Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Multiband Kompresija na masterju (digital)

43 odgovorov v tej temi

#1 ml-matevz

ml-matevz

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 65 prispevkov

Objavljeno 05 marec 2006 - 11:43

Enkrat sem sprobal L3 MultiMaximizer pa mi ni bil preveč všeč (sicer zelo lepo dvigne nivoje, ampak se mi zdi da vedno doda eno svojo karakteristiko, barvo), neki sem se igral s Steinbegovim Multiband kompresorjem, ki je pač preprosto "4 kompresorji v enem" (uporabno za inštrumente, ne pa za master), iščem torej kako alternativo (preferably freeware)...
Ahhh, tudi entropija ni več to kar je nekoč bila ...

#2 Stilus

Stilus

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 52 prispevkov

Objavljeno 05 marec 2006 - 02:22

Jaz imam izredno dobre izkušnje z T-Racks 24 (sicer ni glih multiband), izredno lep in topel zvok, UAD-1 plug-in Precision Multiband Compressor je tudi pojem zase, mogoče lahko probaš kakšen Izotope Ozone, drugače pa za moja ušesa še vedno ni plug-ina - TC Finalizer 96k je zakon... 8)

#3 ml-matevz

ml-matevz

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 65 prispevkov

Objavljeno 05 marec 2006 - 02:34

Hmm... tale "t-racks 24" - to zgleda bl kt standalone... Jst bi ga uporabljal kot VST plugin, jel to može??

#4 Stilus

Stilus

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 52 prispevkov

Objavljeno 05 marec 2006 - 03:14

Ja, obstajata T-Racks 24 stand-alone in VST verzija, pri kateri si naloadaš pač kar rabiš. Imaš ločene VST plug-ine (EQ, compressor, limiter,...).

LP

#5 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 878 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 08 marec 2006 - 09:49

QUOTE (St|lus)
Jaz imam izredno dobre izkušnje z T-Racks 24 (sicer ni glih multiband), izredno lep in topel zvok, UAD-1 plug-in Precision Multiband Compressor je tudi pojem zase, mogoče lahko probaš kakšen Izotope Ozone, drugače pa za moja ušesa še vedno ni plug-ina - TC Finalizer 96k je zakon... 8)

Se strinjam TC Finalizer 96k je zakon... tongue.gif
Drgač pa je me osebno fuul dobro dela UAD-1 Percision Limiter --> Percision Multiban zana bit pa tut ql?
Drgač je pa tut ql (na za silo) T-Racks 24 in Waves L2 (L3) ampak nesmeš pretiravat s temi rečmi 8)
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#6 ml-matevz

ml-matevz

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 65 prispevkov

Objavljeno 08 marec 2006 - 09:55

Khm, kakšen je L2 v primerjavi z L3??? Zna bit da bi mi bil namreč všeč.. V katerih wavesih ga dobiš (v kateri verziji)??

#7 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3 878 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 08 marec 2006 - 09:59

QUOTE (ml-matevz)
Khm, kakšen je L2 v primerjavi z L3??? Zna bit da bi mi bil namreč všeč.. V katerih wavesih ga dobiš (v kateri verziji)??

L2 je v bistvu samo limiter -> L# pa je Multiband tongue.gif
Domiš ga v Waves Diamond Bundle http://www.waves.com...tent.asp?id=396

P.S. V marcu je na Diamond Bundle -20% 8)
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#8 dulash

dulash

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 23 prispevkov

Objavljeno 09 marec 2006 - 04:44

TC-jev MD3 je tud besna zadevscina, vzeta iz systema 6000

#9 brt

brt

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 16 prispevkov

Objavljeno 14 marec 2006 - 06:43

MD3 fe fajn, MD4 je pa res zakon!!! laugh.gif

#10 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 27 april 2006 - 10:47

Slab multiband compresor in se bolj le-tega slaba uporaba naredi vec skode, kot koristi....

Najbrz je boljse naredit usklajen miks, uporabit nekaj bus compresorjev (posebej skompresiras posamezne grupe - bobne, sinte, kitare, base, vokale) in nato vse skupaj zgolj rahlo limitiras... works for me...

Waves ma zunaj bus kompresor od SSL !! Nisem se sprobal, a zveni zelo obetavno... pa UADjevi 1176LN, LA2A in Fairchild so vec kot odlicni za ta namen...

L3 mi nikoli ni bil vsec... vedno sem se vracal na L2. UAD Precision limiter pa je nekaj cisto drugega - priporocam.

MD3 bi mel, pa zaenkrat ni $$ :roll:

#11 x-sound

x-sound

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 74 prispevkov

Objavljeno 27 april 2006 - 10:54

Kaj pa ta Ozone --> ko je all in one :?:
http://www.planetaud...wtopic.php?t=97
x-sound

#12 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov

Objavljeno 27 april 2006 - 11:06

Sem sprobal prejsnjo verzijo, pa mi je bilo malo prevec eksoticno... Zvok pa - kaj pa vem - bolj kot efekt... Ce si sprobal to verzijo in dobro dela - go for it...

Doslej najboljse kar sem dalj casa uporabljal je UAD Precision limiter in precision EQ - tudi v kombinaciji delata super.

Mislim, da je treba pri multiband kompresiji res dobro vedet kaj delas, sicer samo spremenis karakter posnetka, ni pa nujno, da je boljse, bolj dinamicno, itd. Vsaj UADjev multiband kompresor me ni pretirano navdusil, ko sem ga testiral... pa Wavesovi tudi ne... Tudi sami preseti so ponavadi naredili sranje iz miksa ali pa mu totalno spremenili karakter - kar je vcasih zazeleno...

#13 crneha

crneha

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 59 prispevkov

Objavljeno 31 julij 2006 - 08:51

vsi vi ki omenjate UAD pa kaj imaste kartico da vam stvar dela?

#14 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1 280 prispevkov

Objavljeno 31 julij 2006 - 09:11

eetaq wink.gif

LP

#15 minimalB

minimalB

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 764 prispevkov
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 31 julij 2006 - 10:49

QUOTE (crneha)
vsi vi ki omenjate UAD pa kaj imaste kartico da vam stvar dela?

Se en pirat biggrin.gif

Ne sam kartico, se plugine si dodatno kupimo smile.gif

Lp,

b.

#16 crneha

crneha

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 59 prispevkov

Objavljeno 31 julij 2006 - 11:24

ma me je zanimalo če ste dali toko denarja za to,zato sprašujem.

#17 soundtrap

soundtrap

Anchko

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 224 prispevkov
  • Interests:Music producer, Musician, synth lover, sound programmer, Mixing engineer, humorist :)

Objavljeno 31 julij 2006 - 01:07

Jaz sem celo kupil ableton live, cubase in fl6 ter cigla pluginov.

Če ne pa sem cel holywood stankal dol smile.gif
Sometimes a mistakes makes a best piece of music.

#18 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov

Objavljeno 09 marec 2007 - 04:27

Multiband kompresija mi nikoli ni bila prevec vsec, sploh ne kot glavno orodje za dvigovanje glasnosti (in jasnosti) pri masteringu. Potem pa danes naletim na tale thread na gearslutz:

http://www.gearslutz...ad.php?t=113084

Ocitno je bila moja intuicija na mestu. Kak problematicen frekvencni pas tu in tam, v glavnem pa se ga mastering profici izogibajo. Ocitno sta dober EQ in kompresor / limiter se zmeraj najbolj zanesljiva kombinacija orodij...

#19 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 09 marec 2007 - 06:16

kmalu bo deset let kar dokaj redno spremljam različne forume in delo različnih mix in mastering inženirjev.

se opravičujem ampak so večinoma sami bluzatorji; enkrat reče tak drugič čisto - popolnoma drugač, kar je pa najhuje, da v tistem trenutku ko nekaj zatrjuje obenem zavrača drug pristop, katerega pa predlaga čez nekaj let.

pa to so ljudje ki so po 20-30 let v samem vrhu tega biznisa in še se niso odločili kar je prav in kaj ne. Zakaj?

spreminjajo se trendi v glasbi in predvsem zato ker ne obstaja prav in narobe, obstaja vsem nam znano pravilo: kar se sliši dobro, je enostavno dobro.
če se ti z določeno aparaturo (plug ali hardware-čist vseeno) nekaj ne sliši dobro ali ne najdeš nastavitve jo sigurno uporabljaš narobe.
ni problem v vseh teh čudovitih pripomočkih, ampak v ljudeh.

#20 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov

Objavljeno 09 marec 2007 - 07:16

Ja, ampak vsaka obrt ima svoje zakonitosti... In ce vodilni mastering inzenirji vecinoma ne uporabljajo multiband kompresije, temvec zgolj obcasno za kaksno korigiranje, potem je to nek pristop, ki je vreden upostevanja...
Najbrz je vsakdo malo bluzatorja, ampak mnenje vrhunskih mastering inzenirjev pa ze nekaj steje. Od koga pa se naj potem sploh ucimo? Od zacetnikov, ki na vsak master poknejo Finalizer ce imajo denar ali pa skrekan Waves LinMB?
Nic ni narobe z multiband kompresijo - samo ni nekaj, kar bi ravno vsak dan ali vecinoma poknil na master... Po mojem mnenju in po mnenju marsikoga, ki je naredil se kaj vec na audio podrocju.. Zagotovo pa ima svoje mesto v arzenalu orodij...

#21 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 09 marec 2007 - 07:20

že že, vse lepo in prav, samo potem naj se te zgodbe drži več kot vsaj 5 let, ker če bom šel iskat od enega priznanega mastering ing.-a vse poste. bom kaj hitro ugotovil da sam sebe laže oz. se premišlja sproti.
verjemi sem se že naigral s tem in dobil v glavo samo zmedo.
enkrat reče tak drugič onak...
...a sam že zdavnaj vem da recepta ni.

#22 E.B. King

E.B. King

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 519 prispevkov
  • Interests:muzika tako ali drugace + standardne cloveske zelje in goni

Objavljeno 09 marec 2007 - 07:34

zakaj sploh dajat denar za mastering, ko imamo Beetmaker!

laugh.gif
Ebay the baby, get more equipment.

#23 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov

Objavljeno 10 marec 2007 - 11:48

Nice one E.B.King...

NLP - sem opazil, da imajo vcasih razlicna mnenja, receptov ni, zakonitosti pa so. Nekaj res "pravih" je bolj ali manj konsistentnih. Vsakdo pa seveda raste in nadgrajuje mnenja in jih cez cas lahko tudi spremeni. Zato me pri dolocenih receh v glavnem zanimajo aktualna ali pred kratkim izrecena mnenja preverjenih proficev - recimo mnenja ljudi, kot so Bob Katz, Dave Collins, Chris Athens (in stevilni drugi manj slavni a s konkretno diskografijo), ki se vsi kar redno smukajo po Gearslutz...
Point je bil bolj potrditev mojega obcutka, da je multiband bolj korekcijsko orodje in da je prej skodljivo kot koristno, ce ga po celem spektru poknes na master in uporabis vse pasove za neko frekvencno razdeljeno in ciljano kompresijo. Po mojih izkusnjah samo zj...bes balans mixa, ce pa jo uporabis cisto subtilno ponavadi ni nekega blaznega ucinka in korsti, razen "pocanja". Veliko bolj se obnese kvaliteten EQ in pametna nastavitev kompresorjev + seveda tista magija, ki jo ustvari medigra vecih naprav, ki delajo ciljane naloge (pac po obcutku sestavljeni mastering chain - glede na song / album)... Med temi orodji je lahko tudi kak pas na multiband kompresorju, da recimo malo umiris kaksno nadlezno frekvenco, lahko funkcionira tudi kot malo bolj sofisticiran deeser, itd. A zaenkrat ga nisem uporabljal niti za te namene, mooce zgolj enkrat za nek nadlezen bas.
V glavnem ni neko kljucno mastering orodje. To je bila moja intuicija in na gearslutz sem pac slucajno videl aktualen thread, v katerem vecina profi mastering inzenirjev trdi enako. Kar mogoce koristi komu tukaj, da se ne bo po nepotrebnem zafrkaval z multibandom in pricakoval nekaj, za kar ta zadeva ni tako primerna...

#24 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 11 marec 2007 - 12:35

Se strinjam, res pa je tudi to da je multiband comp. le en segment v mastering chainu (seveda tudi če je sploh potreben).
Tisto bistvo esenco mastering šajna pa dobi z pravo malo operacijo številnih specialnih outboardov in pravih ušes.
Chaini pa se spreminjajo glede na material in zahtevano kompleksnost...

se zavedam da včasih ko pišem poste, jih pošljem in nato spreletim- vidim šele naknadno, da se slišijo malo grobo/napadalno, a verjemi da je to zadnje kar mislim medtem ko pišem biggrin.gif
Tudi včasih res želim opomnit, da je mnogokrat kakšen "recept"/nasvet za "hardware", mix ali mastering lahko tudi trendovski ali marketinški hype s sofisticiranim planom..., sploh v današnjem času dokaj novega agresivnega profesionalnega i-net marketinga.
Če se pa najde neki večletni uveljavljen vzorec izpovedanih izkušenj top profijev, pa hudič nekaj seveda mora bit na tem. pa tudi deviacije obstajajo.

Res je tudi, da če pri zares vrhunskem masteringu uporabljajo multiband comp.je, so ti realne makine, specialno chainani outboard comp.ji... in izredno redko plugini.

v bistvu sem o masteringu prečital tako dosti, a imam vseeno občutek da vem tako malo...

#25 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov

Objavljeno 11 marec 2007 - 03:05

QUOTE (NLP)
Tisto bistvo esenco mastering šajna pa dobi z pravo malo operacijo številnih specialnih outboardov in pravih ušes.
Chaini pa se spreminjajo glede na material in zahtevano kompleksnost...
.

:smt023

Aja - btw - zanimivo, da nekateri mojstri kljub vsemu vrhunskemu outboardu niso tako izbircni, in za kaksno obcasno multiband kompresijo uporabijo tudi kak Waves LinMB in podobno...

peace

#26 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 11 marec 2007 - 06:55

... ja jih je kar nekaj zanimivih...

#27 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov

Objavljeno 11 marec 2007 - 07:27

Ampak tega se pa vseeno ne bi branil smile.gif

#28 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5 982 prispevkov

Objavljeno 11 marec 2007 - 11:26

ali pa to:

http://www.tube-tech...mp;productId=19

8)

#29 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1 173 prispevkov

Objavljeno 12 marec 2007 - 11:17

Ja, zdaj pa lahko se odpremo thread Drawmer S3 vs Tube Tech SMC 2BM vs Waves LinMB vs UAD Precision Multiband - kateri je najboljsi, hehehe...

#30 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1 280 prispevkov

Objavljeno 12 marec 2007 - 11:39

Jaz ful uporabljam Steinberg Multiband Compressor, k pride zravn Nuenda / Wavelaba, pa sm čist zadovoln. Hehe... 8)

LP

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov