Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Tube Traps

30 odgovorov v tej temi

#1 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 27 september 2006 - 01:42

Kaj pa tele Tube Trap-i so za kaj ali ne - rešiš kaj z njimi ali ne ???
Ker zgleda zelo simple za nardit pa me zanima kako je s tem ???

Primer: DIY Tube Traps
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#2 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 27 september 2006 - 03:12

QUOTE (ixi)
Kaj pa tele Tube Trap-i so za kaj ali ne - rešiš kaj z njimi ali ne ???
Ker zgleda zelo simple za nardit pa me zanima kako je s tem ???

Primer: DIY Tube Traps

Nekaj slikic sem poslal na info@... upam da jih boste dali gor, tam je tudi malo opisano...
drugače pa Tube trapsi so super, samo ti bi se dali še malo sfrizirat.

Če so dobri za Bruca Swediena, pol... (razen če ni dobro plačana reklama smile.gif )

Jaz bi osebno uporabil tervol DP5 3cm in ga zvil v spiralo tako da bi bil povsod po obodu debel cca. 9cm. Na prvo tretjino spirale, kjer bi bilo debelo 3cm bi noter vtaknil "limp mass"- mlahavo maso oz. gumo recimo 2-3mm debelo, ampak samo do polovici oboda (tako da druga polovica oboda ostane vseh 9cm debeline absorpcijska) kar bi delovalo kot membrana v absorberjih. Premer tube pa sam določiš kako pač zviješ spiralo. Na koncu pa seveda oblekel v tkanino. Tako boš dobil z ene strani difuzor za mid/bass in membranski absorber na drugi pa absorber, kjer je membrana bolj od zadaj.
Lahko pa uporabiš DP5 5cm in zviješ spiralo na cca. debelina ene stene 10cm nato gumo oblimaš kar samo po polovici spirale, tako da imaš na eni strani difuzor za "vse" frekvence in absorber za base na drugi pa absorber.Nato pa svizec zavije v tkanino smile.gif
Aha pa še to; četrtinski tube trapi so seveda slabši od celega kroga, poglejte si meritve na http://www.asc-studio-acoustics.com/ .

Tukaj je nekaj "skenov" iz knjige Alton Everesta: The master handbook of acoustics.

Štiri slike prikazujejo rešitve prostora z Tube trap izdelki, postavitev tube trapa in sestavo originalnega Tube trapa.

Kot zanimivost pa še dodajam Helmholtzove resonatorje v srednjeveških cerkvah in empirično/izkustveno tabelo za resonanco vezanega lesa in splošno enačbo. Tam kjer sem jaz čečkal je enaka enačba ki velja za naše merske enote in ne anglosaksonske.
Menim da bo to marsikomu zmanjšalo muke ko bo izdeloval membranske absorberje, les pa je tudi zvočno prijeten in lahko dosegljiv (ne nujno tudi poceni smile.gif)

Linki:

#3 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 27 september 2006 - 03:25

http://www.asc-studi...etrap-flyer.pdf

#4 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 27 september 2006 - 04:13

Po moji logiki bi, vsaj kar se membrane tiče, bilo bolje met pravokotno, ne pa valj...

Vsaj če si predstavljam list papirja, recimo bel A4, ki ga držim samo z dvema prstoma na skrajnem robu, veliko bolj vibrira, kot pa če za nekako zvijem v polvalj...

Ravno pri vibraciji pa se spreminja zvok v kinetično energijo, ki se seveda da zatret z izolacijo...

Je karkoli od tega pravilno? biggrin.gif

#5 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 27 september 2006 - 04:20

QUOTE (SoulFood)
Po moji logiki bi, vsaj kar se membrane tiče, bilo bolje met pravokotno, ne pa valj...

Vsaj če si predstavljam list papirja, recimo bel A4, ki ga držim samo z dvema prstoma na skrajnem robu, veliko bolj vibrira, kot pa če za nekako zvijem v polvalj...

Ravno pri vibraciji pa se spreminja zvok v kinetično energijo, ki se seveda da zatret z izolacijo...

Je karkoli od tega pravilno? biggrin.gif

Ja seveda, saj s profilom (recimo krožen ali če ga prepognemo) lahko zvečamo togost (ni prava beseda a mi ne pade na pamet), ampak pri limp massu to ni pomembno, saj je masa mlahava. Pa tudi če pogledate enačbe, katere sem poslal za membranske absorberje na info@...(in mislim da jih bodo kasneje obesili gor -v bistvu so slike) nikjer ni tega upoštevano, le density materiala in airgap je pomemben...

#6 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 27 september 2006 - 04:44

Je pa res, da difuzor oblike valja ne izniči comb filtering efekta,sploh če je "sprejemnik" (poslušalec ali mikrofon) blizu takšnega difuzorja. Namreč cilindrični difuzorji so bolj deflektorji ki zvok bolj "razporedi" po prostoru kakor da bi ga "zmešal" kot pravi difuzor kakor so Schroederjevi.
Torej cilinder ali sfera nekaj energije vrne nazaj, če pa imamo mnogo cilindrov/valjev in primerno postavitev mica ali sweet spota potem se comb filtering zminimalizira do neslišnega.

#7 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 27 september 2006 - 06:23

Zmeraj sem imel občutek da mlahava masa ni več mlahava in se tudi ne obnaša kot taka, če kako z njo manipuliramo, še posebej v cilinder ali polcilinder...

Papir je mlahava masa, kakšnega komarja je pa treba vprašat kako mlahav je zvit časopis, ki ga lopne po buči wink.gif Vsekakor se papir manj upogiba, če je nekako zvit, kot pa če je prosto obešen... kar pa bi po moji logiki vplivalo na samo pretvorbo zvočne v kinetično energijo... (kako bi sploh imenoval zvočno energijo?!)

No... sem a sigurno malo pristranski, ker mi tube trapi niso všeč... Že igled se mi ne zdi uporaben ka karkoli bolj estetsko prijetnega wink.gif

Razen mogoče za monitor stande! biggrin.gif To je treba malo premislit... smile.gif

#8 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 28 september 2006 - 09:41

QUOTE (SoulFood)
Zmeraj sem imel občutek da mlahava masa ni več mlahava in se tudi ne obnaša kot taka, če kako z njo manipuliramo, še posebej v cilinder ali polcilinder...

Papir je mlahava masa, kakšnega komarja je pa treba vprašat kako mlahav je zvit časopis, ki ga lopne po buči wink.gif Vsekakor se papir manj upogiba, če je nekako zvit, kot pa če je prosto obešen... kar pa bi po moji logiki vplivalo na samo pretvorbo zvočne v kinetično energijo... (kako bi sploh imenoval zvočno energijo?!)

No... sem a sigurno malo pristranski, ker mi tube trapi niso všeč... Že igled se mi ne zdi uporaben ka karkoli bolj estetsko prijetnega wink.gif

Razen mogoče za monitor stande! biggrin.gif To je treba malo premislit... smile.gif

Ja res je glede upogibanja, s tem povečaš togost predmeta (stiffness)
nekaj preprostih enačb je tukaj:

http://www.engineeri...ter... of mass"

in tu, kjer je enačba izpeljana postopoma:
http://personal.city...lec/natural.htm

Torej če upogneš memebrano kakor vezan les mu povečaš togost in takrat bi se pojavljali problemi pri natančni kalkulaciji frekvence.

Zato pa morajo vsak absorber ki je nekoliko zakompliciran dat merit v testne sobe, nepredvidljivo je namreč tudi obnašanje damping materiala (izolacije), načine vpetja membrane, itd. Sicer obstajajo za to fizikalni modeli za računanje vendar niso najbolj precizni in so matematično zahtevni (WinFlag software ima neke simulacije in dane lastnosti različnih "idealnih" absorberjev, uporabljaš ga lahko 30dni)... v glavnem komplikacije.

Pri limp massu pa je togost z različnimi profili minimalizirana, saj se limp mass (lahko bi to bil žele, slikon ali bitumen- na BBCju so z bitumnom dobili neverjetne rezultate absorbcije basov, vendar bitumen naj ne bi bil trajen-spreminja lastnosti,...)zaradi svojih lastnosti drugače obnaša. Da pa ne bi sedaj zašli v čisto matematiko oz. fiziko (koga pa zanima lahko razišče) in se še sam pritisnem v kot smile.gif , saj nisem tako dober pri kompleksnih sistemih, s katerimi se mučijo tudi teoretiki, na koncu pa vse ostane pri testih, ki ti da bolj merljive rezultate.

Tube trapi pa so mi vseeno všeč, saj sploh ni tako nora zadeva, res, samo naj bo izolacije kaj več kot delajo DIY tipi, namreč Tube trapsi v originalu so detaljno modelirani in vedo kje lahko "šparajo" ali zakomplicirajo smile.gif .
Sicer soba polna "valjev" malo nerodno izgleda ampak kaj češ. smile.gif

#9 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 29 september 2006 - 09:15

Glede limp mase pa v www.engineering.wright.edu na začektu piše:

Figure 2 shows a simple undamped spring-mass system, which is assumed to move only along the vertical direction. It has one degree of freedom (DOF), because its motion is described by a single coordinate x.

Torej ta masa definitivno ni upognjena. Upognjene plošče se premikajo v več smeri, odvisno od kje energija pride... Če udarimo polvalj od strani bo drugače vibriral, kot pa če bi ga vdarili točno po sredini... Seveda pa tudi če ni upognjena, ampak je le dvodimenzionalna plošča (debelina je tukaj pomembna le zaradi trdote same membrane in posledično resonantne frekvence), ima več resonančnih frekvenc. Vsaj po širini in dolžini. za diagonale nisem siguren... Testirajo pa maso, ki se premika le v vertikalni smeri, torej le v eni dimenziji...

Zračunat, kolko bo vibrirala upognjena masa je zeloo težko pomoje. Vseeno se pa lahko trdi, da je "amplituda" vibracije manjša, zato spremeni manj "zvočne energije" (pozna kdo kakšen bolj pravilen izraz?)v kinetično oziroma na koncu v toploto...

Vsaj tako si jaz predstavljam. Kar o tube trapih nič ne pove. Le to, da pri absorbiranih frekvencah ni relevantno, kakšno resonančno frekvenco ima ta upognjena plošča. Je le zato, da odbija visoke frekvence... IMVHO wink.gif

Helmholz resonator z luknjicami v "membrani" pa absorbira po eni strani resonančno frekvenco "cavity" (ne spomnim se slovenskega izraza), po drugi strani pa tudi resonančno frekvenco same membrane, saj še vedno vibrira. Razlika je samo, da izkoristek vibriranja membrane ni tako velik kot pri pravem "membrane absorberju", ker škatla ni neprodušno zaprta, zato se "zvočna energija" ne pretvarja v toploto tudi s pomočjo stiskanja in širjenja zraka v "škatli", ampak le z spreminjanjem "zvočne energije" v kinetično zaradi vibriranja in pa upogibanja izolacije...

Pri pravih membrane absorberjih resonančna frekvenca "cavity" ni pomembna, le resonančna frekvenca same membrane... Zato je tudi pas, kjer so efektivni, zelo ozek.

Sigurno se kje motim... Bi me lahko kaj popravil NLP? smile.gif I'm still learning!

#10 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 30 september 2006 - 06:49

QUOTE (SoulFood)
Glede limp mase pa v www.engineering.wright.edu na začektu piše:

Figure 2 shows a simple undamped spring-mass system, which is assumed to move only along the vertical direction. It has one degree of freedom (DOF), because its motion is described by a single coordinate x.

Torej ta masa definitivno ni upognjena. Upognjene plošče se premikajo v več smeri, odvisno od kje energija pride... Če udarimo polvalj od strani bo drugače vibriral, kot pa če bi ga vdarili točno po sredini... Seveda pa tudi če ni upognjena, ampak je le dvodimenzionalna plošča (debelina je tukaj pomembna le zaradi trdote same membrane in posledično resonantne frekvence), ima več resonančnih frekvenc. Vsaj po širini in dolžini. za diagonale nisem siguren... Testirajo pa maso, ki se premika le v vertikalni smeri, torej le v eni dimenziji...

Zračunat, kolko bo vibrirala upognjena masa je zeloo težko pomoje. Vseeno se pa lahko trdi, da je "amplituda" vibracije manjša, zato spremeni manj "zvočne energije" (pozna kdo kakšen bolj pravilen izraz?)v kinetično oziroma na koncu v toploto...

Vsaj tako si jaz predstavljam. Kar o tube trapih nič ne pove. Le to, da pri absorbiranih frekvencah ni relevantno, kakšno resonančno frekvenco ima ta upognjena plošča. Je le zato, da odbija visoke frekvence... IMVHO wink.gif

Helmholz resonator z luknjicami v "membrani" pa absorbira po eni strani resonančno frekvenco "cavity" (ne spomnim se slovenskega izraza), po drugi strani pa tudi resonančno frekvenco same membrane, saj še vedno vibrira. Razlika je samo, da izkoristek vibriranja membrane ni tako velik kot pri pravem "membrane absorberju", ker škatla ni neprodušno zaprta, zato se "zvočna energija" ne pretvarja v toploto tudi s pomočjo stiskanja in širjenja zraka v "škatli", ampak le z spreminjanjem "zvočne energije" v kinetično zaradi vibriranja in pa upogibanja izolacije...

Pri pravih membrane absorberjih resonančna frekvenca "cavity" ni pomembna, le resonančna frekvenca same membrane... Zato je tudi pas, kjer so efektivni, zelo ozek.

Sigurno se kje motim... Bi me lahko kaj popravil NLP? smile.gif I'm still learning!

Se popolnoma strinjam s tabo, kar sem nakazal že v prejšnjem postu glede ukrivljenosti membran - testi, testi in testi, pravih enačb ni.
...
Da tube trapsi imajo ta princip, kateri pa se lahko spremeni/predela (vendar ja- potem dosti testirat).
...
Nekaj pa bi te prosil; pokaži mi enačbo, ki ne bi imela spremenljivk, kakor so aircavity ali (enačba iz prej omenjene inet strani):
Where k is the beam stiffness in pounds/inch
-spet nek dodatek enačbi.

Torej enačba ki upošteva le maso, morda gostoto (membrane ali telesa), lahko vsebuje gravitacijo in druge konstante, ne pa aircavity ki je v tej enačbi v bistvu nekakšen nadomestek "k"ju.
No, potem bi bilo računanje tako preprosto.

Torej še enkrat: enačba za "resonančno frekvenco same membrane".

Glede enačbe te res prosim; javi mi takoj ko jo najdeš.

#11 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 01 oktober 2006 - 02:28

Ja pomoje bi to sprejemljivko lahko gradbeniki določili...

Oni morajo sigurno imet formulo za povezavo trdote, prožnosti in takih lastnosti ter dimenzij plošče, ki ji računamo resonančno frekvenco...

Saj morajo to dosti računat pri mostih ipd...

#12 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 01 oktober 2006 - 09:14

QUOTE (SoulFood)
Ja pomoje bi to sprejemljivko lahko gradbeniki določili...

Oni morajo sigurno imet formulo za povezavo trdote, prožnosti in takih lastnosti ter dimenzij plošče, ki ji računamo resonančno frekvenco...

Saj morajo to dosti računat pri mostih ipd...

Vsaj kolikor vem takšne enačbe ni, ker prav tako ko papir zviješ in mu spremeniš lastnosti, enako narediš s tem v kakšen prostor postaviš predmet, membrano... -katere frekvenca te zanima.Omenil sem že da tudi način vpetja vpliva na to, vendar da se pri računanju absorberjev zanemarja. Potem že meritve pokažejo detalje.

Gradbeniki upoštevajo načine vpetja, materiale, konstrukcijo,...
Lahko prideš do približka, to pa je vse.Stvar rešiš z varnostnimi faktorji in predimenzioniranjem.Bom vprašal kolega ki projektira največje mostove v SLO in okolici (znano podjetje Ponting) koliko detaljno jim uspe smile.gif .

Pri akustiki pa približek ni dovolj, saj imaš drugače prevelika nihanja skozi zvočni spekter. Razen če predimenzioniraš (kamena volna recimo), kar pa ne velja za membrane saj lahko namesto pri 100Hz (kar si si npr. zadal)vibrira pač pri 50 Hz, kar pa recimo pri svojem izdelku slučajno ne potrebuješ.
Boš videl, bilo kje boš to formulo iskal, povsod se bodo pojavljale spremenljivke (zrak, distanca vpetja,...).
Saj zato pa obstajajo fizikalni modeli katere sem že omenjal. Ti so teoretični ali pa praktični (a si si pogledal Winflag software), a vseeno so le približki kateri lahko povzročijo, da si sestavil slab izdelek, ki ne dela tega kar bi moral.

A veš kako izkustveno izmerit dokaj približen center resonance membrane (ko že imaš izdelek narejen):
Na površino membrane absorberja daš kontakt mic in vdariš po membrani in zmeriš. Lahko spuščaš tudi tone v prostoru seveda smile.gif .

#13 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 01 oktober 2006 - 09:21

Sem pozabljive sorte, pa vam ta link posredujem za v pomoč pri konstrukciji različnih elementov pri akustiki:

http://www.mhsoft.nl...ltzabsorber.asp

Po strani malo pobrskajte, skriva še veliko več.

#14 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 02 oktober 2006 - 04:26

Ravno to... Kontakt mic? je to kakšne vrste piezo?

Pa nazaj k membrani (me zelo zanima...).

Na kakšnem principu delujejo ti sodobni broadband absorberji? S tem mislim vse te, ki imajo navrtano ploščo (podobni BBCjevim).

Na vem točno kje, ampak sem prebral podatek, da imajo razpon 4 oktave!

Luknje so pa identične, le število le-teh se spreminja.

Ali s tem uravnavajo količino odbitega zvoka (za luknjami je izolacija)?

Ne razumem najbolj, kako določajo absorbirane frekvence... Samo z globino elementa? Ne bi bili potem še bolj broadband, če bi globina varirala?

V primeru, da je to navaden helmholz resonator, kako da ima 4 oktave razpona?

Malo pomoči NLP? biggrin.gif

#15 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 02 oktober 2006 - 11:36

Ja, kontakt mic, kot veš je lahko piezo ali mogoče "electroacoustic moving coil type", lahko je ena izmed slušalk vaših priljubljenih AKGjevih slušalk smile.gif , le uporabljena obratno (home made).
Glede teh navrtanih absorberjev; tudi različni radijski, TV, snemalni,... pa menda tudi naš parlament smile.gif , studiji jih uporaljajo. To je že stara metoda in omogoča da absorber seveda ne zatemni popolnoma akustike obenem pa pomagajo k razpršitvi zvoka (z luknjicami).Seveda neke pretirane nižje frekvence se niti ne dotakneš.Za perforirano ploščo pa vtakneš kameno volno velike gostote- (vse in podobne info. kar smo že omenjali http://www.bbc.co.uk...ticpractice.pdf , od 90 strani naprej).

Ja seveda delujejo,takšni BBCjevi recimo tudi s pomočjo Helmholtz principa. Medtem ko kamena volna velike gostote poskrbi za nižje, srednje in visoke ferkvence; poskrbi resonator za nizke frekvence (le to določimo z volumnom prekatov, tudi oddaljenostjo membrane in/oz. perforirane plošče, debelino kamene volne. Z majhnostjo lukenj boš lahko povzročil en efekt, kateri opis sem že poslal v enem izmed postov- bbcjevci takrat še niso tega poznali).
V glavnem vsi ti absorberji dandanes so fuzija različnih pristopov, vsak izmed njih "izničuje" vplive različnih "pasov frekvenc, skupaj pa sestatvijo "besedo" broadband.Seveda to še ne pomeni, da si uspel dobro zadušiti frefvenc izpod npr. 50Hz... vsaj dokazano ne (saj vemo:meritve izpod 100 Hz niso merodajne saj ni komercialno dosegljivih testnih sob), lahko pa da si element predimenzioniral-primer BBC absorberja D2 stran 116 in 117, ki je 292mm globok, kar pač ni praktično.Tudi če bi vse eke sobe pokril z tistimo Superchunki iz že enkrat omenjenega foruma, si dosegel ogromno, pa še ceneje je.Ti BBCjevi imajo tudi prekate ki delujejo po helmoltzovem principu in še kot nosilna konstrukcija absorberja služijo, tako se še izogneš ojačitvam klasičnega okvirja.Pač kar nekaj dela.
Zelo podobne lastnosti pa imajo tudi tisti RPGjevi s pistonično membrano-imajo tudi 2 modela, enega za še nižje frekvence, ampak mnogo tanjši (100mm- 3X manj)

Tudi bolj broadband so z varijacijo globine, ampak spet večja kompleksnost in višji stroški. Lahko pa imaš po prostoru enostavno več različno globokih in strukturno neenakih absorberjev, dosežeš broadband efektivnost in še nekaj difuzije z nesimetralnostjo.Ampak takrat iščeš sweet spot po sobi, saj je nepredvidljiv.
Ampak življenje si poenostaviš z unificiranimi absorberji, ki jih lahko štancaš, saj jih boš kar nekaj potreboval (!), odziv prostora pa naj bo tudi čimbolj predvidljiv, drugače si vse krepko zakompliciraš.
Možno je pa tudi narediti 1m globoke absorberje in mogoče izničiti frekvence do 20, mogoče še majn Hz. Vzami kalkulator, ena enačba je tukaj: http://www.planetaud...l_vezan_les.jpg
no potem pa še dodaj tolko kamene volne visoke gostote.
Zdaj ne vem kateri točno tip bbcjevega absorberja opisuješ, ampak čudež ni.Vsi bi ga kopirali smile.gif .

#16 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 06 oktober 2006 - 05:29

Glede ukrivljenih membran, pa sem našel tole:

http://forum.studiot...opic.php?t=1851

zanimivo...

#17 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 07 oktober 2006 - 01:42

Super link!

Me prav zanima kolko difuzorskih in koliko reflektorskih in koliko reflektorskih lastnosti ima... Globina je povsod enaka...

Upognjene plošče pa tukaj nažalost ne uporablja kot resonančno površino oziroma membrano...

Sem se pa začel poigravat z idejo, kako bi se plošča obnašala, če ne bi bila "napeta" ampak predhodno upognjena (kakšen termo postopek... si mislim...).

Tako bi se izognili togosti zaradi "upetosti" membrane... Ampak še vedno mi kmečka logika ne da miru in si predstavljam, da je količina samega vibriranja veliko manjša pri "oblikovanih" ploščah...

Perforirane plošče se zdijo zelo fajn... 4 oktave je ogromno!

Za DIY pa verjetno niso najbolj primerne...

Imam pa še eno vprašanje...

Recimo, da imamo škatlo 1m x 1m in konstantno globino... Sprednja plata je luknjasta (ne mikroperforirana...), količina lukenj ni niti pomembna, ker me zanima predvsem frekvenca, ki ima največ absorpcije...

Če škatlo napolnimo z kameno volno se seveda absorpcijski pas razširi...

Mene pa predvsem zanima efekt različnih premerov luknjic. To bi vplivalo na resonančno frekvenco. Na ta način bi lahko zelo razširili absorpcijske lastnosti te naše škatle, kar tudi uporabljajo pri raznih helmholz resonatorjih (večinoma so slat resonatorji, ampak saj gre za isti princip...)

Kar me zanima je, kako vplivajo različni premeri na učinkovitost samega absorberja? Če je premer luknjic konstanten, deluje celotna škatla kot tako znan primer z vlašami, v katere pihamo... Če je več lukenj se pač ta efekt namnoži, še vedno je neka konstantna masa zraku, ki deluje kot vzmet, ko pride zvočni val do absorberja (celotnega absorberja...).

Če imamo pa različne premere luknjic, resonirajo pri drugačnih frekvencah. Torej ko pride zvočni valj resonančne frekvence dela luknjic do absorberja, se mi v moji (čudni) glavi zdi, da bi izgubili ta efekt "vzeti". Skozi luknjice, ki imajo resonančno frekvenco enako zvočnemu valu, bi bil pritisk, skozi manjše ali večje luknje pa ne... Zrak bi brez problema uhajal...

Vsaj zdi se mi, da bi bil efekt podoben situaciji, če ne bi bil ta absorber popolnoma "airtight"...

Kje se motim? Taki "variable" helmholz resonatorji so splošno v uporabi, čeprav po tej moji logiki ne delujejo niti pribljižno optimalno... Torej se očitno nekje motim...

#18 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 08 oktober 2006 - 01:45

Upognjene plošče res da primarno ne uporablja kot membrano, bo pa tudi ob tem da bo (koliko toliko) difuzirala zvok, vseeno absorbirala zvok ob določenih frekvencah, kar pa se očitno zaveda in želi to tudi predvidet pri svojem izdelku (absorbcija pa namreč ne bo niti malo linearna, temveč velik sunkovit hrib). Zato mu ga je zelo simplificirano izračunal -ta drug ki "pametuje". Ta pa je tudi omenil, da ima pomisleke glede tega principa.Zato je v klasično enačbo pač vstavil svoje takratne ugotovitve oz. lastne predpostavke in pač dobil neko cifro.
Resnico bi seveda povedali le testi.
Glede trajno spremenjene plastičnosti materiala se ne bi spuščal, ker je spet nepredvidljivo. Enostavno se spremeni togost, pa tudi način vpetja ja,...
Za diy pa je vse primerno, le ovira je pri budgetu in tvoji trmi smile.gif .

Z luknjicami pa lahko variraš z izbrano frekvenco (samo; to je podobno kakor meni dat za brat "Brajlovo" pisavo).
Kamena volna razširi pas absorbcije in obenem kar zmanjša % absorbcije na območju delovanja same membrane.
Ponavadi membrane "tjunajo" na frekvenco kjer pada absorbcija izolacije(kamene volne npr.) in membrana pač še doda svoj pas, vedno je nekaj prekrivanja pasov tako ali drugače uspešnih (pač odvisno koliko so bili spretni i sretni smile.gif ).
Moraš tudi pazit da imaš dober izkoristek absorbcije na m2 površine le tega! Saj nočeš v prostoru akustičnih elementov samih sebi v namen.
Kajti če boš na tak način luknjal membrano z različnimi "kalibri", boš ostal skoraj brez same membrane smile.gif . Namreč par malih luknjic še ne pomeni značajno velike spremembe v akustiki elementa, preveč le teh pa lahko prevaga na skoraj samostojni učinek izolacije, saj se površina membrane s tem zmanjša. Neke "ideale" oz. "optimale" pa so že našli tudi BBCjevci in itd...
"Airtaight" princip na nek način ni več "inn" v novejših dizajnih, saj opažajo da lahko z oddaljenostjo absorberja od stene pomembno vplivajo na potrebno resonanco in da neprodušno zaprt prostor med membrano in zelo gosto izolacijo ter steno ne daje prevelikih prednosti pred enakim dizajnom, ki ni priliman tudi na steno ali npr. dizajnom s pistonično membrano.
Govorim o novejših absorberjih (zadnjih 2/3 let) in ne starejših, kajti tudi akustiki spreminjajo določene axiome.
Sicer pa večji problem glede realnega delovanja že obstoječih absorberjev (tudi takšnih atestiranih in odličnih) je v tem; kako bo deloval v tvoji sobi, namreč testni pogoji ki ti nakazujejo njegove odličnosti so odraz "idealnih" pogojev testnih "labov". Npr.: recimo da imaš eno steno v prostoru iz gipsa in izolacije, drugo iz cigla, tretja je kombinirana s steklom in gipsom/izolacijo,.. razumeš; porušiš osnovne konstante kakor pri idealni meritvi. Kajti tudi stena od zadaj vibrira, na kak način pa je odvisno od njene strukture. Uf, pa to še ni vse, pa imamo tako že preveč starih in novih parametrov.

#19 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 11 oktober 2006 - 02:58

Hvala ti NLP! biggrin.gif

Ti si car! biggrin.gif

#20 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 12 oktober 2006 - 10:49

Eh to ni še nič, npr. rad opazujem in zelo občudujem ta DIY kotiček, tudi to je veliko zanesenjaštvo in trud. Sam sem včasih tudi malo "lotal" ampak dolgo je že tega...Vem za tuje forume ki so izredno obširni, ampak v Sloveniji- super.
Kar tako naprej pubeci!!!

Kje so kake dekline, na bbcju jih je bilo (ženskih tehnikov) skoraj več kot moških, brez šale, pa čeprav je trening za tehnično delo na bbcju izredno grob, punce niso odnehale in so se prerinile. Pri nas so tu in tam samo v videomontažah...

#21 mico

mico

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 78 prispevkov

Objavljeno 01 april 2008 - 05:07

QUOTE (SoulFood @ 27-Sep-2006 19:23:05) <{POST_SNAPBACK}>

Lp

Lih načrtujem izdelavo stojal za monitorje, pa sm pomislil tudi na to vrjanto s tube trapi. Kaj pravite na to? Pa kako bi jih naredil da bi zdržali težo aktivnih monitorjev?

hvala

#22 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 01 april 2008 - 11:23

Je več varjant kako bi naredli stojala za monitorje, a to je druga sekcija na forumu...
Zvočnik naj bi bil čimbolj izoliran od ostale poslušalnice, samostojna stojala so dobra odločitev. O tem smo že pisali pod temo"zvočniki, monitorji,...".
Stojalo je laho tudi neke vrste "trap", zakaj ne. Molj pomemben je trap za prenašanje vibracij, torej nizke frekvence... vreče z mivko recimo - low cost DIY rešitev...pazi da bo stabilno biggrin.gif
Nenad Patkovic

#23 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 879 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 02 april 2008 - 07:03

Čistp simple kih lahko nardiš. Greš v gradbeno trgovino kupiš pvc cev malo večjega premera npr. 15-20 cm. Naročiš še 2 leseni deščici, eno za spodaj drugo za zgoraj. V deščici pritrdiš na cev jo nafilaš z mivko in to je to => stojalo in trap smile.gif

Lahko pa kupiš še večjo cev npr 30 cm in več, pa z notranje strani daš tervol, lahko celo cev zafilaš ali pa jo samo obložiš. Isto daš gor neko deščico in najo zvočnik rolleyes.gif
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#24 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 02 april 2008 - 09:56

Ampak nekaj blazno ne boš pridobil, da bo absorbcija tudi na srednjih in visokih (pod zvočnikom ni kaj prida teh frekvenc, razen nizkih).
Nenad Patkovic

#25 andro31

andro31

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 145 prispevkov

Objavljeno 02 april 2008 - 10:14

QUOTE (ixi @ 2-Apr-2008 08:03:30) <{POST_SNAPBACK}>
Čistp simple kih lahko nardiš. Greš v gradbeno trgovino kupiš pvc cev malo večjega premera npr. 15-20 cm. Naročiš še 2 leseni deščici, eno za spodaj drugo za zgoraj. V deščici pritrdiš na cev jo nafilaš z mivko in to je to => stojalo in trap smile.gif

Lahko pa kupiš še večjo cev npr 30 cm in več, pa z notranje strani daš tervol, lahko celo cev zafilaš ali pa jo samo obložiš. Isto daš gor neko deščico in najo zvočnik rolleyes.gif

No, tele tubice so tudi meni zanimive, dokaj enostavno za naredit ...
Namreč, nekaj moram še dodat v studijsko sobo, težave so še okoli 80-200 Hz.

Mogoče kakšna ocena, katera varianta bi bila boljša in koliko tega uporabit ?
Razmišljal o recimo 4 komadih višine cca 1.5m in debeline 0.3-0.5m, po potrebi tudi več ? Tervol ? Mivka ?

LP
A
"H.A.L. is just I.B.M. shifted one letter to the left. "

#26 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 02 april 2008 - 12:49

definitivno nafilaj kote kontrolne sobe. Lahko, kot sem pred leti omenil, spiralno zviješ tervol da ima premera kakšnih 50-60cm, kollikor pač max. gre. Več je bolje... Če še to ni dovolj, dodaj neko membrano, če gre brez nje, bo bolje, ker drugače je preveč experimentiranja, kot sem že omenjal takrat. Zakaj pa mivka?

Res bi moral obesit meritve sweet spota v večji resoluciji 1/12 ali 1/24, najverjetneje ti dela probleme tudi šipa, miza je ogromna, zvočniki bi prišli bolje skozi če bi bili na lastnih stojalih... Mislim da bi večja resolucija pokazala prave zobe. To ni merodajna meritev.
Tam kjer imaš klimo, bi bilo dobro imet kotne absorberje/ supechunkse ali pa te tube trape.
Saj veš tisto s "sto babic kilavo dete"... preveč nas je bilo ki smo svetovali, nastal je mix predlogov in rezultat je takšen.
Nenad Patkovic

#27 andro31

andro31

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 145 prispevkov

Objavljeno 02 april 2008 - 01:15

QUOTE (NLP @ 2-Apr-2008 13:49:58) <{POST_SNAPBACK}>
definitivno nafilaj kote kontrolne sobe. Lahko, kot sem pred leti omenil, spiralno zviješ tervol da ima premera kakšnih 50-60cm, kollikor pač max. gre. Več je bolje... Če še to ni dovolj, dodaj neko membrano, če gre brez nje, bo bolje, ker drugače je preveč experimentiranja, kot sem že omenjal takrat. Zakaj pa mivka?

Res bi moral obesit meritve sweet spota v večji resoluciji 1/12 ali 1/24, najverjetneje ti dela probleme tudi šipa, miza je ogromna, zvočniki bi prišli bolje skozi če bi bili na lastnih stojalih... Mislim da bi večja resolucija pokazala prave zobe. To ni merodajna meritev.
Tam kjer imaš klimo, bi bilo dobro imet kotne absorberje/ supechunkse ali pa te tube trape.
Saj veš tisto s "sto babic kilavo dete"... preveč nas je bilo ki smo svetovali, nastal je mix predlogov in rezultat je takšen.

Ja, nekaj takega bo treba. Mimogrede, gre za "snemalno" sobo, ki ima 2x večji volumen in tu se pojavljajo "minorne" težave, ni pa kritično, da se razume. V mix-u pa ne čutim težav. Vsekakor pa, zakaj ne-bi naredil še boljše, če se da ? biggrin.gif
Koti so povsod nafilani s tervolom, diagonala cca 1m, višina 1.5, prečno položen ... Ampak je soba prevelika, da bi vse nizke frekvence podelalo. V režiji pa je s tem več ali manj uspešno rešeno.
Meritve pa bodo, ko bo strokovni kader na voljo tongue.gif.
Kar pa se tiče predlogov - vsekakor sem vesel, da jih je bilo kar nekaj in da so bili nekateri uspešno uporabljeni. Moram rečt (pa daleč od tega, da bi se hvalil), ampak sem nadpovprečno zadovoljen z rezultatom celotnega projekta, navkljub vsemu. Tudi na račun forumašev. Je pa res, da je zaradi omejitev bilo treba določene stvari tudi sfiltrirat, sicer se pa verjetno spomniš, kaj smo že debatirali o "upoštevanju", a ne tongue.gif biggrin.gif ?

Glede tubic, nekaj takega, samo praviš brez "pokrovov" ?

#28 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 02 april 2008 - 01:44

Ja neupoštevanje... moja slabost biggrin.gif priznam.

Res je, situacija je lahko tudi še boljša, pač slutim da visokorezolucijske meritve bi znale povedat mnogo več.
Kaj pa če uporabiš tale free: http://www.hometheat...ack.com/roomeq/
odlična stvarca! Meri v sweet spotu režije (režija je pomembnejša od snemalnice, pa tudi snemalnico je fajn imeti dodelano) na čim višji rezoluciji z kakšnim malokapsulnim kondenzatorcem:).

Ne uporabljal pokrovov na TT-ih, in definitivno je boljša rešitev spiralno zvita volna!!!, tudi rezultati bodo boljši - večja ekstenzija v področje nizkih. Če ti to ne bo dovolj dobro lahko še zmeraj dodajaš in odvzemaš različne membrane (različne teže in perforacije) in meriš kako se obnaša v tvojem prostoru.

btw: sem upal da ne boš narobe razumel mojega posta, ker sem pred tem prebral tvojega z "brzostrelko" http://www.planetaud...amp;#entry14307 laugh.gif
Nenad Patkovic

#29 andro31

andro31

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 145 prispevkov

Objavljeno 02 april 2008 - 02:15

QUOTE (NLP @ 2-Apr-2008 14:44:13) <{POST_SNAPBACK}>
Kaj pa če uporabiš tale free: http://www.hometheat...ack.com/roomeq/
odlična stvarca! Meri v sweet spotu režije (režija je pomembnejša od snemalnice, pa tudi snemalnico je fajn imeti dodelano) na čim višji rezoluciji z kakšnim malokapsulnim kondenzatorcem:).

Ne uporabljal pokrovov na TT-ih, in definitivno je boljša rešitev spiralno zvita volna!!!, tudi rezultati bodo boljši - večja ekstenzija v področje nizkih. Če ti to ne bo dovolj dobro lahko še zmeraj dodajaš in odvzemaš različne membrane (različne teže in perforacije) in meriš kako se obnaša v tvojem prostoru.

btw: sem upal da ne boš narobe razumel mojega posta, ker sem pred tem prebral tvojega z "brzostrelko" http://www.planetaud...amp;#entry14307 laugh.gif

U, tale Room EQ Wizard zgleda super zadeva ! Bom definitivno sprobal !
A, sedaj mi je jasno, tole si mislil, ne ?

Javim, ko bom kaj na tubicah začel delat.

He he, sem kar prav razumel, samo moram pa rečt, da sem se mogu navadit, da si zelo direkten laugh.gif. Kar pa je čist ql.
Ona puša pa ni bla mišljena za tole biggrin.gif.

#30 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 02 april 2008 - 05:54

Uh hvala bogu:)

Ja brez teh pokrovov in naj bo polna tuba/ valj. Čim manj kompliciraj pa bo bolje. Lahko pa za večjo nosilnost (sčasoma se lahko tervol malo posede) uporabiš podoben Rischov princip z žico, ko zviješ tervol v spiralo (tako da je vse cel valj poln) na koncu obviješ z žico in preko oblečeš s kakšno "akustično" tkanino. Izogneš se pokrovom in vmesnemu podporniku.

Ja tale free "eq room wizard" pa sploh ni mišljen za amatersko merjenje ampak kar za resno, no pa saj vidiš kdo ga uporablja recimo.
Nenad Patkovic

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov