Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Akustična tkanina

49 odgovorov v tej temi

#1 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 21 oktober 2008 - 05:54

Lp!
Vem, da je bilo že marsikaj napisano po raznih topicih v HOME STUDIO glede tega, se pravi, da mora tkanina prepuščat zrak, da eno fajn prodajajo v MB v Fortuni itn.....Zanima pa me, zakaj praktično mora tkanina prepuščat zrak, oziroma zakaj bi bilo narobe, če bi se zvok vsaj delno "ustavil" že v tkanini....

Še vprašanja ne znam točno postavit, ampak upam, da se razume violent085.gif

Kakšne imate sicer kaj izkušnje z raznimi filci itn., itn..... evilgrin0040.gif

#2 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 21 oktober 2008 - 08:58

hja v resnici izraz "akustična tkanina" je relativna zadeva.
To je tkanina, ki je dovolj gosta, da uspešno zaustavlja mikro delce mineralne volne po drugi strani pa ne predstavlja ovire za slišne frekvence saj se le-te kolikor je mogoče apsorbirajo (torej je tkanina relativno zračno propustna in čim manj omogoča efekt membrane.

Lahko oblečeš v še gostejšo stvar kot je filc, zimski kovertan (ali vrteks),...
S tem boš dodal absorberju nekakšo malo propustno membrano. Kakšno bo delovanje takšnega absorberja pa boš moral narediti dovolj veliko količino "prototipov" in jih sistematično stestirat v realnih pogojih.

Meni je najbolj všeč mikrotkanina a je zelo draga. Zato pač izberem nekaj bolj razumnega, ki prav tako opravlja svojo nalogo odlično.
Nenad Patkovic

#3 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 21 oktober 2008 - 09:18

Ja za tisto tkanino sva nekaj govorila, sja je to to?...res je precej draga violent085.gif

Nekje sem prebral, da je zadovoljiv filc, ki ga uporabljajo za v ribnike jumping0046.gif ?

#4 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 21 oktober 2008 - 09:33

Nekakšen priljubljen standard med akustičnimi je Guilford Of Maine FR701 GOM FR701 in je kar draga (cca. 1mx1.6m=20$ cena), sploh če jo naročiš v SLO...

Najde se tudi pol cenejša varijanta s katero rad prakticiram.

... jaz ne maram preveč filcev in vrtnarskih pripomočkov.
Nenad Patkovic

#5 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 21 oktober 2008 - 09:42

Nekaj bom probal najdt, da ne bom dal za tkanino več kot za tervol evilgrin0040.gif ....mi je ravnokar postalo kar malo bv, ko gledam razne slikce placov, v katerih folk dela. jumping0046.gif

#6 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 21 oktober 2008 - 09:51

Če potrebuješ večjo količino ti lahko pomagam.
Količine nad cca. 100tekočih metrov in/ ali po dogovoru, v "ta pravem trenutku".
PM.
Nenad Patkovic

#7 Jitter

Jitter

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 22 oktober 2008 - 05:03

Tak občutek mam kokr da je skrivnost; kaj je to zaena tkanina. Razmišljam da bi si tudi sam naredil tele absorberje
in imam pomisleke glede tele membrane... delci stekla imajo v telesu razkrojno dobo okrog 10 let... fiberglas je ultra šit...
ok, karbon je še hujši...
Kaj dat gor... oz. v kaj oblečt da ne bo to vse letel po luftu?

Tut jst sem razmišlal v "filc" smeri... mogoče bi ga kar z 3M 77 prilepil gor (neostik v spreju).

Za okvirje ni problema, mam na razpolago 400 W laser cutter in poceni 15mm šperplato... lahko jih še nardim za koga po naročilu... z custom perforacijo na stranicah.
Trenutno sem sicer čist v adaptaciji dnevne sobe in absorberji pridejo na vrsto čez kak mesec, dva...
po glavi se mi pa motajo že nekaj časa.
Vse elektronske naprave delujejo na dimček. Ko dimček ispustijo, ne delujejo več.

#8 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 22 oktober 2008 - 05:57

Po nekaj času sem prav danes (slučajno, res), dobil vzorec dobre mikrotkanine po normalni ceni (ne morem verjet), vem da nimate nič od tega ampak sem hotel navdušenje delit z vami jumping0046.gif

Zakaj bi bila tkanina skrivnost, saj sem natančno večkrat opisal kako in kaj.
Filci in kovertani se lepo dajo raztrgat že z daljšimi nohti (histerična pevka ali pijan kitarist).
Debeli filci kot je recimo klobučevina pa je že pregosta.
Pa še zadeve oblečene v te stvari izgledajo grdo (in amatersko).

Zakaj delci stekla, če pa lahko kupiš kameno volno (tervol npr.), ki je iz kamna?
Prava tkanina pa bo zadržala vse te leteče mikro zadevice.

Tkanine ne lepi na tervol, ker boš ustvaril še večji efekt membrane, naj bo apsorber porozen, ČE pa misliš dodajat membrano pa moraš res dobro vedet kaj delaš, saj boš najverjetneje naredil več škode kot pa koristi!

Nad laserjem sem razočaran ker naredi izreznine na drugi strani precej ostre:( potem pa še moraš na drugi strani posnet te ostre robove... preveč časa, premalo koristi (oz. koristi sploh ni razen da lahko rezljaš različne silhuete).

S plazmo ali vodo je mnogo elegantneje rezat a sta ti varijanti predragi kar se pokaže pri končnem izračunu. Žal.
Nenad Patkovic

#9 Jitter

Jitter

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 137 prispevkov

Objavljeno 22 oktober 2008 - 09:22

No, ampak še vedno javno ni znano konkretno, proizvajalec, materijal... ki se obnese oz. je dober nadomestek tistemu tako dragemu produktu.
Kamena volna in fiberglass pa sta precej podobna, oboje je stopljen bazalt in še par drugih kamnov in nato pod pritiskom gre skozi fine šobe...
Šele nekje na polovici se tehnološka postopka ločita in rockwool se preša, steklo se pa navija in prede kasneje. evilgrin0040.gif

Waterjet... komaj čakam da ga dobimo, zaenkrat samo laser. Glede zamudnost če hočeš pobrat robove...
Meni je ful dobro delat z nadrezkarjem, sem pač tak...sploh pa niso ostri robovi tisto kar je najbolj moteče pri rezu z laserjem, če hočeš nekaj uporabit v dekorativne namene... zažgan rob, ki pride čisto črn, oglje po domače... ampak če ga mal pošmirglaš in daš črn pajc je prav cool.
Če hočeš rezat recimo 20mm debelo šperplato mora bit mašina vsaj 300W... drugače res dobiš nazobčan zadnji rob.
Teh težav jaz recimo nebi imel, ker dela rez enakomeren oz. je šperplata kvalitetna in brez grč.
Se bom mogoče drug teden spravil naredit en testni okvir, kolega bo pa en zavitek tervola butnu z viličarjem... grem čist low budget...

Kaj pa PEEL PLY ali po domače abrajza, Abreisgewebe... ki se uporablja v kalupih da skozi odteče epoxi?
Vse elektronske naprave delujejo na dimček. Ko dimček ispustijo, ne delujejo več.

#10 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 22 november 2008 - 08:11

Čudno, komaj danes sem videl ta post, res.
abrajza
Nisem vedel kaj to je, dokler nisem pogooglal:)
Zakaj bi to uporabljal, nisem te razumel?

Poznam proizvodni proces fiberglassa in rockwoola in katere prednosti ima kakšen materijal, recimo da je standardni fiberglass po eni strani boljši od standardnega rockwoola, zaradi specifičnosti steklenih in kamenih vlaken...

Zdaj sem komaj opazil, da boš uporabljal šperplato, avtomatično sem pomislil na pleh:)
No pri pločevini so ostri robovi pri laserju, voda in plazma pa sta tudi draga zadeva, glede na štancanje.
Pa še takoj moraš zaščitit takšno izrezbarjeno pločevino, ker bo začela hitro rjavet + ostri robovi.
No seveda pri lesu je to seveda druga zgodba. Pardon.

Ja nič, nalimaj kake slike no, ko jih boš naredil.
Nenad Patkovic

#11 Crocy

Crocy

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 249 prispevkov
  • Interests:music production

Objavljeno 25 november 2008 - 09:06

še vedno se ne ve dejanska vrsta te tkanine.
konkretno ime?
Crocy
www.crocy.si
www.facebook.com/crocy.si (Like)
www.soundcloud.com/crocy (Follow)
www.twitter.com/djcrocy (Follow)

#12 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 25 november 2008 - 09:44

Če bi v "search" polje vnesel pojem "akustična tkanina", "tkanina" ipd. bi lahko natančno vedel wink.gif

PM kot sem ti rekel v tem postu/ temi: Predelava sobe v mix/control room
Nenad Patkovic

#13 JOSIP2

JOSIP2

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 58 prispevkov
  • Interests:Muzika

Objavljeno 28 november 2008 - 10:47

pozdrav!
Zalo enostavno in poceni ; v Filc mengeš boš našel primerne tkanine, pa še zelo poceni so.

#14 gigahertz

gigahertz

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 255 prispevkov

Objavljeno 29 november 2008 - 10:13

+1 Za Filc Mengeš!!

Sam sem v Petek kupil 60m2 tkanine......računal sem da naj bi me prišlo okoli 150€....plačal sem pa 20€ jumping0045.gif
Nič mi ni bilo jasno...hehehehe

Tkanina je črna in z pikčasto strukturo.....kombiniral pa jo bom z bordo rdečo.
Sicer pa vse kmalu v novi rubriki "home studio" jumping0046.gif
Vale že teži da hoče slikce... punk.gif

To bo tko kot kmetija...objavljeno ko bo že vse narejeno...hehehe

LP.GiGaHeRtZ
Dont ask what your PC can do for you!!....Ask what you can do for your PC?

#15 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 29 november 2008 - 11:01

Ko pihneš skoznjo kako močno čutiš na drugi strani na dlani svojo sapo?
Koliko je cca. debela, tanka oz. je debela ali tanka? Morda primer (kot na kavču, kot na spodnjih stretch hlačah,...smile.gif?
Nenad Patkovic

#16 gigahertz

gigahertz

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 255 prispevkov

Objavljeno 30 november 2008 - 11:33

Ko pihneš skoznjo čutiš rahlo sapico drugače pa je kar tenka.
Opisal bi jo kot pol naravni materijal pol pa umetni....ne moreš jo kar tako raztrgat čeprav je tenka.
Jaz bom napel dvoslojno.

Škoda je to da na spletni strani Firme ni prikazanih teh materijalov ampak le neke splošne informacije.

LP.GiGaHeRtZ

#17 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 30 november 2008 - 08:08

Če boš šel na dvojno raje med slojema malo (ampak res malo, toliko da zaheftaš) lepila v spreju.
Drugače ti lahko tkanina plapola, sploh če je bolj tanka in malo prepustna.
Nenad Patkovic

#18 _ID_

_ID_

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 101 prispevkov

Objavljeno 01 december 2008 - 12:42

QUOTE (gigahertz @ 30. Nov 2008 11:33:19) <{POST_SNAPBACK}>
Ko pihneš skoznjo čutiš rahlo sapico drugače pa je kar tenka.
Opisal bi jo kot pol naravni materijal pol pa umetni....ne moreš jo kar tako raztrgat čeprav je tenka.
Jaz bom napel dvoslojno.

Škoda je to da na spletni strani Firme ni prikazanih teh materijalov ampak le neke splošne informacije.

LP.GiGaHeRtZ

Najverjetneje gre za lutrasil. "blago" se uporablja v proizvodnji tapeciranega pohištva (hrbtne strani sedežnih garnitur, spodnji deli stolov...) Obstajajo različne barve in debeline.

#19 gigahertz

gigahertz

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 255 prispevkov

Objavljeno 01 december 2008 - 02:38

QUOTE (NLP @ 30. Nov 2008 20:08:03) <{POST_SNAPBACK}>
Če boš šel na dvojno raje med slojema malo (ampak res malo, toliko da zaheftaš) lepila v spreju.
Drugače ti lahko tkanina plapola, sploh če je bolj tanka in malo prepustna.

Ja to zna bit še hec!! confused.gif treba bo dobro prilimat ...to drži!

Najverjetneje gre za lutrasil. "blago" se uporablja v proizvodnji tapeciranega pohištva (hrbtne strani sedežnih garnitur, spodnji deli stolov...) Obstajajo različne barve in debeline.

..Jes!!..to je to!...točno da res! Hvala!

#20 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 01 december 2008 - 08:16

Pošteno povedano; najbolj ne bo zadrževalo vseh mikrodelcev, kar pa si sam verjetno razmišljal saj greš z dvojno opcijo.
Res bodi previden z uporabo lepila (v spreju!!!), samo na hitro in tu in tam (malo vadi!). Da ne boš naredil nepropustne tkanine!
Lutrasil je relativno "platnast" zato lahko sploh še bolj plapola. Tudi na tervol ga priheftaj z malo lepila v spreju!
Nenad Patkovic

#21 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 08 junij 2009 - 03:16

Pozdravljeni!
Danes sem klical v Filc in baje imajo filc v barvah samo še uvožen, sami delajo le še sivega(tak, ki ga imam na stenah) ter neko belo plahto kaj pa vem kaj. Uvožen pa pride okrog 3-4€/m2.

Zanima me, če kdo pozna kakšno drugo cenejšo alternativo, rabil bi eno tkanino za na strop, po možnosti živo rdeče barve evilgrin0040.gif . Gre se bolj za dekorativo:). Če kdo ve za kakšno ugodno varjanto, bi lepo prosil, če pove signs153.gif

#22 saso

saso

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov

Objavljeno 08 junij 2009 - 03:28

In s katerimi tkaninami imate izkušnje? Fino je, da se da izbirat malo med barvami, ter da seveda ni predrago smile.gif

Na strani od Filc firme imajo mnogo tkanin za razne industrije... kako naj vem, katera je dobra? Sem prepričan da NLP našteje vsaj ene 5 različnih modelov primernih tkanin kar iz glave tongue.gif

gigabyte: napisal si, da si v Filc-u nabavil za 20€... in kako se obnese? Je prepustna? Jo je težko strgati?...

#23 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 08 junij 2009 - 04:03

debeli stretch jersey, tkanine iz avtomobilske industrije za oblaganje notranjosti, tudi filc, debelejše mikrotkanine (180g/m2 in več), tkanine za tapetništvo/ oblazinjeno pohištvo...
Predlagam da je tkanina iz umetnih vlaken.
Težko rečem kje se dobijo te tkanine če niste velik odjemalec, ker v malih trgovinicah po Slo. enkrat imajo pol pa spet komaj ko pride nova sezona itd, pa omejen si vedno pri barvi...
Razen če greš s klasično akustično tkanino od Guilford of Maine FR 701 ali Cara (v bistvu so to tkanine nekje gramature 220g/m2 iz umetnih vlaken).
Nenad Patkovic

#24 gigahertz

gigahertz

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 255 prispevkov

Objavljeno 08 junij 2009 - 06:32

Jap to je ta zadeva, ki je pri meni...zgleda nekako tako.Je trdna(z roko jo ne moreš strgat) in prepustna...naj povem še da so luknjice res mikro...tudi strukturirano je tako da je izgled lep...je pa okoli 3eur za m2..sej ceneje vprašanje če boš dobil kaj takega.....na stenah je črna na stropu je pa ista zadeva..le rdeča.

LP.GiGaHeRtZ

...To je kupljeno v Filcu Mengeš:-)..pozabil napisat

Prispevek uredil/a: gigahertz, 08 junij 2009 - 06:41 .

#25 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 08 junij 2009 - 07:07

Hja potem bo najbrž res treba dat še nekih 60-70€ evilgrin0040.gif . Se kar ne konča jumping0046.gif

#26 gigahertz

gigahertz

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 255 prispevkov

Objavljeno 08 junij 2009 - 08:08

Hja....se ne neha verjemi:-))

#27 Sclabo

Sclabo

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 285 prispevkov

Objavljeno 30 junij 2009 - 02:04

Mene pa zanima, ali je naprimer čisto navadna posteljna rjuha vredu, če bi jo dal čez absorbcijske pene (nizke piramide)....zgolj zaradi estetskega izgleda? Pene so temne, pa bi rajši imel svetlejši prostor.
Ali je bombažna rjuha dovolj propustna, da bi pene za njo še vedno opravljale svoje delo, ali bi s tem naredil več škode kot koristi ?

hvala in lep pozdrav

#28 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 875 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 30 junij 2009 - 02:13

Delno ja delno ne, ampak v tem primeru ker imaš pensce sponaj ni tako pomembno kaj ve čez - lahko je tudi rjuha!
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#29 Sclabo

Sclabo

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 285 prispevkov

Objavljeno 30 junij 2009 - 02:30

Ok, hvala za odgovor. Z visokimi in srednjimi frekvencami v prostoru nimam problema, ker imam pene v kombinaciji z nekimi profi absorbcijskimi ploščami, ki sem jih dobil "na lepe oči" v eni firmi, ki se ukvarja z akustiko. Naslednja stvar bodo bas trapsi, glede tistih pa je tudi v tej temi kar nekaj povedanega s čim jih prevleči, tako da ne bom še enkrat spraševal po nepotrebnem.

hvala in lep pozdrav

QUOTE (ixi @ 30. Jun 2009 13:13:03) <{POST_SNAPBACK}>
Delno ja delno ne, ampak v tem primeru ker imaš pensce sponaj ni tako pomembno kaj ve čez - lahko je tudi rjuha!

#30 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 30 junij 2009 - 05:16

QUOTE (Sclabo @ 30. Jun 2009 15:30:08) <{POST_SNAPBACK}>
... nekimi profi absorbcijskimi ploščami, ki sem jih dobil "na lepe oči" v eni firmi, ki se ukvarja z akustiko.
hvala in lep pozdrav

Daš link tega proizvajalca teh plošč prosim, me zanima kaj je to.
Nenad Patkovic

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov