Kar se tiče gradnje, je tale zadeva relativno hvaležna stranka. Najprej mi je zastavila par klasičnih problemov z brumom iz napajalnika, napajalnega trafota itd. Rezultat je bil ta, da sem napajalni trafo montiral na zunanjo stran ohišja, kar sem potem opazil, da ni nobena redkost med klasičnimi dizajni na lampe. Upoštevat je treba osnovne principe za gradno (npr. kratki in oklopljeni kabli za povezave z visoko imedanco, malo treba trafote sukat preden luknje zvrtaš, da vidiš kako najmanj pobira motenj, itd.), pa se na koncu dokoplješ do preampa, ki na full-gain šumi manj, kot komercialno dostopni solid-state preampi nižjega/srednjega razreda (pri roki imam Focusrite Platinum Octopre, ki naj ne bi bil slab, ampak zdaj vidim da mogoče... ). Ampak na koncu mislim, da razen teh nekaj porodnih krčev zadeva ni bila problematična za narest in je bila hkrati super za odkrivanje tople vode - tehnik gradnje lampaških preampov, ki so stare kot lampe same, ampak jih moreš seveda osvojit skozi izkušnjo
Potem pa zvok...
S tem predojačevalcem sem na novo odkril par svojih mikrofonov, ker se mi tudi sanjalo ni, da imajo lahko toliko detajlov in globine. Zares blesti na vokalu, akustični kitari, godalih, skratka vsemu, kar nagrajuje z vsakim procentom točnosti več. Ko sem snemal vokale se mi je zdelo, da bi res lahko slišal rast vokalistove brke Akustična kitara ima zelo lepo ohranjene transiente, hkrati pa še vedno dobim vse resonance in alikvote instrumenta za poln zvok. Takisto z godali. Na bobnih ga žal še nisem preizkusil, sklepam pa, da bi se dobro obnesel za kakšno bolj mellow varianto, za trše zadeve pa bi šel iskat nekaj v stilu SSLa/APIja, nekaj kar proizvede več lihih harmonikov za tisti klasičen "snap!".
Potem pa še DI vhod. Mogoče na začetku mišljen kot neka klasična pritiklina, ki pač more bit tam, pa tudi če je sama sebi namen. No, izkazalo se je, da je vse prej kot to. Ker je vezan direktno v lampo, ima zelo podobno impedanco kot vhodi neštetih klasičnih lampaških ojačevalcev. Ker je ta precej višja od praktično česar koli razen aktivnih DIjev na osnovi FETa, omogoča zares optimalen zajem kompletnega spektra instrumenta. Ko sem prvič snemal akustično kitaro na DI nisem mogel verjet, da lahko iz enega usranega Ibaneza za par 100€ dobiš tak zvok in to brez mikrofona! Izkušnja, ki me je ravno tako nasmejala, je bila tudi direkto primerjanje na bas kitari tega DIja, Radialovega pasivca in instrument inputa nekega DIY Neve klona, z original trafoti, skratka orenk zadeve. No, ta hudič gre NIZKO! Oba prej našteta vhoda sta super in dajeta odlične in uporabe rezultate, ampak tale lampaš gre enostavno še pol oktave nižje in res se mi je kar smejalo, ko ti tisti čisti subi okoli 25-30Hz na petstrunskem basu lepo zatresejo vamp
In še slikce:
Prispevek uredil/a: Ziga, 23 december 2013 - 10:27 .