Kje/kako se dela mastering ?
Objavljeno 03 avgust 2009 - 08:58
1.Zanima me če se mastering dela takrat ko že "konvertaš" iz DAW-a v mp3 in podobno ?
2.Ali lahko mastering popravi miks če je miks slab ?
Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore.
Objavljeno 03 avgust 2009 - 09:14
http://en.wikipedia....ssy_compression
Master se vedno dela z nekompresiranimi formati (wav, aiff) in ponavadi exportiras stereo (ali stem) v 24 ali 32 bitnem zapisu in ne menjas frekvence vzorcenja.
Torej ce si projekt zacel pri 96kHz in 24bit, bos tudi exportiral s temi nastavitvami. Konverzije (za cd, dvd, mp3, etc) bo delal mastering engineer.
Ponavadi se dela stereo mastering ali stem mastering.
http://en.wikipedia....Audio_mastering
http://en.wikipedia....g_and_mastering
http://www.planetaud...php?showtopic=4 (vec o stem masteringu)
2. Malo se da popravit s stem masteringom, v glavnem pa je pravilo, da ce drek malo razrecis ali pomesas se vedno srmdi.
Torej iz slabega mixa ne mores pricakovat super koncnega master izdelka.
Lp,
b.
- Gregs91 članom je to všeč
Objavljeno 04 avgust 2009 - 03:35
Samo to se vedno spada v kategorijo "malo se da popravit".
Ce je naprimer na drum-stem tracku ena cinela popolnoma svetla in druga popolnoma temna ne more nic kaj naredit, ali ce je zvok snare-a res slab ali neprimerno kompresiran... ne more nic oz. neprimerljivo manj kot bi lahko mixing engineer...
Lp,
b.
Objavljeno 05 avgust 2009 - 08:53
vse lepo povedano...
stem pomaga naprimer pri vokalih ki preveč sikajo(butne deesser gor),ali pa če hoče majster svetlit celi bend,pa je vokal že svetel,pač vokal ločeno ekvalizira od benda...
ali pa ko se kick krega z basom itd...
Objavljeno 09 avgust 2009 - 09:29
evo bom pa še jaz vskočil v debato.......ker sem delel kar precej projektov po stemih.....ali bolje rečeno grupah
Bistvena prednost stem mixinga-masteringa je da lahko svoje mikse, ki so bili ponavadi narejeni na ne najboljšem monitoringu in z omejeno opremo in ponavadi tudi znanjem miksanja, "popravljaš" na precej boljšem monitoringu, hkrati pa dobiš neodvisno mnenje/znanje od mastering inžinirja, ki ima ponavadi precej studijske kilometrine in pozna kar nekaj trikov, ki lahko precej izboljšajo zvok komada......
Seveda je nujno da mastering engineer pozna svoje "bokse" in opremo u nulo, in iz izkušenj ve, kako se morajo stvari slišati , da se bodo dobro prenesle na radio, tv, vinil, internet ali cd......
V večini primerov se zgodi , da jaz poslušam miks, ki mi ga stranka pošlje v mastering in napišem neke svoje komentarje o soundu in produkciji......ponavadi se te pripombe upoštevajo in dobim novo verzijo, ki jo zopet poslušam in napišem dodatne komentraje, če je to potrebno......se zgodi da se ta proces ponovi parkrat.....če je to seveda mogoče......ampak glede na to da večina dela ITB je to precej enostavno.....
Če so stereo miksi precej kritični v smislu kvalitete, ali pa se mi zdi da ima komad precej večji potencial v smislu zvoka- včasih predlagam stem mastering, včasih pa stem mixing+mastering, razlika je samo v številu "stemov" in seveda ceni.
Več , ko je kanalov, več časa se porabi in bolj se bo spremenil karakter in kvaliteta miksa (na boljše seveda.. )
Včasih pa producent hoče doseči nek maksimum in sam predlaga stem mixing+mastering v štartu, kar ponavadi prinese odlične rezultate....
Dostikrat se zgodi , da "dosnamem" še kakšen outboard reverb/delay na vokal ali kakšen zelo pomemben zvok.....s tem lahko še dodatno izboljšam zvočno sliko...
Pri stem mixingu+masteringu seštevam grupe analogno (Apogge DA16X normaliziran na SPL Mixdream), kar doda še dodatno analogno toplino in širino + da lahko na pomembne grupe insertiram analogne equalizerje in kompresorje......in posamezne grupe avtomatiziram, če je to potrebno......in seveda dodam plug-in v kompjutorju, če je to potrebno.....
Pri stem mixingu+masteringu se da radikalno spremeniti "kvaliteto" miksa, produkcija ki zveni povprečno lahko enormno pridobi pri samem procesu, hkrati se pa lahko zgodi, da se "karakter" miksa toliko spremeni da producentu ni všeč.....zato mora biti vedno prisoten pri samem procesu, razen če že dalj časa sodelujeva in mi zaupa, ter pride na samem koncu procesa odobrit in predložit popravke.....
V bistvu je razlika med stereo masteringom, stem masteringom in stem mixingom+masteringom precejšnja......
Pri stereo masteringu je mixer sam naredil končni mix, pri masteringu naredim samo "frekvenčno in dinamično izboljšavo" + kontrolo glasnosti...
Pri stem masteringu je mixer sam naredil končni mix, ga je pa exportiral v 4- do max 8 stereo grupah, tako da lahko mastering engineer naredi fine tuning levelov in eventuelne minimalne popravke na posameznih grupah - in potem dokaj enak mastering kot bi ga sicer delal na stereo posnetku.
Ker imaš možnost popravljati posamezne nivoje , ponavadi to izpade bolje.....in seveda vzame več časa in denarja......
Stem mixing+mastering je pa v bistvu že skoraj mixanje komada, jaz temu pravim postprodukcija miksa.......producent exportira do 24 kanalov, v studiu vsakega dodatno "očistiva" frekvenčno in dinamično,če je to potrebno, dodava dodatne efekte, narediva grupe v mojem ali njegovem DAW-u, jih pošljeva na SPL Mixdream in insertirava analogne procesorje, posnameva zunanje reverbe/efekte, narediva automatizacije kanalov etcetcetc......in končni rezultat je ponavadi radikalno boljši in tudi popolnoma drugačen od original miksa....
To je moj oseben pogled na stem mixing/mastering, verjetno vsak razvije svoj sistem in tehnike.....če je kaj nejasno rade volje odgovorim na dodatno vprašanje........
Gregor Z
Objavljeno 14 avgust 2009 - 07:40
Kaj sploh ima mixing inženir pol na BUSu (govorim o navadnemu masteringu)? Kakšen miks se pošlje mastering inženirju? Se kakšno BUS kompresijo naredi, ali se pošlje stereo miks komada brez kakršne koli kompresije (razen tiste na posameznih trackih)?
LP!
Objavljeno 14 avgust 2009 - 10:14
Kaj sploh ima mixing inženir pol na BUSu (govorim o navadnemu masteringu)? Kakšen miks se pošlje mastering inženirju? Se kakšno BUS kompresijo naredi, ali se pošlje stereo miks komada brez kakršne koli kompresije (razen tiste na posameznih trackih)?
LP!
Odvisno od inženirja: eni kompresirajo, drugi ne.
Objavljeno 15 avgust 2009 - 08:00
Se strinjam......
Moj nasvet je da do zadnje faze produkcije delaš vse brez kompresorja ali limiterja na master outu i n paziš , dati nivoji v DAW ne gredo "v rdeče" in da imaš vsaj maksimalne peake vsaj na - 6 dB, raje več.......
Tak miks potem poskušaš z ekvilajzerji, kompresorji in limiterji po kanalih dinamično skontrolirat in spucat, potem se lotiš avtomatizacije levelov , panoram, efektov. Ko s temi orodji narediš nek maksimum, potem daš za feeling na master out ali buse , če jih uporabljaš - čimboljši kompresor, lahko z karakterjem , lahko pa brez odvisno od muzike......meni dela the best PSP Mastercomp.....pa tudi novi Oldtimer je super..
V nastavitve se ne bi spuščal, ponavadi počasen attack in hiter release, ratio pa med 1.5 - 6......kompresiraš par db da miks dobi na kompaktnosti....in greš še enkrat popravljat nivoje.......ko si zadovoljen......še malce poštelaš kompresor , da "pumpa" v groovu muzike in si dodaš za njim še kakšen shelving eq s katerim za feeling vzdigneš visoke za kakšen deci al pa dva od 2khz napej......še malce poštelaš razmerja.......daš gor brickwall limiter ala L2, Ozone, Xenon.....še malce popedenaš razmerja in naštelš limiter......in to je to.
Zdaj približno veš kako naj bi zmasteriran miks zvenel......exportiraš to verzijo......potem daš pa dol vse master plugine in eksportiraš še verzijo brez vsega in še verzijo z kompresorjem ter obe pošlješ v mastering.......kompresor pustiš gor zato , ker se včasih zgodi da ga nastaviš tako , da je pomemben del sounda komada in ga mastering engineer mogoče ne bo mogel replicirati......
Upad , da to dogovori......
LP G
Objavljeno 17 avgust 2009 - 12:49
je pa itak odvisno od mixerja... najbolš je valda vedno da pošlješ en clean mix(brez comp.) enga z kompresorjem, in "referenčni" master
Objavljeno 08 februar 2011 - 10:50
Komad bi meu razdeljen v špurah...en kanal za kick, drug za bas, perkašn, melodijo itd...in potem bi trigu scene v zaporedju kot naj bi biu komad sestavljen in tud kontra, stvar se mi zdi zelo zanimiva, fleksibilna in kreativna.
Kako naj bi zgledu mastering takega sistema...potem takem bi moral poiskati mastering mojstra ki se ukvarja tudi z Abletonom (ker produciram z njim) in mu exportat Abletonov file projekt z audio špurami?
Sori če se izražam bol po domače ker nisem izobražen audio profič
Hvala!
Objavljeno 08 februar 2011 - 07:18
Komad bi meu razdeljen v špurah...en kanal za kick, drug za bas, perkašn, melodijo itd...in potem bi trigu scene v zaporedju kot naj bi biu komad sestavljen in tud kontra, stvar se mi zdi zelo zanimiva, fleksibilna in kreativna.
Kako naj bi zgledu mastering takega sistema...potem takem bi moral poiskati mastering mojstra ki se ukvarja tudi z Abletonom (ker produciram z njim) in mu exportat Abletonov file projekt z audio špurami?
Sori če se izražam bol po domače ker nisem izobražen audio profič
Hvala!
Praktično je vseeno kakšnega mastering inžinirja iščeš, ker audio fajl je audio fajl, neglede iz katerga sequencerja ga exportaš. Seveda pa si moraš najprej razvit jasno idejo o sami sestavi komadov in njihovemu predvajanju - ali boš imel loope (mogoče narezane delčke) tvojih komadov, ki jih boš potem v živo lahko bolj kreativno uporabljal in na vsakem špilu pokazal svoje spretnosti in jih unikatno premetavav levo in desno ter jih efektiral, ali pa pa bodo to končane cele špure kot praviš, kick, bas, perkašn itd. Sicer to niti nima toliko veze kakšne oblike fajlov/loop-ov rabiš (ker jih boš najbrž tako ali tako še editiral naknadno..), vendar če jih boš uporabljal v namen "sestavljanja" v naprej vzorčno izoblikovanih komadov, potem je fajn da imaš neko fiksno idejo kaj gre kako skupaj aranžmajsko. Saj razumeš ane ? Da ti gre sklop določenih loopov zvokovno skupaj za v določen komad.
Mal sem zakompliciral, vendar ja - exportaš posamezne tracke in jih daš dalje v mix/mastering :-) Ne vem, koliko se ukvarjaš z miksom in ali imaš namen sam poštelat to in dat potem v mastering. Če pa s v tem nisi izkušen, pa je mogoče bolje mix prepustiti nekomu ki se s tem ubada, se pravi mu narediš okvirno zvokovno sliko kot si jo želiš ti, in daš dalje "suhe" tracke, ki ti jih bo potem nekdo drug miksal zate - poleg pa za referenco priložiš tvoj miks.
To je samo moje mnejne..
Prispevek uredil/a: Sclabo, 08 februar 2011 - 07:19 .
Objavljeno 08 februar 2011 - 09:53
Za končni izdelek bi si želel od mastering inžinerja posebej masterizirane audio špure ne končnega stereo mixa...a je to možno?
Naprimer naredim komad v Abletonu...celoten mix in aranžma je moje delo, nato vse midi špure posnamem in jih postavim nazaj v prvoten aranžma tako da je vse isto samo da so namesto midi zapisov audio fajli.
Nato bi ta Abletonov fajl z posnetimi špurami poslal mastering inžinerju, in ko bi on to odprl bi imel celoten projekt pred seboj v originalnem aranžmaju...pač celoten originalen komad v špurah...kick, bass, perkašn, melodi...
Te šure bi potem lahko v živo odšpilu v logičnem zaporedju kot naj bi biu originalen komad ali pa bi jih v živo zremiksiru pred publiko...skratka delat se da svašta ker Ableton Live to lepo omogoča.
Prispevek uredil/a: graylow, 08 februar 2011 - 09:58 .
Objavljeno 09 februar 2011 - 09:40
Jaz sem samo razmlišljal po svoji logiki, iz prakse tega ne vem. Verjetno hočeš rečt, da je dovolj če imaš projekt zmiksan in brez masteringa ?
Verjetno res...dvomim da bi se kdo ukvarjal z "masteriranjem" vsake špure posebej, ker nekako tudi nima nevem koliko smisla...
Objavljeno 09 februar 2011 - 03:37
Verjetno res...dvomim da bi se kdo ukvarjal z "masteriranjem" vsake špure posebej, ker nekako tudi nima nevem koliko smisla...
To je "submixing" - ustvarjanje steamov.
Ne moreš masterizirat nezmiksanih posnetkov.
Objavljeno 14 februar 2011 - 03:53
Mastering inženir ti pa ne more masterizirat posameznih stemov, ker ni nujno da bi potem vsi skupaj delovali kot usklajena celota. Na live eventu bi verjetno lahko gor vrgel nek mastering suite, da bi ti vse skupaj malo skompresiralo (in s tem "zlepilo" skupaj).
Objavljeno 14 februar 2011 - 05:57
Mastering inženir ti pa ne more masterizirat posameznih stemov, ker ni nujno da bi potem vsi skupaj delovali kot usklajena celota. Na live eventu bi verjetno lahko gor vrgel nek mastering suite, da bi ti vse skupaj malo skompresiralo (in s tem "zlepilo" skupaj).
Bravo... točno to sem hotel povedati tudi jaz, pa nisem našel besed
Objavljeno 15 februar 2011 - 07:00
Se pravi mastering inženir mi bo pomagal pri stereo mixu kot končni izdelek za založbe itd...
Tisti surov mix projekt ko ga še imam ga exportam po trackih posamezno v wav zapisu recimo (jih prenesem na laptopa za live nastope) in jih naknandno napumpam z nekmu master chainu v master busu za live nastop.
Prispevek uredil/a: graylow, 15 februar 2011 - 07:01 .
Objavljeno 15 februar 2011 - 08:32
Se pravi mastering inženir mi bo pomagal pri stereo mixu kot končni izdelek za založbe itd...
Tisti surov mix projekt ko ga še imam ga exportam po trackih posamezno v wav zapisu recimo (jih prenesem na laptopa za live nastope) in jih naknandno napumpam z nekmu master chainu v master busu za live nastop.
Da.
Objavljeno 23 april 2011 - 06:27
Prispevek uredil/a: kitkonis, 23 april 2011 - 06:31 .
Objavljeno 23 april 2011 - 06:42
Kar se miksa tiče - ful odvisko s kom delaš, kakšno kvaliteto hočeš.. Če te zanima, se lahko zmeniva za kak promocijski miks - sam se že nekaj časa intenzivno s spoznavanjem produciranja elektronske glasbe ukvarjam, in kkšn miks ne bo škodu. Če maš dober komad, seveda
Objavljeno 23 april 2011 - 07:28
Kar se miksa tiče - ful odvisko s kom delaš, kakšno kvaliteto hočeš.. Če te zanima, se lahko zmeniva za kak promocijski miks - sam se že nekaj časa intenzivno s spoznavanjem produciranja elektronske glasbe ukvarjam, in kkšn miks ne bo škodu. Če maš dober komad, seveda
Tega pa nisem rekel! No haha, mogoče je tako zvenelo.. Jaz sem mislil da je zvok oz., da so VSTji kvalitetni, skoraj vsi, oz. so zelo pridobili na kvaliteti.. torej sound.. "posluh" producerja je pa že druga stvar... S tabo se čisto strinjam . Hvala za ponudbo - ja lahko se kaj zmeniva ko bom imel kaj pripravljeno, ti bom pol poslal preview na PM(oz link od soundclouda) pa se ti odločiš. počakaj kak mesec,dva,tri - sicer že imam polno materiala ampak še nisem povsem zadovoljen. tudi jaz sem se to leto poglabljal v mixing in mastering in moram povedat da me je presenetilo kaj sem se vse naučil in še to je verjetno samo 1%..vesolje
kar se pa kvalitete tiče pa hočem - kako se že tej kvaliteti reče? klubska kvaliteta? nekaj kar je zadosti, da pošlješ demo labelom
Prispevek uredil/a: kitkonis, 23 april 2011 - 07:37 .
Objavljeno 23 april 2011 - 08:36
Miks se ponavadi računa na uro.
Koliko ur se porabi, pa je odvisno od zahtevnosti in cilja. Če gre samo za preprosto mešanje, lahko v vrhunskem studiu z dobrim inžinirjem za nekaj sto evrov zmešaš več komadov, lahko pa z zahtevnim mixom v slabšem studiu zapraviš veliko ur in denarja.
Objavljeno 24 april 2011 - 08:03
Glede na to kakšna je danes konkurenca na tržišču "elektronske" glasbe, mora biti izdelek maksimalno dober preden ga pošlješ na založbe ali natečaj.
Komadi , ki ne dosegajo nekih osnovnih tehničnih standardov, se skoraj avtomatično zavržejo - če je pa res zanimiva produkcija - zna založba poslat mail , da bi jih komad zanimal če bo zvok boljši - ali pa celo predlaga svojega mix/mastering inženirja, ki ga plačaš sam ali pa založba .
Sam imam kar nekaj stalnih strank , ki mi komade pošiljajo v mixing/mastering preden jih pošljejo na založbe, ker so ugotovili , da tako "lažje" pridejo do izdaj na "boljših" založbah.
Doma lahko povsem dobro zmiksaš in celo zmasteriraš komad . Če imaš znanje - oprema in plugini niso toliko pomembni, kot ljudje mislijo. Ogromno producentov z katerimi sodelujem ima vrhunski zvok , delajo pa z minimalnimi sredstvi. Znanje in količina vloženga truda je najbolj pomembna za končni rezultat.
Če tega ni, najameš nekoga , ki to naredi namesto tebe. Možnosti je ogromno, in cenovni razpon je tudi precejšen. V Sloveniji nas je kar nekaj , ki se ukvarjamo s tem, ponudba na internetu je pa še večja.
Cene precej varirajo od studia do studia, ponavadi se pa računa na komad, in ne na uro.
LP G
Prispevek uredil/a: Gregor Zemljic, 24 april 2011 - 08:04 .
Objavljeno 24 april 2011 - 10:05
Komadi , ki ne dosegajo nekih osnovnih tehničnih standardov, se skoraj avtomatično zavržejo - če je pa res zanimiva produkcija - zna založba poslat mail , da bi jih komad zanimal če bo zvok boljši - ali pa celo predlaga svojega mix/mastering inženirja, ki ga plačaš sam ali pa založba .
Sam imam kar nekaj stalnih strank , ki mi komade pošiljajo v mixing/mastering preden jih pošljejo na založbe, ker so ugotovili , da tako "lažje" pridejo do izdaj na "boljših" založbah.
Doma lahko povsem dobro zmiksaš in celo zmasteriraš komad . Če imaš znanje - oprema in plugini niso toliko pomembni, kot ljudje mislijo. Ogromno producentov z katerimi sodelujem ima vrhunski zvok , delajo pa z minimalnimi sredstvi. Znanje in količina vloženga truda je najbolj pomembna za končni rezultat.
Če tega ni, najameš nekoga , ki to naredi namesto tebe. Možnosti je ogromno, in cenovni razpon je tudi precejšen. V Sloveniji nas je kar nekaj , ki se ukvarjamo s tem, ponudba na internetu je pa še večja.
Cene precej varirajo od studia do studia, ponavadi se pa računa na komad, in ne na uro.
LP G
hvala za ta zelo informativen post. sicer nisem povsem novinec v tem področju a bi vseeno nekaj vprašal ker mi še ene stvari niso čisto jasne. pri mixdownu imam največkrat probleme z basom - ker nikoli nevem ali ga je dovolj ali premalo. kako se to sploh določi, a moraš poslušati druge komade, da se naučiš kje so meje in da dobiš "posluh" za mixanje s tem da primerjaš z drugimi komadi? jaz sem par let delal na slušalke, ker nisem dosti premišljeval o studijskim monitorjih zaradi mojega prostora kjer produciram, ki ni glih primeren za studio. no zdaj sem nabavil yamahe hs80 in me zanima če naj še zraven nabavim SUB ali me bo ta le motil(sem bral da nekateri priporočajo sub že samo zaradi tega, da vidimo če se "tam spodaj" kaj dogaja)? večinoma je v mojih komadih kar nekaj basa... odločal sem se med adam ax7 thoman special edition, krk vx8, nekimi geneleci in yamaha hs80, ki so sicer razred nižje ampak jaz sem se odločil za njih in sem z njimi zelo zadovoljen.. mixi so postali instantno boljši pa slišim tudi več kot na slušalkah (dt 770)..edino kar bi lahko še dodali je gumb za on/off na sprednji strani ampaz se ne pritožujem preveč ker so res vredni denarja.
Edino kar sem naredil je da sem dal HIGH TRIM na -2DB, za lažje dogotrajno poslušanje in me zdaj zanima če je to priporočjivo ali ne ali je samo stvar v tem kako dobro svoje monitorje poznam?
no pride še več vprašanj to me trenutno najbolj zanima... pa to kaj so zate "minimalna sredstva" ali je to spet stvar okus-a.. no ampak to je že malo offtopic bom druge topice prebiral..
Prispevek uredil/a: kitkonis, 24 april 2011 - 10:12 .
Objavljeno 26 april 2011 - 06:35
Zvočniki, prostor, akustika (bi reku NLP )....
vsi zvočniki ti ne odreagirajo isto na določenp frekvenco,.....potem se ta frekvenca sešteva multiplicira v določenem prostoru, močoče celo "kensla", se pravi zvočni val ubija sam sebe in se sliši manj ali celo nič .....tu pride v poštev akustika,...zato pa prihaja do tega tvojega problema,...preveč ,....premalo nizkih frekvenc.....
Glasba je UMETNOST, zato ni nekega pisanega pravila.
Objavljeno 26 april 2011 - 09:18
No toliko v umetnosti glasbe ))
Lp
Dodaj odgovor
0 uporabnikov bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov