Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Glede "mix-a in masteringa"

11 odgovorov v tej temi

#1 beatmakerr

beatmakerr

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 667 prispevkov

Objavljeno 18 december 2011 - 01:45

Yoooo !

Že moje PA username pove da je moje podrocje predvsem beatmaking, sicer upam da ne bo ostalo samo pri tem in da bom bolj podrobno lahko spoznal se vse kar se tice mix in masteringa ( SAE ) !!! Ok da ne dramatiziram spet prevec :-D

Uglavnem kot je videti nimam nekega posebnega znanja o mixu in masteringu, vendar je sigurno dobro da ko nekdo ki bi beat vzel in ga poslusa, da ta beat zveni kokr tok dobr da posname na njega matrico in potem to ljudje ki se na to spoznajo porihtajo v nulo, da to zveni tako kot mora :-)

Jst sicer delam tko in morm rect da na koncu beati le ne zvenijo tok slabo !
Vendar me vseeno zanima mnenje mojstrov !

Evo : Jst delam bobne v reasonu in ostalo v cubasu ! Naprej nardim rewire vrzem na celotno zadevo ozone 4 basic mastering suite, izklopm mastering v reasonu , potem pa na vsak instrument posebi se vrzem gor ozone 4 presete za piano ali kitaro in stimam tolk casa da zveni instrument solidno ( vsaj pomoje :-) itd... Nastimam se reverbe, eq-ju pustim pri vseh instrumentih ce so take kot so jih ne izklapljam in potem z vsem tem kar sm omenil dam export in beat je "prpravljen"

Zdej pa mene zelo zanima glede nato da tud nimam ustreznega znanja da bi se igral z kompresorji, eq-ji itd...
Če je to kar delam sploh ql al cist mim usekan hehe ;-)

Moj namen je ubistvu da je podlaga vsaj tok na limitirana al kako bi temu rekel, da je poslusalcu ql za poslusat In da ma vsaj kokr tok buta ;-) ! Konc koncev k bo posnel komad mu bom jst poslal tracke in se bodo ze majstri s tem ukvarjal :-D

Za primer : na tak nacin, ki sem ga opisal je bil narjen tale remix AdELA - We Are Superstars/Limos (Remix) pa ce bo kdo preveru kvaliteto kliknte 1080p !

Vrjamm da se je marsikdo nasmeju ob mojem nacinu "mixanja oziroma masteringa" ampak vseen moram vprasat se obrukat in slisat mnenje strokovnjakov :-D

Ce se pa komu da pa ma mal vec cajta bi bil pa zelo vesel ce mi pove kaj bi lahko uporabil da bi lahko beat navil da bi se bolj pokal predvsem kako in s cim obdelat instrumente, tud ce ma kdo kksne linke al pa kej bi blo ql :-D

Pa najlepsa hvala za pomoc :-)

Lp

Prispevek uredil/a: beatmakerr, 18 december 2011 - 06:08 .

#2 Ploki

Ploki

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 988 prispevkov

Objavljeno 18 december 2011 - 11:31

Poreži vse kar ne spada notr z EQjem in filtri, uporabi NY compressior oz sidechain compression oz limiting in ga sprešaj kolikor se da... potem pa to zraven dry signala mešaj, vse skupaj feedaj v limiter.
Lahko se na koncu (pred final limiterjem) pozabavaš še z MultiBand compressorjem... Da ti basi ne požirajo vsega ostalega.

Ozone 4 je drugače Mastering Suite... smile.gif
js ga ne bi popal na vsak track ker boš mel itak vse že v štartu over-saturated in overcompressed in zgubiš punch (kar se mi zdi da se ti je zgodilo ker je kick čist shiran)

Največ perceived loudnessa ti da pa midrange, zaradi narave ušes, zato ne scoopaj preveč.

Od preveč reverba oz preveč različnih verbov pa pač rata zadeva zmazana pa garažna
Reverb lahko naštimaš da počepne kadar je veliko signala (sidechain spet al pa avtomatizacija), zato da ti medtem ko je veliko signala ne sili notr, in ti butne ven samo na tailu od zvoka. Dobiš čistejši in bolj definiran mix.
Prav tako ga lahko procesiraš z EQjem da ti ne smeti po basih, kjer rabiš v dance muzki šus in ne zmazka.

Ne vem kako se beati sicer kaj prodajajo, ampak veliko ljudi obvlada mix & beat making in tako ponudijo celo stvar...
Meni recimo dobri remixi na slo sceni:

Nasploh je glavna umetnost "loudness wars" (kar dejansko sprašuješ) kako zadevo spravit čimbližje 0dBFMS RMS brez da zgubiš attack in punch ki je naravni dinamiki prirojen... smile.gif

Drugače sovražim do konca nalimitirane komade, ker so ogabni za poslušat in utrujajo ušesa. Ampak vem da za elektronik komercjalo to ne pride v poštev.

Prispevek uredil/a: Ploki, 18 december 2011 - 11:40 .

#3 beatmakerr

beatmakerr

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 667 prispevkov

Objavljeno 18 december 2011 - 07:03

Ploki najlepsa hvala za vse to :-)

Sicer ne ustvarjam elektronske glasbe dalec od tega, sam ta remix sm naredil v elektronskem stilu glasbe ! Drugace je moje podroche rap, hip hop, rnb :-D

Zdej ce sm cist iskren nimam pojma o cem govoris ampak se pozanimu si pogledu par stvari pa da se pocas naucim kako se vsaj mal tej stvari streze :-)

Beati se slabo prodajajo, je pa res da takoj ko prodam beat gre ta denar za mix in master naslednjih dveh beatov, ceprov nevem kok so kej cene, ker bi z veseljem mel kao neko varijanto osebnrga inzinirja, tko k jih ma dost "znanih" in neznanih beatmejkrjov, je pa res da more bit gnar hehe :-D

Hvala se enkrat !

Ce ma kdo se kej cajta da pove svoje mnenje, bi blo zelo dobrodoslo !

Lp

#4 boris

boris

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 193 prispevkov

Objavljeno 19 december 2011 - 02:37

nahitro glede mixa gledenato da delava isto glasbo smile.gif ... moja produkcija je v stilu do enega leta 2002-03 ker uso to novo mtv sranje mi gre na bruhanje ko vidim da je narjen beat z 2000 vstji mastering je tako bolano narjen da mi je hudo dat kak komad bol naglas u avtu itd. torej jaz v miksu naredim tako da ima gruv in vokal prednost razni sempli klavir violine pa so za spremljavo zadaj, sner/kick rad nardim tak da ima karakter da ko poči poči ne pa da se ga čuje .. glede na zvrst glasbe ti toplo priporočam da si pobereš semple od gregorja zemljiča ker z njimi nardiš svašta smile.gif .. konkreten mix pa ti priporočam delat takrat ko je beat prodan če je nekomu tvoj beat všeč mu bo čisto useno če ni na mili stotinke nastavljen reverb na klavirju recimo pač poveš to so demoti dam jih par za poslusat in to je to smile.gif denar ki ga daš za naslednje beate mixat se ti nesplača ker raje si nevem kupiš kak program al pa gledenato da sem zasledil da si kupoval prenosnik da bi z njim hodil od studia do studia si kupiš eno dobro mobilno zvočno in daš nekomu par eurou u žep ki ima studio in si ga sposodiš da dve urce in tam nardiš mix. Ideja je recimo da prodaš beat in rečeš da naj posname vokala kjer hoče in da ti prinese posnete vokale in pol ti nardis mix usega skupaj in je v kompletu delo tvoje .. pač iz iskušenj ti povem da če ti nardiš beat drugi posname vokale tretji nardi mix in četrti nardi master zna stvar bit obupna nakoncu pa še preden se nardi komad mine par tednov lahko tudi mescev včasih pa celo ljudje ne uzamejo usega resno in se pol lovijo drug drugega. Malo sem dau preveč poudarka na tvoj post glede tistega ki si napisal da daš denar da mixa stvari nekdo drug smile.gif

moje mnenje smile.gif

p.s. ta AdELA - We Are Superstars je kar super za slisat

Prispevek uredil/a: boris, 19 december 2011 - 02:39 .

#5 beatmakerr

beatmakerr

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 667 prispevkov

Objavljeno 20 december 2011 - 06:01

Yo Boris thx za mnenje !

Mas prov se se strinjam glede tega da ce nekdo snema vokale, drug dela mix spet treji mastering se lahko zakomplicira in potem se popravlja in na novo dela ( sem dal ze to skozi ;-) ) Je pa res da mors vedt komu das za miksat ter masterizirat komad ! Nekomu ki dela rock oziroma narodno zabavno ziher ne ;-) Das ljudem, ki delajo oziroma se ukvarjajo z podobno zvrstjo kot ti ze vrsto let in vedo kako zgledajo oziroma se slisijo stvari pri rap-u, hip hopu :-)

Kar se pa mojega problema tice pa bom zaenkrat kr lepo se lotu tega tko da bom clean tracke exportiru, na koncu na vsakega izmed teh trakov vrgel gor audiotrack eq + C1 compresor in na koncu se na cel izdelek mastering basic suite od ozona 4 :-) To varianto bom zaenkrat probal pogruntat kokr se da ( hvalabogu so tukaj youtube videi o tem ) tko da bomo videli ;-) Mislim in seveda upam pa da sem na pravi poti ampak zelo pocasi hehe !

Hvala Boris za komentar glede komada ! Nam ki nimamo tok mocnega znanja o vsem tem zveni ta remix kr solidno, nekomu k pa ve kako se tem stvarem streze se pa za glavo drzi in izklopi po parih sekundah ;-)

Lp

#6 Sclabo

Sclabo

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 285 prispevkov

Objavljeno 21 december 2011 - 11:26

beatmaker:

Ko sestavljaš beat-e (ali pa karkoli drugega), je tvoje najmočnejše orodje defenitivno EQ. Že če boš naredil low in high pass vsaj na približno pravem mestu, si boš s tem zagotovil več prostora v miksu in boš lažje dosegel glasnost. Zakaj ? Ker si boš prišparal prostor v dinamiki. Pazit moraš, da se ti dve (navadno mnogo več) stvari ne gibljeta hkrati v istem frekvenčnem območju, če pa že se, naj bo to konstruktivno - s tem mislim, da se ti dve frekvenci seštejeta, če je tole tvoj namen, in ne brišeta zaradi faze. Smiselno jima prilagodi jakosti. Iz vseh soundov poreži vse kar je nesmiselnega. Če ti špila kick na 80 hz, poreži vse pod 80 hz, ne meni se za analajzerje, poslušaj in oceni. Primerjaj tako, da ugasneš in nazaj vklopiš EQ. Če se ti zdi, da nič ne manjka, je to-to.
Če daješ komu v miks "suhe" tracke, bognedaj gor nalagat kakšnih kompresorjev z raznimi pre-seti, dokler tega zares ne razumeš. S tem lahko narediš kvečjemu več škode kot koristi.

Efekte uporabljaj preko aux-a, in jim prav tako reži odvečne frekvence (vse kar ti zveni, buči,...). Izogibaj se pretiranemu efektiranju nizkofrekvenčnih zvokov, ker naredijo hitro zmedo. Drži se tega, da ti noga in snare delata direktno na sredini stereo slike.

Najprej osvoji equalizer, to ti bo v največjo pomoč. Za kompresijo in limitiranje bo še dovolj časa smile.gif

NE limitiraj vseh trackov, pusti hudiča mal dihat smile.gif

#7 minimalB

minimalB

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 764 prispevkov
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 21 december 2011 - 01:35

Bravo Sclabo, odlicen nasvet!

Lp,

b.

#8 beatmakerr

beatmakerr

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 667 prispevkov

Objavljeno 27 december 2011 - 12:07

Evo po dugem cajti ;-D

Hvala Sclabo ter MinimalB za nasvete !

Uglavnem jst sm to se mal nastudiru in prisel do nekega zacetniskega zakljucka ;-D

Ko bom beat koncal bom clean trake exportiru, ter odprl nov cubase projekt, nafilu tracke notr in na vsak instrument oziroma bobne vrgu gor reverb, delay ( ce bo kje treba ), od ozona eq ( stimal tok dolgo da bo zvenel tak kot treba ) ter waves C1 compressor ! Zanima pa me ce ma ozone 4 zraven svojega eq-ja tudi svoj compresor ( se mu kako drugace rece pri ozonu ), da potemtakem samo ozona uporabljam :-D

No in seveda ko bom zadovoljen z equaliziranimi ter skompresiranimi tracki, pa bom vrgel na vse to se basic mastering suite seveda od Ozona ;-D

Zaenkrat bom probal par beatov porihtat po tem postopku pa da vidim kaksna bo razlika med novimi ter starimi beati !

Hvala se enkrat za pomoc in obrazlozitev !

Lp

#9 Arey

Arey

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 95 prispevkov

Objavljeno 27 december 2011 - 10:53

Ne morš kr rečt "ok, od zdej naprej bom tko delov pa bo bolš". Lahko rečeš da boš probal to za določen track al neki, ni pa audio inženiring iskanje tistega "ultimativnega" recepta kako dobiti dober miks. Vsi plugini niso vedno primerni za vsak komad, ker imajo svoj karakter in svoje značilnosti. Ena stvar deluje na tem komadu, med tem ko na nekem drugem naredi zgolj štalo.
Poiskati moraš najboljšo kombinacijo nastavitev in pluginov za vsak track/komad posebej, ker "tapravega" FX chaina oz "tapravih" presetov na pluginih nihče na svetu nima.

#10 triaxis

triaxis

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 106 prispevkov

Objavljeno 27 december 2011 - 10:32

Bolj redko prebiram poste pa vseeno. Popolnoma se strinjam z Areyem. Ni ključa, ki odpira vsa vrata.
Ušesa so tista katera sodijo "boljše" ali pa "slabše", o akustiki pa je itak že veliko napisanega. Nekje sem bral, da 100-i mix katerega narediš naj bi šel iz rok. Mastering pa je itak drugi svet.

#11 beatmakerr

beatmakerr

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 667 prispevkov

Objavljeno 28 december 2011 - 11:40

Glede na to da nimam ustreznega znanja in ga se ne bom mel vsaj dokler se ne odlocim za sae ali kaj podobnega, bom zaenkrat uporabljal tisto kar sem omenil v mojem prejsnem postu ! Se pa zelo dobro zavedam da to ni to in da sem se zelo zelo dalec od dobrega mixa oziroma masteringa, ampak moj cilj je da artistu ponudim dokaj soliden oziroma vsaj kokrtok dobro zveneci beat, na katerega on posname svoje vokale, ki jih bo pa itak na koncu vred z beatom predal svojmu inzinirju za zrihtat tak ko treba :-D

Bomo videli ;-D

Bi se pa se enkrat zahvalil vsem za komentarje, ter pomoc ! Vsako mnenje je dobrodoslo pa naj bo v smislu graje ali pohvale ! Evo ze spet dramatiziram hehe :-D

Lp

#12 Arey

Arey

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 95 prispevkov

Objavljeno 30 december 2011 - 05:43

Aja, pa kot eden izmed tistih inženirjev ki pol artistom miksa stuff bi te prosil - upam da te tvoje over-compresirane, "finalizirane", "zmiksane" stvari daješ ven samo za referenco, za končni miks pa daš multitrack export, in ustrezno tudi pripraviš projekt med ustvarjanjem beata. smile.gif

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov