Mike Vale Studio - NLP design
Objavljeno 02 november 2008 - 10:50
Človek nekaj dobro namerno napiše, v tem primeru sem to bil včeraj jaz in potem nardite boom iz tega, brez kakršnekoli podlage...
Objavljeno 02 november 2008 - 12:10

Tud sam menim da izbira lepila ne igra popolnoma nobene vloge tukaj...nekatera so pač 80% kavčuka druga pa 40%..vse ostalo je umetna masa.Nekateri pa pač prav v tem vidijo neke prednosti, ki lahko pripomorejo pri celotnem projektu.
Prav tako sendvič sistem...sam menim da se pri križanju gips plate...(ena vodoravno ena navpično) dosežt isti rezultat...če pač ne..so odstopanja minimalna.Spet drugi zagovarjajo da temu ni tako.
Videl sem studije (Gregor Zemljic,Umek),ki so narejeni čisto preprosto(gips,tervol difuzorji..nekje še celo pene)...in pol ceneje kot marsikateri drugi...pa vseeno deluje akustika tako kot more.
To so dejstva....prostor lahko dejansko zgradiš v par tisoč evrih pa so meritve identične tistemu, ki vloži par deset tisoč.IDENTIČNE!..+/- tisto kar ne sliši nihče...le zazna kakšna precizna naprava+tega de si itak moraš navadit na svoj delovni prostor in ko ga osvojiš to ne pomeni da v slabše izoliranem prostoru delaš slabše!Teoretično imaš slabše pogoje le na papirju;-).To je pač moje mnenje, ki ga bo zagotovo kdo izpodbijal.
Sto ljudi sto čudi..je pregovor, ki je v tej debati zagotovo zelo primeren..pa naj mi nihče ne zameri

..Pri Valetu,ki ga osebno poznam je situacija pač taka da je to njegov velik in pomemben projekt.Podpiram ga pri tem in če se postavim v njegovo kožo bi ravnal isto....poslušal malo več ljudi, kot le enega.Ipak je vložek tu velik...in prav je da čekira projekte velikih studijev in primerja skice in projekt z identičnimi in že zgrajenimi studiji po svetu z svojim.
LP.GiGaHeRtZ
Objavljeno 02 november 2008 - 01:23
Princip akustičnega dizajna ima vsak svojega priljubljenega, a pri malih prostorih to odpade, ker enostavno mora biti čimbolj mrtev, da umiriš divje prepletanje modalnih frekvenc in harmonikov.
Vale ima srednje velik prostor in je možno vkljčit več kreativnih elementov v dizajn, kar je vsekakor dobrodošlo ko imaš več manevrirnega prostora.
Naj razčistim tole glede sendvič sistema:
po večkratni debati z Valetom ugotovima, da je (prilagojen) double leaf sistem predrag.
Lahko pa bi bil uporaben še za dodaten bastraping z enimi metodami, kjer cela podkonstrukcija s sezidanimi zidi deluje kot en velik bas absorber in blokada za hrup iz okolice in obratno...
Zato poiščeva alternativo, ki bo vseeno delovala, da doseže čim večji TL (transmission loss). Sprva sva se pogovarjal o 15cm debeli podkonstrukciji in nato priščla na 10cm debelo s tervolom dp8.
Ker gre za pocinkane knauf profile, da bi se preprečilo morebitno cinglanje, je obložil profile na ključnih točkah in površinah peno.
Na ta tervol pa je sedaj dal 12.5mm gips ploščo, vmes čim bolj limp masasto lepilo (več je kavčuka, silikona bolj je limp/ mlahav), nato spet iverko 22.5mm spet lepilo in 12.5mm zaključna gips plošča.
Zakaj je temu tako - zato ker je to že stara varijanta da z duplima medsebojno povezanima ploščama dosežeš večjo maso stene.
Ker pa je gips stena kilava, manj nosilna kot si želiva, sem predlagal iverko kot zaključni sloj in naj jo prebarva.
Na iverko se super obešajo zadeve ipd, pa še na masi dodobra pridoda. Prijetno s koristnim.
Nato me Vale pokliče in reče, kaj pa če bi bila zadnja gips stena in iverka vmes; in ker to ne spremeni mase in ničesar drugega, je seveda bilo dorečeno da pa bo zadnja gips stena, vmesna iverka bo ojačitev in dodatna masa.
Eto. Nič magije. ...razen "greenglue principa" - limp lepilo vibracije spreminja v toploto učinkoviteje od običajnega lepila, gume, ker je vse skupaj kot na vodni postelji, mlahavo, v vse smeri se podaja. To tudi ni izumil greenglue company, ampak akustiki skozi desetletja. Oni pač uspešno tržijo to pomagalo...
Studio, na splošno, bilo od kogar je, je pomembno da je linearen v slišnem obsegu (vsaj 10dB super če je 5dB razlik med spodnjo in zgornjo mejo,... v nizkih frekvencah lahko waterfall dijagram pokaže povišanje reverba kakor v mid/ high območju, saj tega je človek evolucijsko vajen še ko je živel v jamah, in tudi to si nisem osebno izmislil:)). torej mora biti tudi reverberacijsko koliko se da linearen, razen v omenjenem spodnjem območju.
Tudi morebitne distorzije prostora morajo biti čim bolj eliminirane.
To se da vse perfektno pokazat z grafi in meritvami NE glede na izbran akustični princip dizajna, vendar malo kdo to naredi in pokaže.
Zakaj?! Si lahko mislite...
Objavljeno 02 november 2008 - 02:08
Zakaj?! Si lahko mislite...
Ja jaz sklepam da zato, ker se nihče ne obremenjuje za koliko je sfalil ko je studio zgrajen in še vedno je moje mnenje da::se moraš navadit na svoj delovni prostor in ko ga osvojiš to ne pomeni da v slabše izoliranem prostoru delaš slabše!Teoretično imaš slabše pogoje le na papirju;-)
Drugo je dizajn:-)..tuki smo lahko fensi šmensi samo vse to ima seveda svojo ceno...in spet smo pri tehtanju funkcionalnost..lepota ali oboje skupaj.
Ko sem čekiral linke od tistih fensi studijev nekaj postov nazaj sem opazil le dizajnersko kreativnost v akustiki..,vse ostalo je kalup, ki mora biti popolnoma enak kot pri vseh studijih in tist sendvič sistem me pač ne prepriča še sedaj...no me...le v tem da je lažje montirat stvari..čeprav se da to še vedno izvest na vsaj pet drugih načinov.
Sorry to je vse skupaj za novo temo..ja dejmo se posvetit Valetu in njegovem projektu...sigurno bom od sedaj še bolj spremljal to temo...kaj in kako se bo razpletalo pri najbolj pomemnih elementih,ki prihajajo...
Čudna so pota akustična..hehehe
Jest dam prou tko NLP-ju,ki je roko na srce knjiga na tem področju...kot nekomu,ki pač išče še drugo mnenje o tem in išče drug koncept.
LP.GiGaHeRtZ
Objavljeno 02 november 2008 - 03:30
LP.GiGaHeRtZ
Tak nekak je ja, kot si povedal.
Ampak se s tem zgornjem navedku ne strinjam popolnoma...
Točno to kar si povedal, ko je končano, malokdo analizira in morebiti še izboljša. Ali pa zamolčijo rezultate ker jih je sram (največkrat).
Točno tudi, da se zato morajo osebno navadit na delovni prostor bilo kakšen je že, saj nimajo izbire razen še več vlaganja.
Toda v akustično dodelanem prostoru res lažje delaš, saj je translacija na druge sistema zelo enostavnejša, z mnogo manj privajanj prostoru. Niso samo pogoji slabši na papirju!
Res verjemi.
Je pa to relativno, kaj je zadovoljiv tretman:
neko splošno mnenje je cca. 5-10dB variranj od najnižje spodnje meje do katere deluje monitoring pa do slišnega high območja.
Morda si do sedaj delal prav v takšnih prostorih in nimaš s tem težav.
Gola soba ima na visokoresolucijskih grafih hude probleme, tudi po 50 in več dB razlik.
V tem primeru je normalno delo onemogočeno in nikdar tako kvalitetno kot bi lahko bilo... kar je seveda splošno znano:)
Prav tako mora studio biti tudi tako dodelan, da lahko tako domači mix inženir, kot domači producent neobremenjeno opravljata delo, in da se lahko studijo tudi renta drugim inženirjem in producentom, brez pretiranega privajanja na prostor.
Posel pač in čim večji izkoristek dobrega delovnega okolja.
To pa pomeni tudi enakomeren decay time prostora (cca. 20-35ms skozi večji del srednjega spektra) in brez nepričakovanih, nepredvidljivih distorzij...
Akustične firme so tudi poglavje zase...
Ene so resnejše, druge manj oz. ene bolj prodajajo izgled, druga pa kvaliteto akustičnega prostora.
Za eno pa lahko z gotovostjo trdim da je številka 1.
V bistvu ne postavljajo v ospredje svojih storitev, temveč produkte in ko jih najameš in kupiš, ti pridejo svetovat v živo kako in kaj, oskrbujejo pa tudi svetovno znane akustike s svojimi odličnimi produkti: RPG
Lastnik firme je dr. Peter dAntonio ter njegov soraziskovalec profesor dr. Trevor Cox.
... in nikdar se ne zapletata v forumska svetovanja ipd.

Izgled akustičnih prostorov pri njih ni na prvem mestu. Pa je vseeno lepo.
GiGaHeRtZ, glede na to da poznaš Umekov prostor in Zemljičev, bi lahko priskrbel kakšne akustične analize njihovih prostorov, če niso skrivnost?
Objavljeno 02 november 2008 - 09:50
Lp
Vale
Objavljeno 09 november 2008 - 05:25
Tak, v četrtek smo končali z zidovi in že vse pripravili za jutri ko bomo začeli s stropom. Prav neverjetno je, kak so stene "mirne" ko tolčeš po njih. Največ sta k temu definitivno pripomogli pena na vseh profilih, iverka in pa na debelo napocana tesnilna masa na obeh straneh iverke. Lahko bi bil potres in nebi blo ne duha ne sluha o kakšnem cinglanju.
Primer, moja sestra končuje hišo in imata z njenim možem vsepovsod 10cm tervol in pa na obeh straneh dvojne 12,5mm gips plošče. Ko vdariš po njuni steni, dejansko vidiš kako se je izplačal ves trud in kaj si dosegel z kompliciranjem, ker vse skupaj preveč doni. No o tem sta se v četrtek prepričala tudi NLP in Soulfood, ko sta prišla malo na ogled kako potega vse skupaj

MASA!

Gostlicenl_*
Objavljeno 10 november 2008 - 01:27
sama zadeva lepo napreduje.
povem ti le to, da zajebi vse...
koncaj zadevo kot mislis da je prav oz. kot si si jo zamislil.
povem ti da sem nasnetke delal ze v zabaceni kleti z par kosov pene in suvajo, tko kot zapove. (ena izmed teh je recimo pri zemljicu, ki je pravi mojster glede sounda)
razne nlp goni u kurac, kr so navadne nadute, laznive pizde, ki jim ni jasno dva deci.
verjemi da akustika ni vse ali pac. lepo jo je imet.
a so pomembne tudi druge konstante.
zakaj ti pa nlp leze u rit? mogoce zato kr bi nekoc mel rad kej od tega...
brez zamere... a stvari se znamo tudi sami naucit.
luka
Objavljeno 10 november 2008 - 02:56
Sicer pa tak besednjak mogoče bolj sodi v kako ZS - če že, kot pa kot v reply.
Saj tudi Vale najbrž ve, da akustika ni vse, pa se je vseeno odločil, da gre v to. Najbrž z razlogom.
Vsak uporabnik na forumu (na vsakem) si mora sam kritično izbrati informacije, katerim gre zaupati, katerim ne.
Mislm, da ni fer, da nekoga, ki hoče pomagat, tako obtožuješ. Če nekdo trdi za nekoga, da nima pojma, smatram, da sam potem ve kako in kaj.
Reči: jebeš akustiko, pač ni preveč strokovno. Pa čeprav tud sam dostkrat mislim, da fantje malo pretiravajo s tem kako in kaj.
LP
Objavljeno 10 november 2008 - 03:03
Tisti ki živimo od muske ,se takim sam nasmehnemo in jih ne vzamemo resno,
frustracije pač izhajajo iz NEUSPEHA !!!!
Alan Vranič - Mikro
051-386-161
Objavljeno 10 november 2008 - 04:45
Hey.
Točno tako kot si napisal.
Jaz tudi trenutno delam produkcijo doma in imam akustično neobdelan prostor in pač navešeno peno po skoraj celi sobi in mi Gregor Zemljič isto pove, da imam super sound in to samo zaradi tega ker vem kaj delam, ampak zaradi akustično neobdelanega prostora porabim preveč časa s tem, da je sound dober.
Jaz hočem prostor v katerem se bom kar je možno dobro počutil in slišal kot je treba slišat.
Iz projekta hočem iztržit čimveč in tudi kompliciram pri malenkostih, zato ker malenkosti tudi dajo neko celoto in nenazadnje, bo to moj prvi in edini studio, zato se hočem maximalno potrudit.
To temo sem pa odrl samo zaradi tega, ker bo marsikdo lažje prišel do kakšne ideje ali odgovora, ko bo delal svoj studio.
Meni je bilo vedno v veselje spremljat takšne "photo threade" na vseh mogočih forumih, ko je bila gradnja studija takrat le sanje, zato upam da bo komu ta tema kdaj v pomoč

P.s.: Definitivno akustika ni vse, tako kot dobra zvočna karta ni vse, pa jo vseeno kupiš, ker misliš da boš zaradi tega imel boljši sound... kot sem že rekel, malenkosti dajo celoto.
Lp
Vale
Gostlicenl_*
Objavljeno 10 november 2008 - 05:40
to, da sam negativen post pove veliko o piscu, si lahko vsak razlaga drugace...
drugace pa zafustriran clovek, ki take poste pise tudi snema vecino bass linij pri zemljicu in je videl ze veliko flatov in producentov, ki so zame ze đankiji.
a vseeno je zame kreten tisti, ki blebeta neumnosti in kateremu vsi verjamete le zato, ker presedi za racunalnikom 24ur na dan in je zanj vse le teorija... in se mu o praksi niti ne sanja.
vseeno pa tega nisem pisal druzbi ampak posamezniku, ki bo v to vlozil veliko denarja.
vsem se opravicujem za nesporazum.
dodal bi rad se to, da forum spremljam od vsega zacetka in mislim, da je edini forum o audiu v sloveniji taksen kakrsna je produkcija od vecine. tko da se od tega trenutka poslavljam in vam zelim veliko srece.
luka
Objavljeno 10 november 2008 - 05:43

Ej Luka

Objavljeno 11 november 2008 - 12:11
Kaj te pesti, v bistvu nisi čisto nič povedal.
Kaj sem ti kaj naredil, pa da tega ne vem?
Žal akustika je predpogoj za kvalitetno (NE uspešno!!!) zvočno produkcijo!
Morda si uspešen zafrustriran kvantitist.
Kateri so pa drugi SLO forumi o audiu podobni temu... praviš da jih ni...
... vidim da poznaš večino aktivnih uporabnikov tega foruma in da veš na kakšnem nivoju so njihovi izdelki?!
Posvaril bi te da ne preveč časa preživet v kleti, ker je tam ogromno radona, pa ti zna škodovat, poglej poogooglaj!!!
Kaj pa gospod Zemljič meni o akustiki?!
"razne nlp goni u kurac, kr so navadne nadute, laznive pizde, ki jim ni jasno dva deci."
Luka ne budi peder!
O čem tumbaš?
Vdihni zadrži za par sekund, izdihni počasi, mantra "jaz sem največji car", te bo pomirila, če boš to ponavljal vsaj 10x na dan po 25min. Tako boš pridobil na pretirani samozavesti.
"verjemi da akustika ni vse ali pac. lepo jo je imet."
Torej se strinjaš, da je lepa!?
Meni je tudi!
Ej, midva imava skupne lastnosti, postaneva nerazdružljiva prijatelja... ma kaj bluzim, prekleta skromnost... najino bo VSO vesolje, galaksija je kamilica.
"a so pomembne tudi druge konstante."
Ja, vsekakor.
"zakaj ti pa nlp leze u rit? mogoce zato kr bi nekoc mel rad kej od tega..."
Ker mi je všeč in ga hočem odvleč od njegove punce (ko bi sploh vedeli...), pa tip ma dnar!
Nea ga seri Luka, izoristiva!
Moja rit, tvoja glava!
"brez zamere... a stvari se znamo tudi sami naucit."
Super, kaj pa te potem žgečka? Pomagaj Valetu, ker znaš to bolje! Pa še nategnil ga ne boš v r** al pa te to privlači... potemtakem ti ga prepuščam, mojim zlobnim načrtom se bom odpovedal. Res!!!
Hah slučajnost, Luka je moj nečak in je 17 let star, komunicira pa zelo inteligentno, lahko bi se zmenila pa da ti da kašne inštrukcije glede tega. Priznaj da ko si zadnje besede prebral, da ne veš več kaj si pisal na začetku:) povprečna zlata ribica bi naj imela 7 sekund spomina, zato tako mali akvariji...
Kot bi rekel nečaku: "Lukec nea ga seri!"

Ajd lepo spi, pa nehaj se razburjat, ker lahko škodi!
Objavljeno 11 november 2008 - 07:39
to, da sam negativen post pove veliko o piscu, si lahko vsak razlaga drugace...
drugace pa zafustriran clovek, ki take poste pise tudi snema vecino bass linij pri zemljicu in je videl ze veliko flatov in producentov, ki so zame ze đankiji.
a vseeno je zame kreten tisti, ki blebeta neumnosti in kateremu vsi verjamete le zato, ker presedi za racunalnikom 24ur na dan in je zanj vse le teorija... in se mu o praksi niti ne sanja.
vseeno pa tega nisem pisal druzbi ampak posamezniku, ki bo v to vlozil veliko denarja.
vsem se opravicujem za nesporazum.
dodal bi rad se to, da forum spremljam od vsega zacetka in mislim, da je edini forum o audiu v sloveniji taksen kakrsna je produkcija od vecine. tko da se od tega trenutka poslavljam in vam zelim veliko srece.
luka
Dej ne pametuj preveč Jasno !
Prvo se predstavi z polnim imenom in priimkom potem pa se prvo malo slovenskega jezika in bontona nauči !!!
Pa kaj pol če snemaš BASS LINIJE - jas snemam pa harfe pa se nič ne hvalim, povrh tega se obnašam kote je potrebno.
Drgač pa za forum obstajajo pravila - preberi si jih malo, če si pismen seveda !!!!
http://www.planetaud.../portal/pravila
Pa ti dodaj kakšno konstruktivno mnenje da bomo izboljšali slovensko produkcijo - k si ti tak PROFI,.....
Objavljeno 11 november 2008 - 10:13

Strop je končno zapolnjen s tervolom in perajt za gips itd. Morem pohvalit mojega majstra Jankota ki dela suhomontažna dela, ker je res skockal ta tervol v celotno konstrukcijo na milimeter

Še podstrešje

Objavljeno 11 november 2008 - 11:04

Objavljeno 12 november 2008 - 10:29
JohnLSayers Mike Vale studio
GearSlutz Mike Vale Studio
... samo delo si mi naložil, ker so vsi tako zajedljivi in samo iščejo napake, se delajo nore z neumnimi vprašanji, pa pogledaš od enega zgodovino postov pa vidiš da je en velik provokator (pri John Sayersu recimo - "Ro") in je že to debatiral in "učil" druge...
Na Gear Slutzu (še zaenkrat) niso zajedljivi.
... zato pa uveljavljeni akustiki ne zabušavajo na forumih, ker jim ni do takšnih igric ali pa dajejo nesramne odgovore. Prav imajo:)
Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov