QUOTE (ixi)
Mi je čisto jasno da je potrebno v prostoru najprej naredit meritve in nato opredelit absorbetje in difuzorje, ipd. Samo za take male prostore je skoraj 100 % potrebno narediti take kotne absorberje kot jih planiram in mi je predlagal Mr. NLP
Okno je pogled v zunanji svet :wink: , prek njega pa mislim imeti debelo zaveso kot v gledališču 8) ! Tepih mi je povsem jasn zakaj in kako, in ga imam že ogledanega! Cena pa je :shock: cca 100 tisoč (200 x 140 cm) Jaooo :smt017
Prostor bo nekje cca po prihajajočih praznikih parzen in ga bom tudi temelito poslikal in obesil fotke sem gor! Nato pa se bomo začeli konkretno pripravljati na projekt ter si zadali končni datum, in vedeli kaj več o bugetu (denarju-koliko imamo na razpolago)
Načeloma neki nebi obračal sweet spota kot si to predlagal, če pa bo potrebno pa tudi to nebo nek velik problem

malo mi bo škoda ba bom tolikokrat hodil pa tepihu ki bo stal 100 jurjev ! hahah
Ne malo bo problem zaradi odpiranja vrat, ker teža kotnega absorberja nebo majha in na vratih bom pojačal s tečji, toda ideja se mi je porodila da na spodnji del vrat pritrdi kolesce katero bo bistveno prevzelo silo teže nase ti bom razbremenil tečaje (pante) :smt006
Glede vrat je dobra ideja, kajti če vrata in štoki niso konkretno masivni, je seveda možno da teža absorberja preveč obremeni vrata.
Glede okna; okno ti bo konkretno kvarilo prvi odoj od desnega zvočnika in rušilo zvočno sliko (gledano na zadnji sliki; kjer si prikazal pozicijo tvojega mesta poslušanja). Težka zavesa ne bo naredila nič pametnega, mogoče tja do (kaj pa vem, izredno odvisno od gostote tkanine, njene propustnosti zvoka in oddaljenosti od stene) cca.- v dobrem primeru- 200-300Hz.
V vsakem primeru pa ne bo simetrično z levo stranjo, ki je stena. To steno bi moral pokrit z dobrim panelnim absorberjem (o njem ko pridejo na vrsto) in torej prav tako simetrično prekrit okno, kar pa je morda škoda, zaradi dnevne svetlobe...
Zato sem predlagal obrniti "vpogled" v zvok. Kajti na obeh straneh od mesta poslušanja (L/R) boš imel neko simetrijo (kajti tudi stene so lahko med seboj iz različnih materialov, kar določa njihovo frekvenco). Potem bi ti dve steni do cca. 40% pokril s prej omenjenimi panelnimi absorberji.
Avtomatično se potem obrne tudi pozicija tepiha, kateri mora pokrivati le to slabo polovico sobe- "dead end" (enako stropni panelni absorberji, ki bi ti takorekoč viseli nad monitorji, mizo, rackom, in cca. nekje do tvoje točke/glave), torej ne boš hodil po tepihu ampak ga boš imel pod mizo in malo pod nogami.
"Live end" sobe za poslušanje pa mora biti refleksiven (tudi pod), tam bi lahko bilo tvoje okno, ki ga ne bi pokrival z zaveso, medtem ko na drugi nasprotni steni pa ne bi imel enako zvočno tretirano.Sploh pa "live end" pomeni da je ta del sobe "živ" za vse frekvence, le zvok je potrebno dobro "premešati" z dobrim difuzorjem za hrbtom (malo bo zapleten in dražji od ostalih načinov akustičnega tretmana). Zatorej raje več denarja vloži v akustiko kot v tepih, ki ga tako noben ne bo opazil pod mizo.
Mater, res si najdel drag tepih

!
P.S.: bo pa ena neugodna zadeva; ko boš obrnil smer poslušanja, boš imel vhod v prostor za zvočniki in monitorji, kar je lahko nevarno, če se hočeš tega izognit, boš pač moral uporabiti slabšo varijanto- "vrnit" smer poslušanja in pokrit okno s panelnim absorberjem. No pa sva spet tam...