Imam par vprašanj katera se mi že kar dolgo porajajo pa ne najdem nekega točnega odgovora.
Zanima me na splošno kako poteka realizacija glasbenega dela od dneva ko ga hočemo objaviti naprej. Kako zadeva funkcionira v primerih, če zadevo prevzame tuja založba ter kakšne so naše dolžnosti, kaj je treba porihtat da to tega sploh pride, kaj je treba pri tem urediti glede sazasa.
Pa v primeru da je zadeva okoli aranžmaja oz. predelave originalnega dela ali kako že pravijo temu, kdo (izvajalec, založba) mora v tem primeru stopit do koga (izvajalca, njegove založbe, menedžerja), kako v tem primeru gleda sazas na to in kako te zadeve običajno sploh potekajo??
Lep pozdrav
Pristojnost Sazasa, tuje založbe
Začel
Luka Goljevšček
, jan 07 2009 09:03
5 odgovorov v tej temi
Objavljeno 07 januar 2009 - 09:21
Hej!
Sam imam par plošč izdanih v tujini in sistem poteka približno takole...
-Založba ti javi da jim je všeč materijal in da bi radi izdali.
-Pošljejo pogodbo, ki se nanaša na avtorske pravice, prenos pravic,mastersi...v glavnem pogodba med avtorjem in založbo.
Potem pa ti sam prijaviš ploščo na Sazasu...založba pa na svoji strani vpiše izdajo na njihov "sazas"
-To je to...plošča je v bazi podatkov in redno se beleži predvajanje in vse ostalo za letni obračun.
Pa še enkrat...ne vem kakšno politiko ima sazas...toda denarja si ne obetajte...razen če se redno ne vrtite na večjih radijih.Za nas elektroničarje pa to itak odpade:-)
In še če sem te prav razumel:Z sazasom se ne rabiš ukvarjat če se nočeš.Ni ti potrebno prijavljati izdaj.Itak imaš samo strošek..da se pripelješ do njih..tam urejaš...denarja pa ni.Itak imaš pogodbo z založbo...tam pa procente od prodaje.
Kolikor vem tudi nekatere digital založbe sploh ne prijavljajo nobenih releasov nana sazas... pa bi pravzaprav morale.
LP.GiGaHeRtZ
Sam imam par plošč izdanih v tujini in sistem poteka približno takole...
-Založba ti javi da jim je všeč materijal in da bi radi izdali.
-Pošljejo pogodbo, ki se nanaša na avtorske pravice, prenos pravic,mastersi...v glavnem pogodba med avtorjem in založbo.
Potem pa ti sam prijaviš ploščo na Sazasu...založba pa na svoji strani vpiše izdajo na njihov "sazas"
-To je to...plošča je v bazi podatkov in redno se beleži predvajanje in vse ostalo za letni obračun.
Pa še enkrat...ne vem kakšno politiko ima sazas...toda denarja si ne obetajte...razen če se redno ne vrtite na večjih radijih.Za nas elektroničarje pa to itak odpade:-)
In še če sem te prav razumel:Z sazasom se ne rabiš ukvarjat če se nočeš.Ni ti potrebno prijavljati izdaj.Itak imaš samo strošek..da se pripelješ do njih..tam urejaš...denarja pa ni.Itak imaš pogodbo z založbo...tam pa procente od prodaje.
Kolikor vem tudi nekatere digital založbe sploh ne prijavljajo nobenih releasov nana sazas... pa bi pravzaprav morale.
LP.GiGaHeRtZ
Dont ask what your PC can do for you!!....Ask what you can do for your PC?
Objavljeno 07 januar 2009 - 11:26
Tu bi jaz tudi nekaj vprašal, ali ni za tujino "BIEM" tako kot je pri nas "SAZAS"?
Objavljeno 08 januar 2009 - 06:05
Različna imena so: Gema,esi,....vsaka država svoje, no lahko da je zdej pod EU kaj skupnega, to pa ne vem.
LP.GiGaHeRtZ
LP.GiGaHeRtZ
Objavljeno 08 januar 2009 - 03:51
Gigahertz, najleša hvala za odgovore!
Torej če te prav razumem, se pričakuje da zadeve bolj ali manj ureja založba. S Sazasom se ukvarjati torej nima neke prioritete, vsaj ne če se gre za tujo založbo, ker je to njihovo delo....
lp
Torej če te prav razumem, se pričakuje da zadeve bolj ali manj ureja založba. S Sazasom se ukvarjati torej nima neke prioritete, vsaj ne če se gre za tujo založbo, ker je to njihovo delo....
lp
Objavljeno 08 januar 2009 - 03:59
Hej!
Napak sva se razumela:
Z založbo urejaš področje avtor-založba.
Sazas pa urejaš sam ločeno...če želiš, ni pa nujno se z njimi ukvarjat.
V glavnem čim manj se obremenuj z Sazasom, moje mnenje.
LP.GiGaHeRtZ
Napak sva se razumela:
Z založbo urejaš področje avtor-založba.
Sazas pa urejaš sam ločeno...če želiš, ni pa nujno se z njimi ukvarjat.
V glavnem čim manj se obremenuj z Sazasom, moje mnenje.
LP.GiGaHeRtZ
0 uporabnikov bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov