Kje delat mastering
Objavljeno 17 avgust 2007 - 01:15
Za osebno priporočilo ne vem, vem pa da eno par članov foruma tukaj ima dobra ušesa in nekaj luštne opreme ter dosti znanja, odvisno kaj želiš in kakšen je namen produkta.
Objavljeno 20 avgust 2007 - 12:26
Ampak resno - mislim, da so high-end plug-ini (sploh EQji a la Algorithmix in Refined Audiometrics, pa kompresorji a la (UAD) Neve 33609, Precision limiter, Flux Solera, Sony Oxford, kak Voxengo, interni Samplitude filtri in multiband limiter, itd.) boljsi od Finalizerja za mastering... Sploh prava mera in kombinacija - se posebej ce je zadeva ze enkrat digitalna in nimas pri roki kaksnih high-end DA/AD konverterjev a la Prism, Lavry & Co.
Od cenovno zelo ugodnih "on-line" mojstrov se mi zdi prepricljiv tale: http://www.saffmastering.com/
Ima dosti izkusenj in zelo dobro analogno opremo in dober monitoring...
Najbrz mu bom poslal v test svoj naslednji projekt.. (poskusam se odvadit biti "sam-svoj-master") Ko bo tako dalec javim rezultate...
Objavljeno 20 avgust 2007 - 11:42
Glede AD/DA konverterjev je pa tako... Ponavadi se Finalizer / DBX Quantum / System 6000 in podobne škatulje v DIGITALNEM svetu veže DIGITALNO. Se pravi S/PDIF ali AES/EBU. Tu lahko pozabiš na razne Prism Sound in podobne zadeve.
LP
Objavljeno 21 avgust 2007 - 09:44
Glede AD/DA konverterjev je pa tako... Ponavadi se Finalizer / DBX Quantum / System 6000 in podobne škatulje v DIGITALNEM svetu veže DIGITALNO. Se pravi S/PDIF ali AES/EBU. Tu lahko pozabiš na razne Prism Sound in podobne zadeve.
LP
Sorry malo sale - nekje mi je ostalo v spominu, da si veckrat omenjal Finalizerja ob masteringu... pa kak chain efektov ima, ipd. in sem povezal 1 in 1... No offence... zgolj joke...
Ja, ce ga vezes digitalno in je to edina HW skatla skozi katero gre - potem itak uporabljas samo algoritme - ki niso nic drugega kot software... Je cisto ok orodje, samo obstajajo SW mastering plug-ini, ki ze presegajo njegove algoritme - vseeno je ze malo stara skatla... TC 6000 mastering verzija pa je druga zgodba, vsaj kar sem slisal... Preko Finalizerja sem slisal ze zelo brezvezne rezultate, pa najbrz predvsem zato, ker ga ljudje uporabijo kot instant resitev...
Pa res - kdo je sploh govoril o Finalizerju?

peace
P.S. Tisti Saff mastering pa res izgleda zanimivo...
Objavljeno 10 marec 2009 - 08:52
lp
lp
Objavljeno 10 marec 2009 - 10:29

Lahko pa objaviš svojo storitev pod rubriko: Iščem, Najamem, Oddam, Nudim,... in Mastering..., če misliš resno.
Objavljeno 11 marec 2009 - 11:38
lp
kaj pa je to en studio? katera oprema?
Objavljeno 07 julij 2011 - 02:43
ker to sem že enkrat storil pa so mi na m-nus.com sami naredili mastering, mixdown je pa kao bil vredu mislim jaz priznam da nimam šans proti večini uporabnikov tu kar se tiče masteringa in mixdowna in bi to raje prepustil komu drugemu. sicer sem že slišal da založbe zahtevajo maksimalno kvaliteto ampak....kaj pa če se jim kak komad res dopade?če bi imel polno $$$$ ne bi blo problema:)
Prispevek uredil/a: kitkonis, 07 julij 2011 - 02:43 .
Objavljeno 26 julij 2011 - 11:13

Objavljeno 14 februar 2012 - 04:45
Zakaj pa prav tega?
Mislim, da ima Martin Žvelc Weissov EQ pa še kaj... pa še zna... baje... nisem bil nikdar pri njem in tudi nimam kontakta, mogoče pa ima kdo drug tukaj...
Zelo podobne zadeve so Algorithimxovi EQji: http://www.algorithmix.com/en/peq1.htm
Pa dandanes je tega polno... zelo hvalijo recimo Sonorisove mastering plug-ine... EQ: http://www.sonorisso...379b883f148cbdb
Objavljeno 14 februar 2012 - 06:52

In kako, kje , koliko, na kaj, če bi recimo štartal od nule?
(comp.(epl,win),SW, plugs..)

Sprašuješ kako se opremit za mastering ali samo za EQ?
Pa kaj bi rad delal? Čistil in editiral klasične posnetke, kakšne EQ korekcije?
Drugače pa je že toliko specializiranih studijev, pa vedno bolj poceni, da skoraj nima smisla...
Za hitre DIY akcije je komplet Izotope Ozone 5 zelo OK, pa za čiščenje posnetkov (poki, klima, šumi, itd.) imajo super plug-in Izotope RX - Ozone ima čisto v redu EQ, odličen limiter, en najbolj transparentnih ditherjev, če boš spravljal 24bitne posnetke na 16bit, pa na njihovi strani najdeš zelo koristna splošna navodila za mastering in dithering za začetnike in ne tako začetnike: http://www.izotope.c...one/support.asp
Izotope RX Advanced pa ima še med drugim tudi dither in re-sampling če je potrebno - tako da po moje - če misliš delat "master" klasičnih posnetkov - nabaviš zgolj tole - ni poceni, je pa bomba, pa morda še Sonoris mastering EQ in mastering kompresor če želiš kdaj malo zmanjšat preveliko dinamiko in dobit malo bolj kompaktno sliko na zelo čist in transparenten način... Za klasiko morda niti ne potrebuješ limiterja, če pa že in če ne nabaviš Ozone-a, je tale trenutno baje najhujši: http://www.fabfilter...ducts/pro-l.php
Torej - 1. Izotope RX Advanced, 2. Sonoris mastering EQ, 3. Sonoris mastering compressor in 4. Fabfilter pro L pa imaš eno varianto odličnega mastering "chaina" na kompjuterju...
Pa če si hočeš profi postavit CD potrebuješ še nek software za to... recimo Wavelab... ali ceneje (pa ker ne potrebuješ vseh Wavelabovih funkcij) - CD Architect.
Morda pa še Nebula 3 pro s kakšnimi programi za realistično analogno saturacijo - trak, lampe, vintage EQji in mize CDsoundmasterja in AlexBja ter podobno - kadar želiš dodat kaj barve... če pa te zanima samo transparentnost, potem pozabi, ni treba...
Pa knjigo Boba Katza - "Mastering audio", nekaj pa si lahko pomagaš s članki iz Izotopovega sajta...
Veselo raziskovanje!
Prispevek uredil/a: satoration, 14 februar 2012 - 06:56 .
Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov