Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Classic Solo diy mikrofonski predojačevalec

Nov diy projekt

6 odgovorov v tej temi

#1 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov
  • Interests:Pro audio elektronika in zgodovina.

Objavljeno 22 september 2023 - 06:08

Po desetih letih je čas za nov projekt. S pomočjo članov Gdiy foruma in avtorja sheme sem izbral Classic Solo mikrofonski predojačevalec na pcb-ju, ki se lahko uporabi tudi za druge naprave. Med drugim so to summing amp, DI, gain make-up stopnji za mono/stereo opto kompresor, gain make-up za Pultec, Helios 69, Redd in podobne pasivne eq-je, razne line ampe, idr.

Mikrofonski predojačevalec je delo Iana Bella ki izdeluje mixerje in druge naprave na lampe, prej je delal pri Neve. Če bo koga zanimalo lahko pripnem link na članek o znanem custom mixerju, ki ga je tam sestavil in inštaliral v znan studio. Preamp sestavljata dve enaki "mu follower" stopnji z zelo nizko distorzijo, veliko headrooma in zalogo moči za drajvanje zahtevnih bremen kot so 600 ohmski vhodi.

V manualu iz linka je večina pomembnih podatkov, tudi spisek materiala in razne opcije za preamp ki se jih uporabi ali prilagodi glede na potrebe. Nekatere dele se prilagodi, tega ni veliko.

Cena enega kanala je do 400eur, če se dela dva ali je več interesentov tudi manj, ker se deli poštnine. Za izdelavo je potrebno dobro spajkati, imeti nekaj osnovnega znanja elektrotehnike, če bo dovolj interesa je support lahko na tem forumu. Dvem ali trem interesentom lahko pomagam pri elektronskem delu, dam navodila za mehansko izdelavo, naredim meritve, za naročanje prilagodim spisek materiala in še kaj. V diy sceni se to dela zastonj ker smo tudi mi nekdaj imeli tak support, dobili kakšen fajn kos materiala, pomembna motivacija je tudi prenos znanja. Zdaj ko je objavljeno bom obvestil ostale ki so sodelovali pri izdelovanju "6SN7" preampu, večina ima zanimive kariere v pro audio. 

Vabljeni ste tudi tisti ki preampa ne boste izdelovali, nobeno vprašanje, kritika ali debata ni nesmiselna, ker se na tak način uči in obnavlja znanje.

Preamp manual je v ClassicSoloLoHumBuildInstructionsV0.2:

https://drive.google...ZpTzFrA-N_OYL7w

Primer izdelanega preampa v samostoječem ohišju pod V2inHammond:

PCB overlay+povezave pod Copy of PCBV2cropped:

Če je interes lahko tudi nekaj lahko razumljive pdf literature na to temo, shem, fotk, ipd. Google Drive s še več podatki za ta projekt in mnoge druge je tukaj (obviously isti link kot prejšnji):

Želim vam prijetno in obsežno raziskovanje Ianove strani :)

Prispevek uredil/a: Tuub, 10 oktober 2023 - 11:26 .

#2 mihec

mihec

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 16 prispevkov

Objavljeno 28 september 2023 - 11:43

Malo sem že pregledal dokumentacijo, veliko bo še treba. Hvala za poslano Tuub. Jaz bi, če bo možno delal 1 kanal, Mic pre + DI. Na vhodu s padi,+48v in hp filtri, na izhodu pa attenuator.

Če bi se delalo svoje ohišje, lahko zrišem v kakšnem CAD programu in se da razrezat na laser. Nimam občutka za koliko denarja to delajo. To gre vse v U2 rack, 2 kanala ? 

#3 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 29 september 2023 - 02:31

Super DIY projekt ,.. akcija ,.. 

.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#4 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 29 september 2023 - 04:44

za izbrisat, v urejevalniku ne morem.

Prispevek uredil/a: Tuub, 01 oktober 2023 - 10:50 .

#5 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 29 september 2023 - 06:19

Malo sem že pregledal dokumentacijo, veliko bo še treba. Hvala za poslano Tuub. Jaz bi, če bo možno delal 1 kanal, Mic pre + DI. Na vhodu s padi,+48v in hp filtri, na izhodu pa attenuator.

Če bi se delalo svoje ohišje, lahko zrišem v kakšnem CAD programu in se da razrezat na laser. Nimam občutka za koliko denarja to delajo. To gre vse v U2 rack, 2 kanala ? 

Mislim da po nekaj pogovorih navodila dokaj dobro razumeš, support bo na tem forumu tako kot je bil za prejšnji projekt. Obstaja tudi na Gdiy forumu, vendar se mi zdi smiselno tu pustiti pomembne podatke generacijam za nami, zato sem prosil da se tu opisuje glavne korake priprave, izdelave, morebitne težave, vsaj nekatera vprašanja, ugotovitve, rezultate, dodana bo tudi pdf dokumentacija. DI, line, mic inputi so že na pcb-ju, oz opcije zanje ker se to prilagodi glede na potrebe, enako vhodni ter izhodni pad, phantom, phase, HPF idr. Izpostavil bi še možnost, da se z menjavo cca dveh uporov izhodno stopnjo spremeni v SRPP (več koloracije), itn.

Za ohišja in graviranje imam nekoga pri nas ki to dela ceneje kot če bi izrisal ter dal nekomu narediti. Poznavanje CAD programov bo še kako prišlo prav za risanje oznak na sprednji plošči, ker za graviranje potrebujejo fajl iz vektorskega programa. Ixi to pozna, za Hamptone HJFP je nekdo od njegovih znancev z laserjem graviral spr. ploščo, verjetno tudi njegov in moj SSL 4000 kompresor. Tudi layout za to smo naredili skupaj.

2 kanala preampa gresta v standarni 2U rack. Ker boš imel en kanal bi kasneje lahko v prazen del racka dal Ianov TLA2A opto kompresor (info na Gdiy) ali drug design. Verjetno bo dovolj prostora za kakšen pasivni eq kot so Pultec, Helios, idr., če bi raje to, za vse skupaj verjetno ne bi bilo prostora v 2U. 

Spiska materiala sem se že lotil, večina je še vedno pod enakimi šiframi, ali pa se najde zamenjavo. Tri gladilne kondenzatorje 220u/450V za napajalnik se bo tudi menjalo za nekaj primernejšega, ker bi sicer stali skoraj 50eur. Napajalni transformator se dobi lokalno, dva signalna pa v EU da ne plačujemo poštnin, carine in teh zadev, ter čim bolj spodbujamo kvalitetno lokalno proizvodnjo. Glede trafotov (krajšava za transformator, tako kot kondi-kondenzator) bom še enkrat vprašal avtorja projekta, načeloma nima pomislekov glede moje izbire.

Naslednji korak je nabava drobnega materiala za pcb, lampe in material ki ga jaz potrebujem za svoj nekoliko drugačen projekt ali dva, ki ju bom delal istočasno. Ohišje ter trafoti pridejo na vrsto ko je pcb narejen, ker je tako lažje in ni presenečenj glede dimenzij. 

Prispevek uredil/a: Tuub, 01 oktober 2023 - 10:49 .

#6 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 02 oktober 2023 - 12:13

Spisek za Classic Solo je narejen, ker je napetost za usmerjevalnim mostičkom (gretz) 340V, bo treba kupiti 450V kondenzatorje ki stanejo ~8eur/kom. Ni druge, vsaj 40 eur ne bodo...

Pri računanju padcov napetosti na uporih C14,15,16 sem opazil, da se s pcb-ju lastnim napajalnikom lahko napaja en kanal in ne dva. V mixerjih je to različno, kar poznam ameriških imajo moduli v mixerjih skupno napajanje ali po skupinah, v nemški V seriji (npr V72) ima vsak modul svoj napajalnik, EMI Redd.51 z Redd47 ampi spet drugače s stabilizacijo. 

Tukaj se dobi pcb-je: https://www.customtu...s-pcb-empporium

S firmo UTM sem se dogovoril da bodo signalni transformatorji ekvivalentni tistim ki jih predlaga avtor projekta, glede UTM se strinja, je tudi ceneje od drugih opcij in bolj lokalno. Napajalna trafoti bodo iz Slo.

Pcb-ji bodo kmalu tu, manuala v pdf ali drugih fajlov ne morem pripeti ker javi napako, komp je ok. Spisek materiala je v manualu, ker je izbor le tega odvisen od ohišja, željenih funkcij, mehanske izvedbe in še česa ga zaenkrat ne bom objavljal. Classic Solo bo torej Mihov, zase sem izbral znan push pull mic preamp/line amp/bus amp (osnovni gradnik takšnih mixerjev), če bo čas še vari-mu kompresor ki mu manjkajo sprednja plata in dve lampi. 

Prispevek uredil/a: Tuub, 11 oktober 2023 - 08:36 .

#7 Tuub

Tuub

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 242 prispevkov

Objavljeno 28 januar 2024 - 05:21

Update. Z Miho sva ugotovila da sta dva kanala Classic Solo ki ju želi prevelik zalogaj za začetek, jaz namreč nudim predvsem podporo in ne izdelavo celega izdelka, zato sva se odločila za en kanal Hamptone HJFP j-fet preampa na ožičenje.

Tu je osnovna shema ki sem jo nekoliko predelal, dodan bo še izhodni line amp zaradi lažje kontrole gaina, dist., itn.:

https://i0.wp.com/wi...ne_fet_scan.jpg

Na ožičenje se dela ker je tako lažje narediti npr. eno stopnjo (~40dB gaina, deluje kot samostojni preamp z manj gaina od ~~60dB pri dveh stopnjah), jo dobro preizkusiti in delati z njo, nato se doda še ena identična stopnja, teste ponovi, na koncu pa še linijsko stopnjo, ki bo nekaj na diskretni op amp kot je osnovi HJFP gain modul ampak bistveno bolj clean z dobrim drivom v 600 ohm. Kasneje bom napisal zakaj je dobro imeti dodatno izhodno stopnjo kljub temu da HJFP modul lahko drajva kar koli.

Če bo Miha imel čas bi zadeva lahko delala čez 2-3 tedne.

Taka izdelava po stopnjah je v tem primeru smiselna zaradi učenja, vsi tranzistorji so TO-92 kar ne bi smelo predstavljati težav pri kabliranju, omrežno napetost bom priključil na trafo jaz ter naredil še pravilno ozemljitev, preveril mase, pomeril.

Miha obvlada mehanski del kar je zakon, nekateri namreč ne maramo tega dela, digitalna tehnika mu je tudi zelo dobro znana, sicer ne na nivoju vezij.

Skratka, za Classic Solo je ohišje narejeno, izhodna trafota sta, ne vem kaj se dogovarja z OEP ki sem ga priporočil za vhodne transformatorje. Za HJFP bo celoten ele in "montažni" material z multimetrom, pravim cinom, vsemi žicami,konektorji, stikali, potenciometroma, vhodnim trafotom ipd. naročen ta teden, izdelano je lahko v nekaj dneh, težav ne pričakujem.

Če še kdo rabi multimeter se lahko pridruži nakupu, vzela bova en model ki se veliko uporablja po šolah in stane pod 40eur.

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov