Razlika preamp vs. DI
Začel
dejanilly
, okt 11 2013 10:03
7 odgovorov v tej temi
Objavljeno 11 oktober 2013 - 11:56
Ne, glavni namen DI boxa je impedančna prilagoditev in (skoraj vedno) pretvorba v balasiran signal. Skoraj vsi DI-ji tudi nudijo galvansko izolacijo.
Nekateri aktivni DI-ji ojačajo signal in imajo celo potenciometer za gain, na splošno pa imajo DI-ji stikalo za vklop atenuacije in se z njimi pogosto zniža nivo signala.
Aja, še to: DI oddaja signal na "mikrofonskem" nivoju, preamp pa na linijskem. V večini primerov moraš DI peljati skozi preamp, šele potem je signal zadostne amplitude, da ga lahko posnameš.
Nekateri aktivni DI-ji ojačajo signal in imajo celo potenciometer za gain, na splošno pa imajo DI-ji stikalo za vklop atenuacije in se z njimi pogosto zniža nivo signala.
Aja, še to: DI oddaja signal na "mikrofonskem" nivoju, preamp pa na linijskem. V večini primerov moraš DI peljati skozi preamp, šele potem je signal zadostne amplitude, da ga lahko posnameš.
Objavljeno 11 oktober 2013 - 12:22
QUOTE (jetam @ 11. Oct 2013 12:56:45) <{POST_SNAPBACK}>
Ne, glavni namen DI boxa je impedančna prilagoditev in (skoraj vedno) pretvorba v balasiran signal. Skoraj vsi DI-ji tudi nudijo galvansko izolacijo.
se pravi je high Z input na preampu v bistvu vgrajen DI (box) ?
Objavljeno 11 oktober 2013 - 12:44
QUOTE (dejanilly @ 11. Oct 2013 13:22:05) <{POST_SNAPBACK}>
se pravi je high Z input na preampu v bistvu vgrajen DI (box) ?
Ja, v bistvu DI pomeni "direct inject" in izvira iz časa lampaških predojačevalcev/mešalk, ko so instrument priključili direktno v visokoimpedančni vhodni del predojačevalca, brez da bi šel skozi vhodni transformator z bistveno nižjo vhodno impedanco.
Edina razlika med Hi-Z vhodom in ločenim DI-jem je ta, da Hi-Z vhod na preampu ponavadi ne nudi galvanske izolacije.
Objavljeno 11 oktober 2013 - 01:11
Ne, načeloma le preamp ojačuje. DI zniža signal za okrog 5-10x in ga impedančno prilagodi glede na vir in breme ( reciva kitaro-mic vhod). Tipični pasivni magneti imajo res približno 100mV izhoda, aktivni ali piezo z bufferjem pa do 1V.
Obstajajo tudi DI-ji, ki dajo ven linijski signal, tak primer je REDDI DI. Ojača relativno veliko, res približno 20dB. Tako je zato, ker ima linija pri 0dBu 0,775V, pasivni bas pa 1/7 tega signala, sinti skoraj linijskega. Malo več ojačanja je zato, ker so želeli še nekaj določenega harmonskega popačenja, zato je potenciometer na izhodu... Obstajajo tudi drugi, ki ojačajo, vendar večina ne.
Takšna vprašanja so pogosta, zdi se mi bolj pomembno, da ima DI vsaj 1M vhodne impedance, kar pri pasivnem ni mogoče. Tudi če je transformator Jensen ali nek X je impedanca okrog 100k, kar je bistveno premalo in to obremeni pick-up, če je pasivni, piezo brez bufferja še bolj. Odgovor na ta problem je aktivni DI, po možnosti s trafotom, če rabiš za piezo brez bufferja je dobro, da ima na vhodu impedanco 10M. To se sliši, naredil sem kar nekaj testov z mojim aktivnim s trafotom in raznimi pasivnimi Radiali, ipd. Pogosto ni razlik, včasih so pa zelo velike, v prid aktivcu.
p.s.: so me prehiteli, ker sem pozabil oddat. mal več informacij ni odveč.
Obstajajo tudi DI-ji, ki dajo ven linijski signal, tak primer je REDDI DI. Ojača relativno veliko, res približno 20dB. Tako je zato, ker ima linija pri 0dBu 0,775V, pasivni bas pa 1/7 tega signala, sinti skoraj linijskega. Malo več ojačanja je zato, ker so želeli še nekaj določenega harmonskega popačenja, zato je potenciometer na izhodu... Obstajajo tudi drugi, ki ojačajo, vendar večina ne.
Takšna vprašanja so pogosta, zdi se mi bolj pomembno, da ima DI vsaj 1M vhodne impedance, kar pri pasivnem ni mogoče. Tudi če je transformator Jensen ali nek X je impedanca okrog 100k, kar je bistveno premalo in to obremeni pick-up, če je pasivni, piezo brez bufferja še bolj. Odgovor na ta problem je aktivni DI, po možnosti s trafotom, če rabiš za piezo brez bufferja je dobro, da ima na vhodu impedanco 10M. To se sliši, naredil sem kar nekaj testov z mojim aktivnim s trafotom in raznimi pasivnimi Radiali, ipd. Pogosto ni razlik, včasih so pa zelo velike, v prid aktivcu.
p.s.: so me prehiteli, ker sem pozabil oddat. mal več informacij ni odveč.
Prispevek uredil/a: Tuub, 11 oktober 2013 - 01:13 .
Objavljeno 16 oktober 2013 - 10:22
QUOTE (jetam @ 11. Oct 2013 11:44:12) <{POST_SNAPBACK}>
Ja, v bistvu DI pomeni "direct inject" in izvira iz časa lampaških predojačevalcev/mešalk, ko so instrument priključili direktno v visokoimpedančni vhodni del predojačevalca, brez da bi šel skozi vhodni transformator z bistveno nižjo vhodno impedanco.
Edina razlika med Hi-Z vhodom in ločenim DI-jem je ta, da Hi-Z vhod na preampu ponavadi ne nudi galvanske izolacije.
Najbrž še bolj pomembna razlika med Hi-Z in DI vhodom je večinoma večja vhodna impedanca na Hi-Z vhodu, kar se pogosto zelo pozna na zvoku. Mnogi aktivni DI-ji danes nimajo audio trafota in s tem galvanske ločitve, primer je Radial J48. "Trafo" je le v napajalniku za ločitev phantom 48V, torej nima galvanske ločitve signala, kar bi pričakoval. Razni pasivni z Jen$$$en trafoti (Radial JDI je primer) pa za večino primerov nimajo niti približno dovolj visoke impedance. Za lep denar torej nimaš galvanske ločitve in impedančne prilagoditve. Little Labs Redeye 3D je edini za katerega vem, da ima DI tako kot mora biti, zraven pa še ločen reamp. Kakšna malo bolj butična sigurno dela kaj podobnega, obstaja tudi par shem...
Prispevek uredil/a: Tuub, 16 oktober 2013 - 06:01 .
Objavljeno 17 oktober 2013 - 01:45
QUOTE (Tuub @ 16. Oct 2013 11:22:43) <{POST_SNAPBACK}>
Najbrž še bolj pomembna razlika med Hi-Z in DI vhodom je večinoma večja vhodna impedanca na Hi-Z vhodu, kar se pogosto zelo pozna na zvoku. Aktivni DI-ji pogosto nimajo audio trafota in s tem galvanske ločitve, primer je Radial J48. "Trafo" je le v napajalniku za ločitev phantom 48V, kar signalu ne da galvanske ločitve, le malo manj motenj pride notri.
Ma za moje pojme gre za isto stvar, če govorimo o vhodu. Če gledaš DI kot dejanski "direct injectection input", je impedanca ponavadi okoli 1 MOhm, kar mislim, da velja tudi za veliko večino "Hi-Z" vhodov oz. definitivno gre za visoko impedanco, kar Hi-Z tudi pomeni.
Je pa res, da ima precej DI boxov oz. praktično vsi pasivni bistveno nižjo impedanco, tako da če smatraš "DI" za "DI box", bi lahko rekli, da je to res.
Ja, določeni DI boxi so narejeni na ta način, vseeno pa za razliko od velike večine Hi-Z / DI vhodov na predojačevalcih omogočajo tak ali drugačen odklop zemlje.
Objavljeno 17 oktober 2013 - 09:00
Aktivni DI na silicijeve tranzistorje ima 1Mohm vhodne impedance, vendar to za nekatere zadeve ni dovolj, tam se uporabi FET tranzistor, ki ima impedanco 10Mohm. Pri lampaških impedanco določa upor na mrežici, ki je lahko 470Kohm, 1Mohm, tudi več. Torej zelo drugače kot tistih 100Kohm pri pasivnih. Ocene so približne, vendar ne odstopajo veliko. Razliko med Hi-Z vhodom in DI-jem vidim bolj v tem, da ima dober DI aktivno vezje, trafo, in s tem galvansko ločitev (seveda tudi pasivni). Ground lift skoraj ni potreben. Pri aktivnem brez trafota ground lift po mojih izkušnjah ni tako efektiven, pogosto se ne moreš znebit motenj.. Impedanca Hi-Z vhoda na preampu je danes večinoma 10Mohm, vsaj v dobrih napravah.
Fajn, da se o tem debatira, ker folk drago plačuje DI-je, ki jim slabo služijo. Očitno Jensen trafote toliko promovirajo, da ljudje ne odprejo datasheeta konkurenčnih firm ali vprašajo in to drago plačujejo, poleg tega specifikacije večinoma malo povedo o zvoku. Tukaj sva vsaj dva poskusila 5 ali več različnih trafotov v takšnih in drugačnih DI-jih, tako da se ve kakšen zvok imajo, kako je z motnjami, itn.
Fajn, da se o tem debatira, ker folk drago plačuje DI-je, ki jim slabo služijo. Očitno Jensen trafote toliko promovirajo, da ljudje ne odprejo datasheeta konkurenčnih firm ali vprašajo in to drago plačujejo, poleg tega specifikacije večinoma malo povedo o zvoku. Tukaj sva vsaj dva poskusila 5 ali več različnih trafotov v takšnih in drugačnih DI-jih, tako da se ve kakšen zvok imajo, kako je z motnjami, itn.
Prispevek uredil/a: Tuub, 17 oktober 2013 - 09:08 .
Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov