DIY Fairchild 670
Objavljeno 24 september 2013 - 07:18
Hec... bravo fantje, nor projekt... kolk pa vas to kaj košta? Že sam material nanese...
Objavljeno 24 september 2013 - 07:55
Svaka čast baadc0de, tole je zihr goodc0de !
Objavljeno 24 september 2013 - 09:05
Hec... bravo fantje, nor projekt... kolk pa vas to kaj košta? Že sam material nanese...
Dobrih 4 kose ce me spomin ne vara (nekateri deli so bili kupljeni 2 leti nazaj in prvo pravo lotanje se je zacelo vec kot 8 mesecev nazaj)
Svaka čast baadc0de, tole je zihr goodc0de !
Lep je, lep. Naokrogli zadeve, izpade kot una finalna nota na vecino stvari ki jih dam skozi. Se se ucim kako uporabljat ker je precej razlicnih nacinov kako prit do podobnega efekta, ampak se razlikuje koliko dihanja pusti noter materialu pa tako naprej. Najprej sem mislil kako bo samo 6 prednastavljenih konstant za timing slaba ideja pa v bistvu sploh ni slabo! So znali to stari strici dizajnerji lepo izbrat in mogoce celo malo prispara casa napram sravfanju attack release.
Ce se ne motim je to zdaj drugi v SLO.
Objavljeno 24 september 2013 - 09:35
Objavljeno 24 september 2013 - 10:05
Pomoje je vecina magije v 6386 + input trafo + output trafo. Un PSU na lampe in tudi sidechain na lampe pomoje nima veze in bi se ga lahko dalo naredit solid state oz. celo IC based. Drzis se pribliznih wattaz in time constant pa imas.. edino audio sekcijo bi pa res pustil tako kot je ker je res nekaj posebnega.
Se moram strinjat tudi, da je tole veliko tezji projekt od LA2A ali kaj podobnega. Ne zgleda s sheme kaj dosti ampak logistike in kaj vse gre lahko narobe je pa ogromno!
Objavljeno 25 september 2013 - 06:58
drgac posat ni kej
Lahko bi rekel da fairchild je v osnovi nekaj takega:
za delanje nekaj takega:
Pac ful je vse brute force, vse je ful brezkompromisno.
Objavljeno 25 september 2013 - 07:08
Se moram strinjat tudi, da je tole veliko tezji projekt od LA2A ali kaj podobnega. Ne zgleda s sheme kaj dosti ampak logistike in kaj vse gre lahko narobe je pa ogromno!
Super, čestitam za ta nov kos, zelo obsežna zadeva. Si imel kar živce, da ste na koncu odpravili tisto težavo. Te "fantomske" napake so mi hecne, še enkrat mal polotaš in dela, če napake ne iščeš preko izključevanja ali kako drugače :-) Na srečo ti očitno ni nič odletelo, me je mal skrbelo, ker imaš DC v trafotih, itn.
Ja, zanimivo bi bilo vedeti v čem je fora tega zvoka. Velik del sigurno v sidechainu, ki za razliko od ostalih nima visoko imp. diode, ampak praktično power amp z 2x 6V6 PP v gretz, kar je ~~15W, izjemno hiter odziv z visoko neg. napetostjo za hitro in konkretno kontrolo mrežic 6386, ter veliko toka. To so rabili za hitro polnjenje "časovnih" kondijev, zato je bil to prvi konkretni limiter za rezat plate, idr. Fajn bi bilo izmerit koliko te napetosti je, in še par drugih zadev. Videl sem že nekaj poskusov menjave tega SC za solid state, a kolikor se spomnim naj bi bila napetost tako visoka, da odpadejo razni LM3886, moral bi narediti nek diskretni amp, hitrost bi seveda bila ok.
6BA6 vezana kot trioda ima skoraj identične krivulje kot 6386, dvojna trioda 5670 enako, pa še kar nekaj jih je, predvsem remote-cutoff pentod, ki so poceni in ni težko dobiti parov. Ni mi jasno, če so 4 po kanalu zato, da drajvajo meter ali zato, da se odstopanja statistično izenačijo. Rekel bi, da je to drugo, ker je imela večina drugih varimujev 6386 in podobno izveden meter....
Za psu se strinjam, da tu ne bi bilo čisto nič drugače, če bi dal en serijski regulator na tranzistorje, original itak ni shunt, da bi pričakoval kake "razlike". Na IC-je se najbrž ne bi splačalo, ker je poraba takšna, da bi v vsakem primeru moral dodati tranzistorje.
Kar se tiče gore železja se pa vidi, da so v original dali kar so pač imeli na lagerju, zato je tega toliko. Že napajalni trafo bi lahko bil eden (sem tolk škrt da Sowterju ne dam za psu trafote , tisto z dušilkami bi se dalo reši tudi ceneje in drugače, če zraven prišteješ oz. odšteješ bistveno nižjo ceno varimu lamp bi bilo ceneje vsaj dva jurja. Vendar tudi precej več dela, ker bi moral vse sam izračunat. Najbrž bi se splačalo, če bi delal po sekcijah tako kot ima original in naredil ohišje za to, kar bi bilo v štartu težje, vendar bi noter prinesel pri vzdrževanju in kot sem omenil ceni materiala.
Tole me zelo fascinira, daj malo objavi kako se bodo obnašale lampe in koliko bo potrebno še nastavljat bias in simetrijo. Najbrž boš to moral dati notri, ker so le lampe, po drugi strani pa vidim nekaj MF uporov, če si jih postavil strateško za bias ne bo nič drifta v njih (uporih). No, da ne bom spet naredil imaginarnega elaborata ti še enkrat čestitam in hvala za objavo. Vabim te, da opišeš kako se bo vse skupaj obnašalo s časom, ker so to dragoceni podatki tudi za zanamce.
Evo, zdaj pa naj švasa tam kjer mora
Objavljeno 25 september 2013 - 07:54
Ja, zanimivo bi bilo vedeti v čem je fora tega zvoka. Velik del sigurno v sidechainu, ki za razliko od ostalih nima visoko imp. diode, ampak praktično power amp z 2x 6V6 PP v gretz, kar je ~~15W, izjemno hiter odziv z visoko neg. napetostjo za hitro in konkretno kontrolo mrežic 6386, ter veliko toka. To so rabili za hitro polnjenje "časovnih" kondijev, zato je bil to prvi konkretni limiter za rezat plate, idr. Fajn bi bilo izmerit koliko te napetosti je, in še par drugih zadev. Videl sem že nekaj poskusov menjave tega SC za solid state, a kolikor se spomnim naj bi bila napetost tako visoka, da odpadejo razni LM3886, moral bi narediti nek diskretni amp, hitrost bi seveda bila ok.
6BA6 vezana kot trioda ima skoraj identične krivulje kot 6386, dvojna trioda 5670 enako, pa še kar nekaj jih je, predvsem remote-cutoff pentod, ki so poceni in ni težko dobiti parov. Ni mi jasno, če so 4 po kanalu zato, da drajvajo meter ali zato, da se odstopanja statistično izenačijo. Rekel bi, da je to drugo, ker je imela večina drugih varimujev 6386 in podobno izveden meter....
Za psu se strinjam, da tu ne bi bilo čisto nič drugače, če bi dal en serijski regulator na tranzistorje, original itak ni shunt, da bi pričakoval kake "razlike". Na IC-je se najbrž ne bi splačalo, ker je poraba takšna, da bi v vsakem primeru moral dodati tranzistorje.
Kar se tiče gore železja se pa vidi, da so v original dali kar so pač imeli na lagerju, zato je tega toliko. Že napajalni trafo bi lahko bil eden (sem tolk škrt da Sowterju ne dam za psu trafote , tisto z dušilkami bi se dalo reši tudi ceneje in drugače, če zraven prišteješ oz. odšteješ bistveno nižjo ceno varimu lamp bi bilo ceneje vsaj dva jurja. Vendar tudi precej več dela, ker bi moral vse sam izračunat. Najbrž bi se splačalo, če bi delal po sekcijah tako kot ima original in naredil ohišje za to, kar bi bilo v štartu težje, vendar bi noter prinesel pri vzdrževanju in kot sem omenil ceni materiala.
Tole me zelo fascinira, daj malo objavi kako se bodo obnašale lampe in koliko bo potrebno še nastavljat bias in simetrijo. Najbrž boš to moral dati notri, ker so le lampe, po drugi strani pa vidim nekaj MF uporov, če si jih postavil strateško za bias ne bo nič drifta v njih (uporih). No, da ne bom spet naredil imaginarnega elaborata ti še enkrat čestitam in hvala za objavo. Vabim te, da opišeš kako se bo vse skupaj obnašalo s časom, ker so to dragoceni podatki tudi za zanamce.
Evo, zdaj pa naj švasa tam kjer mora
Hvala za cestitke, Tuub in seveda tudi za skrb. Saj ves, vec krompirja kot pameti ampak konec dober vse dobro, tudi ce je 400VAC v blizini in ga serje..
Ce je res in je stevilo 6386 bolj kot driver za meter, potem je to eden najdrazjih meter driverjev na svetu hehe ampak sound je lep tudi ko ni kompresije, tako da morajo bit 6386 in/ali I/O trafoti tudi del recepta. Input trafote imam tudi original UTCje, vsaj enega se mi zdi in bi ga lahko noter zvezal za primerjavo mogoce. Ce bi te zanimalo. Ce bi nasel se Triad HS 52 output orig, bi me pa res firbcalo...
Tole zveni interesantno.. ne vem ce je kaj na tem, ker o transformatorjih, oz. sestavljanju le njih nimam pojma, ampak slisi se interesantno.
http://www.ebay.com/...=item233014dca7
Ja lampe bom budno spremljal in kalibriral, mogoce ce bom ekstra priden si bom dnevnik pisal kaj se dogaja in bi mogoce potem lahko kaj pogruntali. Drugace JJ naprinta na svoje lampe odmike od perfektnih krivulj za vsako in sem si napisal programcic ki prezveci te cifre in spljune ven najboljso kombinacijo za LR match.
Objavljeno 26 september 2013 - 04:00
Glede drajvanja metra bolj ugibam, tako sva brez primerjav z drugimi sklepala s frendom, ko sva naredila analizo vezja. Če gledaš Altec 436 ima samo eno dvojno triodo, vsaka anoda ima pod bremenom kondi, ki gre na delilnik, ta pa tera mrežico izhoda (zanemarljivo), treshold in še meter. No, tako nekako, zdaj ne vidim razloga, da bi bilo toliko lamp samo zaradi metra. UA175/6 ima meter kar v katodi, BA-6A kolikor vidim iz slabe sheme tudi, torej tudi ni. Spomnil sem se na to, da jim breme predstavlja interstage trafo, vendar omenjeni trije drajvajo z eno lampo, pa še višjo imp. ima ta tr., zato tudi to ni.
Ostane samo še to, da so hoteli imeti zanesljiv limiter ob dejstvu, da so lampe odstopale s temp. in časom. Ti si sicer spisal programček s katerim si se zanesel na to, da je JJ lampe kuril do te mere, da ne bo več veliko drifta. Jaz jim nič ne verjamem, lahko so le dali lampo v tester, sprintali krivulje in vse skupaj zapakirali. Najbrž gre tu za to, da je pri toliko lampah pač majša statistična možnost, da bo ful odstopalo. Znano je zakaj so ga naredili in tam najbrž niso hoteli ves čas vrtet trimerjev, ali pa uničit matrico. Bom kje vprašal, ker me res zanima.
Tista jedra so res 21EI, vendar M6, ne 50Ni/50Fe kot v Triad HS-52. Moral bi prilagodit ovoje, ker imaš z M6 drugačno induktivnost in te stvari. Kaj te pa muči pri tem, Sowter ni naredil na 50/50 in enako razmerje kot Triad? Nimam cajta čekirat vsega tega... Imam podatke o jedru in ovojih originala, ta je eden izmed lažjih, le pravo jedro rabiš, da bo enako. 21E ne vidim pogosto, še posebno ne 50/50, vendar nisem stručko za te stvari, tako da bi mogoče le lahko dobil enako jedro in tuljavnik. Navije ti pa vsak, ki dela EI, itak je tole bolj "power trafo".
Recimo ta stric? Mal debele prste ima, ampak bi šlo Drugače je to en grozljiv power trafo ali nekaj takega, Cu folija je oklop med navitjema, tako kot imaš ti v tvojih. Izolacije je ene tolk, da bi bil dober tudi za Fukushimo. Evo rešitev za njih, zdaj pa moram nehat, ne.
Prispevek uredil/a: Tuub, 26 september 2013 - 04:00 .
Objavljeno 14 oktober 2013 - 02:22
Zvok je izjemno "točen" in ni tistega že malo odvečnega basa ter distorzije, ki bi ju pričakoval glede na število trafotov in lamp. Torej zelo uravnoteženo vse skupaj, na momente se mi je zdelo kot da poslušam en dober VCA kompresor, ki ima tisto "nekaj več". Ko dodajaš kompresijo artifaktov praktično ni slišati, naredi točno kar mora. In to tako dobro, da se mi zdaj večina varimu kompresorjev z diodo v detektorju (Altec 436, EMI RS124, VK1 in mnoge nove izvedenke) zdijo še bolj brez veze kot prej, ker se začnejo "matrati" že ob relativno malo kompresije v primerjavi s FC in VCA kompresorji. Izjema so UA175/176 in RCA BA-6A (najbrž zaradi interstage trafota in bolj dodelanga izhodnega driverja), morda še kateri, ki ga nisem slišal.
Toliko o FC, ker nisem testiral prav dolgo. Saj najbrž ga tudi ni treba, ker takoj slišiš, da je neka drugačna liga, ki hitro da zelo dober rezultat. Slišal sem tudi Neve module, ki so skupaj z eq-jem tudi zelo dobri. Sam preamp ima lep fat zvok brez težav v visokih, midli pa tudi niso tako izstopajoči kot pri nekaterih diy izvedbah (boljši kondenzatorji?). Eq jih vsekakor zelo dobro dopolnjuje, tudi tu hitro dobiš, kar želiš. Neve se mi je v primerjavi z Redd47 zdel boljši le z eq-jem, najbrž bi nadaljni testi pokazali drugačno sliko. Zaznal sem tudi nekaj razlik med Baadcodovo in mojo izvedbo R47, zato bi bilo zanimivo primerjati direktno. Toliko tako dobrega hardvera v enem placu še nisem videl, niti nisem slišal, da bi kdo s plug-ini dobil vsaj približno takšen zvok kot ga je bilo slišati tisti večer. Upam, da naredimo še kak session kjer bo FC odigral večjo vlogo, tudi eq-je, opto in VCA komp. bi želel testirati malo bolje. Hvala Baadcode.
Objavljeno 14 oktober 2013 - 05:01
Dodaj odgovor
2 uporabnikov bere to temo
0 članov, 2 gostov, 0 anonimnih uporabnikov