Torej trenutno imam naslednjo zadevo za posnet:
cca 10 ljudskih pevcev, ki pojejo naenkrat
Imam navoljo Tascam HD P2 stereo snemalnik in mikrofona:
2 x AKG C214
Gre se nam, da bi bilo posneto čimbolj realno (tako da ima človek občutek, da se poje v nekem prostoru kot so peli včasih), studijska varianta kot smo snemali za prejšni CD se nam je zdela preveč umetna.
Včeraj sem poizkusil tako da sem imel mikrofona narazen cca 15cm, pod kotom 90 in pevci okoli mikrofonov. Običajno dam palčke (mikrofone) v črko V in znotraj zajamem pevce, tako sem naredil tudi s temi mikrofoni in opazil, da je najboljši rezultat, če smo malo bolj nagužvani okoli mikrofonov, ker se malenkosten odmik od mikrofona zelo pozna.
Vglavnem, pri tem posnetku je luknja na sredini, slišijo se pevci na levi in desni, na sredi pa malo manj. Prav tako je bil signal z mikrofona ko sem ga priklopil na snemalnik zelo visok, tako da sem občutljivost snemalnika zmanjšal. Zanima me, če bi bilo bolje, če bi na mikrofonu nastavil -20dB in na snemalniku dal standardno občutljivost?
V istem šusu sem testno snemal z dvema SE4 (palčke) na Tascam DR-40. Zvočna slika je bila boljša, samo malo bolj tenko je vse skupaj zvenelo.
Ali bi bilo bolje, če bi bila mikrofona C214 postavljena kot spaced pair (samo narazen, nič zamaknjena, pevci pa nagužvani naravnost?
Kakšne imate izkušnje s tascam snemalniki? Je vzvok preveč agresiven, mrtev, v primerjavi s kakšnim RME in podobnimi zadevami....
Vidiem, da sem pozabil še za instrumentaliste. Isto sem snemal s C214 in enaka pozicija kot prej s pevci - pac instrumentalisti (4-je) okoli dveh mikrofonov in se dejansko sliši špilanje levo in desno, sredinskega dela kar manjka
Hvala za vaše mnenje, ideje in predloge.
Have a nice Day
Matt