Multiband Kompresija na masterju (digital)
Objavljeno 05 marec 2006 - 11:43
Objavljeno 05 marec 2006 - 02:22
Objavljeno 08 marec 2006 - 09:49
Se strinjam TC Finalizer 96k je zakon...
Drgač pa je me osebno fuul dobro dela UAD-1 Percision Limiter --> Percision Multiban zana bit pa tut ql?
Drgač je pa tut ql (na za silo) T-Racks 24 in Waves L2 (L3) ampak nesmeš pretiravat s temi rečmi 8)
Objavljeno 08 marec 2006 - 09:59
L2 je v bistvu samo limiter -> L# pa je Multiband
Domiš ga v Waves Diamond Bundle http://www.waves.com...tent.asp?id=396
P.S. V marcu je na Diamond Bundle -20% 8)
Objavljeno 27 april 2006 - 10:47
Najbrz je boljse naredit usklajen miks, uporabit nekaj bus compresorjev (posebej skompresiras posamezne grupe - bobne, sinte, kitare, base, vokale) in nato vse skupaj zgolj rahlo limitiras... works for me...
Waves ma zunaj bus kompresor od SSL !! Nisem se sprobal, a zveni zelo obetavno... pa UADjevi 1176LN, LA2A in Fairchild so vec kot odlicni za ta namen...
L3 mi nikoli ni bil vsec... vedno sem se vracal na L2. UAD Precision limiter pa je nekaj cisto drugega - priporocam.
MD3 bi mel, pa zaenkrat ni $$ :roll:
Objavljeno 27 april 2006 - 10:54
Objavljeno 27 april 2006 - 11:06
Doslej najboljse kar sem dalj casa uporabljal je UAD Precision limiter in precision EQ - tudi v kombinaciji delata super.
Mislim, da je treba pri multiband kompresiji res dobro vedet kaj delas, sicer samo spremenis karakter posnetka, ni pa nujno, da je boljse, bolj dinamicno, itd. Vsaj UADjev multiband kompresor me ni pretirano navdusil, ko sem ga testiral... pa Wavesovi tudi ne... Tudi sami preseti so ponavadi naredili sranje iz miksa ali pa mu totalno spremenili karakter - kar je vcasih zazeleno...
Objavljeno 31 julij 2006 - 10:49
Se en pirat
Ne sam kartico, se plugine si dodatno kupimo
Lp,
b.
Objavljeno 09 marec 2007 - 04:27
http://www.gearslutz...ad.php?t=113084
Ocitno je bila moja intuicija na mestu. Kak problematicen frekvencni pas tu in tam, v glavnem pa se ga mastering profici izogibajo. Ocitno sta dober EQ in kompresor / limiter se zmeraj najbolj zanesljiva kombinacija orodij...
Objavljeno 09 marec 2007 - 06:16
se opravičujem ampak so večinoma sami bluzatorji; enkrat reče tak drugič čisto - popolnoma drugač, kar je pa najhuje, da v tistem trenutku ko nekaj zatrjuje obenem zavrača drug pristop, katerega pa predlaga čez nekaj let.
pa to so ljudje ki so po 20-30 let v samem vrhu tega biznisa in še se niso odločili kar je prav in kaj ne. Zakaj?
spreminjajo se trendi v glasbi in predvsem zato ker ne obstaja prav in narobe, obstaja vsem nam znano pravilo: kar se sliši dobro, je enostavno dobro.
če se ti z določeno aparaturo (plug ali hardware-čist vseeno) nekaj ne sliši dobro ali ne najdeš nastavitve jo sigurno uporabljaš narobe.
ni problem v vseh teh čudovitih pripomočkih, ampak v ljudeh.
Objavljeno 09 marec 2007 - 07:16
Najbrz je vsakdo malo bluzatorja, ampak mnenje vrhunskih mastering inzenirjev pa ze nekaj steje. Od koga pa se naj potem sploh ucimo? Od zacetnikov, ki na vsak master poknejo Finalizer ce imajo denar ali pa skrekan Waves LinMB?
Nic ni narobe z multiband kompresijo - samo ni nekaj, kar bi ravno vsak dan ali vecinoma poknil na master... Po mojem mnenju in po mnenju marsikoga, ki je naredil se kaj vec na audio podrocju.. Zagotovo pa ima svoje mesto v arzenalu orodij...
Objavljeno 09 marec 2007 - 07:20
verjemi sem se že naigral s tem in dobil v glavo samo zmedo.
enkrat reče tak drugič onak...
...a sam že zdavnaj vem da recepta ni.
Objavljeno 10 marec 2007 - 11:48
NLP - sem opazil, da imajo vcasih razlicna mnenja, receptov ni, zakonitosti pa so. Nekaj res "pravih" je bolj ali manj konsistentnih. Vsakdo pa seveda raste in nadgrajuje mnenja in jih cez cas lahko tudi spremeni. Zato me pri dolocenih receh v glavnem zanimajo aktualna ali pred kratkim izrecena mnenja preverjenih proficev - recimo mnenja ljudi, kot so Bob Katz, Dave Collins, Chris Athens (in stevilni drugi manj slavni a s konkretno diskografijo), ki se vsi kar redno smukajo po Gearslutz...
Point je bil bolj potrditev mojega obcutka, da je multiband bolj korekcijsko orodje in da je prej skodljivo kot koristno, ce ga po celem spektru poknes na master in uporabis vse pasove za neko frekvencno razdeljeno in ciljano kompresijo. Po mojih izkusnjah samo zj...bes balans mixa, ce pa jo uporabis cisto subtilno ponavadi ni nekega blaznega ucinka in korsti, razen "pocanja". Veliko bolj se obnese kvaliteten EQ in pametna nastavitev kompresorjev + seveda tista magija, ki jo ustvari medigra vecih naprav, ki delajo ciljane naloge (pac po obcutku sestavljeni mastering chain - glede na song / album)... Med temi orodji je lahko tudi kak pas na multiband kompresorju, da recimo malo umiris kaksno nadlezno frekvenco, lahko funkcionira tudi kot malo bolj sofisticiran deeser, itd. A zaenkrat ga nisem uporabljal niti za te namene, mooce zgolj enkrat za nek nadlezen bas.
V glavnem ni neko kljucno mastering orodje. To je bila moja intuicija in na gearslutz sem pac slucajno videl aktualen thread, v katerem vecina profi mastering inzenirjev trdi enako. Kar mogoce koristi komu tukaj, da se ne bo po nepotrebnem zafrkaval z multibandom in pricakoval nekaj, za kar ta zadeva ni tako primerna...
Objavljeno 11 marec 2007 - 12:35
Tisto bistvo esenco mastering šajna pa dobi z pravo malo operacijo številnih specialnih outboardov in pravih ušes.
Chaini pa se spreminjajo glede na material in zahtevano kompleksnost...
se zavedam da včasih ko pišem poste, jih pošljem in nato spreletim- vidim šele naknadno, da se slišijo malo grobo/napadalno, a verjemi da je to zadnje kar mislim medtem ko pišem
Tudi včasih res želim opomnit, da je mnogokrat kakšen "recept"/nasvet za "hardware", mix ali mastering lahko tudi trendovski ali marketinški hype s sofisticiranim planom..., sploh v današnjem času dokaj novega agresivnega profesionalnega i-net marketinga.
Če se pa najde neki večletni uveljavljen vzorec izpovedanih izkušenj top profijev, pa hudič nekaj seveda mora bit na tem. pa tudi deviacije obstajajo.
Res je tudi, da če pri zares vrhunskem masteringu uporabljajo multiband comp.je, so ti realne makine, specialno chainani outboard comp.ji... in izredno redko plugini.
v bistvu sem o masteringu prečital tako dosti, a imam vseeno občutek da vem tako malo...
Objavljeno 11 marec 2007 - 03:05
Chaini pa se spreminjajo glede na material in zahtevano kompleksnost...
.
:smt023
Aja - btw - zanimivo, da nekateri mojstri kljub vsemu vrhunskemu outboardu niso tako izbircni, in za kaksno obcasno multiband kompresijo uporabijo tudi kak Waves LinMB in podobno...
peace
Dodaj odgovor
0 uporabnikov bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov