Piskotki

Skoči na vsebino



Slika

Editiranje bobnov


19 odgovorov v tej temi

#1 magicfinger

magicfinger

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 85 prispevkov
  • Location:Lovrenc na Pohorju

Objavljeno 29 oktober 2007 - 09:54

Odpiram novo temo glede editiranja in mixa bobnov. Zanima me, kako to počnete ostali člani foruma, kakšna priporočila imate?

Z bendom se trudimo narediti CD in snemamo demo posnetke, za katere želim, da so čim boljši.

Primer:
Z bobnarjem sva posnela v našem prostoru za vaje bobne na klik na 10 stez v program Nuendo in sicer: Kick - AKG d112, snare top - shure sm57, snare bottom - shure beta58, toms - 2x AKG c5600, floor tom - AKG c5900, HiHat - AKG c530, OH 2x AKG c5300, Room - AKG Solidtube. Bobne imam grupirane na skupen stereo kanal.

Bobnar je delo dobro opravil, vendar potrebujem čim bolj točne bobne, zaradi nasnemavanja sintov, elektronike, arpeggijev itd.....

V Nuendu sem odprl Sample editor in ven brisal bleed od snara... To sem naredil tako, da sem bleed označil in dal gor "silence" (bleed je sicer zelo majhen). Je kakšna možnost, da kick premikate v sample editorju, ali to počnete le v projektnem oknu? Nekaj sem se matral z hitpoint slices in audio editorjem, samo mi ni uspelo :-?

Kick sem tako editiral v "project window" - ga premikal na mrežo.
Kako premikate snare na mrežo? Skupaj z bleedom od Hihata? Kako in če, editirate Over heade?

Verjetno na koncu, ko je editiranje posamezne steze končano te delce zlepite - "glue"?

Torej, .... prosim pišite, rišite tongue.gif ;-)

#2 SkyMan666

SkyMan666

    Aktiven PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 220 prispevkov
  • Location:3rd Note in a 7th bar

Objavljeno 29 oktober 2007 - 10:27

Če potrebuješ čimbolj točne bobne, je najlažja rešitev programiranje - BFD, DFH Superior itd..... Kar delaš ti, mi ne glih diši, saj če premikaš posamezne beat-e oziroma udarce (recimo premakneš samo kick udarec na kick stezi) se ti bo ta stvar grdo zmazala, ker maš še ROOM špuro, ki jo je pa težko premikat, ker zajema komplet sliko bobnov ter prostor.... Čim boš nekaj premikal, se ti bo to na končnem posnetku še kako poznalo..... Če se že greš take stvari, ti priporočam, da si rentaš triggerje, jih pripopaš na recimo Alesisov Trigger I/O ter posnameš MIDI špuro, na kateri maš prijavljen recimo DFH Superior ali BFD..... Midi note boš lahko premikal kot boš hotel. Za činele se ne sekiraj, ker jih dodaš naknadno lahko na MIDI trak.... Tako boš dobil najboljšo sliko brez nepotrebnega pacanja :wink:

Kar se pa editinga tiče, pa ne dajat silence (samo moje skromno mnenje in seveda pobožno želja biggrin.gif ), raje briši bleed tako da med enim in drugim udarcem (recimo na tom-ih) pobrišeš nezaželeno nesnago, tako da ti mora potem ostati veliko "pravokotnikov". Seveda ko si porezal nezaželene šume, (klike,poke, cviljenje miši ter sosede, ki se pritožuje nad preglasnim igranjem ter mladino laugh.gif :smt106 ), moraš obvezno narediti kratek Fade-In ter Fade-Out, da preprečiš nezaželeni clipping posnetka.....

Tko, na kratko v 5-ih besedah (no ja malo več no.... :roll: )

Upam, da sem se kolkikor tolko v redu izrazil (v izbiranju besed nism mel nikoli sreče).

Aja, pa happy editing :twisted:


=:: SkyMan <--> Samo Mrak ::=

#3 magicfinger

magicfinger

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 85 prispevkov
  • Location:Lovrenc na Pohorju

Objavljeno 29 oktober 2007 - 11:36

Hvala skyman,..... o opciji triganja bobnov sem tudi razmišljal in sem trenutno med nabavo Akai me35t modula in bomo videli :shock: .... vseeno pa želim imet v komadu prave bobne, še posebej Hihat, ker nam je všeč način bobnanja našege bobnarja.... Room špure imam v mixu čisto malo in lahko živim tudi brez nje...

Soba je v celoti oblepljena z http://cgi.ebay.de/4...1QQcmdZViewItem

Končni posnetek bi rad slišal v stilu živega nastopa od Moloko (live at pink pop) ali Faithless (live at Alexandra pallace)

#4 zmatej

zmatej

    Audioholik

  • Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov
  • Gender:Male

Objavljeno 29 oktober 2007 - 11:46

Za triganje lahko tudi Drumagog preizkusiš :roll:

#5 SkyMan666

SkyMan666

    Aktiven PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 220 prispevkov
  • Location:3rd Note in a 7th bar

Objavljeno 29 oktober 2007 - 12:25

Lahko, vendar pa Drumagog večkrat zelo rad ali zakasni ali celo malo prehiti "natural" udarec (sploh če si malo bolj švoh z RAM-om in maš nabasanih kar lepo število pljugov- to pa lahko zelo slabo vpliva na exportu mixa)..... Še ena opcija obstaja (sicer če nimaš "v živo" trigganih bobnov, je malo j***) in to je dodatna midi špura, kjer maš recimo samo snare in potem out te špure prijaviš na recimo Battery..... Tko da lahko nardiš lep multisample snare recimo.... Snare maš na MIDI-ju recimo na C0 in nato eno ali več celic Battery-a pelješ na C0 kanal ter jim dodajaš poljubne sample, kjer lahko še spreminjaš pitch, moduliraš sample itd.... Vse za dober cracky snare laugh.gif Je pa res da je treba veliko pozornosti posvetiti temu, da sample v končni fazi lepo sede k celostnemu mixu..... Naj ne prevladuje.

Malo experimentiranja v stilu "Dexter's Lab" in greš...... :wink:


=:: SkyMan <--> Samo Mrak ::=

#6 magicfinger

magicfinger

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 85 prispevkov
  • Location:Lovrenc na Pohorju

Objavljeno 29 oktober 2007 - 01:10

vrnimo se na temo editiranje...... še enkrat.... kako vi editirate bobne v Nuendu .... ali brišete bleed ali ne, kako je z overheadi... nasveti???

Ali delate v sample editorju ali le v Project window? Uporabljate kaj hitpont slices... kdaj? Če npr. editiram snare, je verjetno smiselno da označim in zgrabim naenkrat obe stezi... snare top in snare bottom, da ju enako premaknem... na www sem našel naslednji link.... nisem še prebral vsega, zgleda zanimivo.....
idea.gif
ftp://bullmoondigital.com/pub/How_To_Iter...s_In_Nuendo.pdf

#7 Blaster

Blaster

    PA PRO USER

  • Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1 279 prispevkov

Objavljeno 29 oktober 2007 - 01:41

Pošljemo bobnarja domov vadit. smile.gif

LP
www.mmedia.si

#8 satoration

satoration

    PA PRO USER

  • Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Maribor
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 29 oktober 2007 - 03:34

QUOTE (magicfinger)
vseeno pa želim imet v komadu prave bobne, še posebej Hihat, ker nam je všeč način bobnanja našege bobnarja.... Room špure imam v mixu čisto malo in lahko živim tudi brez nje...

Končni posnetek bi rad slišal v stilu živega nastopa od Moloko (live at pink pop) ali Faithless (live at Alexandra pallace)


Hoj,

to kar pravis je kontradiktorno temu kar bi rad naredil... Najprej se moras odlocit kaj bi rad - ali feeling (in tudi zvok) programiranih bobnov ali live feeling kot pises... Meni je ta zadnji dosti bolj vsec - vse ostalo me, tudi ko je zelo dobro, nehote spomni na midi matrice... Sploh ce so sampli pravih bobnov in ne elektronski beati...
Pa prav te dni imamo eno podobno debato...
Ti bi v bistvu rad, da se live bobni obnasajo kot midi in da lahko dodajas naknadno material - to je narobe - princip bi moral biti obrnjen - ko ze imas aranzma in matrice, potem bobnar odigra svoje NA matrice in se jim prilagodi...
Sicer ti preostane trigganje - tako ekstenzivno editiranje kot ga opisujes - da premikas veliko posameznih udarcev pa bo itak unicilo to kar pises - nacin bobnanja vasega bobnarja...
Ko ze imas posnetek je smiselno skupaj zlepit najboljse dele - mogoce naredit kaksne loope groova, kjer najbolj kopa, mogoce premaknit kak kocljiv udarec...
Sicer pa - najprej zaranzirajte komade, bobnar potem bobna na matrice ali pa pac programirajte bobne, ce to zelis...

peace

#9 minimalB

minimalB

    Audioholik

  • Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 762 prispevkov
  • Location:Ljubljana
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 29 oktober 2007 - 06:37

Ce mas matrice prej se lahko zelo hitro to tudi slisi. Ni bobnarjeva naloga da lovi basista in ostale tocnostne entuziaste : ) Jaz definitivno priporocam bobne prej in potem ostalo.

Ce je bobnar dober in je posnel na klik ne potrebujes popravljat bobnov. Namesto tega popravi Midi tempo (z orodjem time warp) in ti bodo vse midi stvari pravilno sledile odigranim bobnom, ker bo tempo nihal po zivem bobnu... ce je bobnar res dobro odigral se tu pogovarjamo o +/- 1 do 2 bpm.

V primeru, da se vseeno odlocis za premikanje/editiranje zivih bobnov uporabi "audio warp", v tem primeru bos moral premikat vse steze skupaj, sicer bos dobil phase-ing.

Najprej ti priporocam da vse kanale poglihas na snare (zaradi relativnih razdalj mikrofonov) in potem veselo na delo.

Vsekakor ti ne priporocam uporabe funkcije "silence". Destruktivno editiranje je nesmiselno. Uporabi raje gate ali expander. Ali morda detect silence, ki ti samo regije naredi in lahko potem se vedno manipuliras z rezultatom.

Lp,

b.
Bostjan Pirnar
www.minimal.si

#10 magicfinger

magicfinger

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 85 prispevkov
  • Location:Lovrenc na Pohorju

Objavljeno 29 oktober 2007 - 06:42

Zdravo, verjetno nisem napisal dovolj dolgega uvoda na začetku. Jaz točno vem, kaj bi rad. Ne zanima me to, kako bo ekstenzivno editiranje uničilo feeling... tema je EDITIRANJE BOBNOV..... čisto tehnično vprašanje. Ni problem v bobnarju, za katerega mislim, da je kot glasbenik najboljši znalac v bendu, če govorimo o znanju na svojem instrumentu. Vendar mu npr. noga vseeno kje vgre, ali pa kak snare. Vprašanje je, dragi prijatelji glasbe, kaj storite, ko sedite pred računalnikom na katerem imate naložen program Nuendo, na njem osem ali deset stez bobnov in je treba poštimati ritem, kam kliknete z miško....?? Kakšni napotki za hitrejše delo? Zanima me DELO in ne filozofija. Mogoče tudi sam zgledam malo neresen s temi vprašanji, ker nekak ne najdem časa, da si ogledam celoten video tutorial in dobim tam kakšne ideje.... z samim editiranjem nimam izkušenj, ker gospodu Ploščku nisem zraven gledal, kako je to počel v PToolsih, ko smo delali prvo plato.

#11 satoration

satoration

    PA PRO USER

  • Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Maribor
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 29 oktober 2007 - 07:04

Ok, sorry - Minimal ti je marsikaj povedal...
Glede "matrica najprej" - sem mislil na matrice groovov oz. sprogramiranih zadev - ne ostalih instrumentalnih linij...
Torej moja "filozofija" ki je lahko koristna tudi za "delo" je: najprej vse kar je podobno metronomu (klick, sprogramirane matrice) nato bobni, nato bas, nato kitare in vse ostalo...

Imet najprej posnete zive bobne in jih nato prilagajat matrici je pac tezko ce niso v nulo natancni - razen ce jih povsem porezes - posamezen pobegli kick pa brez problema zamenjas ali premaknes - ostale detalje ti je povedal Minimal... za se vec pa pac glej manual.

Se strinjam tudi glede nedestruktivnega editinga - nikoli ne rezem in brisem v wave edit oknu - silence pa raje rihtam z gateom oz. brisem tam, kjer res ne zelim bleeda - vcasih pa kak bleed tudi koristi...

Aja - pa valjda - snare zgoraj in spodaj premikas skupaj, kick spredaj + zadaj oz. subkick + dinamika premikas skupaj - za vecje premike je problematicno ce je dosti signala v overheadih - potem je smiselno zamenjat celoten del groova z enakim a boljse odigranim delom...
Pazi, da prevec ne porezes decayev cinel!
Po moznosti imej kje posnete posamezne udarce, da lahko dodas kaksnemu slabse odigranemu udarcu oz. da lahko v kaksnem breaku porezes kak overhead in dodas samo decay cinel po potrebi...

peace

#12 kosta77

kosta77

    Aktiven PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 278 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Grosuplje

Objavljeno 29 oktober 2007 - 09:04

Jes dobrga bobnarja ne bi glihou na karkol, raj vse ostalo na njega.

Live bobn brez bleeda pa eh ... raj pol bfd če že.


k77

#13 minimalB

minimalB

    Audioholik

  • Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 762 prispevkov
  • Location:Ljubljana
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 29 oktober 2007 - 09:05

QUOTE (magicfinger)
kam kliknete z miško....??

Dragi magicfinger,

v prvem postu si napisal, da bi rad poeditiral bobne, da bi sli skupaj z ostalimi synth-i, etc. To ti resi timewarp.

Kot alternativo pa sem ti povedal za audiowarp in se na kaj je dobro pazit. Podal sem ti tocno DELO in ne FILOZOFIJO.

Kam bos pa z misko kliknil si bos moral pa sam pogledat.

Lp,

b.
Bostjan Pirnar
www.minimal.si

#14 magicfinger

magicfinger

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 85 prispevkov
  • Location:Lovrenc na Pohorju

Objavljeno 30 oktober 2007 - 11:01

hej everybody, hvala za odgovore. Če povzamem: V Nuendu ediramo ponavadi v Project window. Tako bom bobne, tam kjer gre res za mala odstopanja pustil pri miru, na stezi od kicka ne bom brisal bleed, ampak ga eliminral z gate, kjer gre za večjo napako, jo bom poskusil editirat tako, da se steze med sabo ne bodo teple. Ko končam stezo zlepim in z timewarp prilagodim tempo track, da bo midi šel glede na bobne.

#15 kochobass

kochobass

    PA PRO USER

  • Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Domžale

Objavljeno 30 oktober 2007 - 01:54

hmm...

če ti drumagog zamuja ga uporabi samo kot midi maker/trigger in z drumagogom posnemi midi na neki track... na ta track pa pol lahka daješ kerikol vst drummer plugin... ampak odsvetujem mešanje živega bobna z umetnim(bleed v ostalih mic-ih) ...

če bi rt ql poeditiru,odsvetujem pacanje v nuendo/cubase-u ...ker ne boš mogu delat multitrack editinga(no f*** way,ne gre),ampak si rajš najd enga k ma protools sistem(tdm) in daš njemu za nardit beatdetection(al pa če poznaš kšnga z zadnjim motu-hardware-om in software-om).

če pravš da je ql naredu svoje delo,pol ne se ne rabiš vtikat v naraven groove bobna in rajš "zaplavaš" sinte... bo velik bol organsko vn pršlo...

sicer pa nevem zakaj nisi sintov in vseh zadev naredu prej... mu jih dal zraven metronoma,pa nej on groova na sinte pa je smile.gif
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#16 satoration

satoration

    PA PRO USER

  • Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Maribor
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 30 oktober 2007 - 04:35

Kako to mislis, da v cubase/nuendu ne gre delat multitrack editinga?? Ne stekam... kolikor vem, gre.

Mešanje umetnega in živega bobna pa je ja klasika sodobne produkcije - ko pravim bobnom malo pomagajo s sampli - mixerji a la Andy Wallace pa recimo pogosto z dodanimi umetnimi bobni samo dodajajo reverbe in ostale efekte - bolj cisti umetni signali triggajo efekte, da ima vec kontrole nad tem - zvok bobnov pa je naraven...

#17 kochobass

kochobass

    PA PRO USER

  • Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Domžale

Objavljeno 30 oktober 2007 - 05:07

sori... napačno sm se izrazu... Beat Detection je v cubaseu in nuendu nemogoč oz. ni na taki ravni kot pri toolsih
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#18 minimalB

minimalB

    Audioholik

  • Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 762 prispevkov
  • Location:Ljubljana
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 02 november 2007 - 11:27

QUOTE (kochobass)
Beat Detection je v cubaseu in nuendu nemogoč oz. ni na taki ravni kot pri toolsih

edini problem je, da audio warp ne mores na enkrat naredit na vec kanalih. Podobno kot Beat Detective v PT LE brez "Music Production Toolkit" dodatka. Upam da bodo multitrack audio warp cimprej dodali v N4, ker to bi bil ubijalski plus.

Jaz si pomagam, da naredim markerje na mestih kjer zelim popravljat, tako da imam eno vizualno vodilo, do kam premaknit/raztegnit/skrcit wave.

Vem tudi, da ljudje delajo markerje in potem naredijo macro, ki odreze oznacene trakove na poziciji markerjev... potem to quantizirajo (audio quantize) in xfade-ajo. Na nek nacin podobno kot pri Beat Detektivu v PT, samo brez smooth operacije : )

Lp,

b.
Bostjan Pirnar
www.minimal.si

#19 satoration

satoration

    PA PRO USER

  • Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Maribor
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 02 november 2007 - 12:01

Vidim, da potrebujem asistenta za editiranje :oops:

Jaz iz "lenobe?" prisegam na klasicno cut&paste najbolj uspešnih delov - torej 8 dobro odigranih taktov na naslednjih 16 genialno odigranih taktov - najboljsi prehod skopirat na ključna mesta, itd. - če že... poskušam pa se izogibat ekstenzivenmu editiranju posameznih udarcev - ker se mi zdi da ubija feeling in niti tehnično ta hip tega ne bi znal dovolj hitro in učinkovito izvest... Sploh če so vpleteni ambient tracki... no, trening...
Načine, ki jih opisujete mi zvenijo kot space science, hehe.

#20 alesko

alesko

    Zgleden PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPip
  • 145 prispevkov

Objavljeno 01 april 2008 - 11:35

Ko si nastaviš makrote, lahko delaš na tale način:
http://www.clubcubas...amp;_TRICKS.htm

šiba 100 na uro...ampak obvezno editirat vse tracke, ne samo posameznih...



Dodaj odgovor



  


2 uporabnikov bere to temo

0 članov, 2 gostov, 0 anonimnih uporabnikov