Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

timpanogram, poškodbe sluha..

4 odgovorov v tej temi

#1 DabiDabDab

DabiDabDab

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 2 prispevkov

Objavljeno 10 april 2014 - 11:50

timpanogram, poškodbe sluha..

Včeraj sem na timpanogramu ( http://en.wikipedia....ki/Tympanometry ) dobil precej zaskrbljujoče rezultate. Na 6000 Hz mam resen notch do -25 in -35 dB na levem in desnem ušesu. Sam izpis naprave, ki te meri zgleda nekako tako; https://withyourcupp...4khz-notch3.jpg Za normalno se šteje odstopanje nekje -10 dB na katerikoli ferkvenci na kateri te merijo (mislm, da nekih 8 ferkvenc od 250 do 8000). Doktor je označu zadevo kot "začetna okvara sluha". Jst seveda panika - pri petindvajsetih - kako?!?.. Ugovarju sm mu da more bi to age related ipd.. ampak je postaju napet in se ni hotu kej preveč ment. Skratka doma sm si mal pogledu - dejansko ti od starosti pobere ferkevence od ~22 kHz dol kot pri lowpass filtru in nimaš tazga notcha v mid-rangeu, kot ga naj bi mel jst - namreč linija v mojem grafu se iz 5k spusti na 6k in potem nazaj na 8k. Se pravi ferkvenci 5k in 8k slišm relativno enako dobr glede na 6K. Temu pravjo "noise induced hearing loss" in je bolj razširjena zadeva kot bi si mislu, ampak relativno slabo raziskana - cifre so različne, recimo 10% vse populacije med mladostniki in pa 40% celotne populacije glasbenikov v eni študiji na nekem konzervatoriju. Najbolj občutljiv predel za take krivulje je 4 kHz, za 6 kHz zgleda da je ponavadi resnično začetek začetka take anomalije, ki se s staranjem al podredi Presbycusisu, ki napreduje vse hitrej al pa se iz 6k začne Q večat in posrka not še nižje/višje ferkvence, če nč ne nardiš glede tega. Res me skrbi predvsem ta -35 dB dip na desnem ušesu - to je velik. Če si na vseh ferkvencah -30 dB maš že status pol invalida in to je v relaciji do mojega izvida sranje. Sicer pa mi je sumljiv tut odvzem - slušalke na katerih te merjo so za smejat se, sestri sta čeblale v "controll roomu", da sm ju slišu čez vse skupi, skratka beda. Kokrkol sm se zadevo odloču napast na glavo. Mislm, da ni druge, kar je je, zdej bo treba neki narest glede tega. Skratka, kje bi lahko dobil pri nas dobre custom ear pluge? Stvar je v tem, da moreš bit za vse globalne playerje na voljo pri njih na lokaciji, da ti zmerjo ušesne proporce in da ti nardijo kustomiziran plug iz teh informacij. Kako je s tem pri nas? Za industrijo se zihr dela custom pluge, samo kdo in kje? Na drugi strani je res vprašanje a se splača dat za pluge čez sto evrov - načeloma bi mi namreč v studiju bolj služil strikten nadzor nad levelom, kar bi si tudi raj vzpostavu kot normo napram plugsom - live-ov pa ne delam, niti ne hodm na koncerte ali karkoli od tega. Torej te "musician plugs" so vprašljivi, rad pa bi mel res udobne plugse za rabo v kočljivih situacijah in to težko najdeš pri serijsko izdealnih low-end plugsih katere sem probal do zdaj. Torej, ma kod kej za povedat na to..?

#2 embe

embe

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 266 prispevkov

Objavljeno 11 april 2014 - 02:32

Pojdi še drugam merit.
Mogoče je bil prehlad...

zvok,zvok,zvok...

#3 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 12 april 2014 - 07:20

Ne delaj panike,....
Prvo pojdi k zdravniku in mu povej za primer,... naj te pošlje k otolaringologu, al kaj je že zdrvanik za ušesa, in naj ti sčisti ušesa. To lahko narediš tudi sam z nekim audi spejom,... a ni tako kot ti ušesa spucajo tam.

Drugo vzami Telefon in zlovdej dol aplikacijo ki je generator zvoka.... vzemi slušalke ... katerekoli, lahko od telefona in pojdi skozi spekter po korakih...
Meritve za ušesa se delajo od 300-8000 hz.

Sam presodi če kje slišiš manj,... NE GLEJ FREKVENCE NA APARATU, ker bo nate vplivala psiha, psihoakustika.

Nato pa če prideš do tega da imaš res luknjo.... nevem no...

kastem pluge lako dobiš od ultimate earsa v Audiopro, odlitke narediš v widexu na Reslejevi v Ljubljani.

Plugi te stanejo cca 200 eur za enim filtrom ki si ga lahko zbereš. Jaz imam -9 db, -15 db,... lahko pa tudi -25 db

http://ultimateears....ustom-ear-plugs

LPG
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#4 DabiDabDab

DabiDabDab

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 2 prispevkov

Objavljeno 13 april 2014 - 01:26

No, na ORL sm že bil, meritve mi je pa interpretiru otolaringolog tko, da tuki je težko še kej dodat.. načeloma naj bi slejkoprej mel kontrolo ampak verjetno prej kot v pol leta ne.. bi pa šel h kakšnem avdiologu, da bi mi še dodatne teste naredu ampak ne vem, če kaj takega obstaja pri nas (izven ORL kjer te naročijo samo pod nujo bolj al manj)..

zdej auto-testiranje je relativno omejeno.. sweepanje s pure toni gor pa dol pa ma relativen smisel.. nekak najbolj se mi zdi primerjat ferkvence, ki na equal-loudness contour-ju proizvedejo podobn SPL.. se pravi 1000 - 6000 naprimer.. če si naštimam 1000, da ravno preseže slušni prag in grem na 6000 ga še zmer slišm, mogoče morm mal zvišat level, da pridem do slušnega praga za 6k ampak ne ravno velik.. tko da neka luknja je, ni pa pomoje tok kritična.. je pa res, da timpanogram ni slušni test eksplicitno in, da bi mogu it na audiometrijo, če bi hotu to zmert..

ta "earwax buildup", ki ga omenjaš sm pa že mel oz ga imam redno, vem kako zgleda in trenutno ga nimam, ma pa čist drugačen efekt kot tole, bolj al manj se ti zamašijo ušesa.. je pa res, da ko ti jih spucajo maš bolj crispy high end v sluhu.. poezija res, ko teče voda al pa ko povlečeš čik.. bom pa preveril, če je možno, da taki rezultati pridejo vn tudi zaradi tega..

haval za info glede plugov...

Prispevek uredil/a: DabiDabDab, 13 april 2014 - 02:54 .

#5 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 13 april 2014 - 09:44

... ni treba biti preveč vznemirjen glede tega, naboljši tonci so tako "gluhi":)
... ampak do tam so nabrali kilometrino in marsikaj znajo kompenzirat, šablonizirat...

Meritve kažejo enkrat tak, drugič spet nekaj drugega, sploh ko gre za živi organizem.
Imam kronično vnet levi sinus in je L & R primerjava nekje tukaj kot si imel izmerjeno.
... spet drugi test je pokazal nekaj šestnajstega in je bila razlika mnogo manjša.
... živ organizem kot pravim:)

... pa te meritve so kar nekaj, kot sam ugotavljaš, iso room-i so bebavi, šumi od zunaj pa so kar glasni, slušalke so ponavadi zdelane... objektivno pritisnit na gumb da nekaj slišiš... čeprav ja ali ne - si zmeden in sam ne veš... vse je tak bolj od palca... aha mislim da sem ali nisem slišal...

Mnogo bolje boš poustvaril test pri sebi doma, če je kar tiho okolje in se ne boš sam sebe varal:)!

Ustvarjaj, delaj, uči se, najdi nek smisel karkoli pač je in to je to... potem pa se vprašaj, ko boš imel veliko kilometrine, kaj lahko storiš da lahko izvlečeš še več!

Nenad Patkovic

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov