Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Kolumna 07: EMA 2009 - recenzija ljudskega kritika

• Prosimo prijavite se za odgovor
14 odgovorov v tej temi

Anketa: PlanetAudio Glasovanje Ema 2009 (10 članov je oddalo svoj glas)

Glasujem za ....

1. LEA SIRK - Znamenje iz sanj (0 glasov [0.00%])

Odstotek glasov: 0.00%

2. ČUKI - Mal naprej pa mal nazaj (0 glasov [0.00%])

3. QUARTISSIMO - Love symphony (0 glasov [0.00%])

4. OMAR NABER - I still carry on (4 glasov [40.00%])

Odstotek glasov: 40.00%

5. BRIGITA ŠULER - Druga liga (0 glasov [0.00%])

6. NE ME JUGAT in SLAVKO IVANČIČ - Kaj me briga (0 glasov [0.00%])

7. EVA ČERNE - Vse (0 glasov [0.00%])

8. KARMEN STAVEC - A si želiš (0 glasov [0.00%])

9. ALYA in RUDI - Zadnji dan (3 glasov [30.00%])

Odstotek glasov: 30.00%

10. BJONDE - Blond power (1 glasov [10.00%])

Odstotek glasov: 10.00%

11. SAMUEL LUCAS - Vse bi zate dal (0 glasov [0.00%])

12. NEXYS - Vsaj za en dan (1 glasov [10.00%])

13. SKUPINA LANGA in MANCA - Zaigraj muzikant (1 glasov [10.00%])

14. NUŠKA DRAŠČEK - Kako lepo (0 glasov [0.00%])

Glasuj Gosti ne morejo glasovati.

#1 hans

hans

PA bloger

• Uporabnik
  • Pip
  • 41 prispevkov

Objavljeno 30 januar 2009 - 11:46

EMA – recenzija ljudskega kritika

Naj takoj na začetku povem, da je ocena izvajalcev moj izrazito subjektiven pogled na glasbo in primernost skladb za tak festival. Oceno podajam glede na videno in slišano predstavitev, ki jo je nacionalka podala v oddaji NLP, tri dni pred festivalom (v izsekih te oddaje).

Nexys: hard core in neprepričljiv rif, pa svetlolaska je mal premalo za velike dosežke. Smo že slišali na Emi bistveno slabše zadeve, sem pa prepričan, da ta ekipa zmore več. Glasba za srednješolske žure se bo prelevila v rock takrat, ko boste ponudili nekaj več.

Petra Slapar: nizko proračunski bondovski uvod in zelo dobro nadaljevanje v bridge komada. Žal ste ta lepi del zafurali s podpovprečnim refrenom. Komad, ki si ravno zaradi bridgea zasluži uvrstitev na festival. Izrazita neskladnost ob solidnem petju in produkcij ta komad ne more sfurati visoko.

Lea Sirk: fensy komad, ki se ne bi dotaknil niti žalostne bukve sredi gozda. Z gotovostjo trdim, da je bilo med zavrnjenimi skladbami vsaj pet takih, ki bi si bolj zaslužili uvrstitev. Lea, s tem komadom si izgubila del bonusa, ki ti pripada. Dobro premisli, če se misliš ukvarjati s tem poslom, kakšen bo tvoj naslednji komad. Ne hiti.

Brigita Šuler: še en stokrat slišani balkan slo produkt. Vem, da na Emi morajo bit tudi taki komadi, vendar jih boš težko prodala tudi publiki, ki se pali na bjonde in njihov seksapil. Razlika med tabo ter ostalimi top folkašicami je ta, da si tri štenge nižje. Gor lahko prideš če imaš družbo premožnih ljudi, ali pa boš naredila miselni preskok z dobrimi avtorji. Do takrat pa ti priporočam, da opravljaš čisto en drug posel.

Slavko Ivančič - Ne me jugat: o legendah je treba pisati lepo. In Slavc je legenda. Komad, ki bi lahko bil dober, pa ni. In da to spregledajo stari mački. Če bi bil ta komad balada, bi prišlo do bistveno boljšega in udarnega podajanja solidnega besedila. Tako pa komad deluje kot rahlo nevrotični rusko primorski poizkus. Slavc, zaigraj si ga s kitaro ali klavirjem tako na izi pa boš vedel o čem govorim. Sicer pa Slavc, še veliko dobre muzike ti želim.

Gianni Rijavec: moram priznati, da sem ta komad najtežje pričakoval, ko sem ostril svoje pero. Spraševal sem se namreč, po kakšnem receptu se je ta čudežni beli golob znova uvrstil na eminentni festival. In ko sem ga slišal, je moje pero zbirko pikrih besed moralo prenest drugemu izvajalcu. Skratka, komad sploh ni slab z malo boljšimi aranžerskimi prijemi bi bil lahko dober in odličen, če bi ga zapel Zuckero, nad čigar glavo bi preletel golob miru.

Aynee: še en Kely Femely poizkus, ki ga bomo občasno slišali na radijskih postajah. Komad bi bil zelo konkurenčen na kakšnem verskem festivalu. Na festivalu kot je Ema pa je desno volilno telo premalo za vidnejši uspeh. In ker se v glasbenih krogih veliko govori, kdo jo iz javnega zavoda protežira in fura na vse njihove festivale in izdelke, ti Aynee povem sledeče: vse, kar smo od tebe dobili v minulem času vključno s tem štiklom je povprečno. Ampak nekaj v meni mi pravi, da se v tebi skriva en biserček. Ustavi konje, poglej vase, poišči ga in nam ga ponudi.

Krema: če hočeš prodat tak komad, mora biti ob nažiganju tudi looking tapravi. Povprečno. Z muzko, ki sem jo slišal, boste lahko čez 30 let predskupina skupini Bon Jovi v Izoli. Do takrat pa plunte v roke, vzemte krampe in lopate, pa se vam mogoče utrne kaj užitnejšega in prepričlivejšega.

Quartissimo: petnajst let guslanja v glasbeni šoli ne da ne muzičarja ne skladbe. Je pa ravno dovolj, da narediš glasbeno podlago, ki bi jo Đuro uporabil v filmu, kjer bi njegova Tanja tekla čez travnik in bi jo zalezoval lačni volk. Na tone takih podlag zložijo mulci iz pluginov na svojem računalniku. Zakaj ljudje ne kupujejo plat klasikov in ne hodijo na njihove koncerte? Zato. Pokazat violine in rečt, mi pa znamo, je absolutno premalo. Fali vam bistveno. En majhen košček melodije ali karkoli, kar bi skladbi dalo srce. Poskusite drugo leto z Đanijem. Do takrat pa čuvajte ebenovino, plamenasti javor in resonančno smreko.

Tadeja Molan & Retro Beat: ljubek glas je premalo. Če želiš prepričat ljudi, da ne bodo prišli na tvoj koncert, delaj točno take komade. Velik kiks izborne komisije, basta.

Bjonde: pa kaj še, se mi je utrnilo prvih par sekund pol pa… postane vse bolj užitno in smiselno. Glede na to, da jih vidim prvič: čestitke babam, avtorjem in producentom. Bom navijal tudi za vas. Zelo mal fali, da bi vam reku, da je komad dober.

Karmen Stavec: prav gotovo je Karmen solidna vokalistka in lušna punco, vendar komad tako nima nič v sebi, pa magar bi snifnu eno dolgo belo črto. Ker smo od nje dobili že kar nekaj takih izdelkov, ji svetujem, da zamenja avtorsko producentsko ekipo. Dodajam tudi minus komisiji, ki je ta komad uvrstila v izbor.

Nuška Drašček: Nuška, čeprav je ne poznam, je izjemno fejst punca, ki v vsakem primeru zasluži pozornost. Žal ssamo ona in njen odlični vokal, kajti skladba je v vseh pogledih podpovprečna in je ne spasi niti Celine Dion. Nuška vse dobro ti želim na tvoji glasbeni poti. Ti z veseljem napišem komad, v katerem boš briljirala. Kontakt dobiš na tem forumu, če se povežeš z Ixijem.

Mitja: zelo malo manjka, da bi ta komad dobil predznak odličnosti. Lep prepoznaven Mitjev način, ki mu manjka samo malo pawra v refrenu in intonančne točnosti. Največji problem tega štikla pa je, da kitice oziroma počasni del vleče nazaj in se zato vleče cel komad. Če bi ritem »teku« in bi samo vokal bil easy, bi ob zgoraj naštetih pripombah lahko imel v Moskvi evropski komad. Čestitke avtorju glasbe za prehod refrena v bridge, ostalo pa je v rokah glasovalcev in boljšega scenskega nastopa.

Čuki: to so Čuki. In tisti, ki ne razumete, zakaj je ta bend uspešen že leta, vam tudi ob poslušanju tega štikla ne bo jasno, zakaj gredo v Moskvo. Če bo glasovanje korektno, so sigurno v top 3. kajti Čuki zvenijo kot Čuki in so brez visoke filozofije postavili vse stvari na pravo mesto. Pa da se razumemo: komad glih ni neka brilijanca. Iz šudra so nardili soliden beton. Bravo Čuki!

Omar: zakaj je Omar že nekaj let v vrhu pop-rock scene v naši zeleni, pokaže tudi ta komad. Brez presežka v kateremkoli smislu, vendar užitno, na njegov način. Žal ima Omar tisto zvočno sliko, ki ga ne opredeljuje niti kot rockerja niti kot pop izvajalca. Pa še karizma bitke talentov, ki visi nad njim, je sedaj, ko je že znan izvajalec prej kot cokla, kot plus. Sposobnosti tega fanta so velike, kdaj pa se bo to zložilo v muziko, ki te strese, pa je drugo vprašanje.

Eva Črne: še ena solidna pevka, ki pa žal nima materiala, s katerim bi naredila karkoli več. Vsak avtor in producent naredi kdaj tak komad, vendar ste si vsi, ki ste sodelovali pri tem štiklu naredili slabo reklamo. Ne bom vam podeljeval negativno oceno, kajti dobro vem, da se zavedate, ko poslušate ta proizvod, da se brcnili mimo. Oziroma niti brcnili, brez barve in okusa. Ko boste našli sol in poper, pa poskusite ponovno.

Alya Rudi: kar energičen in speven komad, ampak zakaj vštult v komad enga »ljepotana« in s tem komadu vzet 30%? Če bi za glasbeni del lahko producentu podelil dobro oceno, pa za vokalni del podeljujem izrazito negativno. Na najbolj pomembni špici ljepotanov vokal prekrije Alyin, na mestu, kjer je najbolj specifičen in udaren. Skratka: če bi Alya sama odpela ta komad bi bil izjemno konkurenčen. Pa dva ali trije temni ljepotani zadaj, ki mal pihajo in renčijo.

Samuel Lucas: ljepotan pa orkestralni aranžma sta premalo. Ni tača, ni barve, ni ničesar, kar bi mi reklo, da si ta komad zavrtim še enkrat. In ko ga bom slišal na radiu bom zamenjal postajo.
Samuel Slovenija je majhen prostor, kjer se moraš prikupiti ljudem, da bodo glasovali zate. Poišči v sebi sposobnosti, ki jih gotovo imaš in jih daj iz sebe. Do takrat pa boš lahko ugajal trem osnovnošolkam, ki si bodo pulile lase pod odrom, kjer boš nastopal.

Mogoče bo poslušalstvo in žirija Langi popravit lansko »krivico«. Kajti dvakrat prodajat rusko-ciganski melos in poskušat z Manco pridobit še dodatne glasove je prva slika, ki sem jo dobil ob poslušanju tega komada. In še dve veliki »napaki«: avtorji komada bodo gotovo slišali, da je uvod komada malo prepodoben komadu Tanje, takrat Ribič, ki je pela Zbudi me… In velika vizualna napaka. Dejstvo je, da sta Langaša nizke rasti in da je Manca visoka punca. V prid ciganske iskrenosti, bi mi blo super, če bi Manca stala in bi se videla ta očitna razlika, ki bi delovala kot vrhunski performens. Ob poštenem glasovanju gotovo uvrstitev od 3-5 mesta.

Rezime: ko sem na RTV Slo forumih bral komentarje, povezane z Emo, sem postal močno zaskrbljen za glasbenikov boljši jutri. Toliko neokusnega in žaljivega pisanja o festivalu in sami prireditvi, si akterji letošnje Eme ne zaslužijo. V Sloveniji je glasbenik smrtnik, ki ga vsak lahko našutira kakor hoče. Res je, da je veliko povprečja in podpovprečja, ampak večina, ki bo letos stala na odru, je želela dat od sebe najboljše. Zato vsem, ki tako kritizirate: Ema naslednje leto bo, pošljite boljše komade ali pa ugasnite TV in ne onegavite. Oceno izvajalcev, tudi tisto kritično, sem podal samo zato, da nekateri med njimi premislijo in se bolj potrudijo. Kajti na tone »sranja« bo ponudila tudi ostala Evropa. In ker slej ko prej vsaka nekonkurenčna stvar crkne, Ema pa še kar živi, se boste kritiki morali vprašati, kaj ste spregledali, kaj je tisto v njej, da je še zmeraj ena najbolj gledanih prireditev.
Vsem izvajalcem želim lep večer in veliko ustvarjalnega nagona.

Moja stava: Čuki, Bjonde, Omar, Langa, Alya

Vse ostalo je v rokah tistega zgoraj oziroma telefonskega operaterja.

Hans

#2 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 30 januar 2009 - 10:16

Odlično!!!
... mogoče bi moral biti psihiater.
... če ne bi poslušali/ prečitali do konca, bi ti 70% pacientov naredilo samomor:)
Ni kaj, res simpatično!
Nenad Patkovic

#3 Aleš Dravinec

Aleš Dravinec

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 128 prispevkov
  • Interests:pro audio

Objavljeno 31 januar 2009 - 08:17

... No, ravnokar sta se 'odpela' prva dva komada...

Ni kaj, Hans, kar praviš zanju, drži in ni razloga izbora spremljati naprej. V celoti verjamem ostalo o ostalih...

Šaltam na Denzela Washingtona.

Hans, keep them coming !
Aleš Dravinec
ADRaudio
www.adraudio.com

#4 Zergi

Zergi

dubwise!

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 455 prispevkov

Objavljeno 31 januar 2009 - 08:33

o bože... ravno ušaltu na SLO1, da med učenjem mal pavze naredim, in me je že zadnja minuta Đanijevega nastopa minila karkoli nadaljne spremljat. groza kakšna fekalija.. .bljeh..

o vodilteljskih/igralskih (ne)sposobnostih voditeljev sem pa sploh brez besed. butast do amena. in sploh ne smešno.

finalist bo zihr kaka žalostinka.

#5 boby

boby

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 127 prispevkov

Objavljeno 31 januar 2009 - 10:23

help.gif zalost.........

#6 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 31 januar 2009 - 10:38

tudi jaz sem naletel na đanija (malo za tem sem "moral" preklopit:))
petje in vse ostalo... katastrofa.
... me je pa "bit" spomnil na neko hudo kvazi verzijo komada "my sharona" wacko.gif
tudi vodenje je bilo iz neke druge dimenzije kopiran monty pythonovski humor...

upam da do tega niso prišli s kakšno statistično analizo "kaj povprečen gledalec/ poslušalec hoče", ker potem smo "mi ostali" v grozni nevarnosti wavecry.gif
Nenad Patkovic

#7 jodldajs

jodldajs

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 637 prispevkov
  • Interests:bobni, audio produkcija (akustika)

Objavljeno 31 januar 2009 - 10:48

po dveh komadih me je minil poslušat !

vse bolj me mika da bi z kolegom za eno mojo kolegico izvrstno reinkarnacijo arethe franklin en udaren komad naredli za drugo leto !

kak je vrstni red za danes?

lp, aleš
''the great gretsch sound''

AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.

#8 Zergi

Zergi

dubwise!

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 455 prispevkov

Objavljeno 31 januar 2009 - 11:08

jutri nastopajoči:
Lea Sirk (Znamenje iz sanj)
Čuki (Mal' naprej pa mal' nazaj)
Quartissimo (Love Simphony)
Omar Naber (I still carry on)
Brigita Šuler (Druga liga)
Ne me jugat & Slavko Ivančič (Kaj me briga)
Eva Černe (Vse)
Karmen Stavec (A si želiš)
Alya & Rudi (Zadnji dan)
Bjonde (Blond power)
Samuel Lucas (Vse bi zate dal)
Nexys (Vsaj za en dan)
Langa in Manca Špik (Zaigraj muzikant)
Nuška Drašček (Kako lepo)

copy/paste iz rtvslo, tko da ne vem a je po vrsti al ne.

-----------------------

še ena OT:
Đani je s svojo čudno faco izgledal isti kot Tubbs iz serije The league of Gentelmen... jumping0046.gif

=
hehe..

#9 Lajf pc

Lajf pc

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 76 prispevkov

Objavljeno 01 februar 2009 - 12:11

jaz sem ta 2 vedno nekako povezoval....... punk.gif

bo kej muzike?

#10 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 01 februar 2009 - 12:16

QUOTE (Zergi @ 31. Jan 2009 23:08:53) <{POST_SNAPBACK}>
jutri nastopajoči:
Lea Sirk (Znamenje iz sanj)
Čuki (Mal' naprej pa mal' nazaj)
Quartissimo (Love Simphony)
Omar Naber (I still carry on)
Brigita Šuler (Druga liga)
Ne me jugat & Slavko Ivančič (Kaj me briga)
Eva Černe (Vse)
Karmen Stavec (A si želiš)
Alya & Rudi (Zadnji dan)
Bjonde (Blond power)
Samuel Lucas (Vse bi zate dal)
Nexys (Vsaj za en dan)
Langa in Manca Špik (Zaigraj muzikant)
Nuška Drašček (Kako lepo)

copy/paste iz rtvslo, tko da ne vem a je po vrsti al ne.

-----------------------

še ena OT:
Đani je s svojo čudno faco izgledal isti kot Tubbs iz serije The league of Gentelmen... jumping0046.gif

=
hehe..

Nosnici ga izdajata smile.gif
Nenad Patkovic

#11 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 881 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 01 februar 2009 - 08:26

Pa da vidimo po našem izboro kdo bi dobil karto za Rusijo ?

lpX
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#12 Diodibuh

Diodibuh

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 240 prispevkov

Objavljeno 01 februar 2009 - 02:46

zmagovalci za kritike.
smo imeli natecaj in smo vsi lahko slisali, kaksni macki smo tukaj. v besedah veliki, v dejanjih majhni.
hans: konkretni komentarji, to mi je vsec.
zergi: fekalija je huda beseda. ko jo uporabis, jo utemelji.
joddldas: nestrpno cakam tvoj komad.
Srečko Kovačič
www.madd.si

#13 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 01 februar 2009 - 03:25

Moje osebno mnenje je ,da je EMA letos mal boljša kt lani ...je par komadov,ki je mal dvignilo povprečje ,Alya in Rudi,Omar,Quartissimo...sploh
niso slabi,razočarala me je Nuška (čeprav je v živo delat fantazija z njo)...ema je pač take sorte festival in če komu kaj ne paše pa naj pošlje svoj komad ali pa se distancira od tega . Pa nardimo natečaj PlanetAudio goes to EMA ,izberemo in pošljemo band pod imenom Planetaudio ,pa da vidmo kako bomo konkurirali strongbench.gif

P.S. Moj glas gre Rudiju in Alji ...pač je produkcijsko najbolj všečen moji psihoakustiki
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#14 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 01 februar 2009 - 06:18

Tkakole jaz vidim stvar:

Predizbor res ne vem če je postregel z najblošim materialom, ki je prispel na rapis. biggrin.gif Čestitke Nexys za izvedbo in nastop nasploh.

Bo pa v finalnem delu letos (za moj okus) kar nekaj spodobnih komadov in izvajalcev.

Moj glas gre za Omarja. Pa Samuel mi je ql.

#15 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 01 februar 2009 - 10:03

Zmagovalec Eme 2009 je skupina Quartissimo s pesmijo Love Simphony.
Slovenske barve meseca maja bo zastopal na velikem izboru za pesem Evrovizije v Moskvi.

jumping0046.gif

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov