Piskotki

Skoči na vsebino



Slika

slab ground imac


  • Prosimo prijavite se za odgovor
15 odgovorov v tej temi

#1 kuhar

kuhar

    Povpraševalni PAjevec

  • Uporabnik
  • Pip
  • 36 prispevkov

Objavljeno 10 november 2014 - 01:12

Živjo! Imam imaca 2011, ki so baje znani po temu da so slabo ozemljeni.

 
Kupil sem drugo firewire zvočno kartico in opažam da se mi spet prenaša "computer noise" od premikanja in scrolanja miške (to se mi je prej dogajalo tudi na usb zvočni).
Nebi paničaril če bi bil ta noise tih. Šel sem po metodi izločanja in prišel do zaključka da je za vse skupaj kriv imac.
 
a mislite, da če bi povezal zvočno z optičnim thunderbolt kablom da bi se morda izognil problemu?
kabel ni poceni, je pa alternativa...
 
citiram iz SOS:
"it used optical cables that could remarkably be up to 100 metres long, and, of course, completely removed any chance of ground-loop problems."
 
 
LP Chef

Prispevek uredil/a: kuhar, 10 november 2014 - 01:18 .


#2 kuhar

kuhar

    Povpraševalni PAjevec

  • Uporabnik
  • Pip
  • 36 prispevkov

Objavljeno 10 november 2014 - 06:30

ok... zaenkrat sem odpravil napako.

 

zvočno kartico sem prestavil od imaca za cca. 3 metre in vse je bilo tiho!
ne vem zakaj, kako... :D

 

če se ponovi šum se javim nazaj :P

LP Chef



#3 Tuub

Tuub

    Aktiven PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 235 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Ljubljana
  • Interests:Pro audio elektronika in zgodovina.

Objavljeno 11 november 2014 - 03:03

 

citiram iz SOS:
"it used optical cables that could remarkably be up to 100 metres long, and, of course, completely removed any chance of ground-loop problems."

 

 

ok... zaenkrat sem odpravil napako.

 

zvočno kartico sem prestavil od imaca za cca. 3 metre in vse je bilo tiho!
ne vem zakaj, kako... :D

 

Citat iz SOS omenja optični kabel kjer ground loop naj ne bi bil mogoč, ker po povezavi tečejo 0 in 1, torej digitalni signal. Tudi če je zraven napajanje si ne predstavljam kako bi prišlo do ground loopa. To se zgodi pri analognih signalih kjer ozemljtive niso prav narejene, "pin 1 problem" in še kaj.

 

Karta 3 metre stran in vse tiho je bilo; zelo verjetno se ti je napajanje (preko povezav znotraj maca ali iz napajalnika) nekako prenašalo na analogni audio signal. Lahko poskusiš še malo premikat napajalnik maca, čeprav dvomim da bi dobili CE certifikat ob takih motnjah. A pri nas me nič več ne preseneti, tudi to me ne bi.

 

Zanimiva tema, ker je o takšnih težavah pogosto slišati. Pri pridobitvi certifikata bi moralo biti narejeno tako, da v analogne linije ne prehajajo motnje iz raznih switching napajalnikov, njihovih povezav, ipd. Ground loop je bolj domena povezav dveh ali več naprav z analognim signalom. Loop je včasih že po defoltu vgrajen, ker je xlr lažje zalotat na pcb kot pa mase pravilno ločevat....

Mogoče Baadcode kaj več ve o switcherjih in sistemskih motnjah zaradi njih. Zanimame koliko je to problem, ali preklopi napajanja veliko nad slišnim območjem vnašajo slišne EMI motnje ali kaj podobnega, idr.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      



#4 jetam

jetam

    PA PRO USER

  • Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 054 prispevkov
  • Gender:Male

Objavljeno 11 november 2014 - 04:34

 

 

 

Citat iz SOS omenja optični kabel kjer ground loop naj ne bi bil mogoč, ker po povezavi tečejo 0 in 1, torej digitalni signal. Tudi če je zraven napajanje si ne predstavljam kako bi prišlo do ground loopa. To se zgodi pri analognih signalih kjer ozemljtive niso prav narejene, "pin 1 problem" in še kaj.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

0 in 1 in digitalni signali ne rešijo ground loopa. Optični kabel omogoča galvansko ločitev in na ta način prekine morebitni ground loop, ki bi nastal z uporabo bakrenega kabla.

 

Glede na to, da odmik pomaga, je res bolj verjetno problem v interferenci. Je pa tudi mogoče, da zaradi pomanjkanja oz. slabe ozemljitve neka naprava postane znatno bolj občutljiva na interferenco.



#5 ixi

ixi

    PA MAYOR

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 812 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Grosuplje
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 12 november 2014 - 06:57

maš na istem štrom kablu še kakšne naprave ki se napajajo preko adapterja ?


.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#6 kuhar

kuhar

    Povpraševalni PAjevec

  • Uporabnik
  • Pip
  • 36 prispevkov

Objavljeno 13 november 2014 - 10:29

Živjo!

Prej sem imel vse na isti vtičnici ker sem imel v mojem bunkerju takrat dostop sam do ene.
Zdej sem umaknil omare in so se pojavle še dve :)

na tastari vtičnici so ostali monitorji in mac plus zunanji diski (brez napajalnika)
na drugo vtičnico sem da zvočno, dva samplerja mixer in gramofon.

 

dejansko na omrežju nimam nobene komponente, ki bi se napajala preko adapterja, vse se napaja direkt preko euro napajalcu.

 

... Na internetu je velik ljudi pisalo da imajo iste probleme, nekdo je celo odprl maca in opazil da dva grounda sta dobesedno cinjena na dve bakreni ploščici na matični. te ploščice so pa pritrjene s silikonom na plato.

 

precej hojla dri hojla dra sistem ozemljitve.

 

sem ziher da je slab ground zato, ker včasih če vtaknem v USB usb-ključek mi včasih kako iskrico ven vrže

 

svašta!

 

LP Chef


Prispevek uredil/a: kuhar, 13 november 2014 - 10:59 .


#7 ixi

ixi

    PA MAYOR

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 812 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Grosuplje
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 14 november 2014 - 06:53

sem ziher da je slab ground zato, ker včasih če vtaknem v USB usb-ključek mi včasih kako iskrico ven vrže

To je ta "iskriv" sound ;)


.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#8 kuhar

kuhar

    Povpraševalni PAjevec

  • Uporabnik
  • Pip
  • 36 prispevkov

Objavljeno 14 november 2014 - 08:27

Pozna kdo koga k bi bil sodoben izvest mod ki bi to odpravil?

Na par applovih servisih ni bilo odgovora.

Lp

Prispevek uredil/a: kuhar, 14 november 2014 - 08:28 .


#9 jetam

jetam

    PA PRO USER

  • Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 054 prispevkov
  • Gender:Male

Objavljeno 15 november 2014 - 03:43

Pozna kdo koga k bi bil sodoben izvest mod ki bi to odpravil?

Na par applovih servisih ni bilo odgovora.

Lp

Ni nujno problem v računalniku. Skoraj bolj verjetno se mi zdi, da je problem na strani kablov.



#10 kuhar

kuhar

    Povpraševalni PAjevec

  • Uporabnik
  • Pip
  • 36 prispevkov

Objavljeno 15 november 2014 - 02:14

Cudno mi je to, ker isti problem je bil na usb. Kljub temu, da sem menjaval usb kable, ni bilo razlike. Je res da firewire kabel nisem menjaval, vendar je nov.

Lp Chef

#11 jetam

jetam

    PA PRO USER

  • Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 054 prispevkov
  • Gender:Male

Objavljeno 15 november 2014 - 06:06

Mislil sem predvsem na električno omrežje in kakovost ozemljitve.



#12 kuhar

kuhar

    Povpraševalni PAjevec

  • Uporabnik
  • Pip
  • 36 prispevkov

Objavljeno 15 november 2014 - 08:08

Bi power conditioner pomagal... ala furman?

#13 jetam

jetam

    PA PRO USER

  • Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 054 prispevkov
  • Gender:Male

Objavljeno 16 november 2014 - 01:11

Najverjetneje ne. Potrebno je najti izvor problema in ga, če je le mogoče, odpraviti.

Iskrenje ipd. ponavadi pomeni, da naprava ni ozemljena oz. da je upornost proti zemlji previsoka/ozemljitvena točka predaleč. Ne bi se čudil, če so deli računalnika, ki bi morali biti na potencialu zemlje v resnici na 110 V.

Preveri, kako je narejena ozemljitev v stavbi, če imaš možnost, zmeri napetost med npr. oklopom USB-ja in nečem, kar je na potencialu zemlje npr. vodovodno cevjo in med ozemljitvenim kontaktom na vtičnici. Tako bo lažje sklepati v čem je problem.



#14 Tuub

Tuub

    Aktiven PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 235 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Ljubljana
  • Interests:Pro audio elektronika in zgodovina.

Objavljeno 20 november 2014 - 12:45

Res boš moral iti od začetka, poiskat kaj vse bi lahko bil problem. Npr še pred 10. leti se je namesto pravega ozemljevanja delalo tudi ničenje, naši el. operaterji ocenjujejo da je takih zgradb do 90%, čeprav je prepovedano z zakonom. To pomeni, da je nični vodnik povezan na maso (ta bi morala biti vedno posebej speljana do valjanca v zemlji),v primeru okvare imaš na ohišju kjer naj bi bila samo masa lahko tudi večjo napetost in tok.

Večinoma ničenje deluje ok, ko ne pa lahko pride do večjih težav kot je poškodba ali smrt nekoga ki se dotakne ohišja, vem za primer ko je nekomu zaradi tega zgorel cel studio, itn.

Do iskrenja pri vklopu usb-ja ne bi smelo prihajati in nakazuje na večji problem, zato le preveri kaj se dogaja. S takšnimi napeljavami se ukvarjajo energetiki, bolje da nekomu ki je za to kvalificiran plačaš eno uro in nato z varno napeljavo odpravljaš interference.

Tukaj je en link, mogoče ti bo kaj pomagal. Vseeno naj ti raje to pregleda nekdo ki ima znanje in orodja:

https://slo-tech.com/forum/t286734

 

Če so mase pritrjene na dveh koncih na pcb-ju še ne pomeni da je to problem, pogosto jih je lahko tudi več 100 pa vse štima. Ploščica je preko silikona tudi ločena od ohišja, kar je smiselno. Pri teh stvareh je važna hierarhija mas, v kompu pač ni možno imeti vseh direktno v eno točko in to tudi ni potrebno ali nujno dobro. Tako delajo bolj audiofili :)



#15 kuhar

kuhar

    Povpraševalni PAjevec

  • Uporabnik
  • Pip
  • 36 prispevkov

Objavljeno 20 november 2014 - 06:54

Zivjo.
 
Bil v tujini, sele zdaj vidu odgovore.
 
Na nobenem racunalniku se to dogaja.
Samo na temu macu.
 
Ta majstr ki je opisoval problem, ga je odpravil z novimi ground pointi (dal je tudi navodila, kaj je naredu, ce kje najdem postam link)

Sem pa ziher da je problem v dizajnu, bolj kot pa sama napeljava v hisi.

Malo je verjetno da ima toliko ljudi na internetu z istimi maci iste probleme zgolj zaradi napeljave.

In popanje grounda na bakren koscek se mi ne zdi lih proper way to go... ali pac?

Lp Chef

Prispevek uredil/a: kuhar, 20 november 2014 - 10:12 .

  • kuhar članom je to všeč

#16 Tuub

Tuub

    Aktiven PAjevec

  • Uporabnik
  • PipPipPip
  • 235 prispevkov
  • Gender:Male
  • Location:Ljubljana
  • Interests:Pro audio elektronika in zgodovina.

Objavljeno 23 november 2014 - 09:41

Živjo,

 

podobnih težav kot jih omenjaš je na netu videti precej, ne samo pri macih... Link z opisom rešitve bi si z veseljem ogledal, ker gre za temo o kateri je tudi poznavalcem informatike dokaj neznano področje in ne gre samo za ozemljitve. Npr. o impedancah delov računalnika skoraj ni podatkov, čeprav so pomembne tako kot pri audio sistemih. Enako je pri napajalnikih, navedena moč in stabilnost linij/valovitost napetosti (12V, 3,3V, idr.) ne povesta dosti o interferencah in ostalih težavah. V primerjavi z analogno opremo je tu neprimerljivo več gradnikov in visoke integracije komponent, zato prihaja do nepredvidenih pojavov.

Ozemljevanje audio naprav je skoraj umetnost, že linijska stopnja je lahko glede tega precej zahtevna, še posebej kadar je vezana kam, kjer ni prav ozemljeno. Primer so bal.-unbal. (in obratno) povezave, včasih je v vezju treba narediti modifikacijo ozemljitev, tudi audio kablov, napajalnika... Phantom na nek način krši pravila ozemljitev, skratka o temi bi se dalo veliko pisati. Jensen in Rane imata zelo dobra navodila kako se tega loteva, čeprav včasih brez "kršitev" ne gre, še posebej kadar ima preamp phantom...

 

Težko sodim ali je lepljenje ozemljitve na bakreni del pcb plošče pravi način, večinoma se to lota. Vendar obstajajo tudi drugi načini, dober primer je samolepilna folija kjer je zgoraj baker, spodaj pa prevodno lepilo, zato je lahko the way to go pri nezahtevnih aplikacijah. Med scrolanjem se poskusi dotakniti železnega dela usb konektorja, to ni nevarno in pokazalo bo kje bi lahko bila težava. Iskrenje na tem delu sigurno ni ok, težko rečem ali je dobro kar koli spreminjat, ker lahko pride do novega ground loopa, motnje se vnesejo v bolj občutljive dele, tudi razstaviti tak komp ni lahko. Poleg tega moraš dobro razumeti kaj delaš, o ground loopu zgolj sklepaš, lahko bi šlo tudi za "umazane" tokove na ozemljitvah znotraj kompa, statiko, slab napajalnik in lokalni regulatorji, itd.

Včasih se kot dobra rešitev pokažejo "ground loop suppressorji", gre za 1:1 linijske transformatorje, ki imajo galvansko ločitev in visok CMRR. Nekateri jih uporabljajo med master izhodom in monitorji, kar reši le del problema. Vsak transformator tudi ni dober, tisti za avto imajo slab frekv. odziv, preveč distorzije, nizek CMRR, fazne zamike, itn.






0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov