Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Snemanje ljudskih pevcev in godcev (10 ljudi) in posebej 4 instrumentalisti

7 odgovorov v tej temi

#1 trancedeejay

trancedeejay

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 6 prispevkov

Objavljeno 14 november 2017 - 10:14

Torej trenutno imam naslednjo zadevo za posnet:

cca 10 ljudskih pevcev, ki pojejo naenkrat

Imam navoljo Tascam HD P2 stereo snemalnik in mikrofona:

2 x AKG C214 

Gre se nam, da bi bilo posneto čimbolj realno (tako da ima človek občutek, da se poje v nekem prostoru kot so peli včasih), studijska varianta kot smo snemali za prejšni CD se nam je zdela preveč umetna.

Včeraj sem poizkusil tako da sem imel mikrofona narazen cca 15cm, pod kotom 90 in pevci okoli mikrofonov. Običajno dam palčke (mikrofone) v črko V in znotraj zajamem pevce, tako sem naredil tudi s temi mikrofoni in opazil, da je najboljši rezultat, če smo malo bolj nagužvani okoli mikrofonov, ker se malenkosten odmik od mikrofona zelo pozna.

Vglavnem, pri tem posnetku je  luknja na sredini, slišijo se pevci na levi in desni, na sredi pa malo manj. Prav tako je bil signal z mikrofona ko sem ga priklopil na snemalnik zelo visok, tako da sem občutljivost snemalnika zmanjšal. Zanima me, če bi bilo bolje, če bi na mikrofonu nastavil -20dB in na snemalniku dal standardno občutljivost?

V istem šusu sem testno snemal z dvema SE4 (palčke) na Tascam DR-40. Zvočna slika je bila boljša, samo malo bolj tenko je vse skupaj zvenelo.

Ali bi bilo bolje, če bi bila mikrofona C214 postavljena kot spaced pair (samo narazen, nič zamaknjena, pevci pa nagužvani naravnost?

Kakšne imate izkušnje s tascam snemalniki? Je vzvok preveč agresiven, mrtev, v primerjavi s kakšnim RME in podobnimi zadevami....

Vidiem, da sem pozabil še za instrumentaliste. Isto sem snemal s C214 in enaka pozicija kot prej s pevci - pac instrumentalisti (4-je) okoli dveh mikrofonov in se dejansko sliši špilanje levo in desno, sredinskega dela kar manjka

Hvala za vaše mnenje, ideje in predloge.

Have a nice Day

Matt

#2 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 15 november 2017 - 06:58

LP

opreman ji bog ve kaj, tako da tudi nemoreš pričakovan nekaga vrhunskega rezultata.
Je pa res da snemaš z celikomembranski mikrofini, ki so manj občutljivi, se pravi se zelo pozna koliko je vir zvoka oddaljen od mikrofona.

Če boš pa mikrofon dal bližje bo zajemal le nakaj ljudi.

Za tako eksperiment rabiš zelo dober akustični prostor in mokrofone postavljene kar stran od zbora, z veliko gaina na preampu. Potem pa premikaž mikrofona bližje in dlje stran od zbora, s tem pa reguliraš razmerje med prostorom in pevci (odmevom in pevci).

.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#3 trancedeejay

trancedeejay

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 6 prispevkov

Objavljeno 16 november 2017 - 07:58

Še eno vprašanje.

Kako običajno snemate take grupe (se pravi ne zbor, v tem primeru bi lahko rekli kot klape, ki so postavljene v U. Ali bi bilo tukaj dovolj, če bi postavil 3 x  mikrofon C214 v U, se pravi levo desno in na sredi, potem pa še dve palčke za ambient v črko V, pa da so noter zajeti vsi pevci. Problem mi predstavlja, kako bi se slišalo, če bi bili basi samo na eni strani. Želel bi posnet čimbolj realistično, pa da deluje tako kot da pevci pojejo iz zvočnikov (sicer ne da so čist nalimani...), ne da so nekje v ozadju s full reverba .To pomeni, da morajo bit pevci max recimo 70cm od mikrofona....

Kako bi vi to posnel? Največji problem, vsaj pri trenutni oji opremi mi predstavlja posnet bas. Smo nekej probavali v neki zademvani sobi snemat, pa ne vem al je problem v preampu al kako, samo nekega pametnega basa sploh ne morem dobit, pa nismo tako daleč stran snemal od mikrofona. Pa tudi violina (nekej sem testiral), se sliši dokaj tenko, agresivno.

Have a nice Day

Matt

#4 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov

Objavljeno 16 november 2017 - 08:38

Te stvari nikoli ne funkcioniraro ok,.. razmerja med vokali in razmerja me mikrofoni, fazni problemi,.. ect ... 

Klapa se vedno snema v stereo tehniki, ali je to XY, AB, itd... še najboljše pa MS.

#5 trancedeejay

trancedeejay

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 6 prispevkov

Objavljeno 17 november 2017 - 12:46

Živjo.

A pa lahko malomembranski mikrofoni poberejo dovolj basa. Na dosedajšnjih mojih posnetkih s SE4 je basa vedno primanjkovalo. Je potrebno imet kakšne druge mikrofone? Je za take variante bolj primeren omni mikrofon, ne cardioid. A kdo od vas pozna koga iz okolice Kranja, ki bi ga lahko kontaktiral. Zaenkrat imam navoljo Behringer X32 rack in 3 mikrofone C214 in dva SE4, da posnamem te pevce, klapo.... Najraje bi imel sicer res samo 2 mikrofona, samo se mi gre, da je normalna stereo slika in da dovolj basa pobere......

Have a nice Day

Matt

#6 trancedeejay

trancedeejay

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 6 prispevkov

Objavljeno 17 november 2017 - 02:23

Zdele sem malo preverjal posnetke z zadnjega testa. Dejansko je bil najboljši rezultat z dvema stereo malomembranskima mikrofonoma, ki pa morata biti dokaj blizu izvajalcem. Snemal sem v AB tehniki oz. v črko V. Se mi pa zdi, da je v XY občutno slabša stereo slika....

Have a nice Day

Matt

#7 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov

Objavljeno 17 november 2017 - 06:52

LP

Mal bo treba še predrat stvari :) AB tehnka,... nič v obliki črke V ... itd.. 

http://www.shure.eu/...hone_techniques

Če je zbor "upet" se pravi, da člani pojejo in se dobro siši že na uho, potem nimaš kaj falit, postabiš mikorfone v željeni stero thniki, odmik od pevcev pa je samo razmerje med njimi in odmevom prostora. 

Če pevci ne pojejo usklalajeno, potem ti ne preostane nič drugega kot vsakemu posebaj dati nek dinamični mirofon, zajeti vsakega posebaj in nato delati razmerje.

Jaz sem imel enkrat opcijo, da je zbo pel super , le nizke lege - bas pevci, so bili pretihi naprav ostalim, takrat sem dodal še en mikrofon pred njih bližje, in fokusiral zajem samo na njih.

Potem pa čaral z njim pri mixu.

#8 trancedeejay

trancedeejay

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 6 prispevkov

Objavljeno 17 november 2017 - 08:31

Ja vidim, da sem zafrknil.. Vedno snemam po tabeli sodeč v NOS. Tale AB me je očitno zhebal, ker imajo prenosni snemalniki samo opcijo AB ali XY, pa so lahko mikrofoni obrnjeni eden proti drugemu (XY) ali navzven in to navaja kot AB. Verjetno, ker je snemalnik tako majhen in ni take širine med njima. V bistvu je potem tale AB = spaced pair. Ja, je tako kot praviš, 3-je so "na čez" - po zborovsko tenor, 3-je so "glavna štima" oz. bariton po zborovsko, ter basa sta samo 2 in od tega še en bolj švohoten.  

Have a nice Day

Matt

Dodaj odgovor

2 uporabnikov bere to temo

0 članov, 2 gostov, 0 anonimnih uporabnikov