Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

BMI/ASCAP - kako in kaj ?!

• Prosimo prijavite se za odgovor
7 odgovorov v tej temi

#1 Tomassinho

Tomassinho

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 4 prispevkov

Objavljeno 16 februar 2013 - 04:59

Pozdravljeni !

Sem nov na forumu in bi najprej rad pohvalil forum, odlična stvar, kot drugo pa sem do zdej našel vse kar sem potreboval oziroma kar nisem vedel, zdaj pa se je malo zataknilo hehe !

Namreč sem producent oziroma predvsem beatmaking in ostalo kar sodi zravn in po dolgem času, se mi bo verjetno ratalo dogovoriti z enim artistom iz USA, da bi on kupil beat itd...

Zdej iskreno preden vas vprašam določene stvari o BMI/ASCAP, bi vas najprej vprašal, kako poteka to dogovorjevanje glede pravic, kako to zgelda prek tujine, mislm malo sem zgubljen, ker bo prvič za mene, koliko pravic zahtevati, glede na to da sem jaz naredil samo podlago, se podpiše kkšn papir al nevem ?!

Kar se pa tiče BMI/ASCAP, bi vas pa vprašal naslednje ( kar po točkah ) :

1.Kaj je bolje BMI ali ASCAP, tisti ki imate izkušnje, kateri so bolj fer, ker vem da eni govorijo čez une drugi čez tretje, pa me zanima keri so bolj fer do tistih ki delajo podlage ? Je oboje zastonj ali kaj za plačati ?

2.Glede na to, da od glasbe še nimam kaj večjih prihodkov me zanima, namreč nimam zaščitenih beatov, mislim za slovenijo ni panike, poznam določene fore in jih uporabljam, ampak za tujino pa nimam nič zrihtano, npr. kot je stran copyright.gov !!! in me zanima, če je problem potem takem komad prijaviti na BMI/ASCAP, da dobivaš izplačilo pravic ali ni nujno da je beat zaščiten ?!

3.Kako oni vedo, da si to res ti, oziroma lastnik komada, da ga res ne vrže kr en model gor in se okoristi s komadom, kako oni vedo kako si se zmenil avtorske pravice z artistom, mislm tle mam čisto luknjo nič mi ni jasno hehe ?!

Tko, da bi lepo prosil tiste, ki se to že dali skoz oziroma veste zakaj se gre pri takih stvareh, da mi prosim meni ki mi ni nič jasno, razložite malo več oziroma kar moram vedeti, da nebom cel izgubljen :-D

Najlepša Hvala

Pa LP

#2 Tomassinho

Tomassinho

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 4 prispevkov

Objavljeno 17 februar 2013 - 11:45

Morda sem neučakan, vendar ali noben ni registriran pri eni zmed teh organizacij, vsi delate samo na slovenskem trgu ?

Samo majhno kratko in jedrnato ali vseeno razumljivo obrazložitev bi rad :-D

Hvala

#3 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 19 februar 2013 - 11:40

Če se ne motim, če prodaš beat potem si dejansko komad prodal naprej za nek določen znesek.

V tem primeru je logično da ti pripada manj avtorskih pravic. Če mene vprašaš bi vzel potem samo recimo da aranžma ali pa samo glasbo. Pa že to je veliko.
Kako je s tujino ne vem, imam izkušnje samo s hrvaškim "sazasom".

Najbolje da jim stisneš kak mejl, še bolje je pa vprašati na gearslutz.com ... bi znali fantje več vedeti.
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#4 Tomassinho

Tomassinho

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 4 prispevkov

Objavljeno 19 februar 2013 - 09:59

Hvala KOCHOBASS !

Ja vidim, da ni pomoje dosti uporabnikov tukaj, da imajo kaj na BMI/ASCAP registrirano !

Ja jaz ubistvu bom prodal, samo beat za določen znesek, vendar nevem koliko pravic potem takem zahtevati ?!

Verjetno okoli 30% morda manj/več ?

Ja verjetno bo treba na gearslutz še malo povprašati, ampak sem hotel najprej v domačem okolju preveriti kako pa kaj :-D

No sej morda pa se še kdo, ki ve kako se tem stvarem streže, oglasi ?!

Lp

#5 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 20 februar 2013 - 10:46

jih je eno par na tem forumu ampak morda so zasedeni
Nenad Patkovic

#6 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 21 februar 2013 - 08:35

Glede pravic je pomojem tako, da če ti komad prodaš, prodaš tudi avtorske pravice, tako glasbeni del kot aranžna, besedilo.
stvar dogovora pa je med tabo in kupcem, ali mu prodaš komad v celoti s pravicami ali pa mu prodaš komad z delom pravic.
Če bi bil jaz na kupec, potem bi odkupil komad z vsemi pravicami od tebe, če pa gre za nekega resnega predvajanega izvajalca, potem pa mu šenkej beat in ti bodo avtorske prinesle veliko več kot boš zakasiral za nek beat.

Npr. če komad prodaš npr. beyonce boš veliko več iztržil od avtorskih kot da ji komad prodaš za par jurjev,....

Tako je moje mnenje, isto je v sloveniji, komadi se več ne prodajajo za 1000 pa avtorske obrdžiš kot je v v pradavnini, sedaj avtor naredi dobr, boljši komad, bolj bo vrten več dobi od SAZASA,.... govorimo za nekega znanega-vrtenega avtorja.

.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#7 Tomassinho

Tomassinho

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 4 prispevkov

Objavljeno 21 februar 2013 - 05:55

Hvala Ixi za obrazložitev na hitro !

Torej, če jaz zdaj prav razumem bi jaz najbolje prišel skozi če bi tako delal :

- če je artist znan in dobro predvajan na radiu, potem sem mu da beat zastonj in obdržati avtorske pravice podlage, to pomen 30-50 % pravic na komad ali ne razumem prav ?

- če je artist začetnik, ki bo predvajan tudi na radiu, vendar se ne pričakuje da bo predvajan zelo velikrat, potem mu prodam vse avtorske, kar pomeni toliko dražja cena podlage, vendar pač ne morem računat na pravice, oziroma kaj denarja od predvajanj na radiu ?

Konec koncev je pa tudi vse stvar dogovora ne ?

Torej, če se vrnem na mojo glavno vprašanje !

BMI ali ASCAP ?? Ima kdo od vas izkušnje s katerim izmed teh dveh, je morda to vse isti šmorn, oziroma mene zanima kateri znajo biti bolj fer do nas, ki se ukvarjamo z glasbo, morda kdo ve kaj več ?

Ubistvu rad bi dobil nekoga tukaj na forumu ,ki je registriran na bmi ali ascap in ki ma te zadeve vsaj mal čez, da mi to razloži tako kot se za gre, če ne bom pa pač na gearslutz težil hehe ! Ampak pravjo domače je najboljše, zato bom najprej počakal na nasvet koga od vas, šele na to gearslutz !

Hvala

Lp

#8 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 23 februar 2013 - 12:56

stvar porocentualne vrednosti je ponavadi 33%/33%/33% glasba/aranžma/besedilo...
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov