high-end monitoringa...

BTW - Drawmerjeva nova napravica Three-sum izgleda zanimivo - da se jo zlorabit za marsikaj - tudi za multiband ali single band kompresijo s kompresorji, ki jih že imaš...

http://www.drawmer.com/new.html

#36 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 12 marec 2007 - 11:44

ma saj pravim ni jih dosti pri nas, ampak za 2mio. populacije (brez produkcije za tujino) jih je nekaj, morda ne dovolj...
Pri novejših in prihajajočih akustičnih principih in dizajnih, se da naredit marsikaj. Sploh pa ni velik problem umaknit vso snemalno in mix opremo, ter pripeljat mastering kit, ter prilagodit akustiko... seveda v pravilno projektiranem studiu.
To vse sicer ni nič novega, a zaradi slabe profitabilnosti studijev po večini sveta, se marsikaj počasi spreminja, uvajajo nove principe in dizajne ter hibridne rešitve.
Sčasoma (ne glih tako hitro) bo to postal običajen princip dizajniranja profesionalnega studia.

#37 Crocy

Crocy

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 249 prispevkov
  • Interests:music production

Objavljeno 03 maj 2007 - 06:14

js za na koncu uporablam MultiMaximizer L3 od Wavesov.

slisu sm ze tut da je dobr tale t-racks, pa yamaha final master, pa kak izotope ozone 3...

#38 erik64

erik64

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 6 prispevkov
  • Interests:Homerecording

Objavljeno 03 maj 2007 - 09:19

Jast uporabljam moj masterx5 iz moje powercore in sem ćist zadovoljn!

Sm pa rabu kr neki cajta da sem ga naštimu tako kot mi dela kot je treba .

Masterx5 naj bi bil clone tc Finalizerja a ne????????

Erik

#39 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1 280 prispevkov

Objavljeno 03 maj 2007 - 10:46

Naj bi bil, pa ni.

LP

#40 alojzb

alojzb

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 27 prispevkov
  • Interests:vse

Objavljeno 20 avgust 2007 - 10:50

jaz tud multiband nuendo, super pa usesa

#41 dAHOW

dAHOW

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 54 prispevkov

Objavljeno 21 avgust 2007 - 02:44

NLP: "Se opravičujem, ampak nisem omenjal pri nas ampak na splošno - po razvitem svetu pač. mi žal ne spadamo v razviti svet"
- Kam pa, med države v razvoju? Si že šel kdaj izven EU? Dovolj je, če greš v ZDA - pa ne v NY, LA, Chicago ipd. biggrin.gif

Mislim, da draga oprema sploh ni stvar neke razvitosti ali pa bilo česa podobnega. Če delaš z ustvarjalci, ki imajo za sabo marketing oz. takšen ali drugačen management, ki zajema celotno svetovno populacijo, imaš tudi denar, ki ga ponavadi nekam vložiš. Če si avtofil, boš kupoval Bentleye, Maybache ipd. Če si avdio geek boš kupoval Manleye in podobne avdio komponente, ki niso nič drugega kot kruh nekaterih, ki jih to delo veseli. Velikokrat gre za prestiž, ki če si ga lahko, si ga enostavno privoščiš. Ne pomeni pa, da je tega vreden seveda...

Glede masteringa pa:
Noben Multiband limiter oz. kaka druga komponenta te ne reši, če ne vidiš kaj se da in kaj se ne da. MAstering je človek, ki ima dolgoletne izkušnje tako na področju komponent, kot njihove uporabe, in vidi kje so ključni problemi in ali se te morda lahko izboljša ali ne. Ker gre običajno za stare izkušene mačke, so oni zadnji členi v avdio produkciji, ki ocenijo ali je izdelek primeren za v javnost. Drugače povedano - ALI SE BO PRODAJAL.
www.myspace.com/dahow

#42 SkyMan666

SkyMan666

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 220 prispevkov

Objavljeno 21 avgust 2007 - 08:27

QUOTE (alojzb)
jaz tud multiband nuendo, super pa usesa

:?: :?: :?: :shock: :?: :?:

=:: SkyMan <--> Samo Mrak ::=

#43 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 21 avgust 2007 - 11:45

QUOTE (dAHOW)
NLP: "Se opravičujem, ampak nisem omenjal pri nas ampak na splošno - po razvitem svetu pač. mi žal ne spadamo v razviti svet"
- Kam pa, med države v razvoju? Si že šel kdaj izven EU? Dovolj je, če greš v ZDA - pa ne v NY, LA, Chicago ipd. biggrin.gif

Mislim, da draga oprema sploh ni stvar neke razvitosti ali pa bilo česa podobnega. Če delaš z ustvarjalci, ki imajo za sabo marketing oz. takšen ali drugačen management, ki zajema celotno svetovno populacijo, imaš tudi denar, ki ga ponavadi nekam vložiš. Če si avtofil, boš kupoval Bentleye, Maybache ipd. Če si avdio geek boš kupoval Manleye in podobne avdio komponente, ki niso nič drugega kot kruh nekaterih, ki jih to delo veseli. Velikokrat gre za prestiž, ki če si ga lahko, si ga enostavno privoščiš. Ne pomeni pa, da je tega vreden seveda...

Glede masteringa pa:
Noben Multiband limiter oz. kaka druga komponenta te ne reši, če ne vidiš kaj se da in kaj se ne da. MAstering je človek, ki ima dolgoletne izkušnje tako na področju komponent, kot njihove uporabe, in vidi kje so ključni problemi in ali se te morda lahko izboljša ali ne. Ker gre običajno za stare izkušene mačke, so oni zadnji členi v avdio produkciji, ki ocenijo ali je izdelek primeren za v javnost. Drugače povedano - ALI SE BO PRODAJAL.

No saj več ali manj smo se o tem pogovarjali na široko in raztreseno laugh.gif
Nenad Patkovic

#44 bin fackeen

bin fackeen

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 7 prispevkov
  • Interests:bližnji vzhod

Objavljeno 08 september 2009 - 09:47

Kot je bilo že povedano, uporaba multibanda na končanem izdelku lahko drastično spremeni (pokvari) končno dinamiko in zvok.
Na začetku producentske poti se mi je zdelo super dodati še en multiband pred limiterjem, ker je spremenilo zvok končnega izdelka (in kar koli je spremenilo končni zvok je mojim ušesom nažalost prijalo). Kasneje sem ugotovil, da je mi ta ferdamen multiband kvari vse skupaj sem ga iz master verige izločil. Zadnje čase se pa vrača nazaj v master verigo, seveda v zelo zmernih količinah in dejansko pripomore k končnemu izdelku.

Še en refernečni tutorial (konkretno za LinMb) - meni je prišel zelo prav, ne smeš pa vsega vzeti dobesedno in predlagam da naj bodo vodilo še zmeraj lastni uhlji. Sicer je neka reklama za plug-in, ki sem ga videl v uporabi samo enkrat (pri prijatelju, ki se ukvarja z masteriranjem komercijalnih komadov) in mi niti mal ni bil všeč:

tukaj

Dodaj odgovor

2 uporabnikov bere to temo

0 članov, 2 gostov, 0 anonimnih uporabnikov