Lotanje kablov 101
Objavljeno 06 september 2013 - 01:21
merilnikov za kable ne uporablam, ne vem kaj čem merit... al teče tok al pa ne
imo rabiš:
- cin (fajn je tak ko je votel in je že notr mast da ti je ni treba posebej nanašat iz tubice)
- spajkalnik (ne predebela konica)
- klešče za lupit kable
- klešče cvikerce
- sesalko za odvečni cin (taka palčka je na fedro ko potegne stopljen cin ko stisneš sprožilc)
včasih paše kakšna tretja roka.. lahko okrog kombinirk daš elastiko. da ti drži konetkor ker ti držiš spajkalnik in kabl v drugi roki
pazit morš ko lotaš da nisi predolgo na konektorju ker lahko hitro stopiš plastiko ki je okrog
če nimaš spajkalnika s stojalom je fajn omočena gobica ali pa mokra cunja da lahko obrišeš spajklanik ko se nabere svinjarija na konico
Objavljeno 07 september 2013 - 06:12
http://www.ic-elect.si
www.hte.si/
www.just.si/
www.terna.si/
Kupi kak dober spajkalnik ne kupit šrot. npr kak weller..
Objavljeno 07 september 2013 - 09:03
Sej sm reku da nej ma mast not
Maš različne debeline cina, kar je bolj kot ne vezano na moč spajkalnika. Spajkalniki ki se jim lahko menja konica in imajo pomožnosti postajo za nastavljanje temperatur so fajn.
@Graylow: dobro vprašanje. Mislim da ne.
Prispevek uredil/a: Ploki, 07 september 2013 - 09:03 .
Objavljeno 07 september 2013 - 10:51
Maš različne debeline cina, kar je bolj kot ne vezano na moč spajkalnika. Spajkalniki ki se jim lahko menja konica in imajo pomožnosti postajo za nastavljanje temperatur so fajn.
Da, vse to je pomembno, pa glej da imaš špico čimbolj čisto. Se pravi blazinica, kjer brišeš konico od odvečnega cina + ostalo svinjarijo, ki se lahko nabere na njej. Poleg tega pazi na pravo temperaturo, da cin res lepo prime, da nimaš "mrzlega" lota. Pazi tudi, da nimaš prevelike temperature, lahko poškoduješ izolacijo, pine ipd.. Cinkol paste odsvetujem, uporabljaj cin z mastjo.
Spajkalnik naj bo dober. Vsi ceneni imajo bakrene špice, ki jih enostavno požira, tudi sami loti so slabši.. Poglej za Wheller ali Ersa spajkalniki..
Naredi si podstavke za konektorje ali drugačna primerjala, kjer imaš stvari res dobro vpete. Veliko lažje je potem spajkati..
Pa abizolacijo kablov naredi tako kot se zagre. Lepo jih abizoliraj, po merah, ki jih predpiše proizvajalec, npr NEUTRIK za svoje konektorje. Le tako bo kabel narejen profesionalno. V sam konektor se kabel lepo skrije, se ne zvija ipd.. Uporabljaj dobre ščipalke (kaj v tem smislu: LINK) ter ostajo orodje.
Sam tudi enega kabla nisem kupil več, odkar sem jih začel izdelovati sam. Prej sem imel vedno težave,.. Zadnje sete sem si naredil sam, in bi ponovil vajo, ker vem da drži. Dober kabel, dober konektor, dobro spajkano in nimaš več težav. Sem si pa naredil od multikorja do vseh ostalih kablov..
Prispevek uredil/a: avbarr, 07 september 2013 - 10:57 .
Objavljeno 07 september 2013 - 01:15
Oziroma termo-skrčljive cevke. Preden narediš lot natakneš na kabel in potem segreješ, in se lepo oprime lota, nudi malo fizične opore pa seveda izolira.
a je bilo to mišljeno pod "abizolacija"?
Js drugač dost kar pri Conradu naročim... ker ponavadiš še kakšno ostalo blesarijo zraven kupim
Prispevek uredil/a: Ploki, 07 september 2013 - 01:15 .
Objavljeno 07 september 2013 - 01:54
Najraje začnem z oklopom (zvijem in pomočim s cinom, da "laski" ne naredijo stika na sosednji pin...), ki gre v pin 1, ker tako lažje zalotam še + in -. Pa seveda pazim, da pred lotanjem dam na kabel tisti kurč.č, kar še danes včasih pozabim in moram začeti znova Konektor res mora biti nekako vpet, sicer hitro nastane spoj, ki ga omenjam spodaj. Držim se pravila, da tekom segrevanja in lotanja spajkalnik na pin in kabel ni prislonjen dlje kot 3, največ 4 sekunde, sicer se začne topiti plastika na kablu, poleg tega to ni najbolje za spoj in konektor. Spoj mora biti lep in svetleč, brez "bulice" zaradi odvečnega cina. Uporabljam izključno Neutrik XLR in TRS konektorje, ter dober kabel ala Mogami, Klotz, Tasker. Dober spajkalnik za začetnike in tudi malo bolj napredne je recimo Weller SPI 41, morda se ga kje (HTE?) dobi ceneje kot tu:
http://www.ic-elect....k-230v-40w.html
Ker gre za 40W spajkalnik je za relativno fino lotanje kot so xlr kabli dobro notri dati eno diodo, ker se s tem moč približno prepolovi. Če nekoč rabiš več moči jo preprosto vzameš ven. S cca 20W se lahko lota tudi zvočniške kable, ipd.
Pin 2 je seveda "hot" oz +, pinout po AES je tu:
http://www.clarkwire...xlrbalanced.htm
Nekatere vintage mašine imajo + na pinu 3 in s tem obrnjeno polariteto. To se splača preverit, čeprav so pri nas takšni primeri redki. Pogosteje se dogaja, da se folk ne drži AES pinouta, iz bal. naredi unbal. vezavo, spoji, kabli in konektorji so slabi...
Kadar popravljam že lotane xlr kable jih odščipnem cca 5cm od pina, segrejem cin in ga ven potegnem s pumpico. Ker se kabel ponavadi še vedno malo drži pina nanj (na kabel) za sekundo prislonim spajkalnik in ga odstranim. Skoraj vedno opazim, da je kabel šlampasto, le delno lotan ob pin (moral bi biti v pin), ali pa je v pinu, vendar se ga komaj drži in zraven je kar nekaj svinjarije. V pin po omenjenem odstranjenju cina in kabla nalijem cin in ga nato ven potegnem s pumpico, da se dobro "pomoči" in predvsem očisti svinjarije (pasta od starega cina, prah, oksid..). Nadaljujem tako kot pri novem konektorju.
TRS je malo težji za lotat, ker morajo biti žice različne dolžine in masa ter - se rada skleneta s kakim drugim pinom. Pred lotanjem si dobro ogledam kam in kako bom lotal, da se na koncu konektor zapre brez problema in se pini žice kje ne stikajo med sabo. Konektor dobro fiksiram. Ko naumim dolžine žic in mesto kamor gredo jih rahlo pocinim, da "laski" ne štrlijo stran in so bolj rigidne. Najprej zalotam maso, nato + in -. Ker je malo maneverskega prostora pin in tisti dve ušesci res rahlo "pomočim" (da ostaneta luknjici za kabel), pazim tudi, da je spoj lep in tanek, ne neka bulica. Neveščim lotanja TRS predlagam, da pomerijo prevodnost posameznih spojev čez cel kabel in med njimi, da štima pinout in ni kakega neželjenega stika.
Pred izdelavo multicora se za vajo splača kupit enaka konektorja kot bosta po kanalih, par kosov enakega kabla in delat nekaj dni. Fajn je vaditi lotanje (odstranit komponente in jih nazaj zalotat) na kakem odsluženem ferštu, televiziji ali čem drugim, ki še nima miniaturnih komponent (SMD). Lotanje sicer ni nobena huda znanost, a za multicor in tudi kable je potrebno nekaj vaje.
Čiščenje špice, pumpico, cin, klešče, skrčke in ostalo so že drugi opisali, prav pride tudi nož za natančno rezanje izolacije z vodnikov.
Drugo vprašanje je pravilna vezava multicora, patchbay-a, mixerja, tudi mon. kontrolerja na vhode/izhode naprav, ki so povezane. Pogosto se zgodi, da kak izhod ni obremenjen, pri unbal. narobe vezan na vhod, kak ground loop, oklopi niso pravilno terminirani.. To se splača počekirat, še posebej manjše sisteme kjer je dosti unbal.-bal. povezav in se še ni razmišljalo sistemsko. Včasih že ločitev signalne reference direktno iz oklopa enega izhoda popolnoma utiša cel sistem...
Prispevek uredil/a: Tuub, 08 september 2013 - 01:40 .
Objavljeno 09 september 2013 - 11:06
Objavljeno 10 september 2013 - 11:57
Gledam Neutrik NP3X in lih predem sem hotel nekaj 10x komadov narocit, vidim opis izdelka (glej spodnjo polovico strani), ki pravi da je to STEREO kabel. Zdej sem confused, ker sem zmeraj mislil da je to mono BALANSIRAN kabel (dva obrocka = balansiran, nebalansirani = en obrocek right ? ).
Se pravi kaj je ves ta trik nebalansiranih/balansiranih & mono/stereo TRS konektorjev ? Imamo kaksen TRS For Dummies guide
Objavljeno 10 september 2013 - 12:28
Gledam Neutrik NP3X in lih predem sem hotel nekaj 10x komadov narocit, vidim opis izdelka (glej spodnjo polovico strani), ki pravi da je to STEREO kabel. Zdej sem confused, ker sem zmeraj mislil da je to mono BALANSIRAN kabel (dva obrocka = balansiran, nebalansirani = en obrocek right ? ).
Se pravi kaj je ves ta trik nebalansiranih/balansiranih & mono/stereo TRS konektorjev ? Imamo kaksen TRS For Dummies guide
V bistvu je to balansiran konektor, če ga tako spajkaš, tipičen TRS. Tip, ring, Sleeve..
Sploh ne vem, zakaj se uporablja beseda STEREO.. Ja, za slušalke je lahko stereo konektor, za vse ostale naprave pa balansiran mono..
Drugače pa je tako, en obroček = mono nebalansiran, 2 obročka= mono balansiran signal..
Objavljeno 10 september 2013 - 01:49
Predvidevam da so to tisti podolgovani, 1cm/2cm dolgi gumijasti obrocki, ki jih z fenom skrcis okoli spoja ? Kako tocno ce rece, tem obrockom, da vem vnest pravilni islani niz ?
Prispevek uredil/a: Katoda, 10 september 2013 - 01:49 .
Objavljeno 10 september 2013 - 02:36
Abizolacija kablov pomeni, da kabel olupiš, pociniš ipd.. Nekateri pravijo tudi konfekcija kablov.. Hotel sem ti reči, da upoštevaj navodilo proizvajalca: LINK Glej desno- assembly instruciton..
Ti me verjetno pa sprašuješ po skrčnih ceveh (skrčka, cevka zapiralka, termoskčna cev,.. izrazov je ogromno, sploh ne vem kateri je pravilni).
Mislim, pa da tega ne potrebuješ, saj jaz nisem uporabljal, razen na multicore kablu, da sem izoliral oklop. Za naden kabel pa sigurno ne potrebuješ..
LP, Rok
Objavljeno 10 september 2013 - 06:33
Nisem ga probal niti ne poznam nikogar, ki bi lahko kaj rekel. Najbrž si opazil, da je Welleman in ne Weller...
Zgleda v redu (očitno je kopija legendarnih Weller postaj brez reg. temp.), ker imaš dobro temp. kontrolo ter stojalo za spajkalnik in gobico. Ne vem pa kako je s špicami, zaradi tega mnogi raje uporabljajo Weller, ker se ve, da bo špica res dobra in dolgo zdržala, tudi v omenjenem cheap SPI-41 Wellerju. Druga varianta je kak Hakko, ki ni tako dolgo na trgu in ga pohvalijo. Jaz bi pogledal po netu kaj pravijo o tem in kako je in bo s špicami.
Res top je Wellerjeva tehnologija Magnastat, kjer špica določa temperaturo. Špica se ročke drži na magnet, tako da je menjava zelo preprosta, zato tudi ni tistega šraufa, ki je lahko problem. Ročka stane okrog 100 eur, rabi se še en mali trafo in stojalo za ročko in gobico, ki ne stane skoraj nič. To je bistveno ceneje kot postaja na Magnastat, dela enako, če prav narediš, pa ostane kakih 200 eur. Dolgo je tega odkar sem pogledal koliko stane cela takšna postaja...
Skrčka, ja Termoskrčne cevi. To je poceni roba, če se le da vzami kaj iz EU, jaz sem kitajske vrgel stran. Vse se je zvijalo, poznalo od segrevanja, niso se krčile čisto konsistentno, itn.
Objavljeno 10 september 2013 - 08:06
http://www.ic-elect....k-230v-40w.html
Da ne boš pregreval konektorjev se da noter dioda, če si iz Lj. ti to zastonj naredim. S približno toliko moči delam z lampami, vezja, orenk ozemljitve, zvočniške kable, kak multikor, razne kable, tudi fino delo, skratka skoraj vse...
Za skrčke malo vprašaj v IC ele od kod ji imajo, jaz nima časa. Roba od njih je preverjena, ponaredka še nisem dobil, kakor slišim so tudi pri tranzistorjih korektni, ne tako kot v HTE, ko rabiš ene par parov in so vsi od različnih proizvajalcev. Za v smeti. Najbolje je kupiti posamezne skrčke, ki so malo daljše (0,5m..). Tistih v kompletih dolžine ~150mm/različnih barv se izogibaj, večinoma je to bolj zanič roba. A za na multicore so tudi ok, ker rabiš majhne kose in nihče ne bo gledal kako izgleda, važno je, da prav narediš.
Prispevek uredil/a: Tuub, 10 september 2013 - 08:11 .
Objavljeno 12 september 2013 - 10:20
http://www.ic-elect.si/b2c/spajka-cin
tnx
Objavljeno 12 september 2013 - 03:01
http://www.ic-elect.si/b2c/spajka-cin
tnx
Ne vem kaj bo tebi odgovarjalo, meni je za kable in manjše spoje ok 0,75mm, včasih 0,5mm, za mase in večje površine 1mm. Zlitina je 60/40, kateri ima flux piše v datasheetu na sajtu od IC. Lahko jih tudi pokličeš, vedo kaj prodajajo.
Objavljeno 09 avgust 2020 - 03:10
Prosim za pomoc ..
Se v naprej zahvaljujem
Pozdravljeni imam en problem,rad bi priklopil in zaspajkal 2 konektorja XLR zdaj me pa zanima kako ker imam 4 kontakte kabel pa samo OPLET IN ZICA BELA IN ZICA CRNA ostane mi potem se en kontakt ob strani kateri ima luknjico ???
Prosim za pomoc ..
Se v naprej zahvaljujem
Dodaj odgovor
2 uporabnikov bere to temo
0 članov, 2 gostov, 0 anonimnih uporabnikov