Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Kolumna 04: Ozvočevanje, monitoring, ipd

• Prosimo prijavite se za odgovor
28 odgovorov v tej temi

#1 hans

hans

PA bloger

• Uporabnik
  • Pip
  • 41 prispevkov

Objavljeno 01 avgust 2008 - 08:55

K današnjemu pisanju sta me spodbudila dva koncerta, ki sem ju obiskal v zadnjem
obdobju, in sicer koncert Neishe v Križankah in Vlada Kreslina v Cankarjevem
domu. V obeh primerih je bila situacija identična. Nabito prizorišče (razprodana
koncerta), naspidirana publika, ki je oddajala neverjetno energijo in dva kultna
slovenska odra, kjer naj bi se dogajali presežki. In seveda ustvarjalca, ki sta
v našem prostoru sama po sebi presežek. Predvsem Kreslin, ki je kljub
dolgoletnemu ustvarjanju in pričakovanju kritikov, da se je izpel, z novim
albumom postavil nov mejnik v svojem avtorskem opusu.
In žal, žal, žal je bila identična tudi zvočna slika. Po prvih dveh komadih sem
pomislil, da se ozvočevalci še malo lovijo in da bo z vsakim komadom situacija
boljša. Pa ni bila. Eno samo valjenje zvoka in vokalov, ki so pričakovani užitek
spremenile v melanhoničen dizaster. Pa me ni peklo, da sem odštel tiste evre in
pil pregrešno drago ljubljansko pivo kot to, da me je nekdo, kot ničkolikrat
doslej prikrajšal za dogodek, ki je edinstven in neponovljiv.
Res je, da je Neishina dikcija njen najslabši adut in da publiko, ki želi zapeti
razoroži z fankoidnim podajanjem teksta, in res je, da Vladek ni Oto Pestner, a
mi njegova štima, ki jo da od sebe, bistveno bolj dvigne kocine, kot naš pevski
šampion z romskimi geni. In v tem poslu je pač tako, da imaš lahko vrhunski
material kot glasbenik, pa ti to nič ne pomaga, če te na odru obdeluje nekdo, ki
misli, da mu je vse jasno in kaj se ti tam gori pizdiš. V bistvu pa sem v svoji
dolgoletni karieri silno poredko naletel na osebo, ki razume filozofijo zvoka.
In ozvočevalcev, ki bi bili pripravljeni razmišljati, kako se zgodi zvok v
določenem prostoru tudi lahko preštejem na prste ene roke. In kaj je tisto, kar
praktično nikoli ne doživim, pa bi moralo biti osnovno pravilo in Sveto pismo
vsakega ozvočevalca.
Monitoring: da bend drajva na odru, mora na odru uživat. Uživa pa takrat, ko ima
na odru dobro balansirano sliko. Dober ozvočevalec bo po osnovni nastavitvi
prišel na oder in poslušal na pozicijah glasbenikov, kakšna so razmerja. In če
ni dorasel, da ustvari dober zvok, ali pa mu to ne omogoča tehnika, naj bendu
reče: fantje, boljše ne znam ali ne zmorem, bom poskusu, pa ne mi zamert, če ne
bo štimalu. In je vsem nekako lažje. Žal pa se večina ozvočevalcev nadane tist
znani ksiht, čš, kdu pa si ti. Basa je itak preveč, pa kika in ritem kitare, ti
bi pa še bolj naglas. Itd, itd.

Besed, ki jih še nikoli nisem slišal, pa bi morale biti obvezne; fantje, jaz sem
vaš ozvočevalec. Na tonski vaji bomo probal nardit najbolš, kot se da. Ko bomo
sestavili zvočno sliko, si oglejte in zapomnite nastavitve svojih inštrumentov.
Če želite, da bo vse štimalo, naj bodo pred začetkom koncerta nastavitve iste.
Brez teh stavkov žal večina glasbenikov misli, da so mal prepotiho, da njihov
zvok še ni čist v redu. In pol šraufajo ob štartu prvega komada, pa bo tebe
ozvočevalec zašraufalo.

Koncertna slika (za poslušalce)
Glavna in običajno največja napaka ozvočevalcev pa je naslednja. Ko se začenja
nastavljati zvok (običajno bobni), se okoli odra že sukajo kakšni firbci ali
flenče, ki bi od blizu opazovale in mežikale nažigalcem. In takrat rinejo
fejderje gor in bobni zvenijo kot na stadionu, pa pol bas, klaviature. In ko
bend zaigra skupaj, je že kompletna zvočna slika na špici, pol pa pride vokal in
začne piskat, un je neprezenten. Monitorji škripajo in kažin je tu. Kot prvo bi
prepovedal vsakemu toncu delo za naslednja štiri leta, ko bi na odru zaslišal
mikrofonijo. Zakaj? Zato, ker dokler vam ne potegne, da je koncert bistvo
dogajanja in da se na tonski vaji delajo ustrezna razmerja, ki bodo pomagala k
najboljši možni realizaciji dogodka, nimate tam kaj početi. Zato delaj tonsko na
pol moči svojih škatel. In ko je zvočna slika kompletnega benda poštimana,
dviguješ počasi glavne gajne. In opravljaš še fine nastavitve.
Še enkrat: nikoli in nikoli ne poskušaj na račun večje moči zmazati sound.
Kajti, po dveh, treh komadih se bodo poslušalci privadili na nekoliko tišji, a
kvaliteten zvok. Nikakor pa se ne bodo privadili na cviljenje in hreščanje.

In še ena bistvena;
Ozvočevalec, ki razmišlja z glavo, si mora natančno ogledati prizorišče. Je to
dvorana, grajsko dvorišče, open air koncert na travniku…
Kajti dober ozvočevalec si bo znal ustvariti predstavo, kaj se bo dogajalo z
zvokom na določenem prizorišču. S čim se lahko igra in na kakšen način. In znal
bo oceniti, kako se bojo valili basi, srednji in visoki. In razmišljanje v tej
smeri te bo izostrilo. In tu se bo začela tako imenovana filozofija zvoka. Z
zvokom boš komuniciral in zaživel. In če se boš pogovarjal z njim, ti bo dal
prave odgovore. Naj se on piše reincus, fbt, ali koreta dinamik, škatle ti bodo
dale toliko, kolikor vprašanj in lepih besed jim boš namenil v svojih mislih.

P.S.: ko sem odhajal iz Cankarjevega doma po Kreslinovem koncertu, sem za nekaj
momentov pomislil, da je z mojimi ušesi nekaj narobe. Do tistega momenta, ko sem
vstopu v avto in prižgal cd z njegovo muziko. In kar naenkrat sem slišal
besedilo komada, klaviature, bas in bobne in ostalo; tako kot mora biti. Zastonj
me bo nekdo prepričeval, da je Cankarjev dom neakustičen ipd. jaz tam nisem
slišal klaviatur, čez koncert sem ujel nekaj besed, Vladotovi medgovori so se
slišali kot čebljanje norčka in Severe Gjurin lepi vokal se je slišal kot neka
flavta v ozadju. Tonci, ustvarjate in koproducirate umetnost. Ne postavljajte
kišt tako, kot ste videli na MTV-ju, ali na Colinsovem koncertu. Monitor je
lahko postavljen tudi od strani ali od zadaj, ali pa visi iz stropa. In zvočniki
spredaj so lahko tudi na tleh, postavljeni bočno, ipd. Sledite zvoku, delajte
dobro, bodite prijazni, ne padajte na modne fore. Pa vas bo nekdo priporočil
naprej. In govorilo se bo, da ste dobri in bojo klicali tudi drugi. In bo dnarja
in dobre muzike.

Bok,
Hans

#2 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 878 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 01 avgust 2008 - 09:39

Kar se monitoringa tiče je tko: če bi ZVEZDE hodile na tonske vaje nebi nič piskalo na špilih, poleg tega pa še mojstri raznih glasbil naj ne vrtijo tiste svoje kumbe v nezavest oz. proti maximumu. Čist za info bobnar je me tko naglas monitorje da ko si kick pohodu ti je sapo vzelo. Mel je pa Sub + 2 fill + 1 fill na tleh (2x Nexo PS 10 + 1x Nexo PS 15 + Sub LS500.
Sva z Mikrosoundom delala Pivo in Cvetje 2008 Pop oder, in moram reč da je imal en band 117dB SPL na stopnicah za na oder !!!!!!
Fronta pa je imela cca. 105db SPL 8 m od stoplpa stran.
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#3 BlackOrWhite

BlackOrWhite

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 01 avgust 2008 - 10:05

Eni so pač glasni bobnarji. In to ima posledice. smile.gif Dodaj še kitarista, ki hoče bit najglasnejši in to je to.

Sicer pa, zagotovo poznate najglasnešji ojačevalec vseh časov. jumping0046.gif strongbench.gif

Če še kdo ni pogledal filma Spinal tap, mu to vsekakor priporočam. biggrin.gif

#4 jodldajs

jodldajs

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 637 prispevkov
  • Interests:bobni, audio produkcija (akustika)

Objavljeno 01 avgust 2008 - 09:20

bravo HANS, končno se je nekdo dobro razpisal - res je, dodal bi eno še z moje strani - jaz mam tud veliko izkušenj z ozvočevanji - res je prvo si oglejte prostor in mal akustiko prostora, ne pretiravat kjer ni potrebno (mislim z dB), pa na tonski naredte prvo vokal tonsko ! Jaz vedno naredim najprej vokal - ker tam se pri muski vse odvija, vsi ostali le spremljajo melodijo, se pravi vokal naredte prezenten, jaz na žalost še vedno slišim pretemne, mutne vokale, samo zato ker so nekje slišal da ne smeje preveč sikat, pol pa vidim majstore ko visoke fr.zapirajo, ni čudno da se potem nič ne da razumet,

Potem vsako znanje inštrumentov je dobrodošlo, jaz igram 3 inštrumente in sem glasbenik ki poslušam in delam ne napamet kot sem jih veliko vidu - ja ljubčki dragi, če ne slišiš frekvenčnega spektra, ni čudno da pol ne znajo naredit neke normalne slike, eni če vol razmerij ne slišjo, boh pomagaj takim ozvočevalcem - ker ti samo dobrim posel kradejo !
Na žalost se z ozvočevanjem bavjo prav vsi ki imajo 5 min časa, da se nauči da gre output v input, tiste 3 kable se naučijo zvezat, da pa bi kdo še mal vedu kdaj kter mikrofon in kako postavit monitor da ne bo mikrofonije, eh to pa je že preveč a?!

Sam za primer, sem igral koncert v kamniku v mc klubu - kurilnica al kak že, mi je model - tonc uletel z 3 karaoke mikrofoni za 10 eur (3 set) je reku da da enga za OH enga za snare in enga za bas - joj joj joj , kako sem pop.... in ga nadrl da se naj hitro eliminira z odra, ker mi ne bo delal zvoka za koncert - sem igral seveda potem brez ozvočenja, res nisem hotel da mi prčka okol !

še premal smo kritični !

lp, Aleš Kajtna
''the great gretsch sound''

AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.

#5 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 02 avgust 2008 - 01:13

QUOTE (jodldajs @ 1. Aug 2008 22:20:29) <{POST_SNAPBACK}>
.....
Sam za primer, sem igral koncert v kamniku v mc klubu - kurilnica al kak že, mi je model - tonc uletel .......

Kotlovnica mogoče jumping0046.gif

#6 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 02 avgust 2008 - 09:20

Saj nevem na čigavo stran se naj postavim .... na nobeno najbulš.
je pa praviloma tako,če je vse ok potem je band ful dober,če pa ni pa je tonc v ku..u ...hmm.
Kaj opažam že veliko let je to,da glasbeniki na odru ponavadi nimajo pojma kaj bi radi (govorim o monitoringu) in so napol gluhi,sem
že parkrat jih na finto dobu,-daj malo več vokala u monitor ,jas pa sem ga zmanjšal in je blo super in tip kazal dost je...
čudeže dela psihoakustika evilgrin0040.gif ... glede piskanja .... piska takrat,kadar je tonc totalen debil in ne ve kaj dela ,ali pa je band totalno gluh
in tonc dela na samem limitu monitoringa ,takrat jaz namerno pustim da mal zažvižga iz dveh razlogov : da opozorim band da smo na limitu in da nehajo prst u zrak kazat in pa da vidim kje so mi kritične frekvence,da jih porežem in s tem dobim še malo maneverskega prostora.
Tonske vaje so predvsem namenjene monitoringu ,saj FOH-a nima smisla nastavljat na tonski,razen mal leveli se uštimajo,kdor ne popedina banda u prvem komadu ...naj si najde novo službo. Treba je tudi razlikovati dogajanja med sabo ...samostojni koncert ali festival.
Če ima band samostojni koncert in svojga tonca ,potem bi načeloma moralo vse štimat ,če ne je nekaj narobe s toncem,bandom ali ozvočenjem,če je festivalska varianta je treba vzet u zakup,da je za tonca zadeva zelo zakomplicirana,saj si podre in sestavi mizo ter nivoje večkrat na noč in pač stvari nemorejo bit optimalne.
Kako dvignit nivo ??
1.Bandi raskirajte del gaže in si nabaute svojga tonca !
2.Igrajte na preverjena ozvočenja in ne na homemade varjante !
3.HODITE NA TONSKE IN POŠILJAJTE EXAKTNE RIDERJE!!!!!!!!
4.Navadite se da je monitoring samo taktna in tonalitetna informacija,ne pa slika iz foha!

Tko kot vsi ostali smo tut tonci samo ljudje in imamo včasih slab dan in se nam stvari ne sestavijo skupaj,
ampak garantiram za vse taprave tonce,da se trudimo po najboljših močeh....tko kot kdo fula ton u bandu,
se tut mi včas zašraufamo ...tak ti je lajf .... BTW super kolumna Hans !!
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#7 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 878 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 02 avgust 2008 - 11:45

Mi smo v Laškem začeli postavljat neko pravilo, če se temu lahko reče:

NE PRIDEŠ NA TONSKO - TE NI NA ŠPILU !!!

Nemorte verjet, vsi so pršli na tonsko le DIVA HELENA BLAGNE ni pršla, in je bila potem razočarana nad monitoringom.
Če bi se tega probali nekako držat, bi ustvarili nek red in disciplino.

Polege tega bandi, če že nimate rajderja POPOLNEGA AŽURNEGA, ne pol neki pametovat kter mikrofon kam in kako postavit!!!!!
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#8 jodldajs

jodldajs

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 637 prispevkov

Objavljeno 02 avgust 2008 - 09:09

tako je - sam tapravi zgleda da pišete

ravno danes sem šel po velenju mimo tržnice in so imeli eno etnografsko prireditev - marija tega tonca bi najraj pihnu !

za ene frajtonarce in 4 kom v pevskem zborčku postavi model 2x shure 57 - seveda voklaistom da mic kot da bi bil OH 1,5 stran - seveda da je piskalo ko hudič, potem naglas tako da so še gluhe bakice stran hodile in jamrale da je mal prenaglas, na harmoniko je nabil delay 80% wet - vse se je kar valilo nekje v megli !

potem uleti napovedovalka, tip ni pogruntal da bi lahko efekt ugasnil, gospa se trudi nekaj razločno povedati in mu potem ko vse pove uleti da dans se nekak čudno nejasno sliši !
uauaua popenu sem skor, sem raj kr šou, tonc pa si je lepo en čikec prižgal in sedel na ograjici, kot da je vse super - res pa je da je bilo lepo sončno vreme !

violent085.gif

lep pozdrav

Aleš Kajtna

#9 Night Crawler

Night Crawler

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 71 prispevkov

Objavljeno 26 avgust 2008 - 01:12

Zanimiva tema... Definitivno na eni strani preveč toncev, ki so zgrešili svoj posel in na drugi strani preveč bandov, ki o glasbi prav malo vedo. Naj povem, da imamo v našem mladinskem klubu včasih podobne zadeve, največkrat je pa itak zmeda na tonski zaradi benda. Glih prejšnji vikend so prišli igrat neki noise-doom rokerji iz nemčije. S sabo so imeli ful stack ampeg, 2 x marshall jcm 800 full stack, oba kitarista seveda vsak po 10 efektov ter sinth in sampler, spet z nekimi dodatnimi efekti. Tak po izgledu so bili stari okrog 26-30 let, pa s tako opremo... pol si pa misliš a saj verjetno imajo kar nekaj kilometrine in izkušenj, verjetno vedi kaj delajo. Ne glih obratno! Prvo kar me razjezi, da bend zamuja oz. da se na oder pakiva eno uro! Pol se na odru kar začnejo meniti bok ve o čem in med tem časom jih hočeš opomniti, da bi bilo boljše imeti tonsko. Naslednje in itak pričakovano... vsi se dajo tako na glas, da lahko kar ugasnem našo ozvočenje. Pol se začne en riktat pa vedno en drugi nekaj brenka po strunah in moti sliko, ko jaz vrtim gumbe na mešalki. Da ne pozabim monitorjev... jih vprašaš kaj rabijo... "mi bi imeli vse v monitorjih"! Jauuu! Bobnar je imel 24˝ kick menda z double coated kožami in pomožnosti napete kot neven kaj... tak, da ko je stopil na kick sem na kanalu kar fento bas frekvence na nula in jih je bilo zmeraj preveč. Seveda je še poleg tega prostor zaJ.
Med tem cajtom sem jih eno 3x prosil, če se lahko še dajo malo tišje, ker drugače z monitorjev ne bo nič. Pol pa začne bobnar mlatiti pa še preglasi vse ostale! Tak, da bi najraje šau na eno pico in pivo pa domov. Nato sem si še vzel kakih 15 - 30 min, da se vse poštima kaj se sploj da in mi na koncu rečejo... da naj dam kitare in bas iz PA, pa se kitarista z basistom dajo prek polovice na ojač. Verjetno veste kako glasen je jcm800 prek polovice. ashamed0002.gif Ljudje so se v prostoru kar razrečili. Pol ti pa vsake 10 min eden pride povedat, da je menda preglasno, pa da naj stišam! Na koncu smo itak krivi tonci...Haha... Še dobro, da imamo limiterje, kompresorje, itd...

Kaj hočem povedati... da je tisto razmerje, ki sem ga omenil na začetku bistveno večje na strani bendov. Ni bil to primer 1/100 ampak, tako je na vsakem drugem koncertu pri nas. Kako pomembno je, da band komunicira s toncem in ve kaj hoče iz svoje glasbe ter da tudi band mora razumeti nekaj teorije glede prostorov in ozvočenja. Tonski mojster ni bok i batina, da bo znau vse rešiti... da se bend narikta ko njim paše, a saj bo že tosnki rešil. Vsi znamo, da je kakovost zvoka na kocertu pogojena v veliki meri z bandom. Če špila vrhunski band, imaš rešeno večino problemov.

Ja, na drugi strani pa spet imamo bend, ki v živo zaigra v nulo in je vreden pohvale pol pa tosnki vse zaserje...

Sam sem tudi glasbenik in ko sem na odru nimam nevem kakih velikih problemov, kljub slabemu toncu, ker vem kaj hočem, vem kje se naj postavim oz. kako naj igram in si nastavim setup, da bo boljše in hitreje rešeno kot pa, če bom toncu težil pri koncu vsakega komada.

Je pa res, da vsakega tonca mora to kaj dela veseliti in mu mora biti izziv, da naredi lepo zvočno sliko, da lahko poslušalci naprej predejo... ne glede kakšen bend igra. Isto glasbeniki... fajn je, če vejo kaj hočejo in da zanjo poslušat celoto in ne samo sebe.

poster_oops.gif Sem se razpisal... kot te zagrabi te zagrabi oz... ko se nabere, poči! ashamed0002.gif
Pica pol pa kakav!

#10 avbarr

avbarr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 119 prispevkov

Objavljeno 14 september 2008 - 10:32

Zelo dobra debata.. Mogoce pa neb skodlo da še jaz povem svoje mnenje...

Tonski mojstri bi morali biti v vsej verigi le pika na i glede zvočne slike in ostalega..

Mogoce prav sami delamo napako, ker kupujemo drago opremo, najboljše mikrofone, najboljše zvočnike,
kompresorje, gate, reverbe, delay-e... S tem skušamo izničiti vse napake, ki jih imajo
bandi, skušamo dobiti 'popolno sliko' iz skoraj nemogočih načinov igranja.

Danes se vsi bandi zanašajo na tehniko, in na to,da naj bi tonc naredu tako, da bo zvenelo..
Skoraj noben član od banda pa nima pojma o glasbeni teoriji, o načinu igranja, petja..
Mogoče komu delam krivico s tem komentarjem, sam po večini današnjih bandov res nima pojma o muski.

Prva napaka, ki jo majo bandi je ta, da mora bit use naglas.. Bobnar mora meti dober 'šus', pa sam ne ve
kaj to pomeni. To ne pomeni bolj naglas, ampak pomeni natančno in disciplinirano igranje. Tudi malo bobnarjev sem slisal, ki bi si znali svoje bobne uglasiti. Navsezadnje je to inšrument!!

Kitariti morajo imeti cimvec efektou, da zakrijejo svoje napake in neznanje.. S bastisti majo to skupno mišljenje,da feršt je boljši, če špila bolj naglas.. wink.gif

Khm pevci.. smile.gif Jah, ponavadi zvezde, a ne? Koliko pevcev u life zna peti, kot je potrebno? Usi se zanašajo na reverbe pa delaye.. Kolk od njih jih zna zdržati frazo do konca? koliko od njih jih zna peti brez lukenj? Koliko od njih se jih je ucilo dikcije?

Mogoče v vsem kar povem pretiravam, vendar samo hočem nakazat realno sliko..

Lih zdaj sm preverjal, če je kaj pametnih forumou za glasbenike, kjer bi si pomagali, imeli diskusije o
načinih igranja, in kako naj bi band sam po sebi zvenel tako kot mora.. O teh zadevah ne duha ne sluha..
Očitno smo tonci malo bolje 'napredni' in hočemo iz sebe potegniti maksimum?

Če damo čist primitiven primer.. Ozvočenje je za to, da pojačamo glasnost banda.. Ozvočevanje ni studio, tako da če band ne zna igrat, oz če je fouš, itd.., se to tudi bolje sliši.. )In naj se bandi nehako zgovarjat na tonske tehnike. Če band v osnovi zveni perfekto, lahko skoraj vsak tonc naštima tako skupino, oz ni tako težavno..

Še nasledna stvar, ki sem jo opazil pri bandih.. Zna sploh še kakšen band igrati z dinamiko? f, p, cres., decres,.. (kdo že slišal za to? tongue.gif) Po večini je use do konca naglas.. smile.gif Zna band sam, glede na dinamiko in monitoringa na odru, dobit pevca ven iz skupine? Znajo tako igrat, da sami pridobijo razmerja?

No mal sm poglobil temo.. Upam, da nisem koga užaliu, dajem samo nazorne primere.. wink.gif (beri kot pretiravanje tongue.gif)

Kaksen komentar? LP

#11 dorko z motorko

dorko z motorko

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 42 prispevkov

Objavljeno 14 september 2008 - 01:01

" TONC NI BOG, AMPAK SERVIS ZA KOZMETIKO ZVEZDNIŠKIH KOMPLEKSOV..."
To je vse R´N´R !

#12 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 14 september 2008 - 01:09

Ja vsekakor je bend prvi ki mora štimat za dobro zvočno sliko. Ampak so potem tu še tonski mojstri in ozvočenje, ki ravno tako prispevajo h končni sliki. Če se tonc ne potrudi, pol tud bend ne bo zvenel. Če je zanič ozvočenje ne pomaga ne tonc ne bend. Vrhunski rezultat je možen samo v primeru da vse štima.

#13 jodldajs

jodldajs

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 637 prispevkov

Objavljeno 15 september 2008 - 12:19

QUOTE (avbarr @ 14. Sep 2008 11:32:59) <{POST_SNAPBACK}>
Zelo dobra debata.. Mogoce pa neb skodlo da še jaz povem svoje mnenje...

Tonski mojstri bi morali biti v vsej verigi le pika na i glede zvočne slike in ostalega..

Mogoce prav sami delamo napako, ker kupujemo drago opremo, najboljše mikrofone, najboljše zvočnike,
kompresorje, gate, reverbe, delay-e... S tem skušamo izničiti vse napake, ki jih imajo
bandi, skušamo dobiti 'popolno sliko' iz skoraj nemogočih načinov igranja.

Danes se vsi bandi zanašajo na tehniko, in na to,da naj bi tonc naredu tako, da bo zvenelo..
Skoraj noben član od banda pa nima pojma o glasbeni teoriji, o načinu igranja, petja..
Mogoče komu delam krivico s tem komentarjem, sam po večini današnjih bandov res nima pojma o muski.

Prva napaka, ki jo majo bandi je ta, da mora bit use naglas.. Bobnar mora meti dober 'šus', pa sam ne ve
kaj to pomeni. To ne pomeni bolj naglas, ampak pomeni natančno in disciplinirano igranje. Tudi malo bobnarjev sem slisal, ki bi si znali svoje bobne uglasiti. Navsezadnje je to inšrument!!

Kitariti morajo imeti cimvec efektou, da zakrijejo svoje napake in neznanje.. S bastisti majo to skupno mišljenje,da feršt je boljši, če špila bolj naglas.. wink.gif

Khm pevci.. smile.gif Jah, ponavadi zvezde, a ne? Koliko pevcev u life zna peti, kot je potrebno? Usi se zanašajo na reverbe pa delaye.. Kolk od njih jih zna zdržati frazo do konca? koliko od njih jih zna peti brez lukenj? Koliko od njih se jih je ucilo dikcije?

Mogoče v vsem kar povem pretiravam, vendar samo hočem nakazat realno sliko..

Lih zdaj sm preverjal, če je kaj pametnih forumou za glasbenike, kjer bi si pomagali, imeli diskusije o
načinih igranja, in kako naj bi band sam po sebi zvenel tako kot mora.. O teh zadevah ne duha ne sluha..
Očitno smo tonci malo bolje 'napredni' in hočemo iz sebe potegniti maksimum?

Če damo čist primitiven primer.. Ozvočenje je za to, da pojačamo glasnost banda.. Ozvočevanje ni studio, tako da če band ne zna igrat, oz če je fouš, itd.., se to tudi bolje sliši.. )In naj se bandi nehako zgovarjat na tonske tehnike. Če band v osnovi zveni perfekto, lahko skoraj vsak tonc naštima tako skupino, oz ni tako težavno..

Še nasledna stvar, ki sem jo opazil pri bandih.. Zna sploh še kakšen band igrati z dinamiko? f, p, cres., decres,.. (kdo že slišal za to? tongue.gif) Po večini je use do konca naglas.. smile.gif Zna band sam, glede na dinamiko in monitoringa na odru, dobit pevca ven iz skupine? Znajo tako igrat, da sami pridobijo razmerja?

No mal sm poglobil temo.. Upam, da nisem koga užaliu, dajem samo nazorne primere.. wink.gif (beri kot pretiravanje tongue.gif)

Kaksen komentar? LP

jaz imam komentar - morem rečt, da naš bend (substituiram bobnarja) ima glede tega vrhunsko dinamiko, kljub PA !

gre za bend - Zoran Predin in gipsy swing band

#14 benetom

benetom

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 87 prispevkov
  • Interests:Rock, računalništvo, kitara,...

Objavljeno 15 september 2008 - 01:31

V Cankarjevem domu sem pred enimi 3 leti gledal koncert Tinkare Kovač v veliki dvorani in moram reči, da je bil zvok takrat vrhunski. Sedel sem nekje v sredini, zvok je bil lepo definiran, instrumenti so se slišali vsi po vrsti, niti eden ni izstopal, ni bilo preglasno oz. pretiho, skratka res dobro ozvočeno. Vsaka čast toncem na tem koncertu.

#15 lovro

lovro

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 5 prispevkov

Objavljeno 09 december 2008 - 02:43

QUOTE (ixi @ 2. Aug 2008 11:45:52) <{POST_SNAPBACK}>

Nemorte verjet, vsi so pršli na tonsko le DIVA HELENA BLAGNE ni pršla, in je bila potem razočarana nad monitoringom.

Polege tega bandi, če že nimate rajderja POPOLNEGA AŽURNEGA, ne pol neki pametovat kter mikrofon kam in kako postavit!!!!!

and...... 12 points goes to IXI!!!!!!!!
lovro

#16 lovro

lovro

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 5 prispevkov

Objavljeno 09 december 2008 - 02:50

QUOTE (ixi @ 2. Aug 2008 11:45:52) <{POST_SNAPBACK}>

pa Eroika tud ne....!!! pa sej oni tonske tak niso rabli...hehehe (veš kaj mislm?!) lp
lovro

#17 lovro

lovro

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 5 prispevkov

Objavljeno 09 december 2008 - 03:38

raider,raider in še enkrat raider!!!!!

ampak tko k IXI prav AŽURIRAN!!!

ne pa k maš vse prštiman pol pa začnejo bendi ....tega ni..... tole bo namesto tistga..... itd.... !!!!! za vsako drugačno obliko oziroma spremembo se mora prej vedit, kajti na teh eventih gre vedno natesno z časom, pol ti pa še organizator teži: timing,timing!!!! pol pa prihaja do napak, ker se fokusiraš na čist druge stvari na tiste k bi se mogu in zarad katerih stoji bend na odru pa ni časa!!!!

pa če ma bend razčiščene stvari okol monitorske zvočne slike je tud zaželjeno!!!

v velki večini pa "bendi" zahtevajo na odru zvočno sliko ki si jo zapomnijo s poslušanjem CD-ja ....hja ni čist tko na odru ....

na odru:disciplina, oprema(kvalitetna), prilagajanje, upoštevanje(band-tonc).... pola se pa da kej narest

by the way: mene je presenetu stage maneger od Severine in sicer letos na Pivo in Cvetje 2008

tu stavi samo njezin vokal, u tu liniju samo vokal back vokalistice i malo lead-a, ...itd. ...da ne bom našteval...

se pravi: tip točno ve kaj hoče met na odru in ti to nardiš!!! konc debate!!! mora štimat
oder je kontrola in osnova za dobro počutje glasbenika, če tega ni je tud na FOH-u štala pa ne zarad tonca , ampak zarad benda....
70% sounda ti da band... vse ostalo je delo "tonskega mojstra"...

lp lovro

--------------------
lovro
lovro

#18 Aleš Dravinec

Aleš Dravinec

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 128 prispevkov
  • Interests:pro audio

Objavljeno 10 december 2008 - 07:03

Lovro, vse je res.
Amen !!

QUOTE (lovro @ 9. Dec 2008 15:38:06) <{POST_SNAPBACK}>
...tu stavi samo njezin vokal,...

..." Odvrni ga do kraja i još digni za 6dB, da ti Seve ne kaže : Ljudi, pa vi niste normalni"... (Pivo in cvetje Laško 2005)

Bobnar pa : "Čoveče, daj smanji malo njezin monitor, zar ne vidiš da me ubija tu, kod bubnja" ... Ah Severina evilgrin0040.gif
Aleš Dravinec
ADRaudio
www.adraudio.com

#19 Dega

Dega

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 17 prispevkov

Objavljeno 06 april 2009 - 06:13

QUOTE (ixi @ 1. Aug 2008 09:39:26) <{POST_SNAPBACK}>
Kar se monitoringa tiče je tko: če bi ZVEZDE hodile na tonske vaje nebi nič piskalo na špilih, poleg tega pa še mojstri raznih glasbil naj ne vrtijo tiste svoje kumbe v nezavest oz. proti maximumu. Čist za info bobnar je me tko naglas monitorje da ko si kick pohodu ti je sapo vzelo. Mel je pa Sub + 2 fill + 1 fill na tleh (2x Nexo PS 10 + 1x Nexo PS 15 + Sub LS500.
Sva z Mikrosoundom delala Pivo in Cvetje 2008 Pop oder, in moram reč da je imal en band 117dB SPL na stopnicah za na oder !!!!!!
Fronta pa je imela cca. 105db SPL 8 m od stoplpa stran.

pa pozabu si povedat, da je blo to na pop odru, hehe

#20 Rok Gulic

Rok Gulic

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 111 prispevkov

Objavljeno 07 april 2009 - 12:23

shure,... pozante tole firmo ne,...

sej itak je vse napisano, sam tko k mam cajt vas spomnim kaj je G. shure povedal: a band is only as good as their sound techintion.

sry eng. mi ne gre najboljš smile.gif pa se strinjam,...

RG

#21 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 07 april 2009 - 02:46

Govorite o ozvočevanju pop-a? ... Včasih zna priti na odru do extremnih glasnosti zato ker je bend pač tak da je glasen...

Ne bo mi noben na špilih po glavi skaku če je bas prenaglas,al pa bobnar prenaglas... Feršti so naglas tolk da dohajajo glasnost bobna... Če imaš dobrega bobnarja,igraš trdo oz. zelo trdo muziko,potem je glasnost bobnarja in s tem tudi odra večja...

Pa še ena o vokalih... In-ear je super zadeva za pevce... Reši piskanje in odpravi težave pri "preglasnem odru"... =)

p.s. tole piše basist wink.gif

Pa še ena o toncih...
Sam sem tudi priložnostno tonc... Na festivalih mi gre na k**** ko mi nekdo postavi mejo npr 100db pri mešalki... Ajde,ne rečem če imaš omejitev glasnosti zaradi zakonov... ampak če tega ni,čemu meja? Kaj pa ko pride na oder en znan bend,z dvema distoržn kitarama,5 strunskim ostrim basom,synthi,backi,bobnom ki naj bi ružil? ... pa sej to je pri 100db kot bi si predvajal muziko s telefona?
Kaj pa je s tem rekom,če ne narediš v prvem komadu sounda,nisi dobr tonc?
Kaj pa če morš prevezat mešalko,zbasat inserte na grupe,vezat na insert zunanji eq za njim pa kompresor,kompresirat master buss... to prinese za sabo en kup šraufanja outboarda in delanja kompromisov in logično da tega ne moreš narediti v enem komadu...

Premal toncev pristopi k soundu studijsko(je pa res da za ta pristop itak prvo rabiš vrhunsko opremo na odru,pod odrom,v rackih...)
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#22 avbarr

avbarr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 119 prispevkov

Objavljeno 07 april 2009 - 07:35

QUOTE (kochobass @ 7. Apr 2009 14:46:15) <{POST_SNAPBACK}>
Govorite o ozvočevanju pop-a? ... Včasih zna priti na odru do extremnih glasnosti zato ker je bend pač tak da je glasen...

Ne bo mi noben na špilih po glavi skaku če je bas prenaglas,al pa bobnar prenaglas... Feršti so naglas tolk da dohajajo glasnost bobna... Če imaš dobrega bobnarja,igraš trdo oz. zelo trdo muziko,potem je glasnost bobnarja in s tem tudi odra večja...

Pa še ena o vokalih... In-ear je super zadeva za pevce... Reši piskanje in odpravi težave pri "preglasnem odru"... =)

p.s. tole piše basist wink.gif

Pa še ena o toncih...
Sam sem tudi priložnostno tonc... Na festivalih mi gre na k**** ko mi nekdo postavi mejo npr 100db pri mešalki... Ajde,ne rečem če imaš omejitev glasnosti zaradi zakonov... ampak če tega ni,čemu meja? Kaj pa ko pride na oder en znan bend,z dvema distoržn kitarama,5 strunskim ostrim basom,synthi,backi,bobnom ki naj bi ružil? ... pa sej to je pri 100db kot bi si predvajal muziko s telefona?
Kaj pa je s tem rekom,če ne narediš v prvem komadu sounda,nisi dobr tonc?
Kaj pa če morš prevezat mešalko,zbasat inserte na grupe,vezat na insert zunanji eq za njim pa kompresor,kompresirat master buss... to prinese za sabo en kup šraufanja outboarda in delanja kompromisov in logično da tega ne moreš narediti v enem komadu...

Premal toncev pristopi k soundu studijsko(je pa res da za ta pristop itak prvo rabiš vrhunsko opremo na odru,pod odrom,v rackih...)

Ne vem lih točno kdo je reku, ampak useeno.. Muske se ne dela z glasnostjo!!
Muska lahk ''ruži'' in groove-a tudi pri 90 dB.. Jaz tudi mislim, da za dober sound
ni potrebno, da ti wooferji sekajo do jeter in line array-i rezejo skozi usesa.. smile.gif

Morate pa tudi vedeti, da je bolje, da ozvocenje omejiš na doloceno jakost, kot pa da
publika celo vecer poslusa hrescanje.. smile.gif

#23 Gaber

Gaber

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 130 prispevkov
  • Interests:ena bjonda iz budve....

Objavljeno 07 april 2009 - 08:26

....vazno da zgeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.........ce ne za drugooo zaaa svooojo dusoooo!!!!!!!!!!!!

uni ki pa misli imet studijski pristop pri lajvu....naj s sabo vzame se tervol, pa spuzve pa bass trape.... in naj upa da se mu ozvocenje odziva po njegovih zeljah.....mogoce v kakem filmu bi slo to skozi

zato je pa mogoce opisano kot live in uno kot studijo ter obratno....
www.myspace.com/rbagmusic

160....320....640...1280.....2560....5120.....10240.....+6db

#24 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 07 april 2009 - 10:10

...dajte no...studijski pristop k live??? Sm že vidu in dožvel stroge studijce na live.... čez 2 komada je bila panika....žvižg in vrisk....na tonski sevede po stujskih regelcih....potem pa ko band znori na odru ....pa konec heca ,panika ..švic itd .....studijski pristop k live no go!!! Prej
live pristop k studijskem delu ....glede glasnosti ...odvisno od sistema ....jas z Nexoji se gibljem med 100-110 db ker pač tam najlepše delajo,
ok soulfly so ga žgal na 120 dB ampak mi ni blo kul ....varijacij je miljaužent pač verjamem da vsak nardi oziroma se potrudi po najboljših močeh....
metanje polen pod noge...tist je pa druga zgodba
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#25 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 08 april 2009 - 08:48

Madonna - Confession Tour by Sean Spuhler & monitoring engineer Matt Napier
Nenad Patkovic

#26 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 264 prispevkov

Objavljeno 08 april 2009 - 12:48

heh...studijski pristop pri hudem bendu,hudem ozvočenju,hudem placu... drugače itak odpade ta način!
Men je blo super delat na martin-e,line array-e na prostem... ojačane s front filli&dodatnimi sub-i... je žgalo tudi 50m od odra tongue.gif
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#27 jodldajs

jodldajs

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 637 prispevkov

Objavljeno 09 april 2009 - 12:45

sem pristaš naravnega sounda, glede glasnosti pa po okusu, sem raje za kvaliteto kot kvantiteto, eni včasih res pretiravajo, sem bil nedolgo na jazz koncertu v eni prijetni dvorani za 200 ljudi - ozvočenja za rock otočec, 5x monitorjev, naglas ko marija - seveda je piskalo - če pa gre tonc nad bobnarske OH z sm57 in to mono! no pa pustmo, v glavnem razen saksa klavirja in vokala bi bili lahko mirne duše vsi brez ozvočenja in bi lepo podelal z 2x kištama + en monitor za pevko, ki je bla tako in tako fouš, tako da ji nebi nič pomagalo!

lp, aleš

#28 mpplay

mpplay

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 24 prispevkov

Objavljeno 18 marec 2010 - 01:22

Tole ni nič pretiravanje ! To so dejstva.

#29 Plueg

Plueg

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 118 prispevkov

Objavljeno 19 marec 2010 - 12:45

En zabaven zapis, navodila namenjena predvsem muzicarom: http://www.mikk.si/forum/tema/50

lp,
i
You're as good as your last project.
http://www.gbtm.si

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov