Dostikrat gledam zgodovinske polemike v dokumentarnih oddaja, o velikih zločinih človeštva. Neron, Atila, Hitler, Bokasa, Stalin, ipd. Le kdo je naj zločinec, kdo je pospravil več ljudi, kdo je izvajal hujši genocid ? In nikoli v teh debatah ne zasledim imena po mojem mnenju, absolutnega zmagovalca oz. združbe, ki ima zločin v krvi in se ob njenih dejanjih meni zdita Hitler in Stalin, prvošolčka, ki sta v trgovini ukradla čigumo. Zjebali so Ameriko, Avstralijo, Afriko, Indijo in vendar nikjer nisem zasledil, da bi kakšen kompetenten zgodovinar reku bobu bob. Pokradli, oropali in poklali so pol sveta pa se jih drži aura uglajenih đentelmenov. Verjetno ste uganili da govorim o „angležarjih“.Si predstavljate, da ste dolenjček, se zapeljete na štajersko, posilite tri pohorke , zažgete Habakuk, poberete denar v MB banki in se mirne vesti odpeljete nazaj v NM, si kupite hišo in se mirno spočijete ob bazenu ? In ko denar poide se zapeljete do Kranja, kranjčank ne posilite, ker rade dajo, vseeno pa zažgeš kranjsko Savo, ker gume dajo lep ogenj, odpreš sef gorenjske banke , naložiš denar, postreliš ljudi in hajd na dolenjsko uživat.In ljudje ti rečejo ti si car. In to sprijenost in izrojenost so na ta isti đentelmenski način infiltrirali v vse pore življenj, vključno umetniškega in nam tako ljubega glasbenega. Prav neverjetno je da se cel svet vrti po angleških notah in besedah.. Pa ne da so oni taki kul umetniki. V igri so milijardne cifre, ki se v glasbi obrnejo in na nek prefinjen način so oni postali blagajniki tega posla. V vsem ekonomskem svetu obstajajo pravila, da če uvažaš v neko državo moraš iz nje tudi izvažati, da se ne poruši denarno ravnovesje. Tu pa je svet padel na izpitu. Zamazali so nam oči, nas nafilali z angležarsko ideologijo in prideš v Španijo, Finsko, plačuješ tantieme in bereš v cajtngih kako njihovi muzičari potujejo z avionom od ene do druge rezidence. In ker sem pragmatičen človek, vem da v Bolgariji obstaja super band, pa ga nikoli ne boste slišali, da obstaja v Poljski pevka, ki je čarobno lepa in dobra, pa je ne boste slišali in da v Belgiji obstaja super kitarist pa ga ne boste slišali. Pa ne zato ker ne bi bili všečni, ampak zato, da obdržijo nadzor nad večinskim delom pogače. Prav smilijo se mi slovenski izvajalci, ki ogromno energije vlagajo v to da bi uspeli v tujini (beri anglo-ameriki). Od časa do časa jim vržejo mal drobtin pod mizo, kao mi tut drugim damo šanso, mastne ocvirke pa si razdelijo in se naprej prseravajo nad ostalim svetom. Dostikrat me razmišljanje napelje k misli, kako rešit to situacijo. Zveni sicer utopistično, vendar je rešitev zelo enostavna, če bi se državi dalo le sprejeti en enostaven paragraf. Slišal bi se približno takole:
„ Spoštovan država X, Slovenska vlada se je odločila, da bo zakonodajo s področja glasbene umetnosti uredila po principu recipročnosti. Verjamemo da so vaši glasbeniki veliki umetniki. Z veseljem bomo njihovo ustvarjenje predstavili našemu ljudstvu. V Sloveniji obstaja društvo SAZAS, ki avtorske tantieme nakazuje sorodni organizaciji v vašo X državo. Ob pregledu denarnih postavk bi želeli, da se sorazmerna vsota vrne iz vaše v našo državo v obliki tantiem za naše avtorje. Način in razmerje bi določili v meddržavni pogodbi. Z veseljem bomo na naših RA postajah med sedmo zjutraj in sedmo zvečer vrteli glasbo vaših umetnikov, če bodo te po pogodbi vrtele tudi naše. Če do sporazuma ne bi prišlo, bomo morali žal z odlokom prepovedati predvajanje glasbe vaših cenjenih umetnikov.“
Reakcija: Nastal bi popolen popizditis. Pritiski, grožnje, izsiljevanje, do naslednjega obračuna. Takrat bodo globalisti ugotovili, da je bolje nekaj pokasirati kot nič in bi se začeli pogajati.
Rezultat za državo: V Slovenijo bi začel pritekat nek nov denar, ki bi se zelo hitro plemenitil in bil prava čista transfuzija, ki bi oživela glasbeno dejavnost.
Rezultat za glasbenike: V vsakem desetletju bi Slovenija imela na svetovni sceni enega umetnika, ki bi ga častil svet. In pritekali bi denarci, ki bi umetnikom omogočali vsaj malo boljše pogoje produkcije. In z boljšimi pogoji bi prišli do boljših rezultatov, in tako naprej, ….zrno na zrno......
Za konec pa bom okrcal še enkrat radijske urednike, pa ne tiste lokalne, ki vrtijo hrvatarje, da ljudem ob južni tečejo solze raznolikih čustev. Tiste, ki delajo na nacionalki in jim plačo daje naše ljudstvo. Veliko poslušam programe nacionalke in ne jezim se ko vrtijo muziko velikih svetovnih umetnikov. Zelo pa me prizadene, ko slišim povprečne in podpovprečne angležarske komade. Ki bi jih z lahkoto preskočili in zavrteli kaj iz naših logov. In zopet, bi nekaj tistih fičingov pripadlo našim ustvarjalcem in vem da jih ne bi porabili za preseravanja ampak za kako dodatno uro v studiu, da bi njihova muzika boljše zvenela. In da kakšen Švedski, Nizozemski, Češki, Madžarski komad ne slišim on normalni uri je stanje plitvega duha neinventivnosti in zaljubljenosti v svoj glasbeni egotrip. In vem, da se vam zdim naiven sanjač in da itak tako pač je in da nas en tak topoumež pa že ne bo kritiziral. Jaz pa bom ponoči sanjal, da poslušam najbolj cenjen angležarski radio. Ura je 9:15 in spiker bo reku: „ helou tis song is bjutiful. Ic kaming from slowenia. Singer Ulado Kreslin sey : wan morning sun grow ap …. lisning en inđoj „
P.S. Bajuk evrčki čakajo sam tajnici naroči da natipka dopis in ga pomejla na ministrstva svetovnih držav.
Sanjajte naprej, sanje so vse …...
Hans
P.S.2. Tik pred izidom te kolumne sem zasledil razpis na RA Slovenija, kjer vabijo glasbene ustvarjalce na udeležbo v glasbenem natečaju. Vse slabo kar sem napisal o nacionalnih glasbenih urednikih z tem razpisom vzamem nazaj. Naredilo so majhen korak v razmišljanju naprej in velik z Slovenske glasbene ustvarjale. Valovci samo tako naprej.

Kolumna 02: Angležarji
Začel
hans
, jun 02 2008 06:43
3 odgovorov v tej temi
Objavljeno 02 junij 2008 - 06:43
Objavljeno 02 junij 2008 - 08:41
QUOTE (hans @ 2. Jun 2008 07:43:34) <{POST_SNAPBACK}>
Dostikrat gledam zgodovinske polemike v dokumentarnih oddaja, o velikih zločinih človeštva. Neron, Atila, Hitler, Bokasa, Stalin, ipd. Le kdo je naj zločinec, kdo je pospravil več ljudi, kdo je izvajal hujši genocid ? In nikoli v teh debatah ne zasledim imena po mojem mnenju, absolutnega zmagovalca oz. združbe, ki ima zločin v krvi in se ob njenih dejanjih meni zdita Hitler in Stalin, prvošolčka, ki sta v trgovini ukradla čigumo. Zjebali so Ameriko, Avstralijo, Afriko, Indijo in vendar nikjer nisem zasledil, da bi kakšen kompetenten zgodovinar reku bobu bob. Pokradli, oropali in poklali so pol sveta pa se jih drži aura uglajenih đentelmenov. Verjetno ste uganili da govorim o „angležarjih“.Si predstavljate, da ste dolenjček, se zapeljete na štajersko, posilite tri pohorke , zažgete Habakuk, poberete denar v MB banki in se mirne vesti odpeljete nazaj v NM, si kupite hišo in se mirno spočijete ob bazenu ? In ko denar poide se zapeljete do Kranja, kranjčank ne posilite, ker rade dajo, vseeno pa zažgeš kranjsko Savo, ker gume dajo lep ogenj, odpreš sef gorenjske banke , naložiš denar, postreliš ljudi in hajd na dolenjsko uživat...
Kaj hočeš reč da so angleži na dolenjskem

Malo šale.
Se strinjam s teboj. V Franciji (tudi oni so poklali pol sveta) so že pred leti zaščitili svojo glasbo z različnimi ukrepi. Vsekakor bi jih morala vsaka sleherna država na svetu!
Nenad Patkovic
Objavljeno 29 junij 2008 - 05:45
Če sem povsem iskren ... in če pomislim, da bi potem vsaka država morala z vsako sklenit sporazum ... eh ...
ne vem no ...
kar na enkrat bi pristali na 10% anglo-am glasbe in 10% hrvaške in 80% slovenske. bolečina.
SAZAS pa itak v tujino ne plačuje tolko kolkor bi teoretično moglo it, ampak ipak ščiti nas, slo avtorje, tko da tu ni take panike.
lpk77
ne vem no ...
kar na enkrat bi pristali na 10% anglo-am glasbe in 10% hrvaške in 80% slovenske. bolečina.
SAZAS pa itak v tujino ne plačuje tolko kolkor bi teoretično moglo it, ampak ipak ščiti nas, slo avtorje, tko da tu ni take panike.
lpk77
www.klemenkotar.com
www.nulakelvina.com
www.nulakelvina.com
Objavljeno 29 junij 2008 - 06:40
Ja bi blo že zanimivo da bi SLO glasbo vrteli tudi v drugih državah, sam pomoje kolikor denarja dobijo iz SLO, bi se verjetno raje odrekli tistim drobtinicam, ki jih dobijo od nas, kot pa da bi našo glasbo vrteli.
1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov