Pozdravljeni.
Osebno se zanimam glede uporabe delaya. Zanimajo me sicer koliko je minimalna dolžina razmika med zvočniki pri odru in tistimi, ki so recimo nekje proti sredini auditorija, da delay še pride v upoštev? Zanima me glede popačenja (kvalitete) zvoka zaradi fazne razlike in ali se je sploh vredno sekirati?
Kaj bi storili recimo v tem primeru: Imamo šotor velikosti 40x15m in je v njem cca. 1000 ljudi. Koliko moči bi potrebovali ter delay da ali ne, če imamo na sredini razdalje od odra pa do konca šotora še komplet box-ov? Moč ozvočenja pa recimo, da je rock band ali NZ band?
Hvala za pomoč.
LP
Kristian
Uporaba dely-a
Začel
DomaDIS
, feb 19 2011 07:31
4 odgovorov v tej temi
Objavljeno 19 februar 2011 - 09:27
Takoj, ko so zvočniki zamaknjeni, se normalno uporabi delay.
Za moje pojme se je vredno sekirati, ker lahko pride do precejšnjih popačenj.
Potrebna moč je odvisna od večih faktorjev, na pamet bi rekel, da je 20kW dovolj.
Za moje pojme se je vredno sekirati, ker lahko pride do precejšnjih popačenj.
Potrebna moč je odvisna od večih faktorjev, na pamet bi rekel, da je 20kW dovolj.
Objavljeno 21 februar 2011 - 09:43
20 kW? Meni se zdi zelo veliko. To bi maral biti že velik sistem.
Še druga menja?
LP
Še druga menja?
LP
Prispevek uredil/a: DomaDIS, 21 februar 2011 - 09:44 .
Objavljeno 21 februar 2011 - 01:01
Sicer nisem še nikoli delal z delayi, a mislim da bo z 20kW koga odneslo skozi zadnji del šotorja.
Običajno se več kW+ delaye na odprtem uporablja za 10.000+ ljudi. Se pa iz lastnih izkušenj povsem strinjam, da so v velikih šotorih delayi skoraj nujni predvsem zaradi hrupa ki običajno nastaja (sploh pa če je šank v istem kompleksu ).
Za takšne potrebe povsem zadošča par aktivnih boxov, da ubistvu zbistrijo sliko. Običajno ljudje, ki stojijo bolj zadaj ne želijo ravno oglušeti.
lp
Običajno se več kW+ delaye na odprtem uporablja za 10.000+ ljudi. Se pa iz lastnih izkušenj povsem strinjam, da so v velikih šotorih delayi skoraj nujni predvsem zaradi hrupa ki običajno nastaja (sploh pa če je šank v istem kompleksu ).
Za takšne potrebe povsem zadošča par aktivnih boxov, da ubistvu zbistrijo sliko. Običajno ljudje, ki stojijo bolj zadaj ne želijo ravno oglušeti.
lp
Objavljeno 21 februar 2011 - 02:42
OK. Se da tudi z manj. Napisal je tudi rock band, in na žalost vem, kaj pomeni, če kitaristov ne moreš prepričat, da ne navijejo do konca svojih 4x 12.
Recimo, da bi šlo tudi z 10kW, ker je šotor, je pa to v teoriji samo 3dB razlike.
Glede delayev pa nimaš prav. Delay se uporablja vedno, ko imaš ene zvočnike dlje od drugih in so usmerjeni v isto smer.
Tudi v dvoranah!
Recimo, da bi šlo tudi z 10kW, ker je šotor, je pa to v teoriji samo 3dB razlike.
Glede delayev pa nimaš prav. Delay se uporablja vedno, ko imaš ene zvočnike dlje od drugih in so usmerjeni v isto smer.
Tudi v dvoranah!
2 uporabnikov bere to temo
0 članov, 2 gostov, 0 anonimnih uporabnikov