ozvočenje velikega orkestra
Objavljeno 12 julij 2010 - 09:01
zadeve dodatno pojačat. Letos sem imel možnost delati na treh rezličnih setih,
zmeraj je šlo za simf.orkester in moram povedat oz. napisat da je razočarje veliko,
z izjemo Goriške ekipe, recimo, za odprtje festivala v Lj, eh, raje ne bi izgubljal besed.
Odpiram to temo z upanjem da se bo nabralo kaj idej pa da se zadeva počasi kam premakne,
če kaj prebirajo ta forum dotični. Ti, ja, ti, kaj si pa naredu!!!!
Recimo, profi orkester, tudi če igra na odprtem, ne potrebuje monitoringa, kar zadevo najbrž
zelooo olajša.
Long live good arts!
Objavljeno 12 julij 2010 - 10:11
Jaz sem se že kar sprijaznil s tem, da je na približno vsaki peti morda celo deseti lokaciji ekipa, ki ve, kaj dela.
Letos sem bil kar aktiven v live in sem doživel od tega, da mi nekdo ni pustil uključiti phantoma na paru kondenzatorcev, pa do 40 let stare mešalke z zrjavelimi faderji. Verjetno najpogostejša stvar, ki sem jo slišal je bila: Ne tikat, to je nastavil nekdo, ki se spozna.
Ko sem sodeloval pri manjših zadevah, je bilo marsikdaj najbolje, da sem prosil človeka, ki naj bi mi pomagal, naj me pusti pri miru in sem delal sam. Seveda to pri velikih koncertih, kot so ti z orkestri ponavadi ni mogoče, čeprav sem enkrat tudi orkester ozvočil sam, ker je lokalni tonc izginil (je pa bila dvorana).
Glede monitoringa... dostikrat res ni potrebno, če pa orkester spremlja nek band ali pa gre za zelo velik oder, pa je kdaj tudi potrebno.
Objavljeno 13 julij 2010 - 09:18
Jaz sem se že kar sprijaznil s tem, da je na približno vsaki peti morda celo deseti lokaciji ekipa, ki ve, kaj dela.
Letos sem bil kar aktiven v live in sem doživel od tega, da mi nekdo ni pustil uključiti phantoma na paru kondenzatorcev, pa do 40 let stare mešalke z zrjavelimi faderji. Verjetno najpogostejša stvar, ki sem jo slišal je bila: Ne tikat, to je nastavil nekdo, ki se spozna.
Ko sem sodeloval pri manjših zadevah, je bilo marsikdaj najbolje, da sem prosil človeka, ki naj bi mi pomagal, naj me pusti pri miru in sem delal sam. Seveda to pri velikih koncertih, kot so ti z orkestri ponavadi ni mogoče, čeprav sem enkrat tudi orkester ozvočil sam, ker je lokalni tonc izginil (je pa bila dvorana).
Glede monitoringa... dostikrat res ni potrebno, če pa orkester spremlja nek band ali pa gre za zelo velik oder, pa je kdaj tudi potrebno.
Zato pa obstajajo Riderji in konverzacije tehnike pred koncertom (pa ne 5 min pred tonsko) ampak kak teden prej...če ne pa odpoved koncerta...če ne gre zlepa pa zgrda !!!!
Alan Vranič - Mikro
051-386-161
Objavljeno 13 julij 2010 - 01:44
niso primerne za amplificiran orkester. Kar seveda ne more biti res.
Pa pazi: sto članov okestra + zbor, mi pa eno uro vaje popoldan pred koncertom.
V tem primeru, ker Križanke niso čisto open air, bi s pomočjo Hassa",
torej 10x ojačanje moči zvoka bilo dovolj. Samo kaj ko je imel vsak pult godal svoj mikrofon,
zadaj pa tema oziroma en! MD421 po komletu štirih timpanov.(bila sta dva seta).
Ne razumem, očitno to nikogar ne zanima niti na RTV al kaj??
Orkester brez dobrega posnetka danes ni konkurenčen,
ampak nočem da gre na koncu 40 let "trdega dela v nič.
A ne obstojajo neki normativi, kako se prostor stestiragledam takole poleti po TV Dunajčane pa
Berilnčane, zakaj jih ne odpeljejo kam tja na delovno ekskurzijo pa naj si
pogledajo kako se tem rečem streže. Kaj na SAE je v programu kaj v tem smislu?
Rajder je, ampak na fejderju
Prispevek uredil/a: embe, 13 julij 2010 - 09:27 .
Objavljeno 13 julij 2010 - 10:43
itak da je štala če ima vsak pult mikrofon
meni je vedno najbolje izpadlo če sem orkester naredil od 4-8 max mikrofonov
manj mikrofonije, boljši posnetki, boljša slika v live, lažje življenje
lp, aleš
AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.
Objavljeno 14 julij 2010 - 01:45
V idealnem svetu že...
Če je možno poskrbim za riderje, nažalost pa delam zelo redko na takšnih stvareh, ker sem pač še mlad in neuveljavljen, večinoma izvem v zadnjem trenutku ali pa sem pri stvareh, kjer je pač potrebno uporabit kar je, ker razni kulturni domovi ipd. ne bodo najeli tehnike. Ampak prav zaradi tega sem pridobil dosti izkušenj in to mi je bilo trenutno najbolj pomembno. Za naprej bomo pa videli, koliko se bom pustil. Če pa kdo zdaj, poleti, rabi kakšno pomoč na Goriškem, in je pripravljen dat kak € pa naj mi piše:P
Objavljeno 14 julij 2010 - 10:47
Objavljeno 14 julij 2010 - 10:33
Ob zasedbi štrajha 87654, kar je nekje en standard, to pomeni: 30mikrofonov x veter= kr neki"
Odjemniki ali pa vsaj mikro sistemi na štrajhu dandanes so "super"!
Vprašanje je kaj naredit s "plehbando????
Objavljeno 15 julij 2010 - 08:30
Kar se mi zdi nuja je bobnar, sploh tale naš ko ima nežne rokice, pa celotna zadnja vrsta z ropotali. Drugače pa tu in tam po sekcijah po enega ali dva, precej odvisno od prostora. Včasih čim manj komplicirat ker pride na koncu dejansko boljše ven, a takih primerov je malo....
lp
Objavljeno 07 februar 2013 - 11:26
Imam zelo slabe izkušnje z ozvočevalci naših orkestrov (simfonični, pihalni, godalni itn.). Na prireditvah običajno postavijo 5 mikrofonov za najglasnejša tolkala, medtem, ko drugje s preveč usmerjenimi mikrofoni ojačajo (oz. tudi snemajo) predvsem posamezni inštrument, namesto sekcije.
Zanima me, če ima kdo kako uporabno izkušnjo z ozvočevanjem orkestra z maks. 4 mikrofoni. Katera oprema, kakšen je gain?
Objavljeno 09 februar 2013 - 05:23
Imam zelo slabe izkušnje z ozvočevalci naših orkestrov (simfonični, pihalni, godalni itn.). Na prireditvah običajno postavijo 5 mikrofonov za najglasnejša tolkala, medtem, ko drugje s preveč usmerjenimi mikrofoni ojačajo (oz. tudi snemajo) predvsem posamezni inštrument, namesto sekcije.
Zanima me, če ima kdo kako uporabno izkušnjo z ozvočevanjem orkestra z maks. 4 mikrofoni. Katera oprema, kakšen je gain?
Jaz že leta snemam in ozvočujem ravno orkestralne zasedbe, simfonične, komorne, ter pihalne orkestre. Najboljše izpade z čim manj mikrofoni. Sam naredim osnovo zvoka na sredini v tehniki decca tree, na strani po potrebi po en kondenzatorc v omni, tomi da 95 % zvočno sliko, potem dam v centru orkestra en par ponavadi v omni ORTF postavitev, potem odvisno od zvrsti, dodam spot mikrofon na tube, kako bass git, kik, čist odvisno od zasedbe, skratka več kot 12 kanalov vključno z spikerji, govorci in front solisti še nisem delal.
namig, za uravnotežen zvok postavim mikrofone zelo visoko - imam 3m stojala, za osnovo decca tree in ortf
zmrazi pa me ko vidim tu in tam kak orkester ozvočen z dinamičnimi mikrofoni - kake bete, jao jao, še vedno je veliko takih korenjakov nažalost.
od opreme uporabljam zoom snemalnik, ali roland ovo kartico, mikrofoni pa 90 % rode, velikomembrance, male kondenzatorje, zamenljive glave.
glede gaina - hehe, je takšen oz primeren inputu orkestra, se je že zgodil da so hotli čudeže pa sem jih malo na realna tla postavil z kratkim predavanjem fizike mikrofonije in predvsem kako igrati oz kolk igrati.
lp, aleš
aja še ozvočitev oz snemanje na 4 mikrofone - tud to sem že orkester fantastično posnel in ozvočil - spredaj AB tehnika v sredi pa ORTF, pa seveda pazit na simetrijo orkestra
lp
Objavljeno 28 junij 2014 - 01:17
Smo tamburaška skupina in na marsikaterem nastopu imamo probleme z ozvočenjem. Tako smo prišli na idejo, da kupimo lastne mikrofone, ki bodo pritrjeni na inštrumente, in eno digitalno mizo, katero bi potem priklopili na glavno mešalno mizo ozvočevalca. Po dveg kanalih bi poslal zmešan signal in po enem kanalu še signal za monitorje.
Moram kaj posebej pazit, da ne bi prišlo do kakšnih problemov?
Je vključeno phantom napajanje na drugi mešalki lahko škodljivo za prvo?
Seveda bom pa vesel tudi kakšnega drugega nasveta.
Objavljeno 28 junij 2014 - 01:44
Ostalo ne bi smelo biti nič problematično.
Objavljeno 28 junij 2014 - 02:07
Ostalo ne bi smelo biti nič problematično.
Torej je samo phantom problem. Obstaja kakšen vmesnik, ki bi ga dal med obe mizi, za vsak slučaj, če se slučajno vključi phantom na drugi mizi, da mi ne skuri prve mize?
Objavljeno 28 junij 2014 - 06:29
Če je izhod balansiran in so kabli v redu, načeloma ni problema s phantomom.
Mene bolj skrbi, kako boste naredili dober miks.
Objavljeno 28 junij 2014 - 08:41
lp, aleš
Objavljeno 29 junij 2014 - 10:14
Mene bolj skrbi, kako boste naredili dober miks.
Načeloma imamo v mislih, da bi v osnovi imeli stvari prednastavljene (shranjene v mešalki) in potem bi imeli s seboj še enega, ki bi z iPadom sedel med publiko in popravil manjša odstopanja.
Je pa tudi opcija, da bi imeli samo svoje mikrofone, ampak mislim, da bi ozvočevalec imel kar dosti dela z nastavljanjem vseh 12 mikrofonov, katere uporabljamo.
Objavljeno 29 junij 2014 - 03:24
Je pa tudi opcija, da bi imeli samo svoje mikrofone, ampak mislim, da bi ozvočevalec imel kar dosti dela z nastavljanjem vseh 12 mikrofonov, katere uporabljamo.
Brez zamere, ampak da imate s seboj še "enega", ki bo z ipadom miksal.. Kaj bolj butastega ne morete narediti.
Raje dobite nekoga, ki resnično zna miksat, ki ve kaj počne, ter kupite si svoje mikrofone. Tako bo ista oseba lahko
miksala na ozvočenje, ki bo postavljeno.. namesto mešalke+ IPAD investirajte raje v vrhunske mkrofone. Če resnično
strmite za dobrim zvokom in kvaliteto, priporočam kakšnega DPA 4099.. Pa če ima ozvočevalec kar dosti dela z 12-imi mikrofoni,
ne vem kako dela potem, ko ima 40 kanalno mizo polno zasedeno.
Kar se pa tiče prednastavljene mešalne mize. Verjetno nikoli ne boste igrali na istem odru, ko bo isto ozvočenje, enaka postavitev, točno na istem metu monitorji, točno enako število ljudi ipd.. Miksa se vedno znova.. Včasih manj včasih več..
To je ena in edina pravilna rešitev, pač z mojga vidika razmišljanja..
Objavljeno 30 junij 2014 - 01:51
Začnite pa pisati rajderje za koncerte, bo bolj pomagalo, sestavite vaše zahteve glede opreme in bo veliko problemov rešenih.
Lp, Aleš
Objavljeno 30 junij 2014 - 03:55
Začnite pa pisati rajderje za koncerte, bo bolj pomagalo, sestavite vaše zahteve glede opreme in bo veliko problemov rešenih.
Lp, Aleš
Torej dobri mikrofoni bodo najboljša rešitev. Kaj pravite na Audio Technica pro 35 mikrofone?
Objavljeno 30 junij 2014 - 08:06
zelo dober mikrofonček, vendar potuhtajte kako in kje se ga bo namestilo na inštrument, počekirajte tudi sennheiserje in AKG-je! Vsi ti mikrofoni so odlični in cenovno dostopni. Lahko pa si kupite nosilce od recimo DPA in gor kak drug mikrofonček namontirate, vse se da. recimo nekaj v tem stilu, lahko z katerim drugim kvalitetnejšim mikrofonom: http://www.thomann.d...olin_bundle.htm (jaz imam nekaj takega in ni tako slabo, vredu dela za live)
lp, Aleš
AJA pa še ena rešitev, investirajte v svojega tonca, ta naj ima dobro opremo, mikrofone prilagojene vašim potrebam, seveda vse to on investira, vi pa ga v zameno za kvaliteto ki jo iščete vedno kličete na špil kot vašega tonca in mu date stalni posel. dovolj je da ima mikseto in svoje mikrofone, pa se bo on priklopil na ponujeno ozvočenje. Še boljše pa če ima svoje kvalitetno ozvočenje in imate vedno konstanten zvok.
tretja opcija vgradnja kvalitetnih pickup-ov tudi ne bo potem veliko problemov, enostavno za porihtat. zvok bo sprejemljiv.
lp, aleš
Prispevek uredil/a: jodldajs, 30 junij 2014 - 08:12 .
Objavljeno 01 julij 2014 - 08:08
Skoda je komplicirat z mizami ipadi in dodatnimi tonci.
Predlagam da si sestavite raider, imate svojega tonca in kar je najbolj pomembno da se bend-orkester zna poslusat med seboj.
1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov