SNEMANJE NARODNOZABAVNE GLASBE
Objavljeno 01 december 2006 - 02:23

Harmoniko itak z dvema mikrofonoma - na melodicni del in na base... (dinamicni - EV RE20, kaki Senheiserji - 421, 441...), lahko pa tudi z veliko in malomebranskimi kondenzatorji ali pa kak ribbon - da malo zmehca ostrino...
Kitara - kombinacije dinamicnega in velikomembranskega - rabis malo um-ca, um-ca strun za ritem... Pa tudi lep zven telesa...
Bas - odvisno kdo ga prozivaja - ce kaksno trobilo spet kak kvaliteten dinamicni (spet reklamo za RE20), ce bas kitara - direct out + velikomembranski kondenzator od dalec na dober ojacevalec - dobis ful dimenzije in prostora, ce imas to moznost...
Kontrabas - spet odvisno - najbrz kak dober malomebranski proti luknji ali kaksnemu lepo zvenecemu delu telesa instrumenta - poslusaj (isci sweet spot), + kak velikomembranski malo bolj od dalec (lahko tudi stereo par), lahko pa tudi pick up na dober preamp, da dobis malo vec susa - itak je ponavadi v tej glasbi pomemben ritmicni "drive" in ne toliko audiofilska reprezentacija instrumenta...
Pa ce je band res dober - postavit v dober akusticen prostor in posnet life - s stereo prostorskimi mikrofoni - pa te bojo vsi sprasevali, kjer so to posneli - ker cez naravni stereo ga ni! A band mora pol odspilat v nulo in imet porihtano dinamiko med sabo... Pa zelo kvalitetne mikrofone rabis, pa dober plac.
Objavljeno 01 december 2006 - 07:48
Ce nimas vseh teh kondenzatorcev lahko delas tudi z dinamicnimi. Za harmoniko in kitaro so ok, bas das cez di, trobila pa prav tako a dinamicne.
To kar je predlagal Satoration je bolj audiofilsko, zahteva vec znanja (faze pa to), opreme, primerno akustiko, a rezultat bi pa bil sigurno boljsi kot samo z dinamicnimi.
Ce plac ni izoliran kondenzatorce uporabi le tam kjer je res nujno, sicer ti bodo pobirali se vse drugo.
Lp
Objavljeno 03 december 2006 - 01:19

Na tv sem videl da dosti delajo z akgc391 (harmonika) Bom videl pri naslednjem snemanju, kak se bo obnašal AKG Solidtube....
Objavljeno 06 december 2006 - 08:52
Ali pa se lotiš editiranja :roll:
Objavljeno 01 marec 2007 - 07:41
eh, bencin polijes pa przges cigaret...
se mi zdi.
:wink:
btw, v zivo sem slisal res malo vrhunskih (se res izogibam ce se le da) pa nekaj podpovprecnih...mislim da bi mi slo celo snemanje vrhunske govedoreje preko meje...
Objavljeno 09 maj 2007 - 02:32
drugače jaz snemam: harmonika - širokomembranski kondenzatorc
bas - di-box, kontrabas - di-box+ozkomembranski kondenzatorc v kobilici
kitara - dinamični na feršt
klarinet in trobenta na širokomembranca kondenzatorca - s tem da je treba pri trubi pazit clip
vokal normalno na kondenz.širokomembranca
če pa je le možno snemam bend skupaj v enem prostoru na širokomembranca - bidirekcionalno + kondenzarorca stereo za prostor
AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.
Objavljeno 19 januar 2010 - 02:31

Na tv sem videl da dosti delajo z akgc391 (harmonika) Bom videl pri naslednjem snemanju, kak se bo obnašal AKG Solidtube....
Hm, se mi zdi, da tegale jamrajočega harmonikarja poznam. A je njegov priimek K---r ime pa F----i ?
Nč bat, če je to on, tega nav zvedu, ker besede računalnik še izgovort ne zna, kaj šele , da bi ga kdaj prižgal..
sam, harmonko pa kar dobr špila

Prispevek uredil/a: JOSIP2, 19 januar 2010 - 02:32 .
Objavljeno 19 januar 2010 - 04:32
se mi zdi.
:wink:
btw, v zivo sem slisal res malo vrhunskih (se res izogibam ce se le da) pa nekaj podpovprecnih...mislim da bi mi slo celo snemanje vrhunske govedoreje preko meje...
LOL, sem šele sedaj videl ta post.
Pač okusi so različni, osebno mi takšna zvrst ni všeč, najbolj me moti, da imajo zaradi tega harmoniko večinoma za manjvreden inštrument, čeprav omogoča več od marsikaterega drugega inštrumenta. (tudi glede zvoka, če ni ravo Melodija)
Drugače pa nimam nič proti goveji muziki, vsaj nič učinkovitega.

Objavljeno 19 januar 2010 - 11:38
pred parimi dnevi me je kontaktiral nedko ki se ukvarja z narodno zabavno musko, rad bi "nekaj" kar da malo bolj "lesen" zvok na harmoniki, kitari, itd. Kot referenco mi je dal Avsenike in seveda komad na Golici. To sicer ni ravno moj stil, a Mojstre spoštujem, zato me zanima kaj več o njihovi produkciji.
Na Golici so posneli za Telefunken leta 55, torej najbrž na stare nemške lampaše. Kaj pa novejša produkcija Avsenikov in podobne muske? Se to snema pri nas ali zunaj? Ali kdo ve na kakšno opremo?
S tipom sva govorila o kompresorjih, lampah...a mislim da je pri teh stvareh bolj pomemben izbor pravih snemalnih tehnik, ne toliko opreme.?
Objavljeno 19 januar 2010 - 11:52
2. podobni inštrumenti, ker avseniki so imeli odlične inštrumente
3. po mojem ni važna tolk oprema kot postavitev in odigrano vse naenkrat brez nasnamavanja v skupnem prostoru
Lp, aleš
pred parimi dnevi me je kontaktiral nedko ki se ukvarja z narodno zabavno musko, rad bi "nekaj" kar da malo bolj "lesen" zvok na harmoniki, kitari, itd. Kot referenco mi je dal Avsenike in seveda komad na Golici. To sicer ni ravno moj stil, a Mojstre spoštujem, zato me zanima kaj več o njihovi produkciji.
Na Golici so posneli za Telefunken leta 55, torej najbrž na stare nemške lampaše. Kaj pa novejša produkcija Avsenikov in podobne muske? Se to snema pri nas ali zunaj? Ali kdo ve na kakšno opremo?
S tipom sva govorila o kompresorjih, lampah...a mislim da je pri teh stvareh bolj pomemben izbor pravih snemalnih tehnik, ne toliko opreme.?
Objavljeno 20 januar 2010 - 12:21
2. podobni inštrumenti, ker avseniki so imeli odlične inštrumente
3. po mojem ni važna tolk oprema kot postavitev in odigrano vse naenkrat brez nasnamavanja v skupnem prostoru
Lp, aleš
Se strinjam 88,9%, a tistih 11,1% (danes sem pisal test iz matematike:)= da se še na laptopu sliši dobro. Sem prepričan da je v igri tudi zelo dobra oprema.
Pa naj povem da je omenjeni tip pri nas znan kot dober tonc za ta žanr, zato verjamem da v njegovem arzenalu manjka neka malenkost.
Mogoče bom pa kar mlajšega Avsenika vprašal, najbrž mu ne bo odveč. Hecna je ta zgodovina, pred parimi dnevi sem dobil odgovor od inženirja iz Abbey Road, ki je tam že od 60-ih. Nisem mogel verjet da sem ravno jaz ta srečnež

Miha
Prispevek uredil/a: rotation, 20 januar 2010 - 12:25 .
Objavljeno 20 januar 2010 - 03:00
Naj še jaz dodam par kapljic v pisker te teme.

Kontaktiral te je verjetno P.F.

Zadnja verzija "Na Golici" za moj okus ne velja za prav dobro produkcijo, obstaja mnogo boljših stvari, kar se Avsenika tiče. Tudi "mladi Avsenik" ti bo težko kaj pomagal pri tem, ker mislim da se še sami kar precej iščejo glede tega.
Je pa bila velika večina zadev posneta v Studiu HELIDON, snemal jih je Drago Hribovšek (na tisto mešalko k je zgledala k kuhinja za sestavit, lol ... na Zelenem valu jo imajo, a ne ixi), kolutar in goro Neumannov.

Kar se tiče "današnje" produkcije, ti pa lahko povem, kaj osebno uporabljam, lahko na PS, da ne smetim preveč te teme, kar se posnetkov tiče si pa lahko poslušaš mojih referenc: ans. Franca Miheliča, ans. Roka Žlindre, ans. Bitenc, ans. Svetlin in Stane Petrič, Modrijane, ans. Zdomarji, Iskrice, ans. Javor, Vitezi Celjski, ... ...
http://www.youtube.c...feature=related
Žal mal slaba youtube kvaliteta, nekatere so celo mono.

Če najdeš kakšno skupno točko s tem, kar te zanima, ti mogoče lahko kako pomagam.
LP
Objavljeno 20 januar 2010 - 02:25
Glede tistih linkov na YouTube; sliši se malo manj organsko, nekako bolj moderno. Ali je bilo veliko nasnemavanja, sploh pri snemanju blondinke

Avsenikovi posnetki nekako bolj "padejo skupaj", ni tistega občutka da je vsak track posebej sneman. Stvari se mi zdijo zelo dodelane, v nekaterih komadih so harmonike bolj na "šus", spet drugje so pa več delali na "lepoti" posameznih inštrumentov. Se pa sliši precej kompresije, a je primerno dozirana. Najbrž je to tudi posledica snemanja kolutarjev, lampašev, itd.
Bo treba kar probat kaj bi bil tisti iskani dodatek, takole po netu mp3 poslušat in potem razpravljat ni ravno produktivno. Kontaktiral me je F., prav imaš. Najbrž bova probala kar tisti lampaški kompresor o katerem sem pred dnevi pisal, mislim da ima ostale opreme dovolj. Zelo me tudi zanima kako bi se slišal Redd47 na harmoniki, klarinetu ipd., ker ima zanimivo prezenco.
Miha
Objavljeno 20 januar 2010 - 03:29
Jst vem kako so snemali te zadeve, vem kaj mi je osebno všeč in kaj mi ni. To, kar pa slišiš, da "pade skupaj", pa ni toliko odraz tehnike ampak igranja (izvedbe), odličnih komadov in aranžmajev, verjemi.

LP
Objavljeno 20 januar 2010 - 04:06
Jst vem kako so snemali te zadeve, vem kaj mi je osebno všeč in kaj mi ni. To, kar pa slišiš, da "pade skupaj", pa ni toliko odraz tehnike ampak igranja (izvedbe), odličnih komadov in aranžmajev, verjemi.

LP
točno to sem govoril zgoraj bravo blaster za ta post
Objavljeno 20 januar 2010 - 10:15
Če tako pravite bo moralo držati. Jaz s produkcijo nimam veliko izkušenj, učil sem se tega posla v dveh večjih studijih v tujini (malo manj kot dve leti), pa par let sem delal live, manjše stvari, to je to. Zato mi je včasih treba dvakrat povedat eno in isto stvar

Blaster; se strinjam da je treba iti naprej in ta pristop se sliši na tvojih linkih.
Danes sem si vzel nekaj več časa za poslušanje starejše SLO narodne, pa moram reči da se v komadih nekateri inštrumenti slišijo zanič za današnje pojme, nekateri pa IZJEMNO dobro. Sploh kak klarinet, harmonika, trobenta (eno pihalno sekcijo v komadu sem poslušal znova in znova) in še kaj. Težko opišem kaj točno me privlači v tem, a podobno slišim kadar je v igri DOBER lampaški preamp in kolikor toliko dober majk, sploh ni treba da je ne vem kaj.
Če sta si s F blizu, naj ti enkrat posodi preamp o katerem sva govorila preko PM, me zanima kako bi se obnesel v primerjavi z 610.
Imam eno vprašanje; kateri majk in preamp si uporabil za glavni vokal na tem linku:
Kaj pa deesser na tem istem vokalu?
Miha
Objavljeno 20 januar 2010 - 11:05
Kaj pa deesser na tem istem vokalu?
Miha
Neumann U87Ai Anniversary in Universal Audio LA-610 Signature Edition + Tube-Tech CL1B, za deesser pa mislm da je služil kar multiband kompresor.
LP
Objavljeno 21 januar 2010 - 12:03
LP
Sicer nisem ravno v tej zvrsti... pa tudi trenutno nisem poslušal na nekih dobrih zvočnikih (en star stolp zvezan na računalnik

Objavljeno 21 januar 2010 - 12:17

Pa ne pozabt, da youtube precej skvari audio.
LP
Objavljeno 21 januar 2010 - 12:29
LP
Ne poznam original posnetka, je pa za te S-je najbrž res kriva youtube kompresija posnetka, kar sem že velikokrat opazil.... nasplošno je, vsaj meni, skoraj nemogoče diskutirati o komadu ki ga slišim z youtuba.
Objavljeno 21 januar 2010 - 04:52
LP
Tudi jaz slišim malo preveč s-ev, zato sem vprašal po deesserju. Pa zdi se mi da širina vokala prekrije ostalo, mogoče je band tako želel.?
"Kopija" LA610 ima pa tehnični/zvokovni problem, ker so na račun izhodnega transformatorja prišparali evro ali dva, dobesedno! Channel strip je sicer poceni, a kaj ko že v štartu pokvari signal

Evo, tukaj je komentar dizajnerja ki je za UA "kopiral" LA610 (post #34):
http://www.prodigy-p...?topic=13038.20
Drugače pa hvala za odgovore, sem se prišel do kar nekaj novih spoznanj.
LP, Miha
Objavljeno 22 januar 2010 - 11:26
Točno tko...
Objavljeno 22 januar 2010 - 02:30

Objavljeno 28 februar 2010 - 11:52
Da ne odpiram nove teme bom kar tu vprašal. Mene pa zanima s katerim mikrofonom je najbolje snemat diatonično harmoniko da bo sound čimbolj naraven, in katere
efekte, compresorje je potrebno dodat. Vem da je vse skupaj odvisno od predojačevalnika, zvočne kartice. Zanima me nasplošno kaj uporabljate v studiu za snemanje harmonike.
Objavljeno 13 april 2010 - 10:07

Blaster...kot velik občudovalec tvojih referenc in seveda vašega ansambla...imaš sigurno v glavi ogromno koristnih informacij in nasvetov...kar na dan z njimi
lp...pa brez zamere
K
Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov