Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

DIY Clean Preamp

10 odgovorov v tej temi

#1 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 15 julij 2012 - 10:36

Stirje preampi, prva dva Jensen Twin Servo
Druga dva pa SSL 9000

Prvi je fantasticen, velik ampak jasen, drugi pa tudi clean, ampak na drugacen nacin. Fino je imet vse v eni skatli.. tisto na vrhi je PSU za vse 4.

Lp,
B.

#2 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov
  • Interests:Pro audio elektronika in zgodovina.

Objavljeno 16 julij 2012 - 12:55

Super si to naredil, čestitam, 1H je priročen format za 4 takšne module, morda bi tudi psu lahko notri zbasal in jo odnesel brez motenj. A pripneš osnovno shemo za tvoj Twin Servo? Zanima me, ker pogosto vidim izdelke s tem imenom, a jim je s Twin Servom skupen le 990 op-amp in trafoti. Servotov pa nimajo, so kapacitivno vezani tako kot npr. API312.
V priponko sem dal Jensnov originalni Twin Servo, obstajajo pa tudi različice, najbrž imaš eno izmed njih s servoti. Kaj pa trafoti, so Jensen ali JLM, mogoče Sowter? Tukaj bi se lahko poigral z njimi, a kolikor se spomnim imajo dokaj nizka razmerja, več kot pol manj od lampaških. Pa 990 op-amp, je tudi JLM?
Kaj si pa dal na vhod SSL 9k, MAT02 ali LM394? Vem, da je zdaj zamenjava za MAT02 MAT12. Namesto LM394 ima THAT neke pare na eni rezini, samo hfe je malo čuden, pa šum tudi večji. Najbrž je bolj priročno za tam, kjer se sicer na vhod daje paralelne tranzistorje. Primerjal sem s // tranzistorji na Amek M2500 in bi THAT bili direktna menjava...

Miha

Pripete datoteke

Prispevek uredil/a: Tuub, 16 julij 2012 - 01:09 .

#3 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 16 julij 2012 - 01:22

QUOTE (Tuub @ 16. Jul 2012 13:55:07) <{POST_SNAPBACK}>
Super si to naredil, čestitam, 1H je priročen format za 4 takšne module, morda bi tudi psu lahko notri zbasal in jo odnesel brez motenj. A pripneš osnovno shemo za tvoj Twin Servo? Zanima me, ker pogosto vidim izdelke s tem imenom, a jim je s Twin Servom skupen le 990 op-amp in trafoti. Servotov pa nimajo, so kapacitivno vezani tako kot npr. API312.
V priponko sem dal Jensnov originalni Twin Servo, obstajajo pa tudi različice, najbrž imaš eno izmed njih s servoti. Kaj pa trafoti, so Jensen ali JLM, mogoče Sowter? Tukaj bi se lahko poigral z njimi, a kolikor se spomnim imajo dokaj nizka razmerja, več kot pol manj od lampaških. Pa 990 op-amp, je tudi JLM?
Kaj si pa dal na vhod SSL 9k, MAT02 ali LM394? Vem, da je zdaj zamenjava za MAT02 MAT12. Namesto LM394 ima THAT neke pare na eni rezini, samo hfe je malo čuden, pa šum tudi večji. Najbrž je bolj priročno za tam, kjer se sicer na vhod daje paralelne tranzistorje. Primerjal sem s // tranzistorji na Amek M2500 in bi THAT bili direktna menjava...

Miha

Plosca za JTS je JLM99*MB, ki sem jo kupil davno nekoc ker sem mislil da je servo "out of the box". Po pogovoru z dizajnerjem sem ugotovil da temu ni tako, zato sem zadevo modificiral z zgledom na originalno shemo (razen lokalnih filtrov za Vcc je "ista" kot JTS). Razlike (zaenkrat) so manjko izhodnega transformatorja - trenutno lavfam unbalanced - in tistega izhodnega izolatorja ki je v shemi. Oboje bom nabavil od Jensen ob priliki naslednji mesec, vendar mi je ze zdaj (unbalanced in brez OTS) zelo vsec. Vhodni trafo je najboljse kar trenutno zmore naredit Haufe, kot kopija Lundahlovega XL. V signalu ni kondenzatorja nikjer (kar NI res za JLM99*MB kakor ga dobis od njih direkt), DC shift se nisem meril ker sem mislil pocakat na trafote. Ce imas kaksen izhodni cinemag 1:1 za tole bi se priporocal, sploh ce bi lahko potestiral..

V 9k je MAT02.

Lp,
B.

Prispevek uredil/a: baadc0de, 16 julij 2012 - 01:23 .

#4 jejsus

jejsus

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 149 prispevkov

Objavljeno 16 julij 2012 - 01:31

Jaz bi pa malo offtopic vprašal, upam, da ne zamerite - Kje pa ohišja kupujete? Na TubeTown so okoli 45Eur, je to to, ali ste našli kakšno cenejšo varjanto? Mogoče kak ključavničar?

#5 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 16 julij 2012 - 02:00

QUOTE (jejsus @ 16. Jul 2012 14:31:34) <{POST_SNAPBACK}>
Jaz bi pa malo offtopic vprašal, upam, da ne zamerite - Kje pa ohišja kupujete? Na TubeTown so okoli 45Eur, je to to, ali ste našli kakšno cenejšo varjanto? Mogoče kak ključavničar?

Opcija 1, slovenec z okolice polzele. kvalitetne skatle, vcasih zahtevajo kaksno brusenje ali rezanje, vecinoma je pa OK. Da se zmenit tudi za custom case ce je veliko istih delov. Sitotisk zgleda super profesionalno.
http://www.diy-racke...p...hp?f=7&t=18

Opcija 2, italijani. Dodaten razrez, laser ali graviranje se pri njih ne splaca. Osnovne skatle so poceni, dodatni featurji pa so zelo "hifi" cenjeni. Za graviranje das katerikoli slovenski firmi ki gravira z laserjem, pa dobis dosti lep izris, relativno poceni.
http://www.hifi2000.it/

Opcija 3, americani. Podobno kot Diy-Racked, samo se nisem od njih nobene skatle dobil, ceprav eno bom v prihodnosti, lahko napisem review.
http://www.collectivecases.com/

Opcija 4, velika britanija. Gravura, rocno barvanje in lakiranje. Za preproste panele predrag, za komplicirane panele s tisto pravo vintage barvo in tako naprej pa kar v redu. Dela samo prednje plosce, skatlo je treba kupit posebej!
Grand Master Audio (trenutno page ne dela).

Opcija 5, nemcija. Frank Röllen, gravura front panelov. Dizajn naredis *sam* vendar Frank zmeraj rad pomaga. Odvisno od izkusenj je to lahko zelo dober panel za relativno dober denar, lahko pa se tudi sfizi in si si sam kriv zaradi slabe uporabe.
frank@nrgrecording.de

Najboljse izkusnje imam z DIY-Racked in s kombinacijo GMA in hifi2000. Skatla od hifi2000 je dobra, prednje plosce od GMA pa tudi, vse skupaj je kar drago (drazje kot DIY-Racked) ampak ce je komu vsec prava gravura namesto sitotiska in moznost da si vsako potankost definiras po svoje (vendar nebi risal svojega dizajna) potem je ta kombo dober. Na neumannih imam PSUje narejene pri Frank Röllenu kar je tudi OK, samo je nehal delat na barvane plate, tako da ne vem ce bom se v prihodnosti jemal pri njemu.

Luknje na zadnji strani (za XLR vhode/izhode) dam delat lokalnemu kljucavnicarju, kjer placam cca 20€ za delovno uro v kateri naredi nekje 40 licnih XLR lukenj. Pri DIY-Racked in collective cases je to ze reseno, ker pridejo z vsemi potrebnimi luknjami, pri hifi2000 pa je prisotna samo luknja za napajanje, ostalo je treba dat nekam drugam delat.

Se shema JLM preampa:
http://www.jlmaudio.com/JLM99XMB.pdf

In shema s katere sem "kopiral"
http://www.jensen-tr...om/as/as083.pdf

Prispevek uredil/a: baadc0de, 16 julij 2012 - 01:57 .

#6 jejsus

jejsus

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 149 prispevkov

Objavljeno 16 julij 2012 - 05:25

Hvaaaaaala smile.gif

#7 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov
  • Interests:Pro audio elektronika in zgodovina.

Objavljeno 21 julij 2012 - 10:59

QUOTE (baadc0de @ 17. Jul 2012 02:22:18) <{POST_SNAPBACK}>
Plosca za JTS je JLM99*MB, ki sem jo kupil davno nekoc ker sem mislil da je servo "out of the box". Po pogovoru z dizajnerjem sem ugotovil da temu ni tako, zato sem zadevo modificiral z zgledom na originalno shemo (razen lokalnih filtrov za Vcc je "ista" kot JTS). Razlike (zaenkrat) so manjko izhodnega transformatorja - trenutno lavfam unbalanced - in tistega izhodnega izolatorja ki je v shemi. Oboje bom nabavil od Jensen ob priliki naslednji mesec, vendar mi je ze zdaj (unbalanced in brez OTS) zelo vsec. Vhodni trafo je najboljse kar trenutno zmore naredit Haufe, kot kopija Lundahlovega XL. V signalu ni kondenzatorja nikjer (kar NI res za JLM99*MB kakor ga dobis od njih direkt), DC shift se nisem meril ker sem mislil pocakat na trafote. Ce imas kaksen izhodni cinemag 1:1 za tole bi se priporocal, sploh ce bi lahko potestiral..

V 9k je MAT02.

Lp,
B.

Zanimiv projekt, izpred let se spominjam intervjuja z Johnom Hardyem. Glede takratnega skrivanja shem je rekel, da bolje od njega in v primernih količinah težko kdo naredi Twin Sevo in 990 op-amp, zato je brez zadržkov objavil datasheete za vse svoje komponente in naprave, ter pogosto nudil pomoč diy sceni.
Torej, kaj imaš na vhodu? Haufe vem da moraš naročit, a si preko kakega group buy-a? Omenjajo 20Hz - 40KHz, a najbrž so v tem območju boljši kot 3dB, imaš kak datasheet? Rad operiram s podatki, sploh glede ključnih komponent. Evo 990 op-amp:
http://www.johnhardyco.com/pdf/990.pdf
Glede trafotov sem z veseljem za test, različne izhodne imam. Sicer jih na manj kot 3:1 ne moreš vezati, a ne vidim razloga, da v takšem vezju ne bi delovali. O tem lahko vprašam še proizvajalca. Večinoma uporabljam 50%Ni/50%Fe jedra, tako da se bo neke razlike med njimi in bolj tipičnimi Ni jedri v Twin Servu najbrž slišalo. Tu so grafi primerjav dist. med različnimi jedri:
http://cinemag.biz/a...otes/AN-104.pdf
Najbrž sem to že linkal, trafoti s 50%Ni/50%Fe jedri so podobno dobri, a precej cenejši kot npr. Jensen z Ni jedri. Sicer imam tudi dobrer 1:1 Fe trafo, kar se lahko tudi preizkusi, a v Twin Servu naj bi bili izključno zelo dobri Ni tr...
Zadnjič sem ti omenil tisti Ni/Fe trafo z večjim jedrom in dobrim zvokom, to bi lahko resno preizkusila. Zadnje čase sem malo probaval nebalansirane izhode kjer bi sicer bil trafo. Opažam, da kakih težav zaradi unbal. pri kratkih povezavah ni, a ne vem če bi tudi na stage-u bilo vedno tako. Zvok je nekoliko drugačen, bolj clean, a pogosto ne tako evfoničen... Ne vem kakšen problem bi v Twin Servo predstavljalo malo offseta. Najbrž ne velikega, če bi na izhodu imel trafo. Sicer pa ima že breme skoraj vedno vsaj kondenzator ali pa trafo, zato malo offseta najbrž ni problem. Pa saj lahko preprosto izmeriš...
Izolator oli-2 ne vem koliko je pomemben, ker ga nisem probal. A odziv tako preveriš z osciloskopom. Mogoče jih je vseeno dobro vgraditi, npr. za teren, ker je cel preamp konstruiran brezkompromisno in to spada zraven. Evo datasheet, sicer za oli-3, ki je očitno samo drugo ime za nov "model" sicer enake komponente:
http://www.jensen-tr...tashts/oli3.pdf
Že po trafotih se vidi, da so karakteristike zelo dobre, pa tudi cel op-amp je narejen v nulo. Datasheet:
http://www.johnhardyco.com/pdf/990.pdf
Zanimivo, namesto komplementarnega para (en par tranzistorjev) je pri LM394 paraleno dano v pare po 50 tranzistorjev. To je tista fora iz Amek M2500, ko so na vhodu zaradi šuma po 4 tranzistorji. 100 za komplementarni par pri LM394 je pa toliko bolje smile.gif Dajmo probat.
Pa hvala za podatke, ta projekt mi je vedno bil fascinanten.

Jaz ohišja kupujem od nekoga iz Slo., ki jih dela z luknjami za xlr in napajanje, mislim da je 2H črno elkoksirano ohišje okrog 30 eur. Zraven lahko naročim še lasersko graviranje, kar me stane 5-10 eur več, pa prevzamem lahko tu, ni stroškov s pošiljanjem. Da se dogovorit tudi za npr. debelino sprednje plate, pa o tem kako bo ohišje narejeno mehansko. Ostale manjše luknje kot so tiste za potenciometre na sprednji plati pa izvrtam sam, tu se prišpara precej. V točke kjer se vrta vgravira križec po katerem se ravnam, zato do zdaj še nisem imel težav, pa še prednje plate so Al, ki se lepo vrta.
Nekaj ohišij sem sam povrtal v celoti, a s tistim "stožcem" delat luknje za xlr je j..a, da ne govorim o čudnih kvadratnih luknjah za IEC napajalni konektor. Najprej sem moral izvrtati čim večjo luknjo, potem pa piliti in piliti.
Gravirano in barvano 2H ohišje z luknjami za napajanje in xlr-je me torej stane cca. 35 eur, kar se mi zdi poceni. Pa ni poštnine in spodbujam Slo. ekonomijo. Zato se mi takšen nakup zdi smiseln, če koga zanima najbrž lahko objavim moj kontakt za te stvari. Če bi bilo treba tip do neke mere pomaga tudi pri izrisu layouta za sprednjo plato, za xlr in IEC se pa tako ve kje pridejo. Sicer tudi to lahko prilagodi, če bi želel.

Lp, Miha

Prispevek uredil/a: Tuub, 22 julij 2012 - 11:50 .

#8 axl_666

axl_666

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 1 prispevkov

Objavljeno 14 november 2012 - 10:44

Zdravo.
A op-amp 999 si naredil sam, ali se ga da kje kupiti v slo?

#9 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 24 november 2012 - 08:36

Kupil od John Hardy-a, 990c

QUOTE (axl_666 @ 15. Nov 2012 00:44:01) <{POST_SNAPBACK}>
Zdravo.
A op-amp 999 si naredil sam, ali se ga da kje kupiti v slo?

#10 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov
  • Interests:Studijsko delo na sploh, vsega novega kar bom zvedel bom vesel :)

Objavljeno 25 november 2012 - 03:46

QUOTE (Tuub @ 21. Jul 2012 23:59:43) <{POST_SNAPBACK}>
... Zato se mi takšen nakup zdi smiseln, če koga zanima najbrž lahko objavim moj kontakt za te stvari. ...

Lepo lepo prosim smile.gif

Pa še eno vprašanje za spotoma - v katerem programu narišeš frontplate za graviranje? Sicer imam že izrisane plate za naslenji projekt v FrontPlate Designerju od tistega gospoda iz Nemčije, ampak če se da to pri nas naredit imam to še rajši, pa me zanima če morem potem v kakšen drug program "portat" načrt...

lp Žiga

#11 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 25 november 2012 - 05:59

Vecina printerjev in graverjev ima itak najraje autocad ampak se ne zmrdujejo ce gre za corel draw file... ponavadi je nekaj problematike s formati (PDF, DWG...) ampak potem ko enkrat zaobvladas kaksne settinge rabijo, gre.

Lp,
B.

QUOTE (Ziga @ 25. Nov 2012 17:46:35) <{POST_SNAPBACK}>
Lepo lepo prosim smile.gif

Pa še eno vprašanje za spotoma - v katerem programu narišeš frontplate za graviranje? Sicer imam že izrisane plate za naslenji projekt v FrontPlate Designerju od tistega gospoda iz Nemčije, ampak če se da to pri nas naredit imam to še rajši, pa me zanima če morem potem v kakšen drug program "portat" načrt...

lp Žiga

Dodaj odgovor

2 uporabnikov bere to temo

0 članov, 2 gostov, 0 anonimnih uporabnikov