Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

ozvočenje folklornih inštrumentov v dvorani

• Prosimo prijavite se za odgovor
9 odgovorov v tej temi

#1 Mazyk

Mazyk

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 2 prispevkov

Objavljeno 22 marec 2008 - 07:47

Pozdravljeni!

se že vnaprej opravičujem če sm falil temo ampak tole morem vprašat.

torej kako ozvočit kontrabas (brez magnetkov), harmonike, klarinet in 4 violine.

na kontrabas sm študiral da bi dal beto52 od shurea, harmonke - shure bg4.1 in prav tako bg4.1 na klarinet. basi pri harmoniki naj nebi bili ozvočeni.
bol se sprašujem za violine kako naj bi jih ozvočil, katere mikrofone in kako. prosim če mi lahko svetujete. sam sem študiral da bi mogoče dal naglavne daljince na violino, sm že videl da so tako delalo in je vredu izpadlo. mogoče lahko tudi za violine dva rode nt5 pa mal odmaknjena pa pobirata vse. vglavnem svetujte.

drugo vprašanje je pa equalizacija. kako te inštrumente (v neki osnovi) equalizirat. kaj dodat in kaj odvzet. mešalka ma 3 pasovni equalizer.
za vsako odgovor se že vnaprej zahvaljujem. če je pa kakšno vprašanje pa kar na plano z njem

lp

#2 jodldajs

jodldajs

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 637 prispevkov
  • Interests:bobni, audio produkcija (akustika)

Objavljeno 23 marec 2008 - 01:10

jaz bi naredu tko:

kontrabas - kondenzator palčko zaviti v peno in v kobilico z glavo v višini resonatorjev obrnjeno proti vratu navzgor
harmonika en dinamični mic oz še boljše kondenzatorca
klarinet kondenzatorca v sredino
in violince bi posedu v polkrog ter naredu stereo z 2 kondenzatorcema za celo skupino, če imaš pa dovolj kanalov in micov pa vsaki svoj kondenzatorc

glede eq - bas 60-70 lowcut, če je možno, drugače basu pusti vse in išči moteče tone in jih na eq znižaj, ostalim inštrumentom daj lowcut recimo 100Hz, pa violinam in harmonki daj prezence v hi frekvencah in malo jih loči med seboj v midlih in seveda malo paninga da se ti izčisti slika!

načeloma pri taki stvari ne pretiravaj, naredi mehak zvok!

pozoren bodi pri postavitvi monitorjev, le tolk naglas da se slišijo in izven linije mikrofonov, pa nebi smelo biti težav z mikrofonijo!

lp, aleš
''the great gretsch sound''

AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.

#3 Gaber

Gaber

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 130 prispevkov
  • Interests:ena bjonda iz budve....

Objavljeno 25 marec 2008 - 07:54

QUOTE (Mazyk @ 22-Mar-2008 21:47:57) <{POST_SNAPBACK}>
Pozdravljeni!

se že vnaprej opravičujem če sm falil temo ampak tole morem vprašat.

torej kako ozvočit kontrabas (brez magnetkov), harmonike, klarinet in 4 violine.

na kontrabas sm študiral da bi dal beto52 od shurea, harmonke - shure bg4.1 in prav tako bg4.1 na klarinet. basi pri harmoniki naj nebi bili ozvočeni.
bol se sprašujem za violine kako naj bi jih ozvočil, katere mikrofone in kako. prosim če mi lahko svetujete. sam sem študiral da bi mogoče dal naglavne daljince na violino, sm že videl da so tako delalo in je vredu izpadlo. mogoče lahko tudi za violine dva rode nt5 pa mal odmaknjena pa pobirata vse. vglavnem svetujte.

drugo vprašanje je pa equalizacija. kako te inštrumente (v neki osnovi) equalizirat. kaj dodat in kaj odvzet. mešalka ma 3 pasovni equalizer.
za vsako odgovor se že vnaprej zahvaljujem. če je pa kakšno vprašanje pa kar na plano z njem

lp

..stvar si si ze pral zamislil.....ce imas moznost zamenjati bg je za kako 57 bi blo tudi cool.....glede violin pa al imas majhne mikrofoncke .....(ce se da ne glih naglavne) in jih das na violino...ce ne pa dej kake kondenzatorce nad vsako...ker ce mikrofone bos postavil dlje bo bol stala kot karkoli drugega...razen ce delas v kakem gledaliscu
www.myspace.com/rbagmusic

160....320....640...1280.....2560....5120.....10240.....+6db

#4 SoundMan

SoundMan

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 76 prispevkov
  • Interests:Live sound

Objavljeno 25 marec 2008 - 01:11

Pozdrav!

Če misliš to dostkrat počet, si nabavi "pick-up"-e za "štrajhe", pa te ne bo glava bolela zaradi mikrofonije.

Zvone Novak iz Maribora (GSM: 041 638 407) jih izdeluje z kvalitetnimi "glavicami", mislim da so firme DPA al nekaj takega.

Kolega Danilo Ženko (zelo dober tonc), jih je probal in jih tud nekaj kupil...

Priporočam.
Ojoj, pa to nimate pravega riderja...

#5 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 25 marec 2008 - 11:59

DPA cool.gif
Nenad Patkovic

#6 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 26 marec 2008 - 10:46

+ 1 priporocilo za Zvoneta in njegove mikrofone, DI boxe, itd. !

#7 Mazyk

Mazyk

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 2 prispevkov

Objavljeno 26 marec 2008 - 03:06

najprej hvala za vse odgovore.
vglavnem stvar ne bo statična in se izvaja enkrat na leto tok da ne bomo neki ekstra kupoval, pa tut ostala oprema ni naša ker je od enga slo ozvočevalca sposojena pri katerem tut delam. tako da bomo dal palčke, mal probaval in bo to to.

pa še vprašanje bg vs 57? nism še probu nikder 57 na harmonko, kak je zvok? mam pa šanso zamenjat bg za sm57, bete žal nimam.

lp

#8 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 26 marec 2008 - 03:22

3x sem igral na 57, pa mi nikoli ni bil kaj preveč všeč zvok. unsure.gif

#9 SoundMan

SoundMan

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 76 prispevkov
  • Interests:Live sound

Objavljeno 28 marec 2008 - 10:12

QUOTE (Mazyk @ 26-Mar-2008 17:06:46) <{POST_SNAPBACK}>
najprej hvala za vse odgovore.
vglavnem stvar ne bo statična in se izvaja enkrat na leto tok da ne bomo neki ekstra kupoval, pa tut ostala oprema ni naša ker je od enga slo ozvočevalca sposojena pri katerem tut delam. tako da bomo dal palčke, mal probaval in bo to to. pa še vprašanje bg vs 57? nism še probu nikder 57 na harmonko, kak je zvok? mam pa šanso zamenjat bg za sm57, bete žal nimam.

Kar se tiče 57ke na harmoniki sem hkrati za in proti. Meni bi še šla v prebavo, nekomu pač ne...
Če maš SHUREove BG 4.0 ali podobne, daj dva na desno roko, glavice cca. 12cm eno nad drugo, pa malenkost visoke zmanjšaj (HI shelving cca. -3 dB).
Ojoj, pa to nimate pravega riderja...

#10 febo

febo

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 28 prispevkov

Objavljeno 11 april 2008 - 09:34

moje izkušnje:

imam sennheiser md441U in ga uporabljam, kadar ozvočujem violino (in tut druga godala) ker ima res mehek in zaokrožen, absolutno ne tečen zvok tako v visokih kot v nizkih frekvencah (malo ga pošravfam na EQ) tako da če je možnost priporočam ta majk za violino - nisem imel nikoli težav z mikrofonijo tako da če mejčkeno bolj skup stopita lahko 2 violini igrata na en majk.

glede harmonike so mi pa fantje s tega foruma ogromno svetovali in sem jih tut upošteval in rezultati so dobri. čekirej TO temo.
Za diskantni del svetujem AKG C1000 (tudi kakšen drug kondenzatorski majk bo fajn), za base pa isto sennheiserja md441U, ki pa je super tudi na diskantnem delu. Sam sem delal tudi harmoniko (diatonično, klavirsko tremolo in klasično) na SM57 in če daš en lep efekt in malo poEQjaš se da izvabt čisto spodoben zvok harmonike! Še bolši rezultat pa bi bil pomojem z Beto57.

lp, Benjamin

2 uporabnikov bere to temo

0 članov, 2 gostov, 0 anonimnih uporabnikov